keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Fyssarilla

Tänään oli Hugon ihkaensimmäinen fysioterapiakäynti. Aika oli Viikissä Yliopistollisessa eläinsairaalassa Sofie Henrikssonilla. Ensin katsottiin ulkona Hugon liikkeet. Ravatessa pienellä ympyrällä vasempaan kierrokseen, vasemman takasen liike oli aavistuksen epäpuhdas. ei siis ontumista, mutta askel oli lyhyempi kuin oikealla takasella. Hugo hierottiin läpi ja liikeratoja availtiin ja tässä yhteydessä vasemmassa takajalassa ja lannealueella vasemmalla puolella havaittiin kireyksiä. Epäpuhtaus on siis luultavasti näistä johtuvaa, ja tähän avuksi saatiin treenivinkkejä siihen, miten saadaan Hugon takaosan vasenta puolta vahvistettua - nyt, kun näiden välillä oli  myös lihaksistossa havaittavissa pientä eroa (ei mitään dramaattista tosin!).

Postiivista oli, että selkä oli kunnossa! Tämähän on siis aiheuttanut aiemmilla käsittelykerroilla aina Hugolla hampaiden väläyttelyä ja selvää epämukavuuden tunnetta. Nyt Hugo ei reagoinut tähän mitenkään - tai korkeintaan painoi silmiä vielä entistä kiinnemmäksi ja nautiskeli käsittelystä.

Kotiharjoitteiksi saatiin erilaisia treenejä, joilla ns. pakotetaan vasenta takajalkaa työskentelemään. Näihin kuuluvat erilaiset painonsiirrot eturaajoja nostelemalla käyttäen apuna myös tasapainotyynä, joka minulta jo löytyykin kotoa. Lisäksi lenkkien yhteydessä tuli tehdä lumihangessa kävelyä/ravailua sekä tasaisella maalla kahdeksikkoja tai ympyröitä, jolloin sisäjalka pakotetaan ottamaan enemmän painoa samalla kuin ulkojalka ottaa pidempää askelta. Myös mäkitreenit ja epätasaisessa maastossa liikkuminen oli suositeltavia. Näitä siis tehdään nyt pieninä erinä, mutta säännöllisesti niin, että  lihaksisto kehittyisi tasapainoisemmaksi takaosassa.

Normaalia elämää saadaan jatkaa eli agilityakin voidaan treenailla huoletta! Kontaktiesteet jäävät tauolle, kunnes takaosaan ollaan saatu tasaisesti voimaa, mutta nämä ovat nyt muutenkin tauolla, kunnes Hugo on oppinut kunnolla 2on2off-asennon ja osaa yhdistää sen käskyyn. Estekorkeuksiakin suositteli pudotettavaksi aavistuksen, kunnes lihastasapaino on saatu kuntoon - tämä siis lähinnä ennaltaehkäisynä, koska tokihan epätasainen lihaksisto voi sitten johtaa erilaiseen kuormitukseen kropan eri osissa. Noin seitsemän viikon päähän on nyt varattuna sitten kontrollikäynti, jossa katsotaan, onko takaosa kehittynyt :) Tuolla kerralla fysioterapeuttina onkin sitten Heli Hyytiäinen.

Kävin tänään agilityssa kuunteluoppilaana - Hugo siis joutui toki fyssarikäsittelyiden jäljiltä olemaan treeneistä tauolla. Sunnuntaina mennään sitten taas vapaavuorolle - viime sunnuntain vapaavuorolla oltiinkin vaihteeksi tokoilemassa hallilla Kaijan ja Nepin kanssa. Saatiin taas hyviä vinkkejä liikkeestä maahanmenon treenaamiseksi nopeammaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti