keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kisailuja

Viime torstaina 26.5. oli vuorossa Jipin ensimmäinen tokon AVO-koe. Jo pari päivää aiemmin olin katsonut, että koeillaksi oli luvattu aikamoista sadetta ja kyllähän se melko lailla satelikin sitten torstaina. Ei annettu kuitenkaan sateen lannistaa, vaan suunnattiin työpäivän jälkeen kohti Forssaa! Etukäteen olin pohtinut, että voi olla, ettei ruutu ole vielä riitävän valmis sitä ajatellen, että saataisiin se onnistumaan kokeessa ja koepaikalla, kun näin ruudun sijaitsevan ihan kehän etukulmassa ja sinne lähetettiin koira yleisön ja teltan ohi, niin pohdin, että niinköhän mahtaa keskittyminen tyttösellä riittää ruutuun asti juoksemiseen. Päätin kuitenkin olla ajattelematta sitä sen suuremmin ja katsoa kuinka käy!

Avoimessa oli viisi kisaajaa ja aloitettiin paikalla istumisella. Sade kiihtyi juuri paikkiksen ajaksi ja Jippi istui jo perusasennossa ollessaan etukumarassa, enkä oikein saanut sitä pitämään katsekontaktia, kun silmiin satoi ja oli ällöttävää. Kontaktista ei ollut tietoakaan sillä hetkellä, kun liikkuri sanoi, että jättäkää koirat, mutta pakko oli vain käskeä omissa ajatuksissaan oleva koira paikoilleen ja lähteä muiden mukana kohti 25 metrin päässä häämöttävää kehänauhaa. Juuri ennen kehänauhalle pääsyä minulle huikattiin, että koirani tulee minua kohti. Olin niin ällikällä lyöty, sillä Jippi ei ikinä, ei siis koskaan, lähde paikkiksista - oli kyseessä siten paikkamakuu tai paikalla istuminen. Mutta nytpä lähti. Harmitti vietävästi, kun oltiin menty nollaamaan meille yleensä niin pomminvarma liike.... Kehästä päästyämme kävin tekemässä heti paikalla istumisen uudestaan ja nyt Jippi oli selvästi jo ihan eri moodissa eli keskittyi jättäessäkin ja pysyi rauhassa minuutin istumisen ajan. Samalla juolahti mieleen, että eihän me oikeastaan olla kertaakaan (oikeasti kirjaimellisesti yhtäkään kertaa!) tehty paikkiksia sateella ja ylipäänsä tokoilut kaikkinensa ovat ajoituneet jostain syystä kuiville keleille (väitän ainakin, etten ole tarkoituksellisesti vältellyt sateella treenaamista :D ). Eli ehkä se tämä huomioiden ei ollut kovin kummallista sitten loppuen lopuksi, että Jippiä inhotti ja se ei kyennyt keskittymään, vaan päätti lähteä mukaani. 
Toko-kokeen jälkeen otettu wefie :D

Yksilöliikkeitä ennen olikin sitten hieman hommaa saada oma pää nollattua ja itsensä hyvällä asenteella kehään, mutta jotenkin kummasti onnistuin siinä. Yksilöliikkeissä kehään tulikin mukanani ihan superasenteella varustettu koira! Jippi teki niin hienosti töitä kehässä, että olin kyllä positiivisesti yllättynyt. Sade oli hieman laantunut paikkiksista, mutta kuitenkin sateli ihan kunnolla ja silti Jippi teki töitä keskittyen sataprosenttisesti. Aiemmissa kokeissa se on ottanut jonkin verran häiriötä ympärillä tapahtuvista asioista, mutta nyt se ei kertaakaan yksilöliikeiden aikana vilkaissut kehästä ulos, vaan keskittyi hienosti. Yksilöliikkeiden jälkeen olin Jippiin kyllä ihan supertyytyväinen ja se paikkiksen harmittava nollaus ei enää painanut mieltä. Kyllähän se nollaus kurja oli, mutta kunhan nyt saadaan parit sadekelin paikkistreenit tehtyä, niin eiköhän moisesta ongelmasta eroon päästä! Lopputulos oli 281 p ja 1.sija eli hienosti ottaen huomioon sen 30 pisteen menetyksen paikkiksen takia! Toki tuomari (Juha Kurtti - tunnetusti ei ihan tiukimmasta päästä) vielä selvästi avoimessa luokassa katsoi pieniä juttuja läpi sormien tai ehkäpä huomioi sadekelin eli ei nuo kympit tuolla pisteissä tarkoita sitä, että kaikki olisi viimeisen päälle täydellistä. Mutta kuitenkin sen verran hyvin sujui, että itselle jäi ihan huippuhyvä mieli kokeesta! Tässä alla vielä kootut selitykset :) 

Paikalla istuminen: 0 
Seuraaminen: 10 (Olin tosi tyytyväinen seuraamiseen! Kontakti ei rakoillut lainkaan, peruutus oli suora, perusasennot oli suoria, paikka säilyi ja käännökset oli napakoita lukuun ottamatta pientä väljyyttä oikealle kääntyessä kävelyn yhteydessä. Juostessa oikealle käännös oli parempi!)
Seisominen seuraamisen yhteydessä: 10 (En nähnyt miten pysähtyi, mutta ilmeisesti ei ainakaan kovin huonosti. Kääntyessä seisoi tasajaloin ja pysyi hievahtamatta taakse kiertämisen ajan). 
Luoksetulo: 10 (Jäi rauhassa maahan jättäessä ja tuli käskystä hyvällä vauhdilla. Sivulletulossa aavistuksen pompahti, mutta tämä olikin tiedossa, kun ei olla näitä juurikaan treenattu - hyi minä! Pitäisi ottaa siis taas treeniin se, että tulisi sivulle pyöräyttäen takapään sen sijaan, että hypähtää ympäri.)
Istuminen ja maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 10 (Tuomari oli valinnut suoritettavaksi maahanmenon. Tässäkään en toki nähnyt maahanmenoa, joten en osaa kommentoida, mutta ne osat, jotka näin sujuiva hyvin.) 
Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno: 10 (Annoin Jipille virittelykäskyn ennen liikkeen alkamista ja Jippi laski käskyllä katseen, mutta näin, että se katsoi väärään suuntaan, eikä bongannut ruutua. Vähän siis jännitti, että kuinkahan käy. Käskystä Jippi lähti etenemään aavistukseen vinoon ja vauhdissa näkyi pientä epävarmuutta, kun ei heti paikantanut ruutunauhoja - liekö taka ja vieressä olleet kehänauhat sekoittaneet. Yhtäkkiä kuitenkin Jippi kohdisti katseen ruutuun ja saman tien lähti hyvällä vauhdilla ruutua kohti. Itse olin vähän hätänen käskyn kanssa ja pysäytin turhan eteen varsinkin, kun Jippi eteni hyvin ja olisi varmasti mennyt syvmmällekin ruutuun. Koira pysyi kuitenkin maahanmenossakin vielä ruudun sisällä. Tässä näkyi ehkä tuomarin "kiltteys" pisteiden kanssa, sillä olisi siitä alun epäröimisestä voinut rokottaa, mutta toisaalta ehkä saatiin sadekompensaatiota :D Tuntui nimittäin olevan sekä AVO:n että VOI:n koirilla vaikeuksia ruudun kanssa ja Jippi taisi olla yksi niitä harvoja koiria näissä luokissa, jotka saivat ruudun onnistumaan. Selvästi ruudun sijaintikin oli monelle vaikea.) 
Noutaminen: 10 (Kylläpä se 10 metrin merkki näyttikin olevan kaukana ja olin melko varma, että mokaan heiton kanssa. Niinpä sitten heitinkin kapulaa kaikin voimin, minkä seurauksena se kyllä lensi yli 10 m, mutta pyöri aika vinoon. Jippi pysyi hienosti vierellä aloillaan heiton ajan (ollaan kovasti treenattu sitä, ettei tulisi pientäkään nytkähdystä) ja käskystä lähti vauhdilla noutamaan. Nosto oli melko kaunis eli ei saalistanut, vaikka ehkä aavistuksen nostaessa korjasi otetta. Palauttaessa ja perusasennossa oli pureskelematta.)
Kauko-ohjaus: 10 (Kaukot toimi Jippimäisesti eli teki vaihdot ripeästi ja suoraan, mutta aavistuksen toinen istumaannousu oli vaiheittainen. Tekee nousun kuitenkin niin nopeasti, ettei herkästi mene pisteitä ainakaan alemmissa luokissa, mutta kyllä sitä tekniikkaa on tarkoitus edelleen hioa pompahtavammaksi.)
Estehyppy: 7 (En tiedä mikä siinä sateessa istumaan jättämisessä nyt tänään ahdisti, mutta Jippi jätön yhteydessä nousi ylös ja oli lähtemässä mukaan "odota" käskystä huolimatta. Ihan osi outo moka, mutta onneksi sivusilmällä näin tämän ja sain saman tien käskytettyä uudelleen istumaan. Loppuliike sujui hyvin.)
Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon: 10 (Tässä virittelyllä Jippi laski katseen ja selvästi näki merkin. Aavistuksen sain virittelyn jälkeen korjata peruasentoa, kun meinasi olla vähän etunojassa jo valmiiksi, mutta itse liike sujui hyvin. Meni vauhdilla, kiersi melko tiiviisti (treeneissähän välillä ollut nyt taas pientä kaarrausta, jota työstetään taas pois) ja palasi vauhdilla takaisin.) 
Kokonaisvaikutus: 10

Hyvä kokemus oli ja herätti ainakin siihen todellisuuteen, että sadekelillä ei kannata ihan aina rynnätä sisään sateensuojaan, vaan treenatakin voisi välillä kurjemmissakin keleissä :D Oli kuitenkin hurjan hienoa nähdä, miten saatiin molemmat pakka kasaan kuitenkin sitten yksilöliikkeisiin surkeasta aloituksesta huolimatta. Ja oli hienoa nähdä, että etukäteen pelkäämäni avoimen luokan pituus ei aiheuttanut kyllä minkäänlaista ongelmaa, sillä Jipin työmoodi säilyi läpi suorituksen hyvänä ja palkkautui hyvin sosiaalisella palkalla, vaikka sitäkin on tullut treenattua ihan onnettoman vähän! Hyvällä mielellä siis kotiuduttiin nollasta huolimatta :) 

Sunnuntain agikisoissa ei sen sijaan nollia tippunutkaan ;) Harmi kyllä... Mutta sieltäkin palattiin hyvällä mielellä, koska tällä kerralla tuntui siltä, että molemmat startit oltiin alusta loppuun "samalla radalla" eli Jippi ei sinkoillut päättömästi, vaan irtosi tarvittaessa, mutta kuunteli kuitenkin koko ajan ohjausta. Yksi rima putosi (eka rima - ehkäpä tuli kiire?), mutta kaksi muuta virhettä meni täysin minun piikkiin. Ekalla radalla kepeille lähetyksessä teen väärään aikaan liian voimakkaan työntävän ohjauksen, että ohjaan Jipin keppien viereiselle hypylle: 

Toka rata oli agirata ja siinä tosiaan eka rima tippui. Muilta osin rata sujui varsin mainiosti, kunnes tultiin A:lle. Koska ei olla oikeastaan edellisten kisojen jälkeen ehditty A:ta juuri treenailla ja silloin A-suorituset oli aika välttäviä, olin nyt vähän huolissani, että mitenköhän se A sujuu. Niinpä päätin katsoa oikein huolella, että miten Jippi sen tekee ja sehän osui kuin osuikin ihan superhienosti kontaktillee juuri optimaaliseen kohtaan. Huono puoli tässä hommassa oli kuitenkin se, että koska olin jäänyt ihastelemaan sitä A:n suoritusta, niin Jippihän ehti juosta seuraavasta hypystä ohi, kun jäi tuijottamaan paikallaan kököttävää ohjaajaa, joka ei eleelläänkään vinkannut, että mihin rata olisi jatkumassa :D Niinpä saatiin kielto. Mutta siis näitä minun mokailuja lukuun ottamatta Jippi teki tosi mainiota työtä ja sen suorituksiin olen hurjan tyytyväinen, vaikka itse onnistuinin (taas....) sähläämään!
Jippi ja yökylässä viikonloppuna ollut Malva
Hugosta ei ole kisapäivityksiä nyt paljoa tullut, mutta tämä toivottavasi kohta muuttuu, koska yritän saada sille paikan rally-tokokisoihin :) Saa nähdä kuinka käy - tuntuu olevan aika kiven alla nuo rally-tokokisapaikat... Treenattu ollaan kuitenkin Hugonkin kanssa ja rally-tokossa on tullut onnistumisia! Tehtiin viime viikolla kukkasia eli kaikenlaisia erilaisia käännöksiä, joissa tulee samalla puolenvaihto. Olin näistä ennakkoon ajatellut, että olisivat meille tosi vaikeita, ihan jo Hugon ison koon takia, mutta sepäs vasta innostuikin kaikesta siitä pyörähtelystä ja teki tosi täpäköitä käännöksiä :) Kierrokset nousi sen verran, että tuo toimii kyllä tosi hyvänä välipalkkauksena, jos noita sattuisi radalla tulemaan tipotellen. Tämän lisäksi tehtiin pieni ratapätkä, jossa ei ollut mitään kauhean erikoisia kylttejä, mutta erikoisuutena oli se, että melkein koko rata tehtiin oikealla puolella seuraten. Ei oltu rataa tehty aiemmin oikealla puolella seurautettuna ja olin kovin skeptinen, mutta Hugo suoriutuikin tästä yllättävän hyvin! Hypylle lähettäminen tapahtui aika jyrkästä kulmasta ja Hugo kyllä hakeutui esteelle hyvin, mutta jäin itse hypyn aikana jälkeen ja meinasi olla vaikeaa saada Hugo seuraamiseen takaisin rintamasuunta suorana, kun se ehti vähän edelleni. Toinen haastava paikka oli heti hypyn jälkeen tullut oikealle puolelle perusasentoon istuminen ja siitä maahanmeno. Tässä ei muuten ongelmia, mutta koska Hugo oli vielä hypystä hieman vinossa, niin meinasi väkisinkin käännähtää eteeni istumaan, kun pysäytin liikkeen sen sijaan, että istuutunut oikealle puolelleni perusasentoon. Täytyykin alkaa nyt tuota oikean puolen työskentelyä lisäämään rohkeasti, jotta saadaan siihenin rutiinia, kun nyt olen vielä ollut tosi varovainen sen kanssa ja ajatellut, että eihän Hugo vielä sitä osaa. Taitaa olla niin, että vaikeampaa se on minulle se oikean puolen työskentelyn hahmottaminen kuin Hugolle :)

Eilen oli molemmilla koirilla fyssarikäynti ja kumpikin oli aika hyvässä kunnossa. Hugolla ei oikeastaan ollut mitään ihmeempiä jumeja - selästä löytyi rintarangan alueelta kohta, jonka käsittelyyn selvästi Hugo reagoi, mutta sekin aukesi ja muuten oli kauttaaltaan aika hyvässä kunnossa. Jipillä oli etuosa paremmassa kunnossa, mikä oli sikäli odotettavissa, että ollaan VIHDOIN päästy siihen tilanteeseen, että Jippi ei oikeasti vedä lainkaan normilenkeillä. Agikenttää kohti edelleen meinaa tulla neliveto päälle, mutta tätäkin työstetään. Tärkeintä on kuitenkin, että arkilenkit sujuu kiskomatta. Pientä kireyttä löytyi vasemman jalan kainalosta/rinnasta (en tiedä oikeita, hienompia nimityksiä alueille, joten ihan omin sanoin on kuvailtu :D) ja lisäksi lanneselässä oli pientä kireyttä. Jumit kuitenkin saatiin auki ja kaikkiaan oli typykin hyvässä kunnossa :) 

Tänään käytiin kesän ekan lenkki meidän lempilammella! Valokuvia on kamerassa, joten kunhan ehdin niitä sieltä purkamaan, niin täytyy laitella tänne kuvatuksia. 

2 kommenttia:

  1. Onnea vielä hyvin menneistä kisoista, etenkin tokokokeessa tuli kyllä huimat pisteet! Taito Jippi <3 haha, täytyisi ehkä itsekkin pari kertaa treenailla ulkona sadesäässä, itsellekkin sateinen keli on ollut parempi kuin hyvä syy skipata treenit ja nauttia kotona vapaaillasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jippi oli tosiaan varsin pätevä ja tokokokeen mokaakaan ei oikein voine laittaa sen syyksi, kun kerran ei oikeasti oltu muistettu noita sääoloja harjoitella :D Eli täytyy ehdottomasti jatkossa olla vähemmän mukavuudenhaluinen ja suunnata treenaamaan myös sadesäällä!

      Poista