maanantai 2. tammikuuta 2017

Katsaus vuoteen 2016 ja tavoitteet vuodelle 2017

On taas se aika vuodesta, että vilkaistaan vähän, mitä menneelle vuodelle oikein mahtuikaan ja samalla on aika luoda jo katse kohti tulevaa vuotta. Niinpä ensin katsotaan, miten vuodelle 2016 asetetut tavoitteet täyttyivät. Toteutuman kommentoit on kirjoitettu vihreällä tekstillä, jotta erottuu siitä varsinaisesti tavoitteesta.

Hugon ja Nooran tavoitteet vuodelle 2016
-Jatketaan agilityn treenaamista noin kerran viikossa rytmillä. Tarkoituksena on saada Hugon itsevarmuutta kasvatettua entisestään ja tämän myötä yhä enemmän irtoavuutta. Kisaamaan tuskin on tarkoitus suunnata, ja treeneissä tarkoituksena onkin tarkoitus jatkossakin käyttää medikorkeuksia. Pääpaino siis siinä, että meillä molemmilla olisi hauskaa! Hugon kanssa agilityssa lopetettiin säännölliset treenit, sillä selkä tuntui herkästi jumiutuvan ja Hugo onkin nyt ilman viikottaista agilitytreeniä pysynyt jumittomampana. Edelleen se on välillä päässyt tuuraamaan Jippiä treeneihin ja käydään silloin tällöin huvittelemassa pienin rimoin, mutta tosiaan säännölliset agilitytreenit ollaan jätetty.
-Tarkoituksena olisi päästä ainakin kesällä taas treenaamaan rally-tokoa ohjatusti. AVO on tarkoitus korkata alkuvuodesta ja tavoitteena on saada RTK2 vuoden 2016 aikana. VOI-korkkausta en vielä uskalla asettaa tavoitteeksi, kun riippuu niin kovasti siitä, miten tuo oikean puolen työskentely edistyy. Tämä melkein täyttyi. Kaksi AVO-koetta käytiin ja niistä hyväksytyt tulokset. Kolmas tulos oli tarkoitus jättää loppuvuoteen, mutta sitten lyhyen kipulääkekuurin aiheuttama doping-varoaika hajotti nämä suunnitelmat. Ollaan kovasti treenailtu VOI-luokkaa silmällä pitäen eli vaikkei sinne vielä siirryttykään, niin ajatuksissa sekin on ollut ;)
-Kesäkaudella tehdään metsäjälkiä ja hieman kiinnostuin myös verijälkimahdollisuudesta! Katsotaan, josko innostuttaisiin kokeilemaan sitäkin. Metsäjälkiä tehtiin kesäkaudella jonkun verran, mutta verijälki kyllä jäi täysin ihan sen hankaluuden takia. Vaatii niin paljon etukäteisvalmisteluita ja jäljen tekemisen edellisenä päivänä, että jäi tekemättä...
-Uutena harrastuksena Hugolle on kaavailtuna hajuerottelua/noseworkia. Tarkoituksena on aloittaa treenit alkuvuodesta itse kasaamani treeniryhmän kanssa kouluttajan kera. Nosework-kisoja ei taida vielä Suomessa juuri olla (eikä se ainakaan ole virallinen kilpailulaji), mutta mikäli sellaisia tulevaisuudessa ilmaantuu, niin voitaisiin mahdollisesti kokeilla Hugon kanssa tätä kisalajia! Mutta vaikkei kisaamaan päädyttäisikään, niin tarkoituksena olisi opettaa Hugolle hajuerottelua ja kesällä/syksyllä mahdollisesti kokeilla, josko Hugosta saataisiin sienikoira :) Nose Workia treenattiin melko ahkerastikin. Käytiin hajutestissä, jossa minä pilasin Hugon suorituksen, mutta saatiin arvokasta kokemusta. Hugo on kehittynyt Nose Workissa niin, että etsii ja ilmaisee todella kivasti sekä ulko- että sisäetsinnässä, mutta valitettavasti laatikkoetsintä on selvästi heikoin lenkki, kun siinä Hugo tekee enemmän töitä silmillä eli ilmaisee laatikoita, eikä hajua. Sienikoiraksi oli tarkoitus tähdätä, mutta innostuttiin ihan oikeasta noseworkista sen verran, että panostetaan kyllä ennemmin siihen ja tähdätää kokeisiin Nose Workissa.
-TERVEYS! Tämähän se on aina se kaikkein tärkein tavoite. Tavoitteena on säästyä lihasvammoilta yms. nyt, kun agilitytreeneissäkin siirryttiin vähän iisimpiin treeneihin. Muutenhan Hugo on ollut tähänkin asti kovin terve koira eli saman linjan toivon jatkuvan! Tämä loppuen lopuksi toteutui mainiosti. Syksyllä oli pieni ontuminen/epäpuhtausjakso, jonka seurauksena lyhyt kipulääkekuuri, mutta sen jälkeen ei ole ongelmia ollut, joten siitä taidettiin selvitä onneksi vähällä. Polven nivelrikkoepäilyn takia polvet kuvattiin, mutta osoittautuivat siisteiksi, joten terveyden osalta onneksi kaikki kunnossa :)

Jipin ja Nooran tavoitteet vuodelle 2016
-Agilityssa ensimmäinen osatavoite on saada kontaktit kisakuntoon ja päästä korkkaamaan agilityradatkin. Vuoden 2016 aikana toiveena olisi saada luokkanousu kakkosiin. Toiveena olisi "mahdollisimman ehjä" agilityvuosi ja mikäli sellainen saadaan, niin uskallan aavistuksen haaveilla myös kolmosiin nousemisesta vuoden 2016 aikana. Muttei haittaa, jos se jää vain haaveeksi :) Kontaktit saatiin kisakuntoon (joskin ikuisestihan niitä työstetään :D ) ja päästiin starttamaan kevättalvella agiradat. Vuosi oli agilityn osalta paaaaaljon menestyksekkäämpi kuin mitä ikinä uskalsin ajatellakaan, sillä mukaan mahtui kolme SERTiä, kun ykkösluokasta noustiin kakkosluokkaan maaliskuussa, kakkosluokasta kolmosiin elokuussa ja sitten vieläpä vuoden huipennukseksi saatiin ekalla kolmosluokan nollalla SERT-A. Paljon ollaan opittu ja kehitytty, mutta hurjasti on vielä opittavaa!
-Tokossa olisi tavoitteena saada TK1 alkuvuodesta. Varovaisesti uskallan ehkä asettaa tavoitteeksi myös TK2-koularin vuoden 2016 aikana! Tärkeintä on taas pitää treenit mielekkäinä ja ylläpitää Jipin intoa ja motivaatioa (joskaan tämä ei vielä ainakaan ole osoittautunut olevan mitenkään vaikeaa :D ). Tokossa tavoitteet täyttyivät, sillä saatiin vuoden aikana sekä TK1 että TK2. Motivaatio on säilynyt huipussaan ja intoa piisaa, joten senkin osalta on ollut varsin kiva tokovuosi :)
-BH-kokeen suorittaminen hyväksytysti. Pitkä paikkamakuu hirvittää ja siksi en tämän kanssa halua kiirehtiä kauheasti, kun Jipillä on ollut toistaiseksi paikkisten kanssa pientä levottomuutta havaittavissa. Ensin siis tavoitteena löytää paikkiksiin oikea mielentila ja sen jälkeen voitaisiin sitten suunnata BH-kokeeseen. Juu ei käyty BH-kokeessa. Se paikkis hirvittää ja lisäksi jotenkin itse koen, että Jippi vielä viime kesänä oli kaupunkiosuuteen liian "raakile". Sehän yleensä on se BH:n helpoin osio, mutta Jipillä on esiintynyt muille koirille hihnassa haukkumista (siis ihan pienestä asti - johtuu epävarmuudesta) ja vaikka tästä ollaankin hyvin pitkälti päästy eroon, niin olen halunnut päästä siitä täysin ennen kuin BH-kokeeseen mennään.
-Kesällä on tavoitteena metsäjäljen kokeileminen Jipin kanssa. Ei olla jälkiä lainkaan tehty, mutta kokeillaan kuinka lähtee sujumaan! Kyllähän tämä täyttyi, sillä jälkeä kokeiltiin. Huonoa onnea oli matkassa, sillä jokaisella niistä muutamasta kerrasta, eksyi marjastaja lähihuudeille aiheuttaen sen, että Jippi kesken jäljen siirtyi vanhasta tottumuksesta hakumoodiin eli lähtikin bongaamaan marjastajaa ilmavainulla. Päädyin siis pitäytymään hakuilussa ;) Ehkä ensi kesänä vaivaudutaan jäljestämään kauemmaksi niin, että varmistutaan siitä, ettei eksytä samalle pläntille marjastajien kanssa...
-Paimennuksesta ja hakuilusta en osaa vieläkään oikein asettaa tavoitteita, kun edelleenkään en osaa yhtään arvioida minkälainen edistyminen olisi realistista. Toistaiseksi tavoitteena olkoon se, että molemmissa lajeissa mennään eteenpäin ja tavoitteet täsmentyvät varmasti sitten vuoden mittaan. Paimennettiin vuoden aikana ehkä vajaa kymmenisen kertaa ja vaikka tietyissä asioissa tuli edistystä, niin tuntui kuitenkin, että junnataan aika paikoillaan. Jipillä olisi ehkä kykyä, mutta tuntuu, että olen tehnyt hallaa sillä, että olen alkutaipaleella puuttunut sen tekemisiin liikaa. Siitä onkin tullut aika epävarma paimentaessa ja koska itsekin sitä olen, niin ei ole hyvä kombinaatio. Paimennukset siirtyi arkien osalta syksyllä päiväaikoihin, joten ei enää aikataulullisesti ollut mahdollista siellä käydä, joten tämä jäi nyt hetkeksi ainakin tauolle. Hausta oli taukoa myös tuossa alkuvuodesta/kesällä, kun silloinen hakuryhmä treenasi samana päivänä toisten treenien kanssa. Nyt syksyllä kuitenkin löydettiin hakuryhmä, joka treenaa vaihtelevina aikoina ja se sopi meille hyvin, joten nyt ollaan taas käyty muutamissa hakutreeneissä, yksissä partiointitreeneissä ja yksissä taajamaetsinnöissä. Ollaan alettu rakentamaan Jipille systemaattisesti pistotustyöskentelyä hakuun ja tuntuu hyvältä tavalta edetä sen kanssa. Sehän on kyllä aina etsinyt ja ollut aika sitkeäkin siinä touhussa, mutta ongelmana on ollut se, etten ole saanut opetettua uppoamista suorin pistoin keskilinjalta lähettäessä. Nyt ollaan siis takerruttu tuohon ja pienin askelin mennään eteenpäin. 
-MH-luonnekuvaus on tavoitteena suorittaa keväällä. Juoksut sotki tämän suunnitelman eli Jippi joutui jäädä kotiin minun lähtiessä seuraamaan muun J-pentueen MH-luonnekuvausta...
-Ja se TERVEYS! Jippi on toistaiseksi ollut kovin terve eli toivotaan toki, että näin on myös ensi vuonna. Tämä toteutui eli Jippi on ollut läpi vuoden täysin terve. 

EDIT: En saa jostain syystä useista muokkausyrityksistä huolimatta värejä vaihdettua lopputekstistä... Hugon tavoittet nyt siis itsepäisesti on ja pysyy vihreinä, vaikka niitä kuinka muokkaisin :/

Vuodelle 2017 asetetaan seuraavanlaisia tavoitteita:


Hugon tavoitteet vuodelle 2017
-Rally-tokoa on tarkoitus treenailla ylempiä luokkia silmällä pitäen. Tarkoituksena on käydä kolmas AVO-kisa alkuvuodesta ja sen myötä saada RTK2. VOI-luokan korkkausta uskalletaan suunnitella ehkäpä loppuvuoteen, mutta sitä ennen täytyy saada seuraamisen edistäminen kuriin (vaikeuttaa montaa liikettä tai ainakin kokonaisuutta) ja treenattava käytösruutua (Hugolle ohjaajan vieressä tehtävät paikkikset vaikeita, kun ei jotenkin yhdistä sitä paikkistehtäväksi, kun ohjaaja seisoo vierellä, eikä siellä kauempana niin kuin tokossa).
-Nose Work -treenailuja jatketaan ja ensimmäisenä tavoitteena on saada se Hugolle haastavin laatikkotreeni toimimaan niin, että saadaan suoritettu 1.luokan hajutesti hyväksytysti. Otetaan ajoneuvoetsintä mukaan treeneihin (ulko- ja sisäetsintäähän ollaan jo tehty). Tarkoituksena olisi hakeutua treenaamaan Nose Workia ohjatustikin ainakin jonkin kurssin verran. Jos saadaan laatikkoetsintä toimimaan ja saadaan hajutesti suoritettua, niin voitaisiin kokeilla myös möllikoetta.
-Kesällä tehdään tallattuja jälkiä ihan omaksi huvikseen - kisatavoitteita ei ole. 
-Tavoitteena on pysyä terveenä tämäkin vuosi!

Jipin tavoitteet vuodelle 2017
-Agilityssa tavoitteena on saada ns. ehjä kisa- ja treenivuosi ja sen myötä toki toiveena on kerryttää paljon nollatuloksia :) Ensimmäisenä tavoitteena olisi kerätä SM-nollat kasaan kesäksi 2017. Tämän onnistuminen toki vaatii eheää kisakautta tähän alkuvuodelle eli tämän toteutuminen ei toki ole millään muotoa itsestäänselvyys, mutta yritetään ainakin! Ja toki sitten myös kesästä eteenpäin on tarkoitus kerryttää SM-nollatiliä jo seuraavalle vuodelle. Tulostavoitteiden lisäksi agilityssa tavoitellaan kuitenkin myös kontaktivarmuutta (nyt vielä nopeat vapautukset puomilla tuo epävarmuutta eli aiheutuu mahdollisia läpijuoksuja), varmuutta takaakiertoihin (näissä rimat saattaa olla herkässä, kun Jippi hyppää niin kaamean läheltä ja itse taas herkästi ajaudun liian lähelle estettä ohjaamaan takaakierrot) ja lisäksi halutaan saada keppien avokulmat toimimaan ongelmitta - muutenhan Jipin keppiosaaminen on hyvällä mallilla.
-Tokossa ensimmäisenä tavoitteena on saada VOI-luokkaa ajatellen kaukot ja tunnari toimimaan, sillä muilta osin oltaisiin valmiita korkkaamaan VOI-luokka. Toki hiottavaa löytyy muistakin liikkeistä, mutta nuo nyt suurimpana esteenä kisaamiselle. Tavoitteena on päästä kevättalvella korkkaamaan VOI ja toiveena olisi saavuttaa TK3 tämän vuoden aikana. EVL-liikkeitä treenaillaan toki myös eli toiveena olisi saada ne liikkeet ainakin lähes kisakuntoon tämän vuoden aikana.
-Treenataan hakua ja toiveena olisi saada pistotyöskentely toimimaan. PK-puolella tavoitteena myös BH-kokeen suorittaminen hyväksytysti todennäköisesti syksyllä. 
-Nose Workissa tavoitteena treenata myös ajoneuvoetsintää. Ehkä kokeillaan joku möllikoe virallisia odotellessa!
-Jipilläkin toki tavoitteena pysyä terveenä entiseen malliin.
-Viime vuonna MH-luonnekuvaus jäi juoksujen takia, joten uusi yritys tänä vuonna. Ja jos on huonoa tuuria ja taas menee juoksut päällekkäin, niin sitten olisi tarkoituksena suunnata syksyllä luonnetestiin.

2 kommenttia:

  1. Hyvältähän se tuleva vuosi näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan kuinkahan mahtaa tavoitteet täyttyä..! Muttei se tavoitteiden täyttyminen se ensisijainen juttu olekaan :) Kunhan saadaan treenailla yhdessä ja pitää hauskaa, niin se on jo enemmän kuin tarpeeksi :) Tulokset on sitten siihen lisäksi vain plussaa!

      Poista