sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Torstain tokot

Hugo oli viime tiistaina 30.9. fyssarilla, eikä siellä löytynyt mitään kummempaa. Ei kuulemma ollut juminen. Edelleen takaosaan kaivataan lisää voimaa eli jumpat jatkuu edelleen. Vähän olen alkanut pohtia pitäisiköhän Hugon kanssa kokeilla vesijuoksumattotreeniä... Epäilyttää siksi, että a) Hugo jännittää outoja alustoja ja vesijuoksumatolla se pitäisi saas lasiseinäiseen koppiin juoksumatolle, jonne pitäisi kavuta ramppia pitkin ja b) Hugo ei fanita vettä/uimista. Useampi fyssari on kuitenkin sanonut, että ihan valtaosa koirista kyllä on saatu matolle, vaikka olisikin alusta-/vesipelkoinen. Eli ehkä kokeilemisen arvoinen juttu!


Saatiin kehoitus vielä hetken taukoilla agilitysta (ihan vain varmuuden vuoksi), ja sitten aloittaa treenailu matalammilla rimoilla ensin. Niinpä taukoillaan vielä ensi viikon ajan ja sitten sen jälkeen kokeillaan miten hyppääminen sujuu aloittaen matalilla rimoilla!


Torstaina 2.10. tokoiltiin taas sekä Jipin että Hugon kanssa ohjatusti. Jipin treeneissä tehtiin ensin sivulletuloa. Tehtiin edelleen käsiavusteisesti, mutta niin, ettei kädessä ollut namia. Jippi tekee takaosalla hyvin töitä, mutta käsiavun häivyttäminen tuntuu haastavalta. Saatiinkin ehdotukseksi treenailla sivulletuloa pesuvatitreenillä eli niin, että asetetaan pesuvati ohjaajan jalkojen vasemmalle puolelle ja koira opetetaan kiertämään takapäätä pesuvadilla olevan etupään ympäri niin, että se kääntyy perusasentoon. Tämä voisi toimia Jipin kanssa hyvin..! Toisaalta käsiavunkin häivyttäminen varmasti kyllä onnistuisi, kunhan vain treenailisi säännöllisesti ja vähentäisi apua asteittain jumittumatta turhan helpotettuun versioon!


Tehtiin myös luoksetuloja. Ensin tehtiin niin, että kutsuin Jipin luokse ja namiavulla houkuttelin sen eteeni loppuasentoon. Hienosti sujui myös kovasta vauhdista - tosin palkan saatuaan Jippi päätti kaahata kunniakierroksen ympäri kenttää :D Mainittavaa tosin, ettei se mennyt lainkaan muiden pentujen luokse tällä karkumatkallaan ja kaahasi lopulta luokseni hurjaa vauhtia :) Tämän jälkeen tehtiin vauhtiluoksetuloja niin, että kouluttaja piteli pentua ja kutsuin Jipin sitten innostaen luokse ja heitin lelupalkan sille ja leikittiin palkaksi. Hirmuista vauhtia tuli luokse, mutta kouluttaja sanoi, että luoksetulossa ohjaajan eteen on kyllä olemassa se riski, että koira alkaa ennakoimaan pysähdystä eli alkaa hidastelemaan. Tokossahan yleensä sivulletulo tehdään suoraan peruasentoon, jolloin koiran on helpompi tulla kovaa vauhtia koko matkan ajan. PK-puolen tottiksessa sen sijaan luoksetulo täytyy tehdä eteen ja siitä koira kutsutaan erikseen sivulle. Eli nyt täytyy tosissaan miettiä miten me luoksetulo halutaan tehdä. Toisaalta houkuttelisi se tokomainen luoksetulo, koska siitä on helpompi saada siisti. Sitten taas pitäisi erikseen opettaa se eteen pysähtyvä luoksetuloa, mikäli suuntaisi myös PK-kokeisiin... Eli haastavaa sekin.. Ehkäpä kuitenkin järkevintä on pysyä siinä eteen tulevassa luoksetulossa myös tokopuolella ja vain pitää huolehtia, että vauhti säilyy... Täytyy ehkä kysellä kokeneempien toko-/PK-harrastajien mielipiteitä!


Seuraamisissa tuli todettua, että Jippi osaa hakeutua seuraamaan oikeaan paikkaan ja suorana, kun minä peruutan ja se kulkee vasemman jalkani vieressä. Tämä onnistuu siis ilman mitään käsiapuja tms. Käännähtäessä ympäri oikeaan seuraamiseen, käsiavusteisesti kyllä sujuu lyhyen matkaa, mutta ilman käsiapua lähtee herkästi seuraamaan vähän väljästi ja poikittaa herkemmin, kun odottaa palkkaa ja kääntyy sitä kohti. Saatiin tähän neuvoja ja kehoitus palkata alkuun heti jokaisesta onnistuneesta askeleesta. Vaatimustaso alkuun vähän alemmaksi ja heti kun Jippi alkaa saada juonesta kiinni aletaan sheippaamaan seuraamista ns. täydellisemmäksi eli kriteeriä nostetaan koko ajan asteittain.


Hugon treenit alkoi paikkamakuulla. Hugo kävi tosi kierroksilla ennen paikkamakuuta, intoa oli vähän liikaakin, eikä meinannut malttaa odotella rivissä treenaamisen aloittamista. Siitäkin huolimatta itse paikkamakuun se suoritti taas rauhassa ja keskittyneesti. Siirtyi tosin sammakkoasentoon melko alkuvaiheessa, mutta oli kuitenkin rauhallinen alusta loppuun. Kouluttajatkin hämmästelivät edellisessä kokeessa ilmennyttä levottomuutta (kouluttajat näkivät suorituksen siellä), kun treeneissä on niin iisisti paikkamakuussa...


Yksilöliikkeistä tehtiin itsenäisesti seuraamista (kaveritreenaaja toimi liikkurina) ja kaukokäskyjä. Seraamisissa ei erityisempiä huomioita. Kaukoissa haastavin siirtymä on selvästi maasta istumaannousu, koska istuminen jää joka kerta vajaaksi eli ei nouse istumaan ryhdikkäästi. Hugon on selvästi vaikea nousta ylös asti, kun on kuitenkin pitkärunkoinen eli kunnon istumaannousu vaatisi kropan kokoamista kunnolla pakettiin. Uskon siis, että tämä vaatii juuri tiettyjen lihasten voimistumista, jotta Hugo jaksaa nostaa itsensä ylös asti eli tätä voisi treenailla tokon ulkopuolella lihaskuntotreenimäisesti!


Maahanmenot on istumasta napakoita, seisomasta epäröi aavistuksen ennen kuin menee maahan. Tähänkin siis treenattava varmuutta ja siten nopeutta. Maasta seisomaan nousemista treenattiin myös. Tässä nousee reippaasti ja siirtämättä jalkojaan - helposti vain lähtee vielä noustuaan ottamaan askeleita minua kohti jos on enemmän etäisyyttä eli tehdään vielä niin, että palkkaan ihan läheltä.


Ohjatusti tehtiin jääviä. Maahanmeno oli hyvä. Kuulemma Hugo pysähtyy heti, kun saa käskyn ja menee maahan, mutta siinä tulee se sama hetken mietintä kuin kaukoja treenatessakin seisomasta maahan mennessä. Eli varmuutta vielä siihen siirtymään! Liikkeestä seisomisessa tuli pari hiippailevaa askelta perään ennen pysähtymistä. Niinpä tehotreenattiin sitä pysähdystä ja sitten kun tehtiin uudestaan kokonaisena liikkeenä, oli selvästi napakampi pysähdys.


Hyvä treenit oli taas molempien kanssa :) Kyllä on kiva, kun sekä Hugo että Jippi treeneissä tuntuu tsemppaavan aina täysillä ja tekee valtavalla innolla!


Tämä päivitys tuli kirjoitettua työmatkalta Providencesta ja nyt en ennen perjantaita ole kotona, joten näin ollen ei ole tiedossa koirien kuulumisten päivitystäkään.



2 kommenttia:

  1. Nakkaa palkka luoksarissa jalkojen välistä selän taakse, jos sitä ennakointia meinaa tulla? Tai pakkohan koiran on jonkun verran kuitenkin jarruttaa (ei ennakoida kuitenkaan), jos ei halua nokkakolaria ja ohjaajaa maan tasalle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tota läpijuoksua jalkojen välistä onkin ehdotettu eli se on kokeilemisen arvoinen! Hugon kanssa vain ongelmana on ollut koko eli se ei mahdu jalkojen välistä, joten ei ole omakohtaista kokemusta siitä miten tämä toimii. Hugollahan siis luoksarissa paljonkin ennakointia... Jipin kanssa pitää kyllä kokeilla tota jalkojen välistä juoksuttamista

      Poista