perjantai 23. lokakuuta 2015

Suunnitelmat uusiksi

Jipillä piti olla huomenna toko-kokeet ja oikeastaan odotin niitä tosi innolla! Muutama päivä sitten kuitenkin aloin bongailla merkkejä juoksujen alkamisesta (nuolemista, merkkailua, urosten kiinnostuneisuutta, turvotusta) ja eilen sitten se tiputus alkoi. Juoksut tuli aika yllätyksenä, koska juoksuväli on nyt vain 5,5 kk eli odotin niitä vasta myöhemmin ja lisäksi Jippi ei ole juurikaan tehnyt juoksuja, vaikka ekalla kerralla esim. merkkailua esiintyi vaikka kuinka pitkään ennen varsinaisia juoksuja. Niinpä lähti siis ilmoitus tokokokeen järjestäjälle, että joudutaan jättämään kokeet väliin. Kyllä vähän harmittaa, muttei voi mitään. Nyt on jo kiikarissa kokeet sitten marraskuun lopulle.

Pakko tähän väliin myös lisätä lyhyt video, jossa Hugo tasapainoilee DOBO-pallolla. Tämä tuli kuvattua siksi, että kaverini ei uskonut, että Hugon kokoinen jättiläinen voisi mahtua tuolle pallolle, mutta hyvin se mahtuu, kuten videolta näkee :D

Hugon kanssa ollaan agilitytreeneissä nyt keskitytty itsevarmuuden lisäämiseen palkkaamalla pieniä pätkiä. Loivat takaakierrot tuntuu olevan Hugolle hankalimmat eli niissä ajautuu lähemmäksi hyppyä ponnistamaan kuin, jos takaakiertoon lähetys on jyrkemmästä kulmasta. Kaikkiaan Hugolla on nyt näkynyt taas treenatessa parempaa estehakuisuutta ja irtoavuutta eli suunta on oikea!

Rally-tokoja ollaan treenattu ahkerasti omatoimisesti. Vasemmalle käännösten treenailu jatkuu edelleen - ei niistä siis sen enempää... Nyt olen tosi tyytyväinen ohjaajan sivulla tehtäviin istu-seiso-maahan -vaihtoihin! Ollaan näitä treenattu kovasti ja aluksihan Hugo tarvitsi vielä aika voimakasta vartaloapua ja silloinkin herkästi poikitti. Nyt tekee vaihdot pelkällä käskyllä ja kun en joudu käyttämään vartaloa apuna, niin suorituksetkin ovat suoria! Jee! Ollaan alettu myös treenailla nyt puolen vaihtoja ohjaajan edessä ja takana. Edessä vaihto sujuu hienosti vasemmalta oikealle, mutta oikealta vasemmalle vaihtaessa Hugo todella herkästi tekee ylimääräisen pyörähdyksen edessä. Tämän treenaaminen on sikäli haastavaa, etten pysty käyttämään selkeitä käsiapuja, kun Hugo on sen verran iso, etten yletä pitämään vaihdon aikana kättä sen kuonon kohdalla. Tässä kosketuskepistä voisi olla apua, mutten kyllä millään taida jaksaa opettaa kosketuskeppiä vain tätä varten... Eli yritetään saada homma toimimaan ilman ja jos ei ala toimia, niin sitten pitää miettiä uudestaan. Nyt on myös koepaikka varattu marraskuun puoliväliin eli ei auta muu kuin rohkeasti korkata AVO!

Jippi kävi viime lauantaina 17.10. Janita Leinosen agilitykoulutuksessa ja alla lyhyt videokooste niistä treeneistä (vaikkakin suurimmat ahaa-elämykset tapahtuivat ilman koiraa kuivatreenatessa, eikä näitä siis näy videolla). Sain suuria oivalluksia valsseihin (etenkin katseen suuntaan ja ajoitukseen liittyen) ja sokkareihin liittyen, ja vaikkei ne tietystikään suoraan siirry käytäntöön (vanhat tavat on niin selkärangassa), niin yritän nyt muistaa keskittyä treeneissä niihin asioihin. Valsseista merkittävin oppi oli se, että katseen pitäisi suuntautua valssin aikana koiraan, kun nyt minä tuijotan kiinteästi koiran ponnistuspaikkaan. Koiraan katsoessa näen selkeästi, että milloin koira on lukinnut esteen ja pystyn ajoittamaan valssin oikein sen sijaan, että tuijotan ponnistuspaikkaa ja alan tehdä valssia sen vuoksi vasta, kun koira ilmestyy ponnistuspaikan lähettyville. Tämä pelkkä katseen siirto ihan oikeasti auttoi siinä, että valssit sai tehtyä aikaisemmin, kun oli koko ajan tieto siitä, että milloin koira on lukinnut esteen.
Yksi mielenkiintoinen oppi oli se, että koira valitsee radalla yleensä aina ohjaajan puoleisen laukan. Tämä johtaa kokemattomalla koiralla siihen, että esim. kepeille takaaleikatessa koira saattaa lähestyä keppejä ns. väärässä laukassa siihen nähden, millä laukalla kepeille pitäisi mennä sisään. Tämä on todennäköisesti syy siihen, että Jippi avokulmia takaaleikatessa helposti lähtee kääntymään ekasta keppivälistä vasemmalle eli se ei pysty kääntymään oikealle, kun sillä on vasen laukka. Kokemuksen myötä koirat oppii lennosta vaihtamaan laukkaa esteitä lähestyessä, mutta nuori koira ei sitä välttämättä vielä tee. Enpäs ollut tätäkään ikinä ajatellut, vaikka kuulostaa todella loogiselta varsinkin, jos miettii laukkojen vaikutusta esteratsastuksessa!

Kävin molempien koirien kanssa sunnuntaina 18.10. vapaatreenaamassa suoraviivaista rataa, jossa oli A ja puomi mukana. A:lla käytin nyt alastulolla boksia molemmille ja Hugolla tuli boksilla hienoja osumia! Puomin alastulolla empii vikan askeleen kanssa eli palkkauksella yritettiin nopeuttaa, mutta tarvitsisi kyllä paljon treeniä, jotta tulisi oikeasti varmaksi. Jippi teki myös nyt A:ta ja puomia tämän suoraviivaisen radan osana ja A toimi kivasti. Ensimmäinen A-suoritus oli varovainen eli alastulolle tuli kolme askelta, mutta tämän jälkeen homma alkoi rullata ja loput toistot olikin hyviä osumia. Puomilla keskityttiin alastulolle pysähtymiseen ja malttiin sekä siihen, ettei Jippi vapaudu alastulolta minun liikkeestä, kuten se Janitan treeneissä teki useamman kerran. Kävin siis noin joka toisella toistolla palkkaamassa alastulolle ennen vapautusta lentävälle lelupalkalle. Nyt tuli ensimmäisellä toistolla läpijuoksu, mutta huomautin siitä ja uusittiin este onnistuneesti, jonka jälkeen ei enää läpijuoksuja ilmaantunut. Alastuloille täytyy nyt treenata paljon liike- ja sanahäiriöitä niin, että pysyminen alastulolle tulisi varmemmaksi.

4 kommenttia:

 1. Ihanaa, kun jaoit tietoa noista kepeistä. Täytyy laittaa korvan taakse, koska toi voi jatkossa selittää joitakin tilanteita. :) Vitsi, kun maailmassa on paljon tietoo. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano! Tämä oli mullekin ihan uusi juttu ja jotenkin tuntui hassulta, ettei ole aiemmin missään tullut esille, että koira valitsee laukan ohjaajan puolen mukaan. Mutta kyllähän se ihan loogiselta tosiaan kuulostaa :D

   Poista
 2. No wau Noora, miten hienolta sun ja Jipin meno näyttää. Tosi kaunista menoa, arvostan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emppu :) Kokonaisuudessaan vielä meidän (siis lähinnä mun :D) menossa on vielä paaaaljon tekemistä ennen kuin se olisi kaikkiaan sujuvaa, mutta onneksi aina välillä pieniä valonpilkahduksia on havaittavissa eli suunta on ainakin toivottavasti oikea :)

   Poista