sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Toinenkin Voittajaluokan koira :)

Jippi suuntaa tosiaan tokossa seuraavaksi VOI-luokkaan, mutta eilisten rally-tokokisojen myötä myös Hugo sai oikeuden kisata VOI-luokassa! Kolmannet AVO-kisat toivat RTK2-koularin pistein 94 ja sij. 2. Kaksissa edellisissä kisoissa olen itse aiheuttanut miinuskymppejä kääntymällä liian löysästi, joten eilen päätin, että ainakaan en siitä samaisesta syystä enää suostu ottaa virheitä ja keskityinkin sitten käännöksissä askeltamaan todella paikoillani. Ja tämä kannatti, sillä kympin virheet jäi saamatta :) Muutoinkin suoritus oli oikein ilahduttava edelliseen kisaan verrattuna! Viime kokeesta jäi itselle tosi paha mieli, koska Hugo oli kovin poissaoleva, eikä oikein ottanut kontaktia, vaan haahuili läpi radan silminnähden ahdistuneena kisatilanteesta. Eilen kuitenkin kehässä oli mukanani iloisesti häntää heilutteleva koira, jolla kontakti säilyi lähes tauotta (mitä nyt mukaan mahtui ihan pari kyltin vilkaisua tms). Reipas poika!! :)
Treeneissä on esiintynyt seuraamisessa edistämistä, mutta tätä ollaan työstetty paljon ja saatukin paremmaksi. Eilen seurasi aika kivasti edistämättä liiemmin eli joo treenit ovat tuottaneet tulosta tai sitten kisatilanne vei suurimman yli-innon Hugosta ja siksi edistämistä ei ilmaantunut :D Mene ja tiedä... .Vasemmalle käännökset on olleet meidän kompastuskivi aiemmin, mutta näissäkin tosiaan nyt selvää parannusta. Ekat vasemmalle käännökset oli aika kivoja ja Hugo käytti hyvin takapäätä käännöksissä, mutta koska vasemmalle käännöksiä olla radalla yhteensä viisi (1. istu-90 astetta vasemmalle-istu, 2. vasen täyskäännös, 3. 360 astetta vasempaan, 4. täyskäännös vasempaan ja 5. 270 astetta vasempaan), niin vikassa käännöksessä Hugo oli jo selvästi vähän sitä mieltä, että alkaisi tämä kääntyily jo riittää :D Siinä siis saatiin -1 pistettä vinoudesta, mutta superylpeä olin kuitenkin noista käännöksistä kaikkiaan! Radalta löytyi muuten myös yksi kyltti, jonka olemassaolosta en ollut tietoinenkaan :D Nimittäin kyltti, jossa pysähdytään perusasentoon, käsketään koira vierellä seisomaan ja koiran seisoessa kierretään koira. Tällaista ei ollakaan koskaan tehty, joten otin muutaman treenitoiston ennen ratasuoritusta ja olin helpottunut, kun tuntui sujuvan. Radallakin toimi ongelmitta onneksi!

Seuraavaksi olisi sitten suunta kohti VOI-luokkaa, mutta hetki saattaa mennä ennen kuin ollaan sinne valmiita. Oikean puolen seuruu ja tehtävät oikealla puolen sujuu jo aika hyvin - käännöksiä olen treenannut kuitenkin ihan luvattoman vähän ja seuraava steppi onkin se, että opetellaan käännökset myös oikealla puolen. Lisäksi käytösruutu tarvitsee edelleen paljon vahvistamista, koska Hugo ei oikein meinaa mieltää sitä paikkikseksi, kun ohjaaja möllöttää niin lähellä...

Tänään oli Wirneen tokopäivä Korrien kouluttamana. Siellä oli treenaamassa 14 Wirnistelijää niin, että kukin treenasi 20 min Riitan kouluttamana ja 20 min Pekan kouluttamana. Me oltiin ensin Pekan pisteellä ja otin syyniin seuraamisen. Ollaan työstetty edistämistä pois ja mielestäni aika hyvälläkin menestyksellä (tosin ei vieläkään ihan kokonaan), mutta edelleenkin  kaipaisin etenkin seuruun aloitukseen aktiivisempaa otetta. Jippi todella herkästi etenkin alkutreenistä on vähän turhan löysä/haahuileva seuruun alussa ja koetilannetta ajatellen tämä on hankala juttu. Haluaisin siis, että se on täysillä töissä heti ensimmäisestä seuruuaskeleesta lähtien. Pekalta saatiin vinkiksi ottaa seuruuseen mukaan käsikosketus. Jippi osaa nenäkosketuksen käteen, joten nyt ajatuksena on se, että seuruussa voin aina välillä nostaa käden lantion kohdalle kämmen alaspäin ja Jippi sitten vauhdista voi seuruussa tehdä pompahduksen käteen. Tällä saa koiraa heräteltyä (voi tehdä myös perusasennossa ennen seuruuta, jolloin se saisi koiran skarppaamaan) ja toisaalta auttaa myös oikean paikan pitämisessä, koska koiran ei ole kannattavaa edistää, kun nenäkosketusta ei pysty tehdä ikinä, jos valuu eteen. Toinen treeni oli häiriötreenausta eli Pekka houkutteli ensin perusasennossa Jippiä rikkomaan kontaktia käyttäen ihan ääniapuja, mutta myös nameilla houkuttelemista. Yksittäisen kerran Jippi meni ansaan, mutta skarppasi hurjan hienosti sen jälkeen, eikä toistanut virhettä, vaikka namit tuotiin ihan naaman viereen. Tässä Jippi on mennyt hurjasti eteenpäin, koska vielä puoli vuotta sitten tuollainen treeni olisi ollut sille melko mahdoton :D Tämän jälkeen siirrettiin homma seuruuseen eli seurautin Jipin ohi Pekasta, joka samalla namein houkutteli Jippiä rikkomaan kontaktia. Kontakti säilyi koko ajan ja Jippi teki hurjasti töitä välttääkseen kiusauksen. Hienoa seuruupätkää saatiin siis tehtyä!

Treenipäivässä oli kolme N-pentueen penneliä, jotka kaikki Jippi sai treffata ja oli aikas ihastunut kakaroihin :) Tässä poseeraa komea Nooa (W. Noheva Neronleimaus)!
Toka pätkä tehtiin Riitalla ja otettiin treeniin ruutu. Siinä on tullut nyt parissa viikossa hurja takapakki, sillä Jippi on alkanut tehdä tosi löysiä käännöksiä ruudussa stopatessa ja lisäksi valuu herkästi eteen, jos ei ole kosketusalustaa. Samat ongelmat, joiden kanssa taisteltiin viime kesänä ennen SM-kisoja, mutta joista jo hetkeksi päästiin eroon. Nyt on ruudun treenauksesta ollut useampi kuukausi kokonaan taukoa ja tässä nähdään seuraus.... Saatiin hyviä täsmävinkkejä palkkaukseen liittyen. Jippi haki ruudussa hienosti oikeaan paikkaan, mutta stopin jälkeen jää korkeassa vireessä odottamaan palkkaa häntä kiivaasti vispaten. Tässä yhteydessä se herkästi vähän hipsuttelee kohti ohjaajaa (eli siis palkkaa) ja olen palkannut tästä sitten kuitenkin. Eli nyt saatiin neuvoksi odottaa, että Jippi pääsee oikeaan mielentilaan ja luopuu palkasta ennen kuin palkka heitetään koiran taakse (tai mennään leikittämään koiraa ruutuun). Jipistä näkee hyvin hännästä, että koska sen voi palkata, sillä häntä vispaa vimmatusti niin kauan, kun palkan odotus on kova. Kun häntä rauhoittui, Jipin ilmekin muuttui malttavaisemmaksi ja silloin pystyin palkata siitä paikalla pysymisen ajatuksesta. Toinen palkkausvinkki oli laittaa lelupalkka valmiiksi ruudun vasemmalle puolelle ja taakse. Ensimmäisellä kerralla Jippi yritti varastaa suoraan palkalle, vaikka ruudussa oli targetti auttamassa, mutta kielsin tämän ja toisella toistolla teki nätisti ruudun. Aavistuksen vauhti hidastui, kun joutui luopumaan palkasta, mutta muutoin oikein siisti suoritus. Kolmantena treeninä tehtiin ruutua niin, että jätettiin targetti pois ja lähietäisyydeltä vain lähettelin Jippiä ruutuun. Heti, kun ruudussa löytyi oikea paikka, niin naksautin ja heitin palkkanamin ruudun taakse. Tästä sitten kutsuttiin koira pois ja lennätettiin nami ohjaajan taakse. Koiran palatessa namilta, se käskettiin uudestaan lennosta ruutuun ja sama toistui. Tällä siis haettiin ihan vain sitä oikean paikan tarjoamista temppumaisena kokonaisuutena.

Antoisat treenit oli ja olipas huippua taas nähdä Wirneen-poppoota :) Ja byt on taas ideoita kotitreeniin. Noiden tänään käytyjen liikkeiden lisäksi hinkataan vielä myös kaukoja, joissa edistystä on tullut kuitenkin hurjasti! S-M-S -vaihdoissa ollaan jätetty apuvälineet kokonaan pois (käytössähän oli rima tai esim kynät takajalkojen edessä muistuttamassa tassujen paikasta) ja Jippi tekee valtaosin nyt kivan siistejä toistoja. Mukaan mahtuu yksittäisiä ei-kelpaaviakin, mutta nyt näistä riittää "oho" ja seuraavalla toistolla yleensä aina korjaa ja pääsee palkkaamaan. S-I-S -vaihto kaipaa vielä vahvistamista, jotta malttaa rehellisesti tehdä istumisen taaksepäin. Vähän nyt kuitenkin ajattelin ottaa siihen oman käskyn, kun istu-käskyllä niin herkästi Jipin ajatus on liikaa minua kohti. Apuvälineellä saa hyviä toistoja eli pitäisi vain nyt tehdä kuurimaisesti apuvälineen kera, jotta saadaan uudella käskyllä homma lihasmuistiin ja sitten alkaa häivyttää sitä apuvälinettä. M-S-M -vaihdoissa edettiin ihan samalla tavoin ja toimi kivasti eli nyt sama kuuri istumisille :) Näiden lisäksi myös tunnari on kaivannut treenaamista. Jippi tekee jo tosi kivasti kokeenomaista tunnaria, mutta ihan sattumanvaraisesti välillä meneekin kapuloille väärässä mielentilassa (mielestäni vähän stressaantuneena) ja silloin herkästi vähän hamuilee vääriäkin kapuloita. Tähän saatiin Pekalta vinkiksi tehdä niin, että ohjaaja menee noin metrin päähän kapuloista ja kutsuu koiran tunnarikäskyllä sieltä 10 m päästä. Koira sitten ohjaajan kohdalla pysäytetään ja odotetaan, että sen mielentila laskee sopivaksi. Vasta silloin annetaan uusi käsky ja päästetään koira kapuloille asti. Pekka mainitsi, että tässä aika nopeasti näkee, että toimiiko tämä koiralle, koska periaatteessa koiran mielentilan pitäisi kerta kerralta laskea nopeammin, mikäli homma toimii. Eli kokeiluun tämäkin! Toinen tunnarin haaste on ollut liian löysä ote kapulasta eli Jippi saattaa jopa perusasennossa tiputtaa kapulan "vahingossa". Jipillä on tunnarista "piippumainen" ote ei kapula sojottaa toisesta poskesta ja tällöin, jos ote vähänkään heltyy, niin kapulahan toki putoaa. Minulle tällainen sikariote on ihan ok, koska tunnarin saaminen suuhun suoraan on hankalaa, mutta pitää vahvistaa tasaista otetta, ettei se pääse putoamaan! Mutta tätä treeniä tosiaan tehdään ihan erikseen eli ilman sitä haistelutehtävää.
Agilitysta ja fyssarista olisi kirjoitettavaa myös, mutta ne tulee erillisenä tarinana, koska nyt lähdetään koirujen kanssa lenkille! Niin ja itse asiassa pitäisipä kirjoitella myös hakutreenien kuulumisia pitkästä aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti