sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Agikisa-ahdistus

Tänään käytiin kisaamassa Jipin kanssa tokaa kertaa muutaman viikon agitauon jälkeen. Tässä tauon jälkeen ohjattuja treenejä ei ole ollut lainkaan, mutta ollaan parit pikkutreenit käyty tekemässä keskittyen lähinnä lähtöihin ja kontakteihin. Ja homma on toiminut kivasti. Noh, kisoissa sitten on tullut todistettua taas, ettei se homma sitten kuitenkaan oikein toimi.

19.7. käytiin kisaamassa yksi hyppäri ja pari agirataa. Hyppärillä Jippi varasti lähdössä ja huomasin tämän vasta, kun se oli tullut kaksi estettä, enkä olisi enää putkea ennen ehtinyt sitä stopata. Niinpä tein siinä hetkessä ratkaisun ja jatkoin rataa. Ehkä ei olisi pitänyt. Muutoin rata oli jees, mutta yhdellä hypyllä olin onnettomasti myöhässä ja itse aiheutin hyllyn. Tokalla radalla silloin Jippi pysyi lähdössä hyvin ja rata sujui muutenkin kivasti toka vikan esteen putki-puomierotteluun asti. Jäi kuitenkin hyvä fiilis tästä radasta. Vikalla radalla Jippi nousi lähdössä seisomaan ja palautin sen istumaan. Tuomari alkoi jo huomatella, ettei pitäisi korjailla sitä lähtöä, vaan että antaa mennä vain. Sain kuitenkin Jipin istumaan ja saatiin sikäli onnistunut lähtö. Radalla Jippi teki kontaktit hyvin ja muutenkin oli oikein jees menoa - itsellä taas kiire ja sen myötä rytmitys ontui ja pahasti.

Tässä välissä käytiin sitten treenaamassa LÄHTÖJÄ. Treeneissä ei minkäänmoista ongelmaa. Sain hyppiä, hillua ja kiljahdella, eikä Jippi mennyt lankaan. Sain palkattua hyviä lähtöjä ja olin oikein tyytyväinen treeniin. Lisäksi tehtiin keinulle pysäytyksiä ja hienosti pysähtyi, eikä edes yrittänyt läpijuoksuja tai varastamisia.

Tänään sitten suunnattiin kisaamaan ja ohjelmassa oli kaksi agilityrataa. Molemmilla radoilla jätin Jipin maahan ja se nousi seisomaan. Kävin laittamassa takaisin maahan ja tämän jälkeen molemmilla radoilla pysyi ja päästiin aloittamaan rata hallitusti. Ekalla radalla unohdin tehdä putkijarrun ja koira hukkui selän taakse putkesta kaarrattessa. Rima siis tippui. Homma jatkui ja keinulla Jippi sitten vapauttikin itsensä ennen aikojaan. Ja mitä tein minä tyhmä? Annoin sen jatkaa. Itse tajusin vasta videota katsoessa, että kuinka selkeästi se todella ennen lupaa jatkaa matkaa. Radalla en tätä ollut tajunnut... Puomille pysähtyi tällä radalla kyllä, mutta silti moitin itseäni siitä, että tein melko nopean vapautuksen puomilta. Tokalla radalla tämä sitten kostautui, kun puomilla Jippi juoksi läpi... Palautin kyllä puomille, mutta silti tuntuu, että aiheutan vain itselleni ongelmia, kun en malta siinä sekunnin sadasosassa tehdä sitä päätöstä, että leikki loppuu kesken, jos varastaa kontaktilta. Nyt siis täytyy mennä epiksiin, jotta itse maltan pitää kriteereistä oikeasti kiinni ja saada tämä kontaktipossuilu kuriin. Ja siis ratojen jälkeen kirjoitin tänään fb-julkaisun kutsuen Jippiä Pikku Siaksi, mutta nyt kun oikein aloin näitä ratoja pohtia ja analysoida, niin ehkä minun on ihan turha Jippiä syyttää possuilusta... Faktahan on, että olen nyt ihan surutta antanut sen varastella - ensin vähän ja sitten vähän enemmän - joten ei kai se sikailua varsinaisesti ole, vaan tilanteeseen adaptoitumista. Jipin mielestä kisaamiseen varmasti nykyään jo kuuluu se, ettei ohjaaja ole kauhean tarkka ja se saakin tehdä pieniä possuiluja.

Nyt pitäisi saada oma pää käännettyä täysin siihen moodiin, että jos Jippi varastaa kontaktilta, niin se on sitten siinä. Rata EI enää jatku sen jälkeen. PISTE. Pitäisi vain päättää, että uusinko kuitenkin kontaktin, jos se läpijuoksee ja sitten lähdetään ulos vai lähdetäänkö suoraan ulos.... Ideoita? Entäpä sitten lähtöjen kanssa? Jos takapuoli nousee ylös ja korjaan ja sitten pysyy, niin onko tämä ok? Vai pitäisikö olla kriteerinä se, että jätetystä asennosta ei poiketa, vaan jos peppu nousee ylös, niin se on peli seis samantien?

Itsellä on nyt melkoisen epätoivoinen fiilis, eikä se auta, kun vilkaisee meidän starttien määrää ja sitä hurjaa hyllyprosenttia. Tuntuu siltä, että ei kenelläkään muulla mene kakkosista nousemiseen näin montaa starttia... Ja tiedän, että kun tälle linjalle lähden, että varastamisesta joutuu ulos, niin hyvin todennäköisesti niitä hyllyjä joudutaan ottaa vielä useampikin ennen kuin saadaan toivottavasti Jipille iskostettua se mieleen, että säännöt on samat niin treeneissä kuin kisoissakin. Onneksi tosiaan on olemassa epikset, joissa voidaan käydä treenaamassa näitä ongelmakohtia. Ja tiedän kuitenkin, että kyllä se lopulta palkitaan, kun vain muistaa olla tarkka kriteereistä ja niiden noudattamisesta! Veipä se sitten viisi lisästarttia tai viisikymmentä... (Toivon todella, ettei ihan tota jälkimmäistä sentään...!)

8 kommenttia:

 1. Mä sanoisin, että kontaktivirheestä suoraan ulos, ei mitään uusimisia. Uusiminen opettaa, että uusiessa pitää tehdä kunnolla, eikä se kai ole tavoite. Hyllyprosentti on ihan epäinformatiivinen ja epäolennainen luku kokonaisuuden kannalta, joten sitä en ottaisi ollenkaan ajatuksiin mukaan, kuten en myöskään sitä, miten monta starttia mihinkin nousemiseen menee. Ota käyttöön tapa, jota itsekin olen vuosien varrella viljellyt, eli välillä vedetään kisoissa kontaktitreeniajatuksella sopivan tuntuinen määrä startteja ja tuolloin ei tehdä ollenkaan nopeita vapautuksia, vaan itse asennoituu jo ennen kisoja siihen, että kontaktille _pysähdytään_. Tällöin ei tule vahingossakaan vapauttaneeksi siten, että koira itse asiassa on jo vapautunut omatoimisesti, kun ehtii oikeasti nähdä, että koira on pysähtynyt oikeaan paikkaan ja pysyy siinä. Ja tätä treeniähän voi täysin hyvin tehdä ihan virallisissa kisoissa, ei siihen mitään epiksiä edes tarvita. :) Siihen tarvitaan vain sitä, että ohjaajan kantti kestää kuluttaa aikaa kontaktilla, eikä silmissä kiillä "pakkovoitto". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitto silmissä radoille ei tulekaan mentyä, mutta kun on tullut tarpeeksi hyllyjä, niin alkaa vain enemmän painaa takaraivossa se ajatus, että täytyisihän niitä nolliakin joskus tehdä :) Mutta nyt hetkeksi ainakin täytyy tosiaan unohtaa tulosten tavoittelu totaalisesti ja hakea radoilta vain onnistuneita lähtöjä ja kontakteja :)

   Poista
 2. Mä kannattaisin epiksissä harjoitteluja jo ihan senkin vuoksi, että se on hinnan puolesta yleensä edullisempaa kuin virallissa kisoissa treenaaminen :D Kesällä ainakin yleensä epiksiä järjestetään näin pääkaupunkiseudulla ihan mukavasti. Tosin osaako Jippi sitten erottaa epikset ja kisat tilanteina jotenkin toisistaan? En tiedä. Mutta varmasti mustavalkoisuus - eli pihalle jos lähtö ei onnistu - auttaa. Ja kuten edellä mainittiin, ei se hyllyprosentti kerro paljoakaan ja on kokonaisuuden kannalta epäolennainen. Tsemppiä treeneihin! Eiköhän ne palaset jossain vaiheessa loksahtele paikoilleen ja palkinto työstä seiso edessä. Mielummin nyt vääntää vaikka sitten sen x-määrän lisästartteja näitä asioita kuin että tappelisi koko kisauran lähdön kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja toi Jipin lähtöobgelma on salakavala, kun se ei oikeasti (yhtä kertaa lukuun ottamatta) ikinä liiku paikoiltaan eli se vain nousee ylös. Silloin herkästi on antanut vielä asian olla, kun eihän se vielä varsinaisesti aiheuta radan kannalta ongelmaa. Mutta jos yhtään kauemmaksi ajattelee, niin kyllähän tosta on kehkeytymässä potentiaalinen oikea ongelma :) Ja se kontakteilta varastelu kisoissa onkin jo ongelma..

   Eli nyt on katsottuna epikset ja myös viralliset kisat, koska kuten mulle on nyt vakuuteltu, niin tämä ongelma ei katoa kuin kisaamalla ja olemalla siellä tosi selkeä sääntöjen suhteen! Epiksissä Jippi käy kierroksilla, mutten ole varma saadaanko kuitenkaan samanlaista kisavirettä päälle sirllä. Eli siksi mennään nyt ensin yksiin epiksiin ja perään sitten virallisiin ja katsotaan miten monta muistutusta Jippi tarvii näistä asioista :)

   Poista
 3. Teillähän on ihan törkeen vähän startteja ja vastahan nousitte :D Me ollaan oltu kakkosissa jo melkein 9kuukautta (okei me ei olla juuri kisattu) ja kaveri oli muistaakseni 3vuotta kakkosissa vaikka kisasivat ahkerasti eli ihan rennosti nyt vaan :D kyllä ne ajan kanssa, nousee kun on noustakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me tosiaan kauaa olla kakkosissa oltu, kun kisaaminen ylipäänsä tuli aloitettua vasta vuodenvaihteessa. Mutta startteja kakkosista on kertynyt kuitenkin jo monta (olisikohan joku reilu 15) :)

   Mutta toki mun pitäisi muistaa se, että Jippi on vielä ihan kakara ja siksikin yhteistyö ja tekeminen hakee vielä tosi paljon uomiaan. Eli tänään kisoissa voi olla ihan erilainen meno kuin viikon päästä jossain toisaalla. Ja itsellä on vaikeuksia mukautua erilaisiin Jippeihin :D Mut kyl mä vielä opin ja Jippikin toki kehittyy! Eli en mä luovuttamassa ole, vaikka aika ajoin vaikuttaa aina vähän epätoivoiselta väkertämiseltä toi kisaaminen :D

   Poista
  2. Ja sekin vielä että mikä kiire sinne kolmosiin on jos edes kakkosissa ei tule nollia, siellä kun se on vielä hankalempaa :P

   Poista
  3. Niinhän mä vähän totesinkin, että kun kerran taidot riitä, niin parempi pysyä kakkosissa. Virheellisesti luulin, että osaamista voisi olla jo sen verran, että kakkosissa voisi pärjätä, mutta ehkäpä olin väärässä :D

   Poista