tiistai 21. helmikuuta 2017

Temppuilua ryhmäpaineen alla ;)

Minä olen hirveän huono opettamaan koirilleni temppuja. Kaikenlaisia harrastuksissa tarvittavia liikkeitä/asioita/suorituksia opetan kyllä innokkaasti ja pyrin keksimään erilaisia tapoja opettaa ja hioa niitä taitoja yhä paremmiksi ja paremmiksi. Mutta mitä tulee ihan vain arjen temppuiluun, rajoitteena on huono mielikuvitukseni. Hugolle isäni opetti joskus tassun antamisen, mutta Jipille en ollut opettanut sitäkään. Tämän lisäksi kaikki muutkin temput on jääneet opettamatta ja suurena syynä tähän on ollut se, etten vain keksi mitä koirilleni opettaisin.

Sunnuntain tokotreeneissä (joissa oli mukana Jipin lisäksi myös Hugo ja sepä tekikin varsin pätevästi hyppynoutoa!) pyrittiin rikkomaan kaavoja ja tekemään mm. jääviä vähän temppumaisemmin. Siinä tauon aikana sitten aloin huvin vuoksi naksutella Jipille tassun antamista ja eipä aikaakaan, kun minulla oli toinenkin koira, joka osaa antaa tassua (tosin ainoastaan oikeata tassua ja tähtäys on vielä kehno ja tyyli turhan raivoisa, mutta who cares!). Ja tästä hirmuisen ylpeänä postasin facebookiin tämän videon:

Videon alle satelikin sitten sen verran paljon kommentteja temppujen opettamiseen liittyen, että innostuin ehdottamaan oman temppuryhmän perustamista. Ja koska idea sai kannatusta, tein eilen facebookiin kavereille ja kavereiden kavereille tarkoitetun "Sitä saa mitä vahvistaa"-ryhmän, jossa siis aina nimetään muutama temppu, joita kaikki halukkaat sitten yhtä aikaa opettavat koirilleen saaden vertaistukea, vinkkejä ja sitten jaetaan videoita tempun opettamisen varrelta ja lopputuloksesta. Nyt jo ryhmän kesken käynnistettiin kolme eri temppua (lelujen siivoaminen laatikkoon, vilkaisu eli pään kääntäminen vasemman/oikean olan yli, ohjaajan jalkojen ympäri peruuttaminen) ja monet ovat jo pitäneet ekat ja kenties tokatkin treenisessiot. Ryhmässä on jaettu jo videoita ja lisäksi on keskusteltu vastaantulleista ongelmista. Tuntuisi siis varsin toimivalta!

Eihän tässä toki mitään pyörää ole keksitty eli mistään suuresta ja mullistavasta ideasta ei ole suinkaan kyse. Tuli vain siinä tuon videoni kommentteja lukiessa havaittua, että aika moni itse asiassa tykkää koiriensa kanssa kotosalla temppuilla, joten miksei siitä sitten tekisi astetta yhteisöllisempää. Ja lisäksi siinähän toki oppii enemmän, kun oman koiran opettamisen lisäksi pääsee seuraamaan muiden myös erilaisten koirien oppimista ja opetustapoja. Yksi ryhmän perustamisen motivaationa oli myös se, että kun tärkeä ryhmän kannustus/neuvot ja toki myös ryhmäpaine ;) on mukana kuvioissa, niin tulee sitten temppuiltuakin, eikä luovutettua jo ennen naksuttimen käteen ottamista :) Saa nähdä, kuinka taitavia temppuilijoita Hugosta ja Jipistä kehkeytyykään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti