keskiviikko 3. elokuuta 2016

Missio lähdöt-ja-kontaktit-kuntoon aloitettu!

Pohdiskelin, että mitenköhän sitä oikein tekisi kisaamisen kanssa. Olin ilmoittanut Jipin ensi lauantaiksi kisoihin ja ehdinkin jo laittaa viestiä kisajärjestäjälle, että perun startit. Ilmoittauduin perjantaiksi epiksiin ja ajattelin vältellä virallisia kisoja, kunnes oltaisiin saatu edistystä epiksissä. Sitten katselin tulevia epiksiä ja totesin, ettei tulossa ole sellaisia, joihin me päästääisiin. Kyselin vielä neuvoja viisaammilta ja sain kannustusta sille idealle, että rohkeasti vain menisin sinne lauantain kisoihin. Ja niinpä sitten laitoinkin uutta viestiä järjestäjille, että jos ehtii perua peruutuksen (:D), niin teen sen ja hyvin vielä ehti, kun ilmoaika oli vielä käynnissä! Eli nyt siis perjantaina mennään epiksiin ja lauantaina virallisiin. Todennäköisesti osa starteista tosiaan kestää muutaman sekunnin ja lähdetään ulos jo lähdöstä, mutta se on varmasti sen arvoista! Ja muuten aloin myös pohdiskella menneitä kisaratoja ja hämmästyin, kun tajusin vasta nyt, että kuinka monella radalla ollaan hyllytetty puomin tai keinun jälkeisten parin esteen aikana! Eli jaksan hämmästellä, miten silti tajusin vasta nyt tämän olevan oikeasti ongelma??
Meillä koirat ei saa omatoimisesti tulla sänkyyn, eikä siis nuku siellä ihmisten kanssa, mutta välillä (kuten nyt kuvassa) saavat luvan kanssa mennä sängylle ja molemmat toki innolla niin silloin tekevät :)

Tänään yritettiin luoda treeneissä mahdollisimman kisanomainen fiilis. Meidän vuoron alkaessa pyysin toisen koirakon ennen meitä radalle niin, että Jippi joutui katsoa radan laidalta niiden menoa. Lisäksi otin Jipille myös mukaan agikisoissa käyttämäni pannan, jossa on sellainen fleece-hihna, jolla Jippi riekkuu startin jälkeen. Sitä ei treeneissä käytetä eli se jo itsessään kertoo Jipille, että jotain jännää on tapahtumassa. Näistäkään huolimatta Jippi ei se ollut yhtä kiekoilla kuin kisoissa, mutta vähän edes sinnepäin. Alussa Jippi jäi hienosti lähtöön kerta toisensa jälkeen. Päätin heti, että minkäänlaisia varmisteluita en tee lähdöissä, enkä kontakteilla eli lähdössä en vilkuillut taakse tai antanut lisäkäskyjä ja puomilla annoin vain yhden käskyn puomille mennessä, enkä alkanut sitä toistelemaan alastulolla. Lisäksi kontaktilla juoksin rohkeasti ohi. Ekalla kerralla tässä sain Jipin menemään lankaan eli se juoksi läpi kontaktilta. Tästä seurasi "oho" ja käveltiin laittamaan koira hihnaan ja marssittiin ulos kentältä. Ei sen suurempaa draamaa, mutta Jipin se taisi laittaa ajattelemaan, sillä tämä oli eka ja vika kontaktimoka niissä treeneissä. Seuraavat kolme toistoa se teki puomia radan osana tehden superhienot 2on2offit. Sain juosta reilusti ohi, eikä vaatinut mitään lisäkäskyjä, vaan pysähtyi kuin seinään ja odotti maltillisesti vapautusta ja sen toki sitten lopulta myös sai!

Kovasti mietin, että pitäisikö minun palkkailla Jippiä sinne kontaktille, mutta päädyin, etten tee niin. Syynä se, että Jipille on namia paljon suurempi palkkio se, että pääsee jatkamaan rataa, joten mieluummin palkkaan sitten sillä tavoin. Ja toisekseen namin antaminen kontaktilla saa välillä Jipin kuvittelemaan, että suoritus on ohi, kun palkkakin kerran jo tuli ja saattaa sen jälkeen hilpaista liikkeelle.

Yhden kerran Jippi varasti tänään myös lähdöstä, mutta siitäkin käveltiin ulos radalta ja toista kertaa ei tarvinnut huomauttaa :) Perjantaina sitten testataan epiksissä, kuinka tämä käytäntö korjaa lähtöjä/kontakteja siellä :)

Eilen Hugo oli ohjatuissa treeneissä rallattelemassa ekaa kertaa kesätauon jälkeen. Tauko näkyi selkeästi, sillä Hugolta lähti parissa kohtaa ääntä ja seuruussa se efisti. Muuten teki aika kivasti ja ainakin keskittyi tekemiseen täysillä. Kisoissa nähdyn alavireisyyden jälkeen olen vain tyytyväinen, kun näen, että kyllä Hugolla intoa piisaa rally-tokossa, joten siksi ei edistäminenkään saanut hyvää treenifiilistä katoamaan! Edistämistä toki treenaillaan pois sitten taas (onneksi meillä on toimiva treeni siihen ongelmaan tiedossa!), mutta nyt kiinnitettiin enemmän huomiota kokonaisuuteen ja fiilikseen :)

Rally-treeneissä tuli taas esiin Hugon "ahtaanpaikankammo". Sitä on esiintynyt kerran aiemminkin hallilla pidetyissä rally-treeneissä ja siis sellaisessa kohdassa molemmilla kerroilla, että rata meni melko läheltä seinää ja koiran piti seurata seinän ja ohjaajan välissä. Ja siis vaikka sanon, että rata meni läheltä seinää, niin ei kuitenkaan niin läheltä, että olisin voinut yhtään edes ajatella, että se aiheuttaisi ongelmaa. Etäisyyttä minun ja seinän välissä oli ehkäpä vajaa pari metriä eli hyvin siihen koira mahtuu väliin seuraamaan. Mutta silti Hugo painoi korvat niskaan, ryhti laski ja se yritti paeta minun ja seinän välistä mahdollisimman nopeasti. Tällaista ei arjessa ole ikinä esiintynyt (harvoin arjessa tulee kuljettua niin, että koira olisi mikun ja seinän välissä), mutta siitäkin huolimatta alettiin siedättämään nyt Hugoa tähän. Treeneissä omatoimisella treenipisteellä sitten seurautin Hugoa lähemmäksibja lähemmäksi seinää ja lopulta kykeni seuraamaan jopa niin, että oli itse melkein seinässä kiinni. Jännitti selvästi ja ekat pari toistoa livahti pois siitä välistä, mutta kerta kerralta rohkaistui ja lopulta sujui jo ihan hyvin ja pieni jännitys näkyi lähinnä enää korvien asennosta.

5 kommenttia:

 1. Tsemppiä Jipin kisaprojektiin! Mekin saatiin viime epiksissä Gatsbylle selvästi kisavire, kun jätkä posotti keppien puoliväliin, ennen kuin viitsi miettiä pujottelua... Ja tuo ihan oikeasti osaa kepit!

  Mä tiedän parikin koiraa, jolle nuo seinät on ongelmallisia! Hienoa, että Hugo jo edistyi noin paljon yksien treenien aikana! Kyllä se siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jipin kisavire näkyy hyvin jo siinä, että kisoissa kiljuu ja treeneissä ei. Edes eilen ei saatu Jippiä huutamaan, vaikka tosiaan parhaamme yritimme :D

   Poista
  2. Ja kiitos tsempityksistä :)

   Poista
 2. Meillä Vimpulla kierrokset nousee ihan hirveesti pillistä, joka tarkotti kisa tilannetta ja sitä että ohjaaja ei oo niin tarkka kontakteista :D eli jos kotoo löytyy pilli niin sitäkin voi testata tuomaan lisää kisafiilistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä pyysinkin kouluttajaa ottamaan eilen pillin ja ottikin, muttei muistettu sitä enää paikan päällä :D mutta tosiaan tarkoitus olisi käyttää pilliä treenitilanteissakin nyt jonkin aikaa.

   Poista