lauantai 25. lokakuuta 2014

Niin siistii!

Näin tuumasi Jippi tänään ollessaan tokaa kertaa tekemässä tuttavuutta lampaisiin paimennuksen merkeissä. Ensimmäisellä kerralla noin 1,5 kk sitten Jippi ei kauheasti kiinnittänyt lampaisiin huomioita, vaan jopa ehkä vähän jännäsi niitä. Niinpä odotukset eivät olleet kovin suuret ennakkoon tätäkään paimennuskertaa varten.

Kaikki koirat kävivät lampailla kaksi kertaa. Ekalla kierroksella Jippi alkuun yritti vähän tonkia maata, mutta kouluttajan ohjein tämä käytös katkaistiin heti ja talsittiin vain eteenpäin kohti lampaita päättäväisenä. Jokaisesta lampaita kohti luodusta katseesta kehuin Jippiä ja melko pian se alkoikin tuijotella lampaita ja osoittaa kiinnostusta niitä kohtaan. Se alkoi oma-aloitteisesti lähestyä lampaita matalassa asennossa ja sai lauman liikkumaan. Treenin aikana siis vain liikutettiin lammaslaumaa molempiin suuntiin pyöröaitauksessa ja hyvin sai Jippi lampaat liikkeelle. Aina välillä meinasi nenä eksyä maata nuuskuttelemaan, mutta tämä taas katkaistiin liinan avulla ja jatkettiin matkaa. Lopetettiin ensimmäisen kierroksen treeni siihen, kun Jippi innostuneena liikutti lampaita - tärkeätä on, että treeni loppuu aina sellaisella hetkellä, kun koiralla on hauskaa, jotta sille jää halu päästä tekemään sitä lisää!

Tokalla kierroksella olikin sitten jo erilainen meininki. Nyt ei enää oikeastaan kertaakaan tullut kunnollisia maan nuuskutteluita, vaan Jippi tuntui jo tietävän, että miksi sinne aitaukseen oli oikein menty. Mentiin siis ympäri aitausta ja kouluttajan kehotuksesta annoin Jipille enemmän liinaa. Se hienosti kuljetti lammaslaumaa katse tiiviisti lampaissa. Pari kertaa se stoppasi lauman siirtymällä lampaiden sisäpuolelle pyöröaitauksessa ja tässä, kun yksittäinen lammas meinasi lähteä irtoamaan, Jippi siirtyi hienosti niin, että se sai lampaan takaisin laumaan. Tällaisen pysähdyksen jälkeen pystyttiin helposti myös vaihtamaan suuntaa aitauksessa. Vielä ei saatu aikaan sitä, että Jippi olisi tuonut lampaat minua kohti kiertämällä niiden ulkoreunalle, vaan tosiaan joko se seurasi niitä kuljettaen lampaita ympäri aitausta tai sitten se otti lauman haltuun hakeutumalla sisäpuolelle. Olin kuitenkin tähänkin jo valtavan tyytyväinen ottaen huomioon edellisen kerran, jolloin Jippi yritti täysin ignoorata lampaat. Taas lopetettiin siihen, kun Jipillä oli täysi into päällä, jotta sille jäi hinku päästä paimentamaan lisää.

Kuljettaminen oli välillä aika vauhdikasta eli Jippi lähti herkästi laukalle - tosin pysytteli pienen etäisyyden päässä lampaista koko ajan. Kysyin kouluttajalta, että kannattaako minun puuttua, mikäli Jippi tuntuu liian innokkaalta, mutta sanoi, että kannattaa antaa pennun kerätä intoa ja antaa sen tehdä ilman turhaa menon rajoittamista, kun kuitenkin näki, että pentu oli kiltti, eikä pyrkimyksenä missään vaiheessa ollut lampaille asti pääseminen. Jipin paimennusvietti on nyt siis saatu sytyteltyä - innolla odotan seuraavaa kertaa!

Huomenna onkin vuorossa Hugon "kiva päivä", sillä ohjelmassa on lenkki Ofelian kanssa eli tiedossa on todennäköisesti painimista ja juoksuleikkejä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti