tiistai 17. toukokuuta 2016

Leireilyä ja etäsynttärit

Viime viikonloppuna oli vuorossa paljon odotettu tapahtuma nimittäin Wirneen leiri! Jipillä oli siis runsaasti ohjelmaa, eikä Hugonkaan viikonloppu mitenkään tylsä ollut, sillä se pääsi korkkaamaan mökkikauden vanhempieni mukana!

Heti alkuun iso kiitos järkkääjille Maijalle ja Sarille - oli oikein onnistunut leiri :) Leireiltiin tällä kertaa Kunkkulassa, koska Wirnistelijöitä alkaa olla jo sellainen lauma, ettei ihan mihin tahansa enää mahdutakaan leireilemään! Tässä leirikertomusta päiväkohtaisesti.

Perjantai 13.5. 
Saavuimme Jipin kanssa leiripaikkaan vähän kuuden jälkeen. Paikalla oli jo muutamia autollisia porukkaa ja heti tultuamme ulos autosta, vastassa oli pieni koiralauma omistajineen. Jippi alkuu vähän pörräsi muutamalle nartulle ja ehdin jo hämmästellä tätä käytöstä (Jipillä ei ole tapana moista harrastaa), mutta about puolen tunnin jälkeen se loppui, eikä nartuille pörräämistä esiintynyt sen jälkeen lainkaan. Uroksia sen sijaan kyllä välillä täytyi komentaa, kun Jippi ilmeisesti tuoksui viikkoa aiemmin loppuneide juoksujen takia vielä hyvälle ja urokset kävivät välillä nuuskimassa Jippiä toiveikkaina. Näille poitsuille Jippi sanoi kyllä suorat sanat ja ajoi pojat tiehensä. Tätäkään Jippi ei ole aiempien juoksujen yhteydessä tehnyt, mutta selvästi Jippi on oppinut pitämään puoliaan, sillä Hugollekin näiden juoksujen yhteydessä kerran sanoi ärripörrit, kun Hugo ohimennen erehtyi nuuhkaisemaan Jippiä :D Hugo uskoi kiltisti heti ekaa komennusta, joten ei ollut Jipillä tarvetta nostaa isompaa meteliä...

Lerillä alkuun veimme tavarat huoneeseemme - majoituimme Julian ja Melli-siskon ja Jennan ja Hyrrän kanssa. Yhteinen ohjelma alkoi leirikasteella, jossa kisailimme neljän koirakon joukkueissa leikkimielisesti tehden erilaisia tehtäiä viestimuodossa. Me ei tuloksilla loistettu, mutta hauskaa oli silti :) Viestin jälkeen treenailimme omatoimisesti nurtsikentällä. Jipin kanssa tein muutaman toiston ruutua ja oli hyvää häiriötreeniä, kun samaan aikaan nurtsikentällä vilisti yli kymmenen koiraa treenaillen tai leikkien keskenään. Jippi malttoi kuitenkin hyvin keskittyä omaan tehtäväänsä! Tehtiin parin koirakon kanssa vielä häiriötreenejä. Tuli huomattua, että luoksarit niin, että koirat jätetään riviin ja kutsutaan luokse yksitellen, ovat vaikeita, sillä Jippihän kiltisti tuli minun luokse kaverin kutsun kuultuaan. Tehtiin sitten vielä erikseen häiriöluoksaria niin, että Jippi jäi yksin riviin ja muut käskyttivät luokse. Tässä Jippi nousi istumasta kerran, mutta muuten pysyi hyvin. Näitä kuitenkin täytyisi tehdä taas paljon useammin! Häiriökäskytyksiä tuli tehtyä silloin, kun oltiin alokas-luokassa ja siellä kisoissa oli paikkiksessa niitä yksi koira kerrallaan käskytyksiä, mutta nyt, kun ollaan suuntaamassa avoimeen, niin noiden treenaus on jäänyt totaalisesti, kun avoimessa paikkiksessa koirat jätetään istumaan. Nyt täytyy kuitenkin lopettaa tämä lintsaaminen ja ottaa häiriökäskytkin taas työn alle!

Perjantai-iltana grillailtiin porukalla ja nuotion ääressä kertoiltiin tarinoita omasta koirahistoriasta, koiraharrastustaustasta ja lisäksi myös siitä, miten on päätynyt aussieen rotuna. Olipa kiva kuulla kaikkien kertomuksia!

Lauantai 14.5.2016
Lauantaiaamu alkoi aamiaisella ja sen jälkeen jakaannuttiin tokoilijoihin ja agilitaajiin. Lauantaina oli vuorossa ohjatut treenit ja jokainen oli valinnut haluaako treenata ohjatusti tokoa Nina Nerg-Toivolan vai agia Lotta Vuorelan kouluttamana. Me valitsimme agilityn, joten aamu alkoi radanrakennuksella (varsinainen vilinä kentällä olikin tässä vaiheessa, kun useat koirat - ml. Jippi - saivat osallisua rakennukseen juoksemalla kentällä) ja yhteisellä rataantutustumisella. Aamupäivän ajan seurasin treenejä katsomosta käsin, mutta lounaan jälkeen päästiin tositoimiin. Tehtiin 2x10 min pätkät ja näiden aikana päästiin 32 esteen rata loppuun (jätettiin vain A-este väliin, kun se oli puinen ja Jipille pitäisi muutenkin nyt muistutella riittävää askelpituutta boksin avulla). Rata oli kiva, sillä siinä oli sopivasti etenevää pätkää ja ohjauskiemuroita. Jippi teki hyvin töitä ja oli ilo taas huomata, miten hienosti se oli kuulolla. Nyt muutamassa viikossa on tapahtunut huikea edistyminen sen suhteen, että Jippi ei enää sinkoile päättömästi poimien omavalintaisia esteitä matkan varrelta, vaan pysyy hyvin hanskassa, jos vain itsellä on ohjaukset ja ajoitukset kohdillaan. Näissäkään treeneissä ei tullu yhtään sellaista virhettä, missä Jippi olisi irronnut omatoimisesti väärälle esteelle, vaan kaikkiin virheisiin löytyi syy omasta tekemisestäni. Niin superia!


Illalla käytiin tunnin lenkillä Mellin ja Hyrrän kanssa ja tämän jälkeen koirat pääsivätkin huoneeseen nukkumaan sillä välin kuin me suunnattiin saunaan. Hyvät löylyt ja vieläkin paremmat saunan jälkeiset vilvoittelukeskustelut :D Saunan jälkeen käytiin grillaamassa, mutta koska ulkona hieman sateli, siirryttiin sisälle syömään. Vähitellen ruokatilaan kertyi koko leiriporukka (siis me leirin kaksijalkaiset) ja sitten klo 01 asti höpöteltiinkin kaikkea maan ja taivaan väliltä. Taas sai huomata, että on se Wirneen porukka kyllä mitä parhain :)

Sunnuntai 15.5.2016
Aamiaisen jälkeen oli vuorossa ryhmäkuvan ottaminen. Lisäksi otettiin kustakin pentueesta vielä erikseen kuvat ja J-pentueesta paikalla oli paria veljeä lukuun ottamatta kaikki:
(c) Jenny Söderlund. Kuvassa Melli, Kayla, Just, Jedi, Jippi, Maggie ja Prilla-äiti.

Kuvaussession jälkeen siirryttiin Mellin ja Justin kanssa nurtsikentälle ja koirat saivat hetken juosta, jonka jälkeen päätettiin kokeilla pk-estettä. Metrinen pk-hyppy on itselle ollut ajatuksena jo niin pelottava, että olen sitä enemmän tai vähemmän tietoisesti vältellyt. Pienellä tsemppauksella kuitenkin uskaltauduin nyt kokeilemaan ko. estettä. Ei tietenkään metristä estettä hypätty, mutta kokeiltiin 70- ja 80-senttistä estettä sen perusteella, että 65 cm hyppyjä Jippi on hypännyt agissakin. Molemmat korkeudet sujuivat hyvin ja hyppy oli rennon oloinen, eikä tullut minkäänlaista empimistä hypyn kanssa. Enempää ei korotettu, mutta niin sujuvasti Jippi selvisi hypyistä, että loi uskoa siihen, että ehkäpä se metrinenkään ei ole mahdottomuus!

Sunnuntaina treeniohjelmassa oli omatoimitreenailua ja porukka jakautui hakuilijoihin, jälkitreenaajiin, rally-tokoilijoihin ja agilitaajiin. Haku on minulta ja Jipiltä jäänyt, joten sitä ei nyt viitsitty treenata varsinkaan, kun hakuun oli muutenkin jo ruuhkaa. Jälkeä on tarkoitus Jipin kanssa aloitella nyt tänä kesänä, mutta koska takana ei ole vielä yhtään treeniä, niin en uskaltautunut jälkeilemään vielä leirillä. Niinpä suunnattiin agittamaan - taas :D Tehtiin aavistuksen matalemmilla rimoilla, mutta siitäkin huolimatta Jipistä saattoi huomata väsymyksen. Se äänteli selvästi normaalia enemmän, kun ilmeisesti jalat painoi, eikä päässyt normaalia vauhtiaan. Lisäksi rimoja alkoi putoilla ja niinpä pidettiinkin treenipätkä vähän lyhyempänä. Jippi ehti tehdä kuitenkin hyvät treenit ja oli kivaa - kiitos Maija koutsaamisesta! Itseä meinasi ärsyttää, kun Jippi alkoi roiskia rimoja, kun ensin tulkitsin sen vain olevan huolimaton matalampien rimojen kanssa, mutta treenin loputtua havaitsin Jipin olevan oikeasti selvästi väsynyt. Ja sitten puolestaan harmitti, että oli pitänyt kentällä harmitella Jipin keskittymisongelmia, kun oikeasti kyse kyllä olikin vain siitä, että kropassa painoi vielä edellispäivän treenit ja riehumiset.

Treenien jälkeen käytiin vielä lenkillä Maijan ja Naurun, Julian ja Mellin ja Evan ja Maggien+Prillan kanssa ennen kuin minä ja Jippi lähdettiin kotia kohti. Me ei siis jääty sunnutaina lounaalle, koska kotona odotti työmatkan pakkaamiset sekä illalla oleva tokovalmennus. Leiri kaikkiaan oli tosi kiva kokemus taas ja pakko todeta, että Wirnistelijät on kyllä niiin hienoja koiruuksia ja niiden omistajat ihan hurjan mukavaa porukkaa!

Sunnuntaina Jippi sai nukkua kotimatkan plus vielä kotosalla iltaan asti, mutta illalla mentiin vielä Angelica Leimanin tokovalmennukseen. Ollaan Jipin kanssa I-HAH:n tokovalkkuryhmässä ja vuorossa oli ohjattu koulutus, joten tokihan me haluttiin sinne päästä. Ilmoitin kyllä Ansulle heti alkuun, että Jipillä on rankka viikonloppu takana ja sovittiin, että tehdään siten sen mukaan treenit. Aloitettiin noudolla ja kerroin Ansulle, että meidän suurimpana ongelmana on ollut se, etä Jippi saalistaa kapulaa ja käsittelee siis kapulaa rumasti noudon yhteydessä. Toiseksi ongelmaksi mainitsin teputtelun/levottomuuden sillä hetkellä, kun minä heitän kapulaa. Demosin tätä ongelmaa tekemällä kokeenomaisen noudon. Jippi tosiaan tepasteli etutassuilla heittämisen yhteydessä, mutta kuten normaalistikaan, se ei kuitenkaan noussut perusasennosta. Nouto-käskyllä lähti liikkeelle reippaassa laukassa, mutta kapullalla hidasti hyvin kiersi kapulan taakse nostamaan kapulan suuhun ja otti sen kauniiseen otteeseen. Palautuksen puolivälissä Jippi hidasti raville ja joutui korjaamaan kapulan asentoa - olisikohan päässyt vähän heilahtamaan suussa - mutta palasi sitten sivulle ja piti kapulaa pureksimatta. Kapulan käsittely oli siis varsin kaunista ja koska tuota palautuksessa hidastamista ei normaalisti ikinä esiinny, niin ei takerruttu siihen sen enempää. Saatiin vinkkejä siihen heiton yhteydessä olevaan levottomuuteen. Pitäisi tehdä treeniä niin, että Jippi on perusasennossa ja vain heiluttelen kapulaa pitävää kättä edestakas. Ny kokeilun yhteydessä Jippi tepasteli jo tämän heiluttelun havaitessaan eli tästä kevyt "oho" ja sitten palkkaus heti, kun jalat pysyvät paikoillaan kapulan heiluttamisesta huolimatta. Lisäksi saatiin vinkiksi tehdä kapulan heittoja niin, että vapautankin tästä Jipin leikkimään minun kanssa lelulla. Näin saadaan odotusta kapulalle pääsystä laskettua, kun heittoa ei aina seuraakaan nouto, vaan siitä saattaakin seurata leikkimistä.

Toisena liikkeenä tehtiin peruuttamista. Kerroin Ansulle, että peruutus oli alkujaan tosi kivaa, mutta nyt, kun kontakti on tullut intensiivisemmäksi, niin samalla peruutus on vähän vinoutunut. Tehtiin pari pätkää demonsraatioksi, mutta Jippi sitten päättikin tehdä oikein kauniit suorat peruutukset :D Vakuuttelin kuitenkin, että ongelmia on oikeasti ollut ja kuvailin niiä tarkemmin, jonka jälkeen saatiin treenivinkkejä. Nyt on tarkoitus tehdä paljon ihan lyhyitä peruutuksia niin, että otetaan esim. yksi askel ja pysähdytään tähän ja koira palkataan seisaalleen pysähtyessään. Minun pitää keskittyä tekemään liikkeellelähtö rauhassa, jotta Jipillä on aikaa kasata kroppansa suoraksi istumisesta ja lähteä suorana liikkeelle.

Jippi oli ihan hirmu hyvässä tokoilumoodissa, mikä oli ehkä aavistuksen yllättävää leirirasituksen jälkeen. Kaikkiaan viikonloppu oli kuitenkin niin täynnä ohjelmaa, ettei tee yhtään pahaa, että nyt Kanadaan suuntautuvan työmatkani takia koirilla on lomaviikko. Siis tokihan ne päivittäin käyvät normilenkeillä jne., mutta treenit ovat nyt tämän viikon tauolla ja tosiaan sikäli tämä työmatka tuli nyt hyvään saumaan! Lähdin siis maanantaiaamulla ja palaan Suomeen sunnuntaiaamuna, joten tämän viikon koiruudet lenkkeilevät Markuksen kanssa ja parina iltana pääsevät vierailemaan vanhemmillenikin. Tänään oli sellainen päivä ja lisäksi tässä päivässä oli spesiaalia myös se, että Jippi täytti tänään 2 vuotta! Jouduin lähettämään onnittelut etänä täältä lätäkön takaa, mutta kotiuduttuani kyllä juhlistetaan kakkujen kera typysen syndejä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti