sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Syksyn sävyjä

Sain sitten tiistaille (14.10.) eläinlääkäriajat molemmille haukuille, joten ensimmäisenä kiikutin Jipin lekuriin. Se pääsi päiväunille ja jätin sen hoitajien hellään huomaan noin 2,5 tunniksi, jona aikana Jipiltä poistettiin katkennut maitokulmuri, toinen vankasti kiinni oleva yläkulmuri ja lisäksi vielä nyppäistiin pois höllästi roikkuva maitoposkihammas. Katkennut hammas oli ollut rikki monesta kohtaa eli juuri oli irroitettu useammassa palassa. Vaikkei ien ulospäin näyttänyt mitenkään punoittavalta tai turvonneelta, niin sieltä oli tullut aavistuksen nestettä juuren mukana, joten varmuuden vuoksi Jippi sai antibioottikuurin.

Hakiessani Jippiä kotiin, se oli vielä aika tokkurassa. Näytti todella mököttävältä, kieltäytyi kävelemästä ja pakotti minut siis antamaan sille sylikyydin vain huomatakseni, että pentuhan oli heräämön häkissä pissannut ja oli siis kohtalaisen märkä.... En kuitenkaan millään raaskinut viedä pikkuista heti kotiuduttuamme pesulle, vaan annoin sen nukkua outoa oloaan pois ja pesin sen sitten vasta illalla. Illan aikana Jippi vähän itkeskeli, vaikka oli kipulääkettä saanutkin, kenties oli vähän pöhkö olo ja siksi itketti... Illan se oikeastaan oli aika rauhallinen, mutta sitten kolmen aikaan yöllä alkoi osoittaa virkistymisen merkkejä nukuttuaan jo omasta mielestään tarpeeksi - sai kuitenkin jostain kumman syystä sitten siihen aikaan tyytyä viihdyttämään itseään ihan itsekseen leikkimällä :)

Hugolla oli sitten neurologi Anne Muhlelle aika myöhemmin illalla. Sille tehtiin neurologinen tutkimus ja samalla neurologi katsoi myös n. 1,5 vuoden takaiset röntgen-kuvat, jotka minulla oli mukana cd:llä. Takaosassa lievää heikkoutta ja saisi olla parempi koordinaatiokyky. Mitään hälyyttävää ei kuitenkaan löytynyt eli refleksit yms. pelasivat normaalisti. Vähän reagoi ristiselän alueelta ja sen osalta neurologi totesikin, että aristus voisi johtua mahdollisesti vaivasta nimeltään lumbosakraalistenoosi, jonka google osasi kertoa olevan selkäydinkanavan ahtauma viimeisen lannenikaman ja ristiluun välillä. Tämä vaiva kuulemma usein juuri tulee esiin hypätessä, muttei välttämättä aiheuta muuta ongelmaa eli selittäisi sen, miksi Hugo on arkielämässä aika normaali ja oireet tulevat esiin vain agilityssa. Ahtauma voi johtua jostain rakenteellisesta syystä, mutta neurologi totesi myös, että röntgen-kuvien perusteella selän luusto on moitteeton. Tarkempaa tietoa ristiselän alueesta saisi kuitenkin vain magneettikuvauksella, joten nyt jouduttiin tyytymään vain veikkauksiin. Eläinlääkärin kanssa vaihtoehdoista keskusteltuani päädyin siihen, ettei vielä lähdetä magneettikuvaamaan selkää. Hugolle aloitettiin nyt kahden viikon tulehdskipulääkekuuri ja tänä aikana liikutetaan ihan normaalisti. Agility on edelleen toki tauolla. Lääkekuurin loputtua mennään kokeilemaan vesijuoksumattotreeniä ja samalla lisätään taas jumppailut ja rankemmat liikunnat päivärytmiin ja samalla tarkkaillaan, tapahtuuko koiran liikkumisessa tai käytöksessä muutoksia. Mikäli ei, niin sitten voidaan kokeilla hyvin pienin askelin agilitya. Jos agility alkaa sujumaan normaalisti, niin hienoa! Mikäli siellä oireet kuitenkin jatkuvat, niin sitten on edessä magneettikuvaus, jotta saadaan selvitettyä lisää. Tällä hetkellä kuitenkin pitelen peukkuja, että vaiva menisi ohi ihan levolla, tulehdukipulääkkeillä, jumppaamalla ja fysioterapialla/vesijuoksumattotreeneillä.

Hugolta otettiin lisäksi myös verinäyte, josta tutkittiin punkkivälitteiset tulehdukset ja kilpirauhashormonit. Punkkivälisten tulehdusten testi oli negatiivinen. Kilpirauhasen tuottaman T4-hormonin määrä oli n. 15 nmol/l. Vetlabin mukaan normaalisti kyseisen hormonin määrä on 17-53 nmol/l (http://www.vetlab.fi/?id=81FAB670-98E841FDA5B5-E05527472DA2). Kuitenkaan hormonipitoisuus ei ollut niin alhainen, että olisi voinut vielä puhua kilpirauhasen vajaatoiminnasta, eikä tämä siis toistaiseksi vaadi mitään toimenpiteitä. Lisäksi myös TSH-pitoisuus (kilpirauhasta stimuloiva hormoni) oli normaali. Puolen vuoden päästä suositeltiin kuitenkin uuden verinäytteen ottamista, jotta nähdään, onko hormonipitoisuudessa tapahtunut muutosta. Tämä itsessään ei siis tietysti selitä ristiselän aristusta, mutta voisi aiheuttaa yleistä voimattomuutta, väsymystä ja lihasheikkoutta.

Pääasia kuitenkin oli, että Hugolla ei havaittu mitään sellaista ongelmaa, joka aiheuttaisi pysyvästi haittaa. Neurologin mukaan lumbosakraalistenoosi on hoidettavissa oleva vaiva ja vieläpä pääosin pystytään hoitamaan ihan lääkehoidolla ja kuntoutuksella (fysioterapia/jumppa/osteopatia/akupunktio yms.) ja ääritapauksissa vaatii sitten leikkaushoitoa, mutta silloinkin saadaan kyllä hoidettua. Ja tosiaan toistaiseksi ei voida sanoa tietysti, oliko vaiva edes sitä vai kenties jotain muuta. Eli nyt katsellaan rauhassa mihin tilanne kehittyy ja toivotaan toki, että vaiva hellittäisi ihan näillä nykyisillä hoidoilla! Hienoa on myös se, että arkielämässä vaiva ei näytä mitenkään Hugon menoa haittaavan - leikit ja lenkkeilyt sujuvat siis ihan niin kuin ennenkin, eikä kotioloissakaan osoita kipuilua mitenkään.


Jippi pääsi torstai-iltana (16.10.) ekoihin ohjattuihin agilitytreeneihinsä, kun ostin tuurausvuoron alkeisjatkoryhmään. Tokihan se ei vielä ole alkeisjatkotasoinen, mutta varmistin kouluttajalta etukäteen, että voidaan tehdä treeniä helpotetusti. Tehtiinkin U-putkea yksittäisenä esteenä ja tämän jälkeen myös minirataa, jossa oli hypyltä U-putkeen lähetys ja sen jälkeen kaksi hyppyä kaarevalla suoralla. Jippi haki hienosti U-putken ja hakeutui hyvin myös sen jälkeisille hypyille. Ilahduttavaa oli, että putken jälkeen se suuntasi hypylle ohjauksen mukana, eikä lähtenyt minua kohti eli se uskalsi irrota minusta pois päin. Lisäksi tehtiin treeniä, jossa oli kolme hyppyä ympyrällä. Tehtiin näistä vain kahta, mutta tämäkin osoittautui todella haastavaksi tehtäväksi. Istutin Jipin lähtöön ja tarkoitus oli, että saisin ohjattua sen kahden kaarella olevan hypyn yli kohti etupalkkaa. Jippi kuitenkin bongasi etupalkan heti ja rynni suoraan sinne ohi hyppyjen. Totesinkin, että tämä on ehkäpä meille vielä vähän turhan haastava tehtävä, koska Jipille ei ole kehittynyt vielä selvää estehakuisuutta. Helpotettiin tehtävää sitten vähän niin, ettei lähettykään paikoiltaan, vaan lähetin Jipin ensimmäiselle hypylle sivusta, jolloin se lähti hakemaan hyppyä samalla tavoin kuin siivekkeenkiertotreenissä. Tästä sitten jatkettiin kaarella olevalle toiselle hypylle, jonka takana oli palkka. Näin homma sujui hyvin!

Sivupisteellä tehtiin 2on2off-treeniä apupalkkaajan avulla. Me ollaan aiemmin tehty 2on2offia vain kaksi kertaa ja näinä kertoina siis laatikkotreeninä kotona. Nyt tehtiin siis 2on2offia ensimmäistä kertaa puomin alastulolla. Alastulo oli nostettu pöydän päälle ja tehtiin ihan vain sitä alastulokontaktia niin, että ohjasin Jipin kontaktille sivusta. Heti oikeaan asentoon pysähdyttyä naksautin ja apupalkkaaja oli kontaktin edessä namittamalla Jipin eteen maahan. 2on2offiin pysähtyminen sujui hienosti ottaen huomioon vähäiset treenikerrat! Pari kertaa Jipillä putosi toinen takajalka kontaktilta (pennulla, kun ei kroppa ole vielä täysin hallussa :) ) ja Jippi heti korjasi asennon niin, että molemmat takajalat olivat taas kontaktilla - selvästi siis osoitti, että oli saanut jutun juonesta kiinni. Haasteena oli se, että Jippi ei olisi millään halunnut lähteä kontaktilta pois, kun kerran tajusi, että se oli se juttu, mistä sitä namia irtosi. Vielä vapautuskäskykään ei oikeastaan taida tarkoittaa Jipille mitään (minulla käytössä kontaktilla eri vapautuskäsky kuin esimerkiksi lähdöissä), joten vapautin "jes"-käskyllä ja samalla houkuttelemalla Jipin namilla pois kontaktilta.

Lauantaina (18.10.) oli sitten normaalit pentutreenit meidän omatoimiryhmän kanssa - tosin paikalla oli vain minä ja Jippi sekä Tea ja Malva-cockeri. Tehtiin ensin kolmen hypyn "suoraa", joista kaksi ensimmäistä olivat suorassa linjassa ja kolmannelle suora kaareutui eli sille oli tarkoitus lähettää koira vekkauksen kautta. Tehtiin ensin paria suoraa hyppyä ja siitä sitten etupalkkaa siirrettiin lähemmäksi kolmatta hyppyä ja lopulta kolmannen hypyn taakse. Hienosti suoriutuivat molemmat pentuset. Pysyivät hienosti lähdössä (koska meitä oli vain kaksi, niin ei pystytty käyttämään ekstrakäsiä pentua pitelemään) ja lukivat vekkausta hyvin!

Tokana treeninä tehtiin pussia ja tämä olikin molemmille pennuille eka kerta kyseisen esteen parissa. Tästä huolimatta mitään epäröintiä ei ilmennyt, vaan kummatkin syöksyivät pussista kuin vanhat tekijät. Tokihan vielä tehtiin pussia helpotetusti eli ohjaaja piti pussin suuta vähän auki niin, että pentu näki pussista läpi. Kankaan paino ei kuitenkaan tuntunut jännittävän. Tosin eipä se ihmekään - onhan Laura-kasvattaja totuttanut pentuset jo ennen luovutusta kankaisiin/pressuihin :)

Kolmantena treenattavana olikin sitten taas 2on2off puomin alastulolla. Jippi taas osoitti tietävänsä, mitä siellä alastulon päädyssä on tarkoitus tehdä. Se pysähtyi sinne kerta toisensa jälkeen varman oloisesti ja välillä jopa karkasi sinne itsenäisesti pönöttämään :) Hassu pieni! Haasteena on nyt vain tosiaan se vapautus.... Jippi nimittäin tuntuu herkästi vapautuvan jo ensimmäisestä naksautusta seuraavasta namista eli selvästi kuvittelee tehtävän loppuvan siihen. Palkkailtiin sinne alastulolle nyt useamman namin verran aika tiiviisti, ettei se ehtinyt vapautua sieltä välissä. Täytyy kuitenkin kotitreeninä harjoitella laatikkotreenien yhteydessä kestoa siinä asennossa odottamiseen. Samalla pitää opettaa, että "JES" tarkoittaa vapautusta, jotta saadaan Jipille selkeäksi, että se on juuri se sana, jolla sieltä kontaktilta sitten on tarkoitus lähteä. Nythän se ei vielä oikeastaan ymmärrä kyseistä sanaa.

Pentutreenien jälkeen suunnattiin hallilta vielä Tean ja Malvan kanssa agilitykentälle , missä käynnissä olivat seuran kesäkaudenpäätöskisat. Me ei toki siellä tehty muuta kuin oltu kisaturisteina eli ihmeteltiin hälinää, harjoiteltiin vähän odottamista aidassa kiinni ollen (Jippi rauhoittui aika kivasti aitaan ja makoilikin hetken - lopulta alkoi kuitenkin metelöimään eli täytyy pitää treenit vielä riittävän lyhyinä...) ja leikittiin myös pentusten kesken. Malvan lisäksi leikkiseuraksi tuli myös kolmas pentu ja saatiinkin hyvät leikit aikaiseksi :)
Kotiuduttuamme Jipin kanssa, Jippi pääse lepäämään ja lähdin Hugon kanssa ulos. Vuorossa oli omatoimista rally-tokotreenailua. Hugo oli taas ihan tohkeissaan treenailuista - kiva nähdä, että rally-toko saa Hugon syttymään melkein samalla tavoin kuin agility (ei ihan yhtä isosti, mutta kuitenkin innostuu kovasti!). Tehotreenattiin 360-asteen käännöstä sekä oikean että vasemman kautta. Oikealle tässä ei ole oikeastaan ongelmia eli sujuu hyvin. Vasemmalle tämä onnistuu melko helposti, mikäli teemme käännöksen "löysähkönä", mutta pyritään vähitellen tiivistämään käännöstä. Nyt treenattiinkin sitä takapään käyttämistä kääntyessä. Tällaisia treenejä saatiin neurologilta ohjeeksi muutenkin tehdä, joten miksipäs ei sitten yhdistetä jumppailuja ja rally-tokotreenejä :) Vähän jo alkoi löytyäkin takaosan sivuttaisia askeleita käännöksen yhteydessä!

Treenattiin myös liikettä, jossa perusasennosta seurautetaan ensin yksi, sitten kaksi ja lopuksi kolme askelta eteenpäin niin, että aina pysähtyessä koira istuutuu perusasentoon. Tässä ei sikäli ongelmaa, että tämähän on tokoilun puoleltakin tuttua treeniä. Perusasennot olivat tänään taas ilahduttavasti suorahkot ja myös seuraamisesta seisahtuessa istui melko suoraan, kun pari treenikertaa sitten ongelmana meinasi olla toistuvasti vino peruasento. Lisäksi tehtiin liikettä, jossa koira seuraamisesta pyöräytetään ohjaajan eteen istumaan nenä ohjaajaa kohti. Siitä ohjaaja peruuttaa ensin yksi, sitten kaksi ja lopulta kolme askelta koiran seuratessa mukana istuen ohjaajan pysähtyessä aina ohjaajan eteen. Tässä eteen pyörähdyksessä käytän vielä käsiapua eli yhden tukiaskeleen ja käsiliikkeen avulla Hugon saa pyörähtämään eteen istumaan. Täytyy alkaa yhdistämään tähän käskysanaa, jotta saa lopulta vähennettyä vartaloapuja. Peruuttaessa tehdään vähän kuin pieniä luoksetuloja eli sikäli ei ongelmaa - tosin Hugo herkästi tässä innostuneena tulee vähän liiankin lähelle ohjaajaa eli astuu herkästi varpaille tai saattaa törmätä. Meillä oli kaikkiaan kivat treenailut, jotka päättyivät vielä palloleikkeihin eli superkivaa Hugon mielestä! Tämän jälkeen se vielä pääsi vanhempieni kanssa lenkkeilemään eli kiva toiminnan täyteinen päivä molemmilla koirilla :)

Tänään aamu alkoi harmaissa merkeissä ja vettä satoi. Se ei kuitenkaan estänyt minua, Hugoa, Kaija-kasvattajaa ja Neppiä lähtemästä lenkille. Kierrettiin sateesta huolimatta mukava lenkki ja Hugokin tuntui olevan sateesta huolimatta ihan innokas lenkkeilijä. On muuten hauska huomata, että Hugo on selvästi omaksunut tietyt paikat leikkipaikoiksi. Lenkin varrella on nurmipelto, jolla ollaan välillä käyty leikkimässä, joten heti sitä lähestyessä Hugo nappasi valtavan kepin (se oli enemmänkin tukki :D ) suuhun ja lähti rientämään kohti peltoa. Hetken jouduin sille uskottelemaan, ettei nyt mennä leikkimään litimärälle pellolle ennen kuin se suostui lähtemään meidän mukaan pellon ohi ja tullessamme takaisin päin taas siitä ohi, se yritti vielä yhden kerran, josko silloin oltaisi menty leikkimään.

Puolilta päivin oli sitten ohjelmassa Wirneen-porukan hakutreenit Nurmijärvellä. Nappasin Julian ja Mellin kyytiin Pukinmäen asemalta ja matkasimme siitä sitten kohti hakumetsää. Treeneissä mukana oli Jipin ja Mellin lisäksi J-pennuista myös Just, Jäynä ja Maggie ja muita mukana olleita koiria olivat Nessa, Hoppu, Jocke, Tintti, Pihka, Prilla ja Hyrrä. Alkuun käytiin kimppalenkillä ja kunnon juoksukisat saivat koirat aikaiseksi. Jipillä oli niiiiiiiiiin kivaa päästessään kunnolla riehumaan sekä sisarusten että myös muiden Wirneen-poppoon koirien kanssa. Kiva kuitenkin huomata, että sillä tuntuu (ainakin toistaiseksi) vielä löytyvän korvat myös kesken leikkien eli tarvittaessa sen sai kutsuttua luokse kesken touhuilujenkin.

Pentujen kanssa treenailtiin hakuilua siten, että metsään piiloutui maalimies namipurkin kanssa. Maalimiestä lähdettiin lähestymään pennun kanssa siitä suunnasta, johon tuuli tekemällä laajaa siksakkia mennen vähitellen lähemmäksi maalimiestä. Heti, kun pentu osoitti saaneensa ilmavainun, päästettiin liinasta irti ja annettiin pennun itse löytää maalimies ilmavainun avulla. Kullekin pennulle tehtiin yhteensä kolme hakua. Ensimmäisellä kerralla Jippi tuntui olevan todella hämmentynyt siitä, että miksi siellä metsässä oikein seilattiin edestakaisin. Se katseli ympärilleen ihan hölmistyneenä ja yritti välillä vetää toiseen suuntaan, mutta jatkettiin vain matkaa. Sitten ihan yhtäkkiä se sai vainun ja sinä sekuntina sen nenä kääntyi kohti maalimiestä. Päästäessäni irti liinasta, se juoksi suoraan maalimiehen luokse saaden isot kehut ja namipurkin sisällön palkaksi. Tokalla hakukerralla se selvästi tuntui kiinnostuvan meidän perässä kulkevista ihmisistä ja oli sitä mieltä, että voisi mennä "löytämään" kyseiset henkilöt ja saada kenties siitä palkkaa... Pyysin sitä kuitenkin jatkamaan matkaa, vaikka välillä aina kääntyikin kovasti kohti näitä henkilöitä. Kuitenkin siitäkin huolimatta, että keskittyminen ei ollut alusta lähtien vainun etsimisessä, taas se vainun saaminen sai aikaan skarppaamisen eli saman tien Jippi taas kääntyi kohti maalimiestä ja lähti tehokkaasti etsimään ilmavainun avulla. Kolmannella kerralla taaskin perässä tulevat ihmiset kiinnostivat kovasti ja onnistuin jopa päästämään Jipin vainun perään ehkä vähän turhan aikaisin, kun se kyllä haisteli maalimiehen suuntaan, mutta sitten irti päästettyäni se kurvasikin perässä tulevien ihmisten luokse, eikä olisi millään tullut luokseni jatkamaan tehtävää, kun ei kerran näiden ihmisten löytäminenkään tuonut palkkaa :D Kuitenkin sitten jatkettiin tehtävän suoritusta ja lopulta Jippi sai jo vähän etäämmältä ilmavainun maalimiehestä ja se lähti innokkaasti etsimään. Se juoksi vähän ohi maalimiehestä, mutta kuitenkin jatkoi työskentelyä ahkerasti ja keskittyneesti. Kurvasi siis takaisin etsimään ja löysikin sitten maalimiehen saaden taas isot kehut ja namit. 

Hauska viikonloppu siis takana koiraharrastusten parissa ja lisäksi kerittiin vielä käydä ravintolassa syömässä ja katsomassa leffa eli kaikkiaan viikonloppu täynnä hurjan kivaa ohjelmaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti