Läksylista

AGILITY

 Erottelutreenit:

Sanallisia käskyjä en ole kauheasti opettanut, eikä ole suunnitteilla opettaakaan esim. suuntia, mutta haluaisin tiettyjä estekäskyjä vahvemmaksi, jotta ne tukisi erottelua. Putki-kontaktierottelu ollut Jipille äärimmäisen vaikeaa (valitsi ennen aina putken), mutta viime talvena näitä työstettiin paljon ja nykyään näissä jo malttaa valtaosin kuunnella kivasti. Nyt työn alla on putki-keppierottelu. Näissäkin yllättäen putket imee herkästi, eikä Jippi ole oikein meinannut hakea keppejä pelkällä sanallisella vihjeellä edes silloin, kun häiriöesteitä ei ole ollut. Nyt ollaan siis vahvistettu "kepit"-käskyä ja aika kivasti jo hakee keppejä myös putkihäiriössä silloin, kun ohjaajalla ei ole isommin liikettä yllä. Seuraavaksi sitten aletaan treenata samaa niin, että ohjaaja liikkuu isommin ja lopulta sitten radan osana.

Nyt ollaan vahvistettu takaakierron sanallista käskyä. Nykyään herkästi jään varmistelemaan takaakierto-ohjauksia, joten haluaisin luottaa siihen, että Jippi sinne takaakiertoon lähtee ilman, että jään saattelemaan. Niinpä sanallisilla takaakierroilla pyrin vain vahvistamaan sitä ohjausta eli niin, että uskaltaisin sitten lähteä sieltä ohjauksesta riittävän ajoissa eteenpäin.

Takaakiertotreenit:

Jippi ei ole mikään rimojen roiskija, mutta takaakierrot on sille haastavia. Ne on opetettu sille väärin: Opetin matalilla rimoilla todella tiukat takaakierrot eli mahdollisimman lyhyet tiet ja nyt sitten Jippi pyrkii edelleen hyppäämään esim. päällejuoksut siivekkeitä viistäen, mikä on korkeilla rimoilla haastavaa. Nyt siis pyritään treenaamaan niin, että Jippi tajuaisi itse hakea vähän parempia ponnistuspaikkoja takaakierroissa. Viime talvena saatiin vinkiksi tehdä kahdeksikkotreeniä eli yhdellä hypyllä lähettää koiraa takaakiertoihin kahdeksikkona ja sitten muutaman toiston jälkeen ottaakin päällejuoksu mukaan kuvioihin. Tässä videota viime talven treeneistä: https://youtu.be/hOeu5HFA9Bk. Tätä treeniä tuli silloin tehtyä vain pari kertaa ja sitten se jotenkin jäi.... Ongelma edelleen on olemassa (vaikkei ehkä yhtä voimakkaana), joten otetaan tämä uudestaan työn alle!

Nyt hiljattain saatiin myös sellainen vinkki takaakiertoihin, että treenaisin sitä, että Jippi kestää paremmin sen, että olen "hieman edessä". Ei tietenkään niin, että jään koiran laskeutumispaikalle tai seison sen linjalla, mutta niin, etten ole aina välttämättä ehtinyt kauas hypystä ja silti se täytyy suorittaa puhtaasti. Aloitetaan ihan yhden hypyn treeneillä eli esim. opetan päällejuoksuja niin, että seison meko lähellä hyppyä siivekkeen edessä ja pyydän Jipin hyppäämään mun ja siivekkeen välistä. Sitten myös erilaisia kulmia niin, että olen itse lähellä hyppyä (pitäen huolta, että koiralla on kuitenkin laskeutumistila aina!).

Hallintatreenit:

Jipillä on ollut aikamoista putki-intoa havaittavissa aina ja välillä vähän vielä enemmän :D Tätä on ruokkinut ennestään se, että olen aina agissa palkannut sen heittämällä sille lelun ja se on sitten rallannut lelun kanssa kentällä olevia putkia edestakaisin, kunnes olen pyytänyt sen taas suorittamaan rataa. Nyt tuo rallaus on siltä estetty eli palkkaus tapahtuu leikkimällä mun kanssa. Tämä mielestäni toi aika nopeasti jo parannusta tähän omatoimirallaukseen radoilla! Nyt Jippi onkin ollut radoilla jo aika sopivan kuuliainen eli irtoaa kyllä, muttei omatoimisesti :) Vielä tietynlaisista ansaesteistä on kuitenkin vaikea luopua, mikä tuli esiin mm. 14.12. treeneissä.

Nyt reseptiksi saatiin tehdä haltuunottoja kesken radan eli niin, että kriittisissä kohdissa otankin Jipin pyöritykseen ja vapautan esteelle vasta, kun se on kunnolla luopunut siitä. Treeneissä tätä kokeiltiin ja pyöritykseen tullessa Jippi yritti kovasti lennossa zuumata niitä ympärillä olevia esteitä ja ehti ottaa tyyliin jokaista kohti pienen askeleen toiveikkaana. Eli tätä treeniä täytyy nyt aina välillä tehdä eli että ohjausta on kuunnelta ja esteille pääsee vasta, kun sinne ohjataan :) Ei tokikaan voi myöskään tätä tehdä koko ajan (liika hallinta voi taas tuoda epävarmuutta), mutta aina välillä voisi näitä perusteitakin hioa!

TOKO

Paikallaolo: 

Ollaan tehty nyt aika paljon EVL:n paikkiksia ja se sujuu kivasti eli paikkis itsessään ei ole ongelma, huolimatta siitä, minkälainen paikkis tehdään. Haasteena meillä on se aloitus eli riviin asettuminen käskytysten odottaminen ja koiran jättö. Näissä Jippi on herkästi levoton ja saattaa piipata. Nyt tähän saatu läksyksi rikkoa sitä aloituksen kaavaa eli tuon Jipin paikkiksiin teettämällä jonkun tempun siinä kävellessä (käsikosketus, pyörähdys vierellä tms.). Tämä on alkanut tuottaa tulosta ja äänenkäyttö aloituksissa on vähentynyt huomattavasti! Mutta näiden treenaaminen jatkuu.

 Noutojen ote:

Jipillä on ihan hyvä ote kapulaan nostaessa ja myös kapulaa palauttaessa, mutta ihan siinä lopun perusasennossa herkästi tulee pientä kapulan pyörittelyä. Läksyksi saatu vahvistaa pitoa ihan irrallisena juttuna (Tätä ollaankin tehty). Tässä hankalaa on se, että Jippi todella herkästi korjaa otetta, jos uusin käskyn. Sehän siis aina kuvittelee, että uusi käsky tarkoittaa, että se tekee jotain väärin ja että sen pitää korjata. Niinpä se tässäkin herkästi korjaa otetta kapulaan, jos kuulee uuden käskyn. Ollaankin treenattu sitä, että pito-ote säilyy, vaikka annan uuden "pidä"-käskyn.

Ollaan saatu läksyksi myös tehdä noutoja kokonaisina liikkeinä niin, että sen ihan lopun palautuksen teen luopumisen avulla. Otan siis namipalkan vasempaan käteen palautuksen yhteydessä ja vaadin namista luopumista Nykyäänhän Jippi heti namikäden nähdessään skarppaa otetta kapulasta ja pitää leuat rauhallisina. Toimii siis, kunhan saisi vielä sen fiiliksen yhdistettyä myös niihin toistoihin, joissa ei namia ole näkyvillä :)

Perusasento: 

Tällaista ihan perustreeniä tehdään vielä kolmen vuoden tokoilun jälkeenkin :D Peruasennon opetin vähän kehnosti alkujaan ja olen ollut löysä kriteereissä, joten nyt sitten paikkaillaan ihan urakalla.... Jippihän käännähtää ympäri hieman takanani ja "imaisee" itsensä sitten perusasentoon niin, että päätyy hieman turhan eteen, koska tavoittelee todella tiukaa katsekontaktia. Kouluttaja mainitsikin, että tuo katsekontaktiin pyrkiminen on se suurin ongelma meidän perusasennoissa eli nyt aletaan opettaa Jipille sitä, että kontaktissa ei oikeasti tarvitse nähdä ohjaajaa silmiin, vaan riittää, että näkyy poski :) Vahvistetaan ihan vain sitä, että Jippi istuu oikeassa kohdassa vierellä ja säilyttää asennon, kun uusin käskyn. Perusasentoon tuloja vahvistetaan nyt hetkellisesti avuin eli pienellä käsivavulla näytetään se paikka, johon halutaan koiran päätyvän.

Kaukot: 

Seiso-istu -vaihto ei ole puhdas. Olen kokeillut tätä laittamalla takajalat kenkiin ja tämä toimii, mutta haasteena, että kengät täytyi asetella tarkkaan ja meni aikaa siihen kaikkeen tuheeraukseen. Kokeilin myös riman pitämistä takajalkojen edessä ja tällä saa vähän siistimpiä toistoja, muttei täydellisiä silloinkaan. Keinot itseltä vähän loppu eli tätä täytyy kysellä seuraavalla kerralla ohjatuissa treeneissä!

Koemaiset kokonaisuudet: 

Koetta kohti kääntyy taas ajatukset ja siksi nyt ohjelmassa taas koemaisia treenejä niin, että yhdistelläään esim. neljä liikettä tehden nämä ilman välipalkkaa. Olen alkanut käyttää kehusanojen erottelua eli VAU on liikkeiden välissä tapahtuva vapautus, josta koira saa vähän hypähdellä ja riekkuakin ja JES on se, josta tulee nami- tai lelupalkka eli koemaisissa treeneissä tai kokeissa tämä siis kuuluu vain kerran ihan suorituksen päätteeksi (jo kun olen tuonut Jipin ulos kehästä ja palkan luokse). Olen alkanut nyt opettaa etäpalkkaideaa eli jätän treenikehään mennessä lelupalkan niin, että Jippi näkee jättämisen. Kehässä vaaditaan silti huolella tehdyt työt ja sitten vikan liikkeen jälkeen tuodaan koira lelun viereen ja JES:llä vapautus lelulle. Vielä ollut pienenä haasteena lelusta luopuminen kunnolla. Näyttää kyllä luopuvan, mutta lelua kohti suuntautuvissa liikkeissä ajautuu herkästi kohti palkkaa (vaikka se olisi kehän ulkopuolella koiran näkymättömissä).