keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Agilitytauolla, muttei suinkaan treenitauolla

Juhannus tuli ja meni ja juhannusjuhlintojen yhteydessä Hugo sai synttärilahjansa ja synttäriherkut :)  Juhannusta vietettiin ihan kotimaisemissa - lenkkeiltiin Viikissä, käytiin grillailemassa ja meillä kävi kyläilijöitä. Kaikkiaan siis aikamoista syömistä, mutta sehän toki meille sopi hyvin ;)
Juhannusaaton lenkkimaisemat
Hugon synttärit vietettiin aattona vanhemmillani grillailujen merkeissä ja tokihan oli isäntäväki kattanut koirillekin pöydän :D
Agin SM-kisoista tuli ostettua lahjaksi Ke-Hu-lelut molemmille. Edelliset KeHu:t on jo sen verran huonossa kunnossa, että jouti roskikseen, joten hyvä tekosyy näille ostoksille nuo synttärit :)
Viime viikon keskiviikkona oli viimeiset ohjatut agilitytreenit ennen kesätaukoa ja olin päättänyt, että samalla alkaa koirien agilityloma. Hugohan ei tokikaan olekaan kauhean säännöllisesti agilitya treenannut eli sen kanssa kyllä saatan käydä nytkin jotkut yksittäiset treenailut tekemässä, mutta Jippi on totaalisella agilomalla muutaman viikon ajan. Se ei varmaan sitä osaa kauheasti arvostaa, mutta koska en pidä agitaukoja juoksujen aikana, niin haluan pitää kesällä aina muutaman viikon tauon ja sitten talvella joulun aikaan jonkunlaisen tauon.

Koska agility on poissa kuvioista, niin ollaan sitten treenailtu muuta. Jipin kanssa ollaan nyt viikon aikana tokoiltu ihan vain lenkkien yhteydessä pieniä juttuja eli ei suuria kokonaisuuksia lainkaan. Kaukoissa kivana yllärinä on tullut se, että Jippi on alkanut tehdä m-i vaihdot pompahtamalla. Tätä ollaan joskus aiemmin treenailtu, muttei yleistynyt tuolloin siihen, kun otin etäisyyttä. Nyt se kuitenkin ihan itsestään on alkanut tarjota tuota pompahtamista ylös - varmaan on perua siitä, että ollaan jumppailtu nyt noita muita vaihtoja ja myös jääviä niin, että tulisi teräviä vaihtoja.

Hugon kanssa ollaan suuntamassa ensi viikolla rally-kisoihin ja tehtiin myös yksi ratatreeni muutama päivä sitten. Tarkotiuksella tehtiin helpohko rata eli keskityttiin lähinnä siihen liikkeiden yhdistämiseen ja kokonaisuuteen. Vasemmalle 360 asteen käännös sujui hienosti, mikä sai minut innostumaan hurjasti! Siis se meidän kaikista vaikein juttu sujuikin jo aika kivasti. Toivottavasti ei ollut vain kertaluontoinen juttu :D Hugon kanssa suurin haaste oli edistäminen, kun se taas oli aikamoisen innoissaan.... Täytyy nyt vielä ennen kisaa ottaa tehokuurina seuruun oikean paikan muistuttelemista. Muuten meni kyllä tosi kivasti treeni ja on ihana huomata, miten innokas rallattelija Hugosta on kuoriutunut :)

Nose Workia ollaan treenailtu molempien kanssa. Ollaan tehty laatikkotreenejä nyt aika paljon ja on meinannut olla pieniä ongelmia. Olen treenaillut muovisia koreja käyttäen eli kumonnut korit väärinpäin ja pistänyt yhteen niistä hajua sisältävän kankaan pohjaan kiinni. Näissä molemmat koirat ovat ilmaisseet oikeat korit hyvin, tosin Hugon kanssa on välillä joutunut vähän varmistelemaan, kun niistä koreista haju leviää tosi herkästi ympäristöön ja Hugo on saattanut empiä viereisellä korilla, että olisikohan haju siinä. Oikean korin kohdalla kuitenkin ilmaisu on ollut selkeä, eikä empimisiä ole tullut. Jippi on myös koreilla työskennellyt hyvin eli löytää oikean korin varmanoloisesti ja tekee ilmaisun ripeästi. Nyt kuitenkin kokeilinkin pahvilaatikoita eli laitoin hajun kenkälaatikkoon ja sitten laitoin hallilla maahan kaikkiaan 8 laatikkoa reilun metrin välein. Pahvilaatikosta haju ei selvästikään levinnyt samalla tavalla kuin koreista ja koirat joutui ihan toden teolla tekemään töitä sen paikantaakseen... Tavallaan hyvä juttu, sillä virheilmaisuja ei tule niin herkästi viereisillä bokseille, mutta etenkin Hugo kävi selvästi epävarmaksi eli ei meinannut uskaltaa ilmaista sitä oikeatakaan, kun haju ilmeisesti kantautui niin heikosti laatikosta verrattuna aiempiin koritreeneihin. Lisäksi molemmilla oli omalla tavallaan liian raju tyyli lähestyä laatikoita. Hugo etenee ihan rauhassa, mutta kovin mielellään olisi tallonut, raapinut tai jopa ottanut laatikoita suuhun eli sillä menolla herkästi kyllä rikkoo niitä, mikä ei tietenkään ole sallittua. Tuohon täytyy siis nyt heti alkuun puuttua! Jippi sen sijaan ei niinkään pyri rikkomaan laatikoita, mutta etenee vain niin vauhdilla, että saattaa siinä tohinassa talloa jonkun laatikon tai liikuttaa niitä. Olen tehnyt etsintöjä ilman hihnaa, mutta nyt saa kyllä tehdä Jippi ainakin etsintöjä hihnassa, jotta pystyn tarvittaessa vähän rauhoittamaan sen menoa.

Jippi on käynyt pari kertaa nyt viikon sisään paimentamassakin. Viime torstaina käytiin Seutulassa Primal Sense Farmilla Mervin opeissa ja tehtiin alkuun kuljetuksia tehden paljon suunnanmuutoksia ja lopulta alettiin harjoitella suunnanmuutoksia niin, että minä astun lauman läpi ja koiran tulee kiertää lauman ympäri hakien uudestaan tasapainoon. Näissä Jippi selvästi hämmentyi, sillä minun yhtäkkinen kääntyminen sitä kohti sai sen epäröimään, että mitäköhän pitäisi tehdä. Lopulta se lähti kaartamaan lauman taakse, mutta usein tämä kävi turhan läheltä laumaa syöksähtäen. Ei se laumaa pyri hajottamaan, muttei malta ihan ottaa riittävää etäisyyttä kaarilla. Lopuksi, kun keskusteltiin, niin tultiin siihen tulemaan, että Jippi ehkä hämmentyy siitä, että jätän paineen päälle ja sitten purkaa hämmennyksen syöksymällä. Eli seuraavalla kerralla täytyy kokeilla niin, että kääntyessäni Jippiä kohti, otankin sitten paineen pois perääntymällä hetkellisesti tai kääntämällä ainakin rintaman/kulkusuunnan aavistuksen poispäin Jipistä.

Sunnuntaina oltiin sitten paimentamassa Laura-kasvattajan lampailla (kyllä, Lauralla on nykyään kimppalampaita!) ja Laura toimi kouluttajana. Oli hyvä koulutus ja vaikka paimennus itsessään tuolla kerralla oli aikamoisen kaoottista, kun minulla oli vaikeuksia pystyä hoitamaan oma osuuteni ohjaajana ja samalla kuitenkin pysyä kärryillä koiran tekemisistä... Vihdoin kuitenkin ehkä sain Lauran kärsivällisen selostuksen jälkeen oivalluksen siitä, että miten minun tulisi hakukaarille lähetyksissä se paine luoda ja miten minun tulisi itse liikkua, jotta saataisiin kaaret tehtyä siististi ja riittävällä etäisyydellä. Pari onnistumista jo nähtiin ja innolla odotan, että pääsen taas ensi kerralla kokeilemaan, että sujuuko sama! Pointtina oli siis se, että yleensä olen jäänyt painostamaan Jippi kaarille lähetyksissä tosi pitkään, koska minulla on jo ennakko-oletus siitä, että se kuitenkin ampaisee liian läheltä lampaita. Minun paine taas on juuri se, johon Jippi reagoi ampaisemalla, koska se on sille ahdistavaa ja toisaalta varmasti myös epäloogista. Niinpä nyt ohjeistuksena olikin antaa liikkeellelähtiessä ihan lyhyt paine suoraan kohti koiraa ja heti, kun koira lähtee liikkeelle, niin sitä ei jäädä "jahtaamaan" kaarella antaen koko ajan vain lisää painetta, vaan samantien paine hellittää ja oma liike lähteekin vastakkaiseen suuntaan, jolloin vähän myös helpotetaan koiran tehtävää, kun sen ei tarvitse ihan koko puolikasta kaarta kiertää päästäkseen tasapainoon. Ja tämä tuntui toimivan! Jippi malttoi lähteä huomattavasti rauhallisemmin liikkeelle, eikä näyttänyt niin epävarmalta kuin niillä kerroilla, kun jäin paineistamaan sitä. Vaikka kokonaisuudessaan tuntui siltä, etten saanut mitään onnistumaan ja vain lähinnä hiäritsin koiraa siellä aitauksessa, niin jo nämä pari onnistumista hakukaarille lähetyksissä sai jälkikäteen hyvän fiiliksen. Se on ollut se kaikista suurin kompastuskivi meidän paimennuksissa ja johtanut usein siihen, että koira on epävarma, kun mitä olen epävarma, joten toivotaan, että näin saataisiin vähän sujuvuutta lisää ja koiralle varmuutta, kun minä en ole estämässä sen työntekoa :)

2 kommenttia:

 1. Kivaa, että ootte käyny paimentamassa :) se on niin hurjan hauskaa touhua (ainakin koirista :D). Mekin varattiin nyt eka treeni Merville, ollaan aikaisemmin käyty vaan Kristiinan treeneissä. Jänskää mennä uudelle kouluttajalle! Tsemppiä rally-tokokisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paimentaminen on oikeasti tosi hauskaa, vaikka kyllä aina välillä on hieman luovutusfiilis, kun on taas säätänyt ihan urakalla treeneissä :D Koirahan varmaan kyllä osaisi paljonkin, jos ohjaaja olisi enemmän tilanteen tasalla :)

   Mervi on tosi kiva kouluttaja - positiivinen, mutta puuttuu kuitenkin riittävästi ohjaajan epäkohtiin ja tuntuu hyvin muokkaavan tehtävää koiran mukaan.

   Ja kiitos tsempityksistä - niitä aina tarvitaan! Ei siis niinkään siihen, ettäkö koira osaisi, mutta siihen, että minä toimisin oikein... viimeksihän onnistuin itse aiheuttamaan sen -10 vp rally-tokokisoissa eli tavoitteena on nyt se, etten itse ottaisi ainakaan nyt sentään kympin virheitä :D

   Poista