keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Toinen treenannut vaikka mitä, toinen vähän vähemmän

Jipin kanssa tosiaan ollaan treenailtu paljon kaikenlaista. Kotitreeneissä ollaan nyt vahvistettu tokon seuraamista ja edistystä on alkanut selvästi tulla! Ollaan harjoiteltu perusasentoa ja sitten siitä lähdetty seuraamiseen. Olen keskittynyt naksuttelemaan juuri oikeita seuraamisasentoja eli olen yrittänyt olla nyt jo alusta asti aika mustavalkoinen vaatimuksissa. Seuraamisessa ei tarvita tutitusta, mutta palkkailen aika tiiviisti eli ihan muutamien askeleiden välein - keskitytään siis laatuun, ei määrään :)

Lisäksi ollaan treenailtu 2on2offia ja Jippi hienosti tarjoaa kyllä jo asentoa. Nyt ollaan alettu yhdistämään tähän etupalkka-alusta eli palkkailen ensin 2on2off-asentoon ja siitä sitten vapautan etupalkalle käskysanan kera. Vapautumiset on vielä vähän hitaita ja empiviä, mutta eiköhän niihinkin tule vähitellen varmuutta!

Pariin otteeseen ollaan tehty myös noutoon liittyvää treeniä kotona niin, että olen heittänyt kapulan lattialle Jipin viereen ja odotellut, että se lähtee tarjoamaan kapulan nostamista suuhun. Tämä on selvästi Jipille haastava juttu ja yrittää alkuun aina tarjota kapulan kosketusta etutassuin. Kun tästä ei sitten palkkaa tipu, alkaa typy turhautumaan, mikä ilmenee haukkumisena ja pienenä kohelluksena ympäriinsä. Jippi kuitenkin aina turhautumisen jälkeen sitten alkaa tarjota erinäisiä toimia ja lopulta sitten myös sen, että nappaa kapulan suuhun. Alkuun hyväksyn ihan vain nopean kosketuksen hampain. Vähitellen vaadin, että kapula oikeasti nousee maasta. Vielä ei päästy siihen, että Jippi pitäisi kapulaa pidempiä aikoja suussa, mutta koska tämä on selvästi Jipin mielestä turhauttava treeni, ollaan yritetty edetä vähän kerrallaan ja pieninä treenipätkinä.

Eilen Jippi oli taas Akatemialla treenaamassa, kouluttajana Juha Orenius. Valikoin meille taas 27 esteen radasta muutaman esteen pätkän, jota alettiin pätkissä harjoitella. "Rata" näytti tältä:
Ykkösputkeen lähetin Jipin aina putken puolivälin paikkeilta umpikulmaan ja pentunen hienosti epäröimättä irtosi putkeen umpikulmastakin lähetettynä. Kakkoshypylle kääntyminen ja hakeutuminen osoittautui haastavaksi. Alkuun Jipin kaarros putkelta valui ja se lähti herkästi liikkeeseeni juosten ohi kakkoshypystä. Niinpä palkkasin ensin pari kertaa ihan vain putkelta kääntymisestä. Kun käännös toimi, yhdistettiin putkeen kakkoshyppy ja tällöin palkkasin heittämällä pallon kakkoshypyn yli. Seuraava vaihe oli sitten heittää palkkapallo kolmoshypyn taakse. Tätä vaihetta jouduttiin vahvistamaan jonkin verran, sillä alkuun yhdistäessä rataan neljäs este, Jippi tuli liikkeeni mukana helposti ohi kolmosesta. Eli taas askel takapakkia ja lisää palkkaa kolmosen jälkeen. Ja näin saatiin Jippi hakeutumaan kolmoselle, vaikka oma liikkeeni jatkui jo kohti nelosta, jonka jälkeen tehtiin persjättö. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Jipin kanssa tein persjättöä, mutta henosti se tuntui lukevan ohjausta, eikä mennyt hämilleen ohjauspuolen vaihdosta ja hetkittäisestä selän taakse jäämisestä! Saatiin siis lopulta tehtyä melko sujuvasti tämä viiden esteen pätkä - JEI! Ja Jipillä kouluttajan mukaan alkaa olla jo hajua estehakuisuudesta, mikä kuulemma vain vahvistuu sitten, kun rimoja aletaan nostaa ja hypyistä tulee koiralle enemmän tehtävä - nythän se vain juoksee siivekkeiden läpi.

Tulipa muuten eilisissä treeneissä myös huomattua, että oma kunto on selvästi alkanut rapistua nyt, kun on tullut itsekin pidettyä Hugon kanssa taukoa agista. Tuolla 5 esteen radalla sain aikaa ihan kunnon hengästymisen ja tuli kunnolla kuuma. Täytyisi siis ehkä alkaa vähän kohottaa kuntoa....

Hugon kanssa agitauko tosiaan otsikon mukaisesti edelleen jatkuu. Tulehduskipulääkekuuri loppui eilen ja nyt odotellaan, että näkyykö käytöksessä/liikkeissä eroja kipulääkkeen vaikutuksen loppuessa. Hugo on mielestäni ollut nyt vähän vaisun oloinen viimisen viikon aikana ja on ollut toisinaan aika haluton lenkkeilemään. En sitten tiedä, voiko kipulääke aiheuttaa väsymystä tai muita sellaisia sivuvaikutuksia, jotka tähän voisivat vaikuttaa...? Muutenhan oletuksena olisi, että kipulääkkeen aikana liikkumisinto ja pirteys lisääntyisivät, mikäli tosiaan jotain kipuja olisi... Eli sikäli outo vaikutus. Nyt siis odotellaan, tapahtuuko muutoksia nyt, kun lääkitys on loppunut! Perjantaina mennään kokeilemaan vesijuoksumattoa ja ensi viikolla olisi tarkoitus käydä kokeilemassa agia ihan minirimoilla ja ihan pieninä pätkinä. Edetään treeneissä sitten tooosi hitaasti, jotta varmasti tulee reagoitua sitten heti, jos Hugo osoittaa siellä haluttomuutta/kipuilua. Toisekseen myös sen takia hidas eteneminen on tarpeen, että taukoa on niin paljon jo, että varmasti lihaksisto päässyt vähän heikentymään. Hugo on muuten myös menettänyt painoa pari kiloa, vaikkei minkäänlaista laihdutusyritystä ole nyt ollut.... Normaalisti on painanut vähän päälle 26 kg ja nyt oli 24,2 kg... Vaikea sanoa, onko ihan lihasten muutoksista johtuvaa vai onko se oikeasti jostain syystä laihtunut. Tuotakin täytyy seurailla - ei se pitäisi laihtua, kun ruokamäärä on ennallaan ja treenit jopa tauolla.

Tokoiluja/rally-tokoiluja ollaan tehty Hugonkin kanssa. Ollaan jatkettu käännösten treenaamista. Mukaan harjoiteltavaksi ollaan nyt otettu rally-tokon puolta vaihtavia liikkeitä (jotka tosin tulee kisoissa eteen vasta mestariluokassa :D ). Tehtiin tulppaania, jossa tehdään täyskäännös niin, että koira- ja ohjaaja kääntyvät molemmat toisiinsa päin ja samalla koira jää ohjaajan oikealle puolelle. Lisäksi tehtiin valkovuokkoa, jossa sen sijaan koira ja ohjaaja tekevät täyskäännöksen kääntyen pois päin toisistaan. Tällöinkin koira päätyy ohjaajan oikealle puolelle. Nämä sujuvat pienin käsiavuin hyvin, mutta pitäisi varmaan alkaa yhdistää jotain sanallisia käskyjä näihin, ettei liikkeiden suoritus perustuisi pelkästään käsi- ja vartaloapuihin!

Hugon kanssa ollaan toki myös paljon liikuttu, leikitty ja elelty muuten mukavaa normielämää, sillä eläinlääkäri tosiaan sanoi, ettei tarvitse varoa liikkumista muuten kuin hyppäämisten ja vastaavan kuormituksen osalta. Kovasti nyt tällä elätellään toiveita, että mysteerioireet eivät palaisi nyt enää kipulääkekuurin jälkeen ja päästäisiin palaamaan normaalimpaan arkeen myös agitreenien osalta. Jos ja kun agitreeneihin päästään palaamaan, niin veikkaan kyllä, että aika paljon tulen vähentämään treenaamisen aiheuttamaa kuormitusta esimerkiksi hypyttämällä enemmän matalammilla rimoilla. Esim. niin, että pääosin rimat olisi medikorkuisia, mutta sitten yksitäisiä rimoja olisi aina maksikorkeuksin. Mutta tähänkin on vielä matkaa - alkuun lähdetään liikkeelle tosiaan ihan minikorkuisista rimoista ja lyhyistä treenipätkistä ja edetään siitä sitten pienin askelin sen mukaan, miten nämä lähtee sujumaan!

Loppuun paimennustreeneissä otettu kimppaposeeraus. Kuvassa Jipin sisaruksia ja Prilla-äiti, kuvan ottanut Julia Jansson.
Jippi poseeraamassa sisarusten ja äidin kanssa :) (Jedi, Kayla, Maggie, Prilla, Melli ja Jippi)

Ja ihan melkein unohtui mainita, että päästiin Jipin kanssa VKK:n talvikauden tokoryhmään! VKK:lla koulutukset painottuu syksyyn ja kevääseen ja nyt talvelle on tulossa vain kaksi pientä koulutusryhmää, joten oli suuri riski, ettei olisi mahduttu monien hakijoiden joukosta ryhmään... Mutta hyvä näin :) Ryhmä treenaa vain joka toinen viikko, mutta se on ihan sopiva rytmi, niin ehtii kunnolla siinä välissä aina sitten vapaatreenaamaan!

Hugolle ei nyt ole talvelle ohjattuja tokoja lainkaan, mutta tarkoituksena olisi ehkä käydä epiksissä karistamassa paikkamakuun mörköä! Ja lisäksi pohdin, että voisi ilmoittautua jollekin rally-tokokurssille, jos jostain löytyy sopiva kurssi :)

2 kommenttia:

  1. Heips! Mekin ollaan Jedin kanssa tehty samantyyppisiä noutoharjoituksia, Jedi kun ei myöskään tuo esineitä luontaisesti. Meidän pentutokon ohjaaja kehotti aloittamaan ensin noutoharjoitukset lelulla ja muilla esineillä, ja kun niiden kanssa sujuu hyvin niin sitten siirtyminen noutokapulaan. Harjoiteltiin sitten ensin motivaatiopatukalla ja pikkuhiljaa vaatimista esineen kosketuksesta esineen tuontiin ja kas sehän alkaa sujua :) Ihan mahtavalta kuulostaa myös nuo teidän agitreenit, vau! :)
    -Piritta (ja Jedi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin neuvottiin tekemään myös kelillä palautustreeniä kahden lelun leikillä. Noutokapulan palauttaa melkeinpä paremmin kuin lelut, kun selvästi yhdistää kapulan suoritettavaan tehtävään, josta saa sitten palkan jälkikäteen, kun taas lelut yhdistää palkkautumiseen ja selvästi paras palkka olisi vetää rallia lelu suussa ihan itsekseen :D Eli tätä pitää vähän treenailla...!

      Poista