perjantai 31. lokakuuta 2014

Possut tokoilee

Tuli kokeiltua eilen tokotreenejä niin, etten antanut ruokia ennen treenejä... Enkä kokeile kyllä hetkeen uudestaan :D Moni sanoo, että motivoinnin kannalta voi olla hyvä, että koiralla on vähän nälkä, mutta meillä molempien keskittyminen tuntui rapisevan ja hösellyksen määrä oli valtava, kun toiveissa oli saada herkkuja!

Jipin kanssa aloitettiin seuraamisella ja jos viimeksi sanoin, että homma on alkanut sujumaan, niin nyt ei sitten sujunutkaan... Jippi edisti seuratessa, poikitti ja vieläpä loikki ilmaan yrittäessään päästä käsiksi namipaloihin, jotka kädessäni oli. Niinpä saatiin vinkiksi purkaa energiaa puunkiertotreenillä. Se sujui hienosti ja päästiin jo kasvattamaan etäisyyttä melkeinpä 10 metriin. Tämän jälkeen sitten uusi yritys seuraamisen kanssa! Seurautin pitämällä nameja kädessä ja käsi oli koukistettuna vartalon eteen. Tämä selvästi aiheutti poikittamista, joten palattiin treenaamaan niin, että alkuun tehtiin sitä peruuttavaa seuraamista ja siitä kiepautin Jipin ympäri normaaliin seuraamiseen. Käsi pidettiin alhaalla, mutta tarkoituksena oli, ettei kuitenkaan namia pidettäisi kiinni koiran nenässä. Nyt tämä alkoi toimimaan aika kivasti ja sain käden paikkaa muuttamalla säädeltyä Jipin seuraamisasennon juuri oikeaan paikkaan. Nyt siis treenit jatkuu näin, mutta yritetään nyt mahd. pian päästä namista eroon ja sitten myös käsiavusta. Ettei jäädä jumiin tähän vaiheeseen... Muistan, että Hugon kanssa jäin junnaamaan paikoilleen seuraamisen kanssa juurikin siksi, etten uskaltanut vähentää apujen käyttöä.

Seuraavaksi tehtiin paikkamakuu. Jippi keskittyi hyvin omaan tekemiseen, vaikka naapurikoira harjoitteli muita juttuja vieressä samalla. Aiemmin ollaan tehty maahanmenoa vain niin, että Jippi on edessäni käskiessäni sen maahan, mutta koska sitä ollaan nyt jonkin verran omatoimitreenattu, kokeiltiin tänään maahanmenoa perusasennosta. Hyvin toimi maahanmeno, tosin helposti palkan lähestyessä tulikin vastaan eli nousi hieman. Osaksi varmaan nälkäisyyden takia, mutta myös täytyy kyllä kiinnittää huomiota siihen, että palkkaus tapahtuu sen verran nopeasti, ettei vastaan nousemista ehtisi tapahtua. Hienosti malttoi tänään odottaa paikallaan siellä makuuasennossa - toki kehuin äänellä tiheästi ja kävin välipalkkaamassakin melko usein. Kaikkiaan ehkäpä sellainen minuutin paikkis. Tämän jälkeen tehtiin vielä paikalla istuminen, mutta lyhyempänä - ihan vain sen vuoksi, että Jippi herkästi lähtee ennakoimaan juuri treenattua eli alkuun meinasi tässäkin kovasti tarjota sitä maahanmenoa.

Lopuksi treenattiin vielä noutoa. Alkuun niin, että heitin kapulan lyhyen matkaa ja heti, kun Jippi nosti kapulan suuhun, naksautin ja palkkasin. Parin tällaisen noston jälkeen pidennettiin matkaa. Pidin Jipistä kiinni, jottei ennakoisi noutoa. Heitin kapulan ehkäpä 10 metrin päähän ja kouluttaja kävi vielä nostamassa kapulan ja näyttämässä Jipille, että kapula oli tämän jutun juju. Heti, kun huomaisn, että Jipillä oli draivia kapulalle, päästin irti. Jippi sinkosi vauhdilla kapulalle, nappasi sen suuhun ja lähti juoksemaan hyvällä vauhdilla luokseni. Naksautin aina paluumatkalla ja naksautuksesta Jippi pudotti kapulan. Seuraava vaihe olisikin sitten naksauttaa vasta ihan lähelle tultua, mutta toistaiseksi palkattiin ihan vain siitä, että tuli innolla minua kohti kapula suussa. Kapulan noston kanssa oli vähän haastetta eli Jippi pari kertaa aina yritti nostamista ennen kuin lopulta sai sen hyvään otteeseen suuhun. Pitää siis samalla alkaa treenata tosiaan ihan vain sitä kapulan nostamista ja sen pitämistä yhdistäen tässä vaiheessa jo luovutussana kuvioihin. Samoin tähän vauhtinoutoon voidaan alkaa yhdistämään käskysanaa lähettäessä Jippiä kapulalle.

Hugon treenit alkoivat paikkamakuulla. Taas pari kertaa valahti maahan jo siinä rivissä odotellessa - nyt kuitenkin vaikutti enemmänkin ennakoivan sitä maahanmenoa kuin väsyvän istumiseen, vaikutti olevan sen verran täpinöissään. Paikkamakuuasento oli aavistuksen vino ja ehkäpä tästä syystä Hugo vaihtoi puolivälissä paikkamakuuta asennon sammakkoasentoon. Siinä pysyi sitten lopun aikaa. Kaikkiaan tehtiin tällä kertaa 3 min paikkamakuu ja Hugo oli koko tämän ajan ihan rauhallisen oloinen. Nousi myös ensimmäisellä käskyllä perusasentoon, vaikka olikin sammakkoasennossa makaamassa tässä vaiheessa.

Saatiin kouluttajan ohjeistuksella treenata haluamaamme liikettä ja me valitsimme syyniin kaukot. Ensin näytettiin millä mallilla kaukot tällä hetkellä olivat ja sitten saatiin vinkkejä treenaamiseen. Saatiin ohjeeksi jumpata maahan-seiso-vaihtoja ihan käsiavusteisesti. Istu-maahan-vaihtoihin saatiin vinkiksi treenata niin, että koiran sivulle noin metrin päähän koirasta laitetaan nameja maahan molemmille puolille koiraa. Jokaisen asentovaihdon jälkeen palkataan koira näistä namipinoista vuorotellen kummaltakin puolelta. Tällöin Hugon keskittyminen tuli selvästi paremmaksi ja myöskin sen jalat pysyivät vaihdoissa paremmin paikoillaan. Kouluttaja nimittäin mainitsi, että Hugolla herkästi tulee vähän sellainen eteenpäin kurkotteleva tyyli, vaikkei varsinaisesti askeleita kohti minua otakaan, joten tähän pitäisi auttaa nyt nämä namipinot koiran vierellä.

Tänään Hugo oli ensimmäistä kertaa vesijuoksumattotreenissä. Käytiin Remediumissa samalla fyssarilla, joka meillä on käynyt tekemässä kotikäyntejä eli Noora Heinolla. Itse olin vähän epäluuloinen, eikä toiveet treeniä ajatellen olleet suuret. Kun tiedän Hugon olevan sekä vesi- että alustakammoinen, niin olin varautunut siihen, ettei sitä saataisi edes juoksumatolle seisomaan. Kuitenkin Hugo yllätti positiivisesti, sillä se saatiin kuin saatiinkin kävelemään laitteen läpi muutamien minuuttien suostuttelun jälkeen. Tämän jälkeen kävelytin vielä kerran sen laitteen läpi ja tällöin tulikin oikein reippaasti. Kolmannella kerralla Hugo jätettiin seisomaan matolle ja etu- ja takaseinämät suljettiin. Alettiin tehdä kävelytreeniä ihan hitaalla temmolla. Alkuun Hugo ei liikuttanut jalkojaan yhtään, vaan kulkeutui vain aina maton mukana taaksepäin. Ei kuitenkaan vaikuttanut niinkään pelästyneeltä, vaan lähinnä hämmentyneeltä. Hetken päästä alkoi jo kävellä maton liikkuessa ja saatiinkin tehtyä 10 min yhtäjaksoinen kävelytreeni. Vielä mentiin ihan tasaisella matolla ilman kaltevuutta ja melko rauhalliseen tahtiin, mutta erittäin hyvin sujui kyllä ensimmäiseksi kerraksi, kun odotukset oli tosiaan aikamoisen matalat :) Nyt on tarkoitus käydä Hugon kanssa kerran viikossa vesijuoksumattotreenissä, jotta saataisiin etenkin takapäähän voimaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti