sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Ohopsis!

Päässyt vierähtämään pari viikkoa edellisestä päivityksestä ja asiaa olisi taas niin paljon, ettei kaikkea millään muista tai edes jaksa kirjoittaa! Yritän muistaa kuitenkin ne tärkeimmät jutut :)

Hugo on käynyt nyt viikoittain perjantaisin vesijuoksumatolla ja nyt suostuu jo kävelemään matolle melko suoraan ilman valtavia suostutteluja. Eilen Hugo oli alkuun vähän epäluuloisen oloinen, eikä oikein tahtonut aluksi käppäillä matolla rennosti. Vähitellen löytyi taas hyvä tahti ja rento meno ja päästiin kokeilemaan ylämäkeäkin pari lyhyttä pätkää. Näissä Hugo alkuun oli ihan sen näköinen, ettei aio tuumaakaan liikkua, kun touhua kerran vaikeutettiin vielä tuomalla maton kaltevuuskin mukaan peliin, mutta hetken kapinoinnin jälkeen alkoi talsia matolla ongelmitta.

Hugon kanssa ollaan tehty pientä rally-tokotreeniä ja on sujunut ihan kivasti, joten uskalsin katsella jopa koekalenteria! Tammikuulle yritän nyt sitten saada koepaikan - saa nähdä kuinka käy, sillä kuulemani mukaan rally-tokokisoihin paikat täyttyy usein ihan huimaa vauhtia... Yritetään ainakin! Vielä ennen koetta pitäisi kyllä sääntöjä käydä läpi ja varsinkin opetella kunnolla säännöt siitä, miltä puolelta mikäkin kyltti pitää suorittaa, mutta kyllähän tuollaiset nyt ehtii opetella vielä ennen tammikuuta!

 Yksi iso asia Hugon arjessa on se, että agility is BACK! Ollaan aloiteltu aika kevyesti tekemälläe lyhyissä pätkissä ja matalilla rimoilla - ekalla kerralla rimat oli 20 cm, tokalla kerralla 30 cm ja tänään 40 cm, mutta nyt varmaan jonkin aikaa tehdään medirimoilla ennen kuin nostetaan siitä ylemmäksi. Hugo on ollut odotetusti aikasmoisen täpinöissään päästessään taas treenaamaan! Kierroksista ja esimerkiksi ekstrapaljosta haukkumisesta huolimatta se on keskittynyt treeneihin hyvin ja ollaan saatu tehtyä hyviä pätkiä! Tänään tehtiin simppeliä treeniä, jossa oli parit valssit ja takaakierrot molempiin suuntiin. Edelleen huomasin taakaakiertohypyissä, että hyppääminen ei ole ihan normaalin näköistä, mutta pohdittuani ja analysoituani sitä hetken, päädyin siihen, että ongelmana on ehkä tällä hetkellä ennemminkin se, että Hugo kiertää siivekkeen liiaan tiukasti ja joutuu hyppäämään ihan riman suuntaisesti. Hypätessään Hugo sitten yrittä saada laskeutumispaikkaa kohti seuraavaa estettä ja tästä aiheutuu outo kiertoliike kroppaan, mikä vaikeuttaa hommaa. Kokeilin tänään samaa ohjausta laittamalla siivekkeen taakse ämpärin, jolla pakotin Hugon saamaan suoremman lähestymisen hypylle. Ja tällöin hyppy oli selvästi rennomman näköinen. Eli nyt kun kerran enää minkäänlaista hyppyongelmaa/kankeutta/haluttomuutta ei näy millään muilla kuin takaakierroilla, niin aletaan nyt siis treenata niitä käyttämällä tosiaan ämpäreitä apuna ja kasvattamalla Hugon itseluottamusta tekemällä tosiaan takaakiertoja nyt helpotetusti ja palkkaamalla näistä paljon! Saa nähdä, kuinka helppoa on muuttaa suoritustapaa niin, että ämpärin poistamisenkin jälkeen Hugo kiertäisi siivekkeen kauempaa vai mahtaakohan käydä niin, että heti apuvälineiden poistamisen jälkeen se taas hyppää siivekettä nuollen....? We'll see. Hienoa kuitenkin, että itse hyppääminen näyttää hyvältä ja Hugo tekee sitä varsin mielellään :)

Jipin kanssa ollaan tokoiluissa keskitytty nyt aika paljon perusasentoon ja seuraamiseen, jotta saataisiin niistä avut häivytettyä pois. Perusasennon kanssa ei käytössä enää olekaan apuja, mutta edelleenkin saa olla tarkkana, että palkkaa vain oikeanlaiset suoritukset. Tarvittaessa sitten otetaan väliin yksittäinen avustettu suoritus, jos meinaa tulla useampi epäonnistunut yritys peräkkäin, mutta hyvin on saatu karsittua epäonnistumisia vähitellen pois :) Seuraamista tehdään edelleen pienissä pätkissä sekä lähtemällä peruutuksesta liikkelle että perusasennosta suoraan seuraamiseen. Molemmat toimivat ihan mukavasti ja käytetäänkin molempia tapoja.

Agilityssa ollaan nyt tehty 2on2offia kotitreeninä laatikon avulla ja tänään tehtiin taas puomin alastulolla. Hyvin on oppinut jo tietämään, mitä siellä alastulolla tehdään eli rientää kyllä pönöttämään sinne heti, kun lähestytäänkin puomin alastuloa. Nyt ollaan saatu etupalkan käyttöäkin yhdistettyä hommaan eli palkkaan siihen 2on2off-asentoon useamman kerran ja siitä sitten käskystä vapautus etupalkalle. Ja toiminut melko hyvin. Tosin vieläkin tarvitaan paljon treeniä, jotta saadaan lisää kestoa siihen suoritukseen - nyt edelleen palkkaan sinne 2on2offiin aika tiheään.

Ollaan tehty Jipin kanssa myös perusjuttuja, kuten hypyn tarjoamista ja ilman esteitä esim. ohjaukseen tulemista. U-putket olen päättänyt nyt sittenkin jättää toistaiseksi kokonaan tekemättä, koska pari kertaa Jippi on mennyt putkessa kumoon, kun ei vielä ehkä kropan kontrolli ole riittänyt... Eli nyt jätetään tällaiset tekemättä. Tosin helpommin sanottu kuin tehty, tänäänkin hallilla se onnistui karkaamaan putkiin yksin rallaamaan... Pitänee siis melkeinpä suoristaa putket ennen kuin mennään treenaamaan, jotta saisi turhat putkiliukastelut estettyä!

Käytiin torstaina Jipin kanssa Ulla Kaukosen hyppytekniikkatreeneissä tuuraajana. Tehtiin ponnareilla okseriharjoitusta (4 askelta lähtöpaikasta okserin etummaiselle ponnarille - tämä siis ihan vain itselle tänne muistiin!) ja perussarjaa (4 askelta lähtöponnarilta ekalle sarjan ponnarille ja sarjan välit 5 askelta). Hyvin kuulemma jo lähtee siirtämään ponnistaessa painoa taakse ja hyppykaari osuu perussarjalla melko hyvin. Toki vielä menosta huomaa, että se on pentu eli kontrollia toki vielä on touhuun tarpeen saada, mutta kommentit oli oikein positiivisia!

Varmaan (en nyt muista ihan varmuudella!) kirjoittelinkin aiemmin tänne, että Jippi on alkanut pimeällä haukkumaan toisille koirille. Tämä jatkuu edelleen ja tosiaan etenkin pimeällä haukkuu joka ikiselle vastaan tulevalle koiralle, ellei tätä estä. Tilanteista päästää ohi ihan nätisti ottamalla kontaktin ja palkkailemalla kontaktista, mutta kovasti olen yrittänyt pohtia, millä tästä puhinasta päästäisiin eroon. Ikinähän pimeällä ei ole mitään ikävää sattunut, mistä Jipin jännitys olisi peräisin, mutta jokin siinä pimeässä on sen mielestä epäilyttävää.... Yhtään sille ei toki auta suutahtaa, koska se nyt ei ainakaan auta, kun toista kerran vähän jo muutenkin jännittää. Silloin, kun otan sen kontaktin ja kehun ja namitan hyvästä kontaktista ja rauhallisesta ohituksesta, niin Jippi ei vaikuta lainkaan pelokkaalta, vaan tulee koirista ohi niitä pälyilemättä mitenkään. Eli en ole edes ihan satavarma, onko se osittain vahtihaukkuakin se koiriin reagointi...? Täytyy seurailla mihin suuntaan (jos johonkin) tämä tilanne kehkeytyy.

3 kommenttia:

  1. Kiva, että Hugo on päässyt taas aksaamaan! Ja onneksi ensi vuodelle on tietääkseni haettu enemmän rallykisoja eli eiköhän niiihin jossain vaiheessa ala taas mahtumaan.

    Meilläkin oli suurinpiirtein Kipin iässä Gatsbyllä "huudan takapihalla pimeällä"-vaihe. Itse en useinkaan mitään huomannut missään ja iso hoffi-vahtinikin oli ihan sitä mieltä, ettei haukkumiselle ollut tarvetta. Tämä meni joko koulutuksella tai todennäköisimmin iän avulla kuitenkin aika pian ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee - kiva kuulla, että rallykisoja on tiedossa lisää ensi vuonna!

      Lohduttavaa kuulla, että muillakin ollut tätä tyhjälle pöhisemistä tässä iässä ja että siitä on silti päästy ohi! Näin toivon käyvän meilläkin. Voi hyvin olla, että tämä on vain vaihe, joka menee itsestään ohi, mutta toki on nyt yritetty myös panostaa niihin ohituksiin, jottei Jippi koe muita ainakaan millään tavalla uhkaavina, vaan ohi mennään muista välittämättä ja yhteiseen tekemiseen keskittyen. Välillä pöhisee myös ihan tyhjää, mutta on tullut myös huomattua, että nämä turhaan huutelut tapahtuu aina vain hihnassa eli vapaana on selvästi rennompana! Noh, tosiaan yritetään saada ohitettua tämä vaihe :) Koiriahan se ei sikäli jännää, että jos esim. tutustuu uusiin koiriin, niin pöhinöitä ei esiinny ja aika nopeasti alkaa tekemään lähempääkin tuttavuutta ja aloittamaan leikkiä... Eli joku näissä hihnalenkkitilanteissa saa tämän aikaan..

      Poista
    2. Meilläkin hihna on aina ollut vaikea kapistus... Gatsbyhän menee vapaana hyvin koirista ohi, hihnassa taas se pahimmillaan hilluu ja vetää. Ota tästäkin siis selvää!

      Poista