perjantai 15. heinäkuuta 2016

Lomakiireitä

Lomalla on nautittu hitaista aamuista. Tässä tosin odotetaan jo malttamattomina aamupalaa ja päät kääntyy, kun kuulee sanan "ruoka".

...ja sitten vielä toiseen suuntaan.

Olen ollut lomalla viime ja tämän viikon ja aikaa on teoriassa vaikka millä mitalla, mutta silti on kauheasti tekemistä, eikä blogia ennätä päivitellä :D Pikakelaus siis viime viikkojen ohjelmaan! Kuvissa näkyy arjen askareita ja teksti sisältää sitten treenailuja :)
Jippi on päässyt kaverien kanssa uiskentelemaankin ja yritti jälleen ravistella märkää oloa pois seistessään vedessä :D

Iloloikka lelun perään!

Uitettu koira näyttää tältä....
4.7. Hugo kävi tokassa avoimen luokan rally-tokokokeessaan. Ennen kehään menoa Hugo oli hyvässä moodissa ja teki käännökset yms. hyvin. Intoa piisasi ja tuntui hyvältä koesuoritusta ajatellen. Kehänauhojen sisäpuolella oli mukanani kuitenkin taas selvästi haahuilevampi koiruus. Hugo kyllä suoritti, mutta kontakti rakoili, pitkä nurmikko aiheutti haistelua maahanmenon yhteydessä ja muutenkin Hugo oli vähän sen oloinen, että oli asteen verran jännää. En tiedä oliko se taas minun jännitykseni (vaikken kyllä jännitänyt mitenkään hurjasti) vai mikä siinä oli, että vire laski ihan huomattavasti kehään astuessa. Suoritus kuitenkin saatiin tehtyä läpi ihan kunnialla ja tuomarin loppukommentti arvostelupaperissa olikin, että hienoa yhteistyötä eli ei se ihan niin huono suoritus ehkä ollut kuin miltä itsestä taas hetkellisesti tuntui. Kolme pienempää yhden pisteen virhettä mahtui suoritukseen, mutta sitten itse mokasin taas parissakin kohtaa kympin veroisesti :/ Kahdessa peräkkäisessä liikkeessä oli kääntymistä ja en onnistunut taaskaan (HUOH! Viimeksi kymppi miinusta samasta asiasta) askeltamaan käännöksiä paikoillani. Lopputulos oli 77p ja tästä siis -20 taas ihan omista mokistani johtuvia. Pisteisiin ei siis voi oikein olla tyytyväinen, mutta Hugo kyllä tsemppasi hyvin suorituksen läpi, vaikka selvästi sitä vähän ahdistikin! Eli loppuen lopuksi kuitenkin hyvä mieli ja olihan se kuitenkin hyväksytty suoritus :)
Rally-tokokokeiden ratapiirros
Rally-poika :)
5.7. käytiin nose workin ykkösluokan hajutestissä. Kolme päivää ennen testiä onnistuin rikkomaan Hugon ilmaisun totaalisesti. Siirtyessämme treenaamaan pahvilaatikoilla Hugolla esiintyi oikealla laatikolla laatikon tassulla lätkimistä tai jopa hampailla nostamista. Tähän kokeilin sitten tyhmänä kieltämistä, jolloin siis jälkikäteen ajateltuna kielsin aina, kun Hugo löysi oikean laatikon (koska tätä laatikon huonoa kohtelua ilmeni vain niillä oikeilla laatikoilla). Tästä johtuen Hugo ei enää suostunut ilmaisemaan oikeita bokseja tavalla eikä toisella. Taputin itseäni olkapäälle hienosta suorituksestani ja hetken meinasi jo epätoivo vallata. Päätin kuitenkin tehdä parit pikaiset treenit vahvistaen hajun ilmaisua maahanmenolla käyttäen taas purkkeja. Ja sitten superkehut ja -palkat aina oikeasta varmanoloisesta ilmaisusta. Tällä keinolla saatiin homma taas pelittämään ja päätin kuin päätinkin ottaa Hugonkin mukaan hajutestiin, vaikka emmin kyllä pitkään.

Hajutestissä ensin oli Hugon vuoro. Testitilassa oli 12 laatikkoa kahteen riviin aseteltuna. Alettiin käydä laatikoita läpi ja yhdellä laatikolla Hugo stoppasi. Se katsoi kysyvästi minuun, jolloin oletin hajun olevan ko. laatikossa. Niinpä vähän tyhmästi painostin kysymällä uudestan laatikon kohdalla, etä "missä haju". Hugo hetken empi ja kävi sitten maahan kyseiselle laatikolle. Ja minä jännittyneenä ilmoitin löydöstä. Haju ei kuitenkaan ollut kyseisessä laatikossa ja kirosinkin omaa hätäilyäni. Aikaa olisi ollut jäljellä varmasti sellaiset 2,5 minuuttia (kolmen minuutin kokonaisajasta) eli olisin hyvin voinut vielä tarkistaa muutkin laatikot ja varmistaa, että Hugo ilmaisee seuraavallakin kierroksella saman laatikon. Nythän se ei ollut mitään selkeää ilmaisua kuitenkaan itsenäisesti tehnyt tuolle laatikolle. Noh, eipä siinä mitään. Saatiin jatkaa etsintää, vaikka meidän osalta testi toki hylkääntyikin jo. Viisi sekuntia jatkamisen jälkeen Hugo bongasi oikean boksin ja teki siihen varman ja ripeän ilmaisun. Eli vaikka testi olikin hylätty, niin olin kyllä tyytyväinen siihen, että Hugo ilmaisi oikean laatikon niin selkeästi ja empimättä! Superpalkat sai Hugo siis tuloksesta huolimatta :) Itselle lisää malttia, niin hyvä siitä tulee!

Jipin vuoroa odotettiinkin sitten jonkin aikaa, koska ensin testissä kävi kaikki muut koirat ja sen jälkeen laatikoiden paikkoja vaihdettiin niin, etten valmiiksi jo tietäisi, missä haju sijaitsee. Nyt olin jo oppinut Hugon testisuorituksesta, ettei kannata hätäillä. Jippi pysähtyi ekalla kierroksella hetkeksi parillekin laatikolle, mutta jatkettiin matkaa. Ekan kierroksen aikana se ei siis tehnyt kunnon ilmaisua yhdellekään laatikolle. Pyysin jatkamaan ja pian se löysikin yhdelle laatikolle, jolle se teki maahanmenon. Koska se ekalla kierroksella oli jättänyt ilmaisematta sen ja oli vain vähän hidastanut sen kohdalla, niin halusin vielä kertaalleen varmistua sen oikeellisuudesta, joten pyysin Jipin vielä jatkamaan ja kun se sitten itsepäisesti palasi vielä siihen samaiselle laatikolle ja teki ilmaisun, niin uskoin sitä ja ilmoitin löydöstä. Oli oikea laatikko ja testi tuli suoritettua hyväksytysti.
Jipin nuuskunenä
Nyt vain sitten vielä jännitetään sitä, että mahdetaankohan testiä sittenkään hyväksyä Nose Work Finland ry:ssä. Testiin ilmoittautuessa säännöissä luki, että yhdistyksen jäseneksi täytyy liittyä viimeistään kaksi viikkoa testin hyväksytyn suorittamisen jälkeen, jotta testi todella hyväksytään ja tulos kirjautuu yhdistyksen tietoihin (nose work kun ei ole vielä virallinen laji, eikä siis kirjaudu koiranetiin). Menin heti testin jälkeen liittymään jäseneksi ja silloin huomasinkin, että säännöt olivakin tässä välissä muuttuneet ja nyt vaaditaan, että täytyy olla jäsen jo testihetkellä, jotta tulos hyväksytään. Näin ei meidän kohdalla ollut, koska olin tosiaan testiin ilmoittautumisen hetkellä lukenut säännöt, eikä käyny pienessä mielessänikään, että olisin käynyt ne tarkistamassa muutosten varalta.... Laitoin kuitenkin jäsenyyspyynnön menemään ja samalla kyselin, että mitenköhän testituloksen nyt käy. Lupasivat käsitellä asiaa seuraavassa kokouksessaan. Jos testiä ei hyväksytäkään, niin sitten ei muuta kuin uutta testiä katsomaan molemmille koirille!

Viime viikolla kävin itsekseni tekemässä koirille sekä kesän ensimmäiset metsäjäljet että esineruudut ja samallahan nämä olivat Jipille ensimmäiset laatuaan molempia noita. Esineruutu tehtiin niin, että koirat näki minun talsivan ruutuun ja jätin samalla kertaa kolme esinettä. Molemmat koirat toivat kaikki kolme esinettä ruudusta eli hyvin sujui! Jipillä tosin ensimmäisellä esineellä oli hauska sattumus, kun jäin ihmettelemään, että mihin se hävisi. Kurkittuani hetken, huomasinkin sen seisovan puskan takana paikoillaan esine suussaan ja katsoen minua kysyvästi. Sitten vasta tajusin, että eihän Jippi toki ensikertalaisena tiedä, että se esine kuuluu tuoda minulle :D Niinpä huusin palautuskäskyn perään ja se kirmasikin innoissaan luokseni esine suussaan. Toisen ja kolmanne esineen toikin sitten jo ihan omatoimisesti. Vähän Jippi selvästi jäi jumiin vanhaan hajuun eli jäi hetkeksi pörräämään etualalle, missä oli ollut Hugolle esine ja sai selvästi siitä hajua. Siinä kohdassa autoin sen verran, että menin tekemään uuden lähetyksen sen häiriöhajun kohdalta eteenpäin ja sitten Jippi malttoikin upota taas syvälle ruutuun tekemään etsintää.
Jälkitreeneissä
Hugon jälki sujui aavistuksen haahuillen eli selvästi oli vielä hakemista varmuudessa. Vähän jouduin itse autamaan sitä parissa kohtaa eli palautin sen oikealle suunnalle, kun se meinasi hukata jäljen. Lopulta kuitenkin löytyi oikea suunta taas ja kaikki kepit nousi hetken hairahduksesta huolimatta. Jippi teki pienen noin 40 m jäljen kolmella kepillä. Jippi lähti jäljelle hyvin ja eteni turhankin vauhdikkaasti. Hidastin sen menoa liinasta, jotta malttoi keskittyä ja nosti ensimmäisen kepin hyvin. Tokasta meinasi juosta ohi kovasta vauhdista johtuen eli taas jarrutin hieman ja Jippi saikin sitten hajun kepistä ja löysi sitten hetken pörräämisen jälkeen kepin ja nosti sen. Vika keppi löytyi taas, mutta selvästi Jipin jälkityöskentely siinä vaiheessa oli jo heikompaa. Syy tähän selvisi, kun huomasin 10 metrin päässä jäljen loppumiskohdasta marjastajan....

Käytiin viime viikolla Hugon kanssa tekemässä myös yksi jälki Kaija-kasvattajan kanssa. Hugon jälki oli jotakuinkin kolmesataametrinen ja siinä oli 5 keppiä. Tehtiin reilu 5 metrin jana, mikä oli taas Hugolle tosi haastava juttu. Hugo ei meinannut lähteä etenemään, kun ei selvästi oikein tiennyt, mitä on etsimässä. Heti, kun se alkoi tulla lähemmäksi janaa, niin se alkoi edetä määrätietoisemmin ja saikin lopulta jäljestä kiinni ja lähti oikeaan suuntaan. Ihan alku oli aavistuken haahuilevaa, mutta Hugo kuitenkin teki työtä koko ajan. Ekan kepin noustua Hugokin sai selvästi taas varmuutta touhuun. Loppujäljen Hugo ajoikin hyvin keskittyen. Yhtään hukkaa ei tullut, vaan jos Hugo meinasi hukata hajun, niin se stoppasi itse etenemisen, etsi tiensä takaisin jäljelle ja jatkoi jäljesämistä oikein. Jälki oli merkattu niin harvakseltaan (lähinnä keppien kohdat), että minä en oikeasti pystynyt auttamaan sitä, joten täytyi luottaa ihan vain Hugon työskentelyyn ja hyvin se pärjäsi! Yhdestä kepistä se ajoi yli. Minä näin sen kepin jo ennakkoon, mutta koska Hugo ei selvästi saanut siitä hajua, vaan jatkoi jäljen ajamista ihan tavalliseen tapaan, niin päätettiin jättää keppi nostamatta. Muut neljä keppiä kuitenkin nousi hienosti ja Hugo sai superleikit sitten loppupalkaksi :)

Muutaman Wirneen-koirakon kera käytiin maastotreenaamassa viime tiistaina. Mukana oli Marika ja Jocke, Linda ja Djali ja Joanna ja Cava. Jipille tehtiin taas sellainen lyhyt jälki muutamalla kepillä ja lisäksi päätin tehdä esineruututreenin, kun ruutu joka tapauksessa tuli tallattua. Esineruututreeni tehtiin ensin ja vieras henkilö vei ruutuu kaksi esinettä. Jippi näki, kun henkilö läpi ruutuun, muttei nähnyt, että mihin esineet jätettiin. Jippi lähti lähettäessä etenemään hurjan hyvin ja upposi ihan sinne 50 metriin saakka. Esineet löytyi sieltä 30-40 metristä ja hienosti Jippi teki töitä etsiessään ja toi vauhdikkaasti löydetyt esineet minulle.

Jälkeä ajaessa minulla olikin sitten haasteena se, että miten saan Jipille selväksi, että nyt ollaan ajamassa jälkeä. Se nimittäin selvästi oli enemmänkin sinkoamassa esineruutuun ja kun se on ihan aloittelija noissa jutuissa, niin ei tokikaan mitkään "etsi jälki"-käskyt kerro sille yhtään mitään siitä, että mitä pitäisi tehdä. Sain vinkiksi laittaa Jipin jäljen alkuun maahan ja itse selkeästi näyttää maata kohti ja pyytää jäljelle. Jippi lähtikin jäljestämään nenä maassa, mutta jo muutamien metrien jälkeen nenä nousi ilmaan. Stoppasin Jipin ja yritin saada sen takaisin jäljelle, mutta turhaan. Syy löytyi taas, kun marjastaja näkyikin sitten parinkymmenen metrin päässä siinä suunnassa, mihin Jipin nenä nousikin ilmaan. Jippi hakua treenanneena varmastikin alkoi ottaa ilmaivainua ja meinasi, että maalimies pitäisi käväistä hakemassa. Todettiinkin sitten, että nyt treeni on Jipille epäreilu ja jätettiin se jälki ajamatta. Tehtiin Jipille ihan lyhkäinen helppo palautusjälki ja niin, että Jippi näki, kun Linda lähti tallaamaan jälkeä. Jälki oli vain parikymmentä metriä maksimissaa ja siinä oli kolme keppiä. Jälki ajettiin vanhentamatta ja nyt Jippi kulki nenä maassa jäljen alusta loppuun ja nosti kaikki kolme keppiä! Tästä opin myös sen, etten jatkossa tee samoissa treeneissä sekä esineruutua että jälkeä nyt, kun Jippi on vielä ihan kokematon, eikä osaa erotella käskysanoista ja lähetystavasta vielä, että mikä tehtävä on edessä.
Kesälomailuun kuuluu ilman muuta jätskin syöntiä ja koirat ovat päässeet osingoille :)
Tällä viikolla loppui kolme viikkoa kestänyt agilitytauko ja sen kunniaksi käytiinkin treenaamassa eilen. Aamulla pääsi treenaamaan Hugo ja seurana oli Sonja ja Ofelia. Hugo teki kivaa rataa, jossa oli mm. poispäinkääntö kepeiltä ja siinä yhteydessä keppien leijeröinti koiran irrotessa keppien toisella puolella olevalle hypylle. Pari kertaa vahvistettiin palkalla, mutta sen jälkeen toimi tosi hienosti eli ei jääny Hugo paljoa minuun perään katselemaan, vaan irtosi hypylle leijeröinnistä huolimatta!

Iltapäivällä oli sitten Jipin vuoro päästä treeneihin ja meillä oli ohjelmassa rallausympyrää ja kontakteja. Ensin tehtiin puomia ja Jippi malttoi hyvin ottaa pysäytyskontaktit tauon tuomasta ekstrainnosta huolimatta. Seuraavaksi tehtiin A:ta ensin yksittäin niin, että alastulokontaktin yläreunassa oli ponnari muistuttamassa laukan oikeanlaisesta sovittamisesta. Näitä tehtiin ehkäpä neljä toistoa ja sen jälkeen pari kertaa vielä niin, että yhdistettiin A "radan" osaksi eli tehtiin neljän hypyn, yhden putken ja A:n pituista vauhtiympyrää. Hyvin osui laukat A:lla kontaktille ja muutenkin löytyi hyvä vauhti rallatellessa :)

Tokoa ollaan toki myös treenailtu, onhan SM-kisat vain noin viikon päässä :) Pientä viilaamista toki aina ja ikuisesti riittää, mutta kaikkiaan liikkeet on ihan hyvällä mallilla. Seuraamisessa on ollut havaittavissa pientä keulimista (Jippi ei oikeastaan niinkään edistä, eikä edes nojaa, mutta vähän on sellainen pompahteleva tyyli välillä, kun on innokkaimmillaan), mutta toisaalta mieluummin niin päin kuin että se olisi "liian löysä". Jäävien erottelua ollaan treenattu ja toimii valtaosin hyvin. Yksittäisiä erehdyksiä sattuu, mutta nämäkin tulee yleensä aina, jos erottelua on treenattu jo useamman toiston. Nouto aika jees - vauhtia piisaa, mutta palautuksen perusasentoa vielä hiotaan. Palauttaa kyllä sivulle ihan nätisti ja pitää kapulan kauniisti, mutta usein aavistuksen törmää kapulalla minun jalkaan käännähtäessä sivulle. Ruututreenit ovat edistyneet kivasti eli ennen tuppasi hakeutumaan liikaa ruudun etuosaan ja ollaankin työstetty paikkaa taaemmas. Tässä on onnistuttu niinkin hyvin, että nyt saan olla tarkkana pysäytyskäskyn ajoituksen kanssa, ettei Jippi juokse pitkäksi ja pysähdy vasta takanauhalle :D Mutta tämä on toki ehdottoman positiivinen muutos, koska niinhän minä haluankin, että Jipillä on ajatus vahvasti ruudun takaosaan ja se on sitten se käsky, joka sen pysäyttää oikeaan kohtaan. Käskyyn reagointi saisi olla aavistuksen nopeampaa, jotta minun olisi helpompi tietää käskyn ajoitus. Tätä ollaan nyt treenattu ilman ruutua eli ihan vain heittelemällä lelua tai namia eteen, lähettämällä Jippi lelulle/namille ja stoppaamalla kesken matkan. Hyvin on tullut täpäkkyyttä pysäytykseen eli toivotaan, että sama kehitys siirtyy sitten ruudun pysäytykseen (täytyy testata  huomanna, miltä näyttää nyt!). Yksi valtavan iso JES on se, että tajusin, ettei Jippi ole about 1,5 kuukauteen kertaakaan piipannut paikkiksissa. Sehän pitkään oli sellainen, että jos tilanne oli jotenkin epämukava tai ympärillä oli jotain härdelliä, niin se saattoi piipata. Tätä työstin pois jättämällä etupalkkaa, mutta nyt tosiaan 1,5 kuukauteen ei ole ollut enää etupalkka käytössä, eikä ääntelyä ole ilmennyt! Kokeessahan tuota ei esiintynyt aiemminkaan, mutta treeneissä silloin tällöin kyllä. Nyt koputan siis puuta ja toivon, että ääntelyongelma alkaisi olla selätetty!
Kipinä käväisi meillä yökylässä ihan loman alkajaisiksi ja Jipillä oli kyllä NIIIN SIISTIIII kaverin kanssa :)
Tuleva viikonloppu vietetään Jipin kanssa I-HAH:n leirillä Kuralan Kartanotilalla. Niin siistiä!! Ja ensi viikolla meidän koko porukkaa odottaakin mökkeily Markuksen aloittaessa lomailu myöskin. Mökillä on hyvä rentoutumisen lomassa tehdä SM-viimeistelyt ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti