lauantai 20. huhtikuuta 2013

Kevät vihdoinkinko??

Tänään lenkillä tosiaan tuli vastaan ensimmäinen merkki siitä, että kyllä se kesä ehkä tulee tänäkin vuonna! Hetken nimittäin näytti siltä, ettei kesärenkaita kannattaisi vaihtaa lainkaan alle tänä vuonna... Tässä kuvassa tämä todiste siitä kevään alkamisesti, oli nimittäin ensimmäinen leskenlehti, jonka olen tänä vuonna bongannut. Ja kyllä siinä oli Hugollakin ihmettelemistä - ilmeisesti oli ehtinyt jo sekin ajattelemaan, että tekee jääkausi tuloaan.

Edellisistä kirjoituksista tosiaan taas vierähti - lähinnä siksi, ettei mitään ihmeellistä tapahtunut. Hugo oli pari viikkoa tulehduskipulääkekuurilla ja sen aikaa myös otettiin kevyemmin. Treenit olivat täysin tauolla ja lenkitykset lyhyempiä. Nyt kuitenkin elämä on palannut normaaleille raiteilleen!

Viimeksi kirjoittelinkin, että aion mennä toiselle ortopedille kuvien kanssa saadakseni selkeämmän kuvan siitä, kuinka vakavasta vaivasta on kyse. Niinpä viime keskiviikkona olimmekin sitten Hugon kanssa Mevetissä ortopedi Lotta Axelsonilla. Hän katsoi kaikki otetut kuvat (selkä/rintaranka/lonkat/olkanivelet) läpi ja palatessaan vastaanottohuoneeseen, hän otti tuon nimenomaisen olkanivelen kuvan esiin. Hän mainitsi, että ainoa mihin hän hieman kiinnitti kuvassa huomiota oli kuvassa nivelen takaosassa näkyvä aavistuksen vaaleampi alue, joka on pieni kuoppa. Kuvassa se ei näy edes kunnolla kuvaussuunnasta johtuen, mutta Axelson totesi, ettei pitäisi mitenkään vaivata koiraa, koska se ei ole nivelpinnalla lainkaan. Itse nivelpinta oli hänen mielestään siisti. Sanoin, että edellinen ortopedi oli kiinnittänyt huomiota kuvassa etualalla näkyviin pieniin nokkamuodostumiin, mutta niistä nyt ortopedi sanoi, etteivät ne tulisi koskaan Hugon elämää häiritsemään, vaikka siitä aavistuksen saattavatkin kasvaa. Virallisesti lausuntona: "Vasemmassa [olkanivelessä] minimaaliset nokkamuodostukset lapaluun takapinnalla ja olkaluun rustoreunan takapinnalla. Nämä tuskin tulee koskaan aiheuttamaan ongelmia tulevaisuudessa. Greater tuberkelin yläpinnalla pieni kuoppa, ei merkittävä muutos." Axelson suositteli uusintakuvauksia 2-3 vuoden päästä ns. varmuuden vuoksi, mutta oletus on, ettei nämä kuvissa näkyneet pienet muutokset aiheuta ongelmaa normaalielämällä tai edes harrastuksille. Selkäkuvat olivat hänenkin mukaansa kaikin puolin ok.

Uutiset olivat siis aivan loistavia! Nyt ei tarvitse murehtia, vaan jatketaan samaa rataa kuin ennenkin. Agilitytreenit aloitettiin taas heti silloin keskiviikkoiltana hyvät uutiset kuultuamme :) Ja tänäänpä päästiin jo aloittamaan ulkotreenikausikin, kun Kivikon kenttä on vihdoin sulanut!

Maanantaiksi on meillä varattuna Hugolle fysioterapia-aika Heli Hyytiäiselle ja hyvillä mielin mennään sinne. Alunperinhän kuvaukset tehtiin, jotta varmistutaan, ettei rangassa (tai muualla luustossa/nivelissä) ole mitään vakavampaa muutosta. Nyt, kun tämä on tehty, saamme luultavasti treeniohjeita selän ja koko keskivartalon lihasten parantamiseksi (siis Hugolle, vaikkei tekisi varmaan pahitteeksi emännällekään...). Jumiutuminenhan osittain varmaankin on johtunut juuri tuosta pitkäselkäisyydestä yhdistettynä liian heikkoihin selkälihaksiin. Ja Axelsonkin keskiviikkona totesi, että turhan usein ajatellaan virheellisesti, että jumit tarkoittavat yhtä kuin että koira on rikki. Näinhän varsin usein ei ole, vaikka tokihan tämäkin vaihtoehto on hyvä poissulkea, jos jumiutuminen on pitkäkestoista tai toistuvaa. Hän kuitenkin painotti, että jumiutuminen on ihan normaaliakin aktiivisella koiralla, eikä sitä liikaa pidä varoakaan, vaikka hyvä onkin tietysti minimoida jumit kunnollisilla lämmittelyillä, jäähdytteilyillä, venyttelyillä, hieronnoilla, fysioterapioilla yms. Mutta tottahan se on sikäli, että ei sitä itsekään lepotauolle jää kaikista aktiviteeteista joka kerta, kun joku paikka on jumissa. Eli toivotaan, että fysioterapia/hieronta tuo apua tuohon selän toistuvaan jumiutumiseen, mutta muilta osin yritän olla panikoimatta, jos silloin tällöin jossain esiintyy jumiutumista. Hugoahan nämä eivät ole näyttäneet vaivanneen eli pitäisi ottaa mallia siltä ja ottaa vähän lungimmin :)

1 kommentti:

  1. :-) olipa iloisia uutisia ja muka kuva Hugosta leskenlehteä
    ihmettelemässä tc. Ritva

    VastaaPoista