sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Tokokisavalmistautumista mökillä ja The Kisat

JepJep, tokon SM-kisat tosiaan kisailtiin eilen ja nyt on kotiuduttu ja toivuttu reissusta. Siispä aika raportoida tästä meidän ensimmäisestä Isosta Kisasta.
Mökkeilyn lomassa poikettiin Nauvossa ja koirut pääsi seuraamaan vierestä puuhun sidottuina muun porukan ruokailua. 

Nauvon satama-aluetta

Jippi pääse pulahtamaan

Mökkitien maisemia

Ensinnäkin valmisteluista sen verran, että mitään kovin systemaattisia valmisteluita ei koetta ajatellen tehty. Tiesin sen, että Jippi kyllä periaatteessa osaa AVO:n asiat eli sikäli ei ollut kaameata stressiä kisojen alla. Hiomista toki riittää monessakin liikkeessä, muttei kauheasti sellaisia juttuja, mitä olisin alkanu hinkata just SM-kisojen alla. Lähinnä siis vain tehtiin hyvän mielen treenailuita ja ainoa isompi juttu, jota treenattiin, oli ruutu. Jipillä nimittäin tulee ruutuun pysäyttäessä aika laaja kaarratus, kun se kääntyy ympäri eli ajautuu aika lähelle sivunauhaa (kääntyy AINA ruudussa oikean kautta ympäri). Sitä siis hiottiin vielä mökillä ollessamme kisaviikolla, mutta muuten tosiaan ei tehty ihmeempiä. Jipin kisavalmistelut olivat siis enemmänkin mökillä leikkimistä ja nauttimista ja käytiinpä me tiistaina vielä agilitykisoissakin. Agikisoissa taas minä tein tyhmiä mokia, mutta Jippi toimi varsin hienosti kaikilla radoilla! Tässä radoista paras:
Kotiuduttiin mökiltä torstai-iltana ja Jippi oli silloin silmin nähden väsynyt. Tiistain kisareissu nyt sinänsä ei varmaan ollu Jipille mitenkään erityisen raskas, kun se on kisapaikalla varsin rauhallinen ja matkatkin sujuu nukkuessa, mutta mökkeilly itsessään on Jipille yhtä riekkumista eli selväsi väsy painoi. Perjantaina olikin edessä sitten matka Jyväskylään, missä minä, Jippi ja ketyksi suostunut Sonja kirjauduttiin Sokos Hotel Paviljonkiin ennen kuin lähdettiin käväisemään kisapaikalla Laukaassa. Kisapaikalla tehtiin minitreenit (ihan vain pientä seuraamispätkää, paikkis ja parit ruudut). Muutoin Jipillä oli ns. lepopäivä ja kerättiin voimia seuraavalle päivälle.
Jippi jäi hotellihuoneeseen yksikseenkin varsin rauhallisena ja palatessa oli nukkumassa eli ei näyttänyt stressaavan vieraassa paikassa :) 
Jippi sai poikkeusluvan nukkua sängyssä :) 
Hotellilla Jippi sai jäädä lepäilemään hotellihuoneeseensa. Joukkuelaisista neljä + pari kannustusjoukkolaista yöpyi samassa hotellissa, joten mentiin kimpassa syömään ja ruoka maistui hyvin eli jännitystä ei ollut vielä havaittavissa :) Yökin tuli nukuttua oikein hyvin ja aamulla olikin siten varhainen herätys, jota ehdittiin aamupalalle ennen kisapaikalle lähtemistä. Kisapaikalla ensimmäisenä oli vuorossa joukkueen ilmoittaminen (minä toimin joukkueenjohtajana, joten tein ilmoittautumisen). Yhdeksältä oli vuorossa avajaiset ja puoli kympiltä suoritettiin kaikkien koirakoiden osalta luoksepäästävyyden ja juoksujen tarkastukset. Tässä ei Jipillä ongelmaa, kuten ei toki muillakaan joukkueemme koirilla. Kympiltä alkoi sitten varsinaiset kehät eli kunkin luokan paikallaolot. Meidän lähtönumerona oli 241 eli oltiin luokan puolivälin paikkeilla. Saatiin siis jonkin aikaa odottaa. Laskin jossain vaiheessa, että vielä on meidän numeroon 8 koirakkoa ja koska yhteen paikkisryhmään meni 6 koirakkoa, niin olisi vielä yksi ryhmä ennen meidän vuoroa. Sittenpä yhtäkkiä havahduinkin, kun meitä jo kutsuttiin kehään paikkista suorittamaan, kun olikin pari numeroa välistä pois. Eipä siinä sitten mitään muuta kuin marssittiin kehään vähän yllättäen. Paikalla istumista jännitin jonkin verran, sillä edellisessä kokeessahan Jippi lähti heti jätön yhteydessä perääni kovan sateen vuoksi. Nyt tokikaan ei satanut, mutta vähän epäröin, vaikkei tosiaan paikkiksen kanssa ole liiemmin ongelmia ollutkaan. Jippi kuitenkin hoiti onneksi homman kunnialla läpi eli jäi levollisesti istumaan paikoilleen ja istui koko minuutin rauhallisesti. Jossain vaiheessa vilkaisi sivulleen ohikulkijoita, muttei vaikuttanut mitenkään stressaantuneelta tai epävarmalta. Paikkiksesta siis tuloksena 10.

Yksilökehien osalta meille sattui sikäli huonoa tuuria, että noin kymmenen koirakkoa ennen meidän vuoroa ilmoitettiin, että tuomarit pitää ruokatauon koirakon 240 jälkeen eli juuri ennen meitä. Vein siinä vaiheessa Jipin puoleksi tunniksi häkkiin, muttei se siinä ehtinyt kauheasti lepäillä eli suoritusvuoron tullessa noin 13.30 oli Jippi ollut lepäämättä aamusta lähtien. Haasteena oli myös se, etten tiennyt tarkkaan, että milloin kehämme alkaa, vaan virittelin Jippiä hieman, mutta kun tuomareita ei kuulunut, jäätiin odottelemaan. Ja sitten yhtäkkiä tuomari saapuikin ja kutsui meidät suoraan kehään eli valmistelut jäivät tekemättä. Sama toistui jokaisen kehän kohdalla, koska ensimmäisen kehän päätyttyä tokan kehän tuomari oli vielä tauolla ja jäimme taas odottamaan, että koskahan he saapuvat. Kolmannen kehän kanssa jälleen sama juttu ja sinne jouduttiin jopa juosta vähän kauempaa, kun se alkoi niin yllättäen. Eli hieman olin harmistunut tästä, että satuttiin juuri tauon jälkeen ensimmäiseksi koirakoksi ja jäi valmistelut kehiin tekemättä, mutta toki tällaiseenkin on hyvä tottua!

Tässä tuleekin sitten alla yksilökehin arvostelut koottuine selityksineen. Videoita suorituksista ei ole, joten osasta olen vain arvaillut pistemenetyksen syytä.

Kehä 1 (tuomari Tiina Laakko)

Paikalla istuminen ryhmässä 1 min: 10
Selitys yllä.

Kehä 2 (tuomari Riitta Räsänen)

Kauko-ohjaus: 9 
Jippi oli selvästi hieman hämillään, kun yhtäkkiä lähdettiinkin kehään ja alun maahanmeno oli todella hidas Jipiksi. Kaukot itsessään sujui hyvin ja tuomari mainitsikin, että alun hidas maahanmeno oli syynä arvosanaan.
Seisominen seuraamisen yhteydessä: 9
Muuten hyvä, mutta ohittaessani Jipin oikealta puolelta sen etuosa kääntyi hieman mukaani. Tämän jälkeen pysyi paikoillaan taas. Ei ollenkaan Jippimäinen moka eli taisi mennä sekin epävarmuuden/hämmennyksen piikkiin.
Seuraaminen: 8
Jippi seurasi ja piti kontaktia, muttei ollut oma intsensiivinen itsensä. Normaalistihan saattaa hieman jopa edistää ja "keulia", mutta nyt ei siitä ollut tietoakaan, vaan oli aavistuksen löysää seuraamista. Ensimmäinen perusasento vaati käskyn ja lisäksi peruutus oli hieman vinoa, vaikka normaalisti Jipillä on suora peruutus. Nämä molemmat mokat johtunee ihan siitä, että Jippi tosiaan ei ollut yhtä skarppi kuin normaalisti ja nämä molemmat olivat ihan seuruun alkupätkällä. Loppua kohti parani ja perusasennotkin toimi lopussa kyllä normaalisti.
Luoksetulo: 8
Vaati tuplakäskyn alun maahanmenoon, mikä ei myöskään yhtään Jipin tyylistä. Oli jo katsekontaktissa käskyn saadessaan, muttei vain reagoinut ekaan käskyyn lainkaan. Tokalla onneksi meni maahan ja luoksetulo oli reipas.
Kokonaisvaikutus kehästä 2: 8,5 

Kehä 3 (tuomari Marko Puranen)

Nouto: 7,5
Mielestäni Jippi ei liikkunut heiton yhteydessä, eikä ainakaan ennakoinut käskyä. Kapulalle lähti paaaaljon normaalia hitaammin. Törmäsi ihan aavistksen kapulaan, mutta kuitenkin riittävästi, jotta sai kapulan kääntymään pystyyn. Tästä johtuen Jippi sitten hetken pohdiskeli, että ottaako kapulan suuhun laipasta roikottaen, mutta onneksi päätyi kaatamaan sen ja palautti sen sitten lopulta normaalisti keskikohdasta. Perusasento sen verran tiivis, että kapula aavistuksen osui käteeni.
Estehyppy: 9
Tässä en itse huomannut mitään ihmeempää, mutta olisikohan esim. siirrellyt etutassujaan jätön yhteydessä? Tätähän on joskus aiemmin tehnyt...
Istuminen seuraamisen yhteydessä: 9
Seuruu ok ja otti oikean asennon. Ei liikkunut lainkaan ohitusten yhteydessä eli uskoakseni reagoi käskyyn aavistuksen hitaasti ja siitä pistemenetys.
Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon: 9
Jostain syystä hieman epäröin, että löytääköhän Jippi merkin, vaikkei tämän kanssa ole ollutkaan ongelmaa. Annoin ennen liikkeen alkamista virittelykäskyn "missä kierrä" ja näin, että Jippi laski katseen ja bongasi merkin, joten tässä vaiheessa saatoin rauhoittua. Ja tosiaan Jippi lähti käskyltä ihan hyvällä vauhdilla (tosin nopeampaakin vauhtia on nähty!) kiertämään. Kierrossa hipaisi merkkiä ja siitä pistemenetys, mutta merkki ei onneksi keikahtanut, eikä kaatunut. Ei kaarratanut ja lopun perusasento oli suora.
Kokonaisvaikutus kehästä 3: 9

Kehä 4 (tuomari Tiina Laakko)

Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno: 8
Tämä oli ehkä itselle se epävarmin, koska tämän kanssa tosiaan oli kisojen alla vähän haastetta siinä, ettei Jippi reagoinut tarpeeksi terävästi seisahtumiskäskyyn ja pahimmillaan olisi voinut kaarratta ruudussa niin, että olisi pysähynyt tassu ruutunauhan ulkopuolelle. Virittelysanalla selvästi bongasi ruudun, eikä ennakoinut käskyä, vaan lähti vasta käskyn kuultuaan liikkeelle. Laukkasi ruutuun hyvällä vauhdilla ja reagoi hurjan hyvin stoppiin! Olin niin hurjan iloinen, kun tosiaan pysähtyi tiiviillä käännöksellä ympäri ja meni hienosti käskyllä maahan. Sitten itse menin mokaamaan lopun, koska koiran viereen palatessa astuin Jipin oikean takatassun päälle ja se pomppasi seisomaan. Käskyllä pyysin vielä lopun peruasentoon, mutta tuosta toki tuli kaksi pistettä miinusta, kun "ennakoi" käskyä. Tuomari itsekin harmitteli tapausta, kun joutui antamaan kasin ohjaajan töppäyksen vuoksi, kun sanoi, että muuten ruutu olisi ollut kympin arvoinen. Itseäkin tässä vaiheessa lähinnä nauratti oma mokailu ja liikkuri naureskellen sanoi, että voisi tulla tallaamaan minun varpaille, jotta muistasin varmasti ensi kokeessa varoa Jipin tassuja :D Tosin enköhän minä seuraavissa kokeissa joka tapauksessa muistaa parhaani mukaan vältellä tämän toistumista....
Kokonaisvaikutus kehistä 1 ja 4: 9,5. 

Kokonaisvaikutus yhteensä: 9

Lopputulos: AVO1, 276 pistettä ja sij. 14/70. 
....ja sehän tahtoi!
Ja ennen kaikkea meidän Itä-Helsingin Agilityharrastajien joukkueen yhteistulos (johon meidänkin tulos lukeutui) oli 748,83 ja sillä saavutettiin sijoitus 4/43! Aivan käsittämätöntä!! Meidän seuran joukkue ei ole aiemmin saanut tulosta lainkaan ja lähdettiinkin kisaamaan sillä ajatuksella, että ollaan tyytyväisiä, jos saadaan tulos aikaiseksi. Ja sitten yhtäkkiä oltiinkin joukkue-SM-kisassa sijalla 4!

Tulokseen (sekä meidän yksilötulokseen että joukkueen tulokseen) saan siis olla hurjan tyytyväinen! Kuitenkin ihan aavistuksen jäi harmittamaan kaksikin asiaa. Ensinnäkin, Jippi oli selvästi väsähtäneen oloinen, eikä vastannut virittelyihin tavalliseen tapaan. Leikkiminen oli väsähtänyttä ja normaali terävyys ja täpäkkyys oli tiessään. Jippi suoritti kaiken pyydetyn hienosti eli pystyi tsemppaamaan kokeen läpi nollaamatta mitään, joten siihen olen hurjan tyytyväinen, mutta tosiaan oltaisiin varmasti pystytty parempaankin! Jäi siis kyllä vähän kaivelemaan, että olisiko valmisteluissa kannattanut tehdä jotain toisin (panikointi ruudun kanssa ja siitä seuranneet lukuisat ruutuun juoksuttamiset eivät varmaan olleet kaikista paras ratkaisu.....)? Toisekseen, vaikka toki on täysin turhaa jossitella jälkikäteen, niin pronssisija jäi vajaan neljän pisteen päähän ja ihan pakostakin sitä tuli laskettua, että se minun typerä moka ruudussa, kun tallasin Jipin tassulle, kustansi joukkueelle 6 pistettä... Toki tiedän, että ei sitä voi suoraan noinkaan ajatella ja olisihan ne pisteet voinut toisessa tilanteessa sitten lähteä jostain muusta ja vastaavasti muilla joukkueillahan toki oli myös varmasti sellaisia pikkujuttuja, joista olisi muutamia pisteitä voinut helpolla tienata kuroen meihin vielä enemmän eroa. Mutta joka tapauksessa tuli vain todettua, että olihan se ruudun moka tyhmä moka minulta, vaikka jälkikäteenkin lähinnä huvitti oma töpeksiminen :)

Nyt pidetään pientä lomaa viikon ajan kaikesta treenaamisesta ja Jippi pääsee fyssarillekin huollettavaksi. Sen jälkeen palataan myös ohjattujen treenien pariin ja tarkoituksena olisikin treenailla myös sitä vireenhallintaa eli että miten saada kisatilanteissa homma toimimaan samoin kuin treeneissä. Tosin vahva epäilys itsellä on, että nyt vaikutti isosti se, että Jippi oli väsynyt, oli paljon odottelua kehän laidalla ja lisäksi iltapäivällä oli tosi painostava ja hiostava ilma. Edellisessä kokeessahan Jippi oli tosi hyvässä vireessä yksilöliikkeissä eli tiedän, että se kyllä pystyy koetilanteessakin olemaan hyvässä vireessä :)


5 kommenttia:

 1. Onnea! Tuo koiran tassulle astuminen... Astuin ekassa tokokokeessa Ilon tassulle liikkeestä maahanmenoon palatessa ja ponnahti ylös. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No lohduttavaa kuulla, etten ole ainoa, joka talloo koiraansa tokokokeissa :D Ehkä mä tosiaan ensi kerralla sitten muistan varoa niitä tassuja...

   Poista
  2. Varmasti! Ainakin itsellä auttoi. Sama kun vikassa alokokeessa laitoin mitään tajuamatta remmin huppuun (oli hupparissa onnettomat taskut) ja siitä huomautettiin. Ei sitäkään virhettä enää toiste. :-D Näistä oppii!

   Poista
 2. Onnea hienosta tuloksesta! Jipsteri on kyllä ihana <3 ja taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja Jippi kiittää kehuista :)

   Poista