sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Niin tärkeä onnistuminen

Agikisat 14.1.2018

Jippi kisaili viikko sitten JAU-areenalla kolmen radan verran.ja taas oli oikeasti hyvä fiilis kaikilla radoilla. Jippi on ollut nyt hurjan kuuliainen eli tekee just niin kuin käsketään, mutta sopivassa tasapainossa irtoamisen kanssa eli ei ole ns. kädessä kiinnikään.

Ekalta radalta tuli HYL ja sieltä löytyi pari kohtaa, jossa itse mokasin ja näkyi heti koiran päätymisenä väärään paikkaan.


Plussat:
+Keppien jälkeinen kohta.
+Hyvin uskallettu takaakierto-valssi tuolla ihan takakulmassa (ennen kuin Jippi hukkui selän taakse ja päätyi väärälle hypylle). Nuo ohjaukset on niitä, joissa vielä tosi herkästi jään märehtimään sinne takaakierto-ohjaukseen ja valssilla sitten putoaa rima, koska olen edessä tai ohjaus on myöhässä ja siten epäselvä. Nyt lähdin rohkeasti takaakierrosta siihen valssiin ja rima pysyi! Tästä innostuneena sitten unohdin katsoa koiraa ja se löysikin sitten suoraan edessään olevan hypyn, kun ei kerran ohjaaja kertonut minne muuallekaan mennä...

Kehityskohteet:
-Katse koirassa (näe ne lasketumiset!)

 Tokalla radalla tehtiinkin sitten nollarata. Oli parissa kohtaa hieman taistelun makua eli ei kaikista siistein nolla ja aikaa olisi saanut napsittua pois, jos ohjaukset olisi ollut ajoissa ja koira olisi kääntynyt optimaalisia linjoja pitkin (nyt kaarratti vähän siellä sun täällä). Mutta olin tähän rataan kuitenkin ihan hirmu tyytyväinen siksi, että pystyin taistelemaan loppuun, vaikka välillä pakka vähän meinasi hajoilla. Ennen olisin ollut luovutusfiiliksellä kesken radan, kun tuntui vähän tökkivältä meno, mutta nyt sain kuitenkin tsempattua loppuun. Sijoitus oli tällä radalla 3., ja vika SERT-A jäi kiinni siitä, että koirakoita oli radalla 25, kun serti siirtyy kolmoselle vain, jos kisaajia on vähintään 30 :) Aika pienestä jäi kiinni, mutta ei sillä oikeasti ole kiire! Nyt on tärkeintä hioa yhteistyötä kuntoon (ja tässä ollaan oikeasti menty eteenpäin!) ja saada varmuutta tekemiseen.

Plussat:
+Alun pituudelta käännös. Tiukat käännökset pituudella oli aiemmin meille haastavia eli vika palikka herkästi kaatui, mutta näihin on saatu varmuutta ja hienosti suoriutui Jippi tässäkin! Vähän meinasi valua seuraavalle hypylle tullessa kaarros, mutta maltoin ohjata päällejuoksun rauhassa.
+Uskalsin kokeilla radalla tuplasylkkäriä, vaikkei olla tehty sitä treeneissä kuin ehkä kaksi kertaa.
+Keppien jälkeinen takaakierto-vastis käänsi hyvin ja Jippi kokosi ja hyppäsi hypyn hienosti.

Kehityskohteet:
-Vaikka se keppien jälkeinen hyppy olikin tuolla plussalistalla, niin miinusta tästä itselleni siksi, että jänistin tuossa kohdassa takaakierto-valssin kanssa :D Tiesin, että se on meille rimaherkkä ohjaus, joten jätin sen tekemättä ja valitsin kökömmän vaihtoehdon. Tai eihän tuo takaakierto-vastis tuossa ollut vielä huono, mutta seuraavalle hypylle oma rytmi takaaleikkauksen kanssa on pielessä eli info leikkaamisesta tulee koiralle liian myöhään ja hyppää pitkäksi.

Vikaan agirataan olin hirmu tyytyväinen, vaikka tuloksena olikin 10 rv.
Plussat:
+Olin hirmu tyytyväinen pätkään hypyltä neljä muurille! Rohkenin tehdä takaakierto-päällejuoksun, vaikka tutustumisessa tämän kanssa emmin. Vähän ehkä meinaan olla myöhässä päällejuoksussa, mutten pahasti. Jippi kääntyi hienosti hypyltä 7 muurille ihan vain rytmitysellä ja pienellä haltuunotolla, vaikka putki todellakin oli tyrkyllä! Super!

Kehityskohteet:
-Kepeille itsenäisyyttä. Tässä kylläkin keppivirhe meni ohjaajan piikkiin, koska lähden leikkaamaan jo ennen kuin koira on taipunut kakkosväliin. Eli ohjaajalle malttia kepeille, mutta samalla myös vahvistetaan Jipin keppialoituksia, sillä niissä on tullut virheitä nyt jonkin verran. Hyvin malttoi kuitenkin pujotella loppuun asti!
-Ohjaajalle noottia siitä, että sanoi melkoisen painokkaasti "tässä" juuri, kun Jippi valmistautui puomin jälkeisen hyppyyn. Näkee hyvin, miten voimakkaasti Jippi lähtee siihen käskyyn reagoimaan ja jarraa toden teolla ennen hyppyä yrittäen todennäköisesti jopa tulla hypyltä pois. Tiputti riman todennäköisesti ihan siitä syystä, etten antanut riittävää rauhaa. Pitäähän toki koiran kestää häiriötä hypyillä, mutta tuo "tässä" on kyllä sellainen, mitä mun pitäsisi muistaa välttää kohdissa, joissa en oikeasti halua koiran tulevan just sillä sekunnilla ohjaajan luokse. 

Tokokokeet 21.1.2018 

Tänään oli aika jännä päivä. Tai oikeasti en tajua, miten mua ei jännittänyt kuitenkaan tämän enempää, kun tähän päivään kuitenkin kohdistui aika paljon odotuksia.... Jipillähän VOI-kokeet on kaikki menneet enemmän tai vähemmän penkin alle ja ongelmana on ollut lähinnä se, että Jippi on ajautunut koekehässä omaan kuplaansa, enkä ole sitä sieltä oikein saanut pois. Eli se ei ole ollut oma innokas itsensä, vaan vähän stressaantuneen oloinen ja selvästi vaisu, jolloin toki tekeminenkin on ollut puolittaista. Esim. kolmannessa VOI-kokeessahan seuraaminen sujui valtaosin ilman kontaktia...

Edellinen VOI-koe käytiin kesäkuussa ja silloin päätin, että jäädään kokeista tauolle ja keskitytään vain siihen fiilikseen. Ja sitä ollaankin nyt työstetty yli puoli vuotta ja nyt kun otettiin taas tauon jälkeen nokka kohti koetta, niin tuntui kieltämättä siltä, että kyseessä olisi ikään kuin tulikoe. Että nyt sitä nähtäisiin, onko treeneistä ollut hyötyä vai pitääkö vain todeta, että meillä on käsissä ongelma, jota en oikeasti osaa ratkaista. Tilannetta ei helpottanut se, että viikko sitten meidän ruutu hajosi :D Sillä on tapana hajota aina ennen koetta, mutta yleensä sentään vähintään kaksi viikkoa aiemmin, joten ollaan ehditty se myös korjaamaan. Jipillä tuli siis viikko sitten treeneissä taas esiin vanha ongelma eli epävarmuus siten, ettei etene ruutuun asti. En oikein tiedä, mistä tämä aina kumpuaa ja varsinkin nyt, kun takana oli oikeasti useampi kuukausi tosi onnistuneita ruututreenejä. Ruutuongelmat esiintyy monesti I-HAH:n hallilla eli en tiedä voiko vaikuttaa se, että siellä kaikuu voimakkaasti? Ei Jippi näytä mitenkään siltä, että kuulostelisi tai olisi jotenkin hämmentyneen oloinen, mutta joku siellä epäonnistumiseen on syynä. Kahdet peräkkäiset ruututreenit tehtiin la ja ma siellä hallilla ja molemmilla kerroilla tuli epäonnistumisia. Maanantain omatoimitreeneissä en saanut oikein edes korjattua tilannetta, vaan marssin sitten tiistaina ulkokentälle tekemään muutamat ruudut. Siellä ei ongelmaa. Eilen tein vielä yhdet ruututreenit ulkokentällä, eikä ongelmaa. Eli en tiedä onko tässä kyse tosta kaikumisesta vai ahdistaako seinien läheisyys. Yksi ongelma voi olla myös se, että lähaikoina ollaan ruutua tehty lähinnä Ojangossa kimppavuorolla ja ollaan mahduttu lähettämään ruutuun vain esim. 10 tai 15 metrin päästä. Eli pitäisi ehkä päästä tekemään tarpeeksi myös ylipitkiä matkoja, ettei Jippi laske etäisyyttä ja siksi stoppaa ennen etureunaa... Tätähän se teki silloin, kun siirryttiin AVO:sta VOI:hin.

Tänään siis tosiaan sitten kuitenkin kaikesta huolimatta suunnattiin NoDo:n tokokokeisiin ja ihmetyksekseni jännitys ei ollut ihan mahdoton enää koepaikalla, vaikka ajomatkalla meinasi kyllä alkaa kaduttaa :D Oloa helpotti, kun näin, että Jippi oli hallissa tosi hyvällä fiiliksellä ja teki töitä odotusajalla innokkaasti. Tuomarina piti olla Mari Väänänen, mutta pari päivää ennen koetta tuli tieto tuomarivaihdoksesta ja tuomarina olikin Harri Laisi. Eipä siinä mitään, Laisilla ei oltukaan Jipin kanssa aiemmin käyty. Homma alkoi paikkiksella, jossa Jippi oli kolmesta koirasta keskimmäisenä. Tein kehään mennessä nenäkosketuksen ja Jippi tuli riviin hyvällä fiiliksellä. Meinasi ahdistaa, kun sivulla odotellessa Jippi ei millään pitänyt katsekontaktia, vaan tiiraili tuomaria ja liikkuria uteliaan näköisenä. Otti kuitenkin oman käskyn hyvin vastaan eli maahanmenossa ei ongelmaa. Oli kuulemma (tuomarin ja kehän laidalla olleen kaverin mukaan) ollut paikkiksen ajan rauhallinen, mutta valpas. Viereen palatessa piti hyvin kontaktin ja istumaannousu oli reipas. Paikkiksesta siis 10. Kehästä poistuttiin seuraamalla lelupalkalle ja perusasennosta vapautus lelulle. Hyvin toimi!

Yksilökehään oltiin vuorossa tokana, joten ei onneksi tullut liikaa odottelua. Kaikki liikkeet tehtiin putkeen. Jätin hyvissä ajoin lelun meidän treenikassin viereen maahan niin, että Jippikin näki sen jätön. Vuoroa odoteltiin niin, että Jippi sai olla käy siihen -käskyllä makoilemassa ja laitoin vielä eteen namikasan, josta annoin välillä nameja. Oli nimittäin typy vähän komentelevaisella tuulella, enkä halunnut yhtään lietsoa äänenkäyttöä...Yksilöliikkeiden pisteet selityksineen alla suoritusjärjestyksessä.

Ohjattu nouto: 9. Meille arpoutui vasen kapula. Seuraaminen ihan jees, vaikkakin täyskäännöksessä olisi voinut olla ihan vähän paremmin mukana. Hyvä stoppi. Hyvin lähti kapulalle ja nosto ihan jees. Alkumatkan palautus oli tosi jees, mutta lähestyessä alkoi pyöritellä kapulaa. Suu rauhoittui sivulla (vaikka yleensähän pyörittely alkaa vasta siinä), mutta tosiaan hetken ajan se palautus oli sen verran rumaa, että pistemenetys siitä.
Luoksetulo ja pysäytys seisomaan: 9,5. Hieno!! Ekalla käskyllä maahan, jätössä jäi ilman haukottelua/mutinaa, joita joskus treeneissä on ilmaantunut. Lähti kovalla vauhdilla, mutta stoppi silti toimi ihan älyttömän hyvin. Ei ennakoinut käskyjä liikkurin käskytyksistä, vaan malttoi odottaa multa käskyt. Olin ihan hurjan tyytyväinen tähän kokonaisuuteen!
Ällä eli jäävät istu-maahan: 7. Jippi lähti aktiivisesti mukaan seuruuseen, mutta jäi seisomaan "istu"-käskyllä. Tämä oli vähän outo moka, sillä Jippi kyllä näytti keskittyvän käskyyn hyvin, eikä tätä mokaa ole pitkään aikaan treeneissä esiintynyt. Lisää siis vain erottelutreenejä ja yllätyksellisyyttä asentoihin. Loppuosa oli hyvä eli maahanmeno toimi, eikä ennakoinut seuruuseen tuloa.
Ruutu: 6. Tämä vähän kieltämättä jännitti, kun treenit oli menneet miten oli ja toisekseen hallissa kaikui (ja vähän kaiveili takaraivossa se, että jos se ruudun toimimattomuus meidän kotihallilla johtuu juuri kaikumisesta) ja ruutu suoritettiin lähelle takaseinää. Näin jo lähetyksessä, että ei tule onnaamaan. Jippi lähti selvästi normaalia hitaammalla laukalla ja ennen ruutua kurvasikin vasemmalle, vaikka varmasti oli bongannut ruudun. Se pysähtyi ruudun ulkopuolelle ja jouduin käyttää kaksi korjauskäskyä ennen kuin sain sen ruutuun (ja silloinkin oli tosi hilkulla). Maahanmeno ruudussa hieno ja kävelyt ja seuruu hyvä.
Seuraaminen: 8,5. Ehti käväistä mielessä, että kuinkahan seuruun kanssa käy, kun alla kaksi liikettä, joissa oli stiplattu osittain. Olin onneksi saanut Jipin kyllä vastaamaan hyvin sosiaaliseen palkkaan liikkeiden välissä ja onneksi se lähtikin seuruuseen tosi hyvällä fiiliksellä. Pientä vinouttahan sillä on nyt ollut seuruussa, mutta siltikin oli tasainen suoritus ja kontakti pysyi ihan valehtelematta aikamoisen herpaantumatta!! Peruutukset oli haastavat, koska ensin oli kaksi askelta taakse, josta Jippi vielä selviytyi aika hyvin, ja sen jälkeen heti perään lähdettiin pidempään peruutukseen, jonka alussa Jippi totesi, että ei ole tottakaan ja päästi pienen mutinan. Se lähti tähän tokaan peruutukseen vähän laiskasti eli hieman aukesi, mutta paransi loppua kohden. Mutta muuten tosiaan olin hurjan tyytyväinen seuraamiseen :)
Hyppynouto: 9,5. Ote oli asteen löysä (kuten aina), mutta muuten oikein kelpo nouto! Jee, selvittiin Jipin inhokista!!
Kauko-ohjaus (i--s-m-s-i-m): 8,5. Tarvitse alussa tuplakäskyn maahanmenoon, mikä oli tylsä, koska itse kaukot oli oikeasti tosi hienot! Pakko sanoa, että noin hienoa seiso-istu -vaihtoa ei ole saatu tehtyä edes treeneissä :D
Tunnistusnouto: 9. Kuusi kapulaa rivissä ja Jippi lähti heti ihan vasempaan reunaan. Haisteli reunimmaisen ja nosti salamana tokan vasemmalta ilman, että sen ihmeemmin sitä haisteli saati sitten tarkisti yhtään ylimääräistä kapulaa. Itseä epäilytti kovasti palautuksen aikana, että olikohan kapula se oma. Mutta oli se ja oikein siis hienoa työtä teki kapuloilla, kun ei varmistellut lainkaan, vaan oli heti varma löydöstään! Super. Palautusote sen sijaan ruma, mutta taas leuat rauhoittui heti, kun tuli perusasentoon.
Kokonaisvaikutus: 10. Tuomarin sanoin koira oli koko kehän läpi läsnä.Yhteistyö pelitti ja koira teki innokkaasti töitä.

Lopputulos parista selkeästä stiplusta huolimatta 274 pistettä eli ihan hyvä VOI1-tulos! Kehästä ulos tulin niin hurjan onnellisena. Taas mentiin seuraten palkan viereen ja Jippi sai kunnon leluriekut palkinnoksi :) Se teki ihan hurjan hienoa työtä tänään kehässä! Kehän ainoa äännähdys oli se peruutuksen pieni rutina, mutta se Jipille sallittakoon, kun oli vaikea kuvio (eipä olla tuollaista tuplaperuutusta treenattukaan ikinä eli pitää ottaa ehdottomasit työn alle!). Jokaisessa liikkeenvälissä vastasi sosiaaliseen palkkaan hyvin ja ihan oikeasti oli tosi hyvällä fiiliksellä läpi kehän. Super! Tämä oli niin tärkeä onnistuminen meille, sillä tuli todistettua, että sen kehäahdistumisen takana olikin ehkäpä vääränlainen treeni ja vielä liian keskeneräiset liikkeet. Nyt saatiin myös hyvää treenilistaa eli jatketaan toki fiilikseen keskittymistä, mutta hiottavaksi otetaan myös etenkin noutojen palautukset (oli tänään treenejäkin rumemmat!) ja se ruutu! Seuraavaan kokeeseen ei kiirehditä, sillä nyt tärkeintä oli vain saada tsekattua, että missä mennään. Ja olin tosiaan kyllä tänään Jippiin niin hurjan tyytyväinen, että hyvä, ettei kehän jälkeen itku tullut :D

2 kommenttia:

  1. Ihan huippua! Onnea vielä kovasti toko-onnistumisesta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti :) Oli tosiaan kyllä niin iso helpotus nähdä, että kuukausien työ on tuottanut tulosta ja kehässä oli just samanlainen Jipsteri kuin treenikentilläkin :)

      Poista