lauantai 8. huhtikuuta 2017

VOI:n korkkaus ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan

Tänään oli Jipillä vuorossa tokon VOI-luokan korkkaus Ylöjärvellä. Itsellä oli hyvä fiilis kokeita ennen, sillä treenit ovat sujuneet oikein mukavasti ja varsinkin torstaina tehdyt kenraalitreenit, jossa käytiin kaikki liikkeet yksittäin läpi, olivat oikein mallikkaat. Tunnaria ehkä jännäsin eniten, koska siinä vielä muutama viikko sitten esiintyi sitä, että nosti väärän kapulan ja vaihtoi sitten oikeaan. Johtui ihan mielentilasta ja vaikka ollaan nyt viime viikkoina saatu se korjattua, niin silti vähän jännäsin, että mitenhän se koevireessä toimii... Enpä siinä sitten arvannutkaan, että kokeessa olikin kaikkea muuta hässäkkää, jotka harmistusta aiheutti.

Tulos ei ollut toivottu. Facebook-päivityksessä jo kirjoittelin pettymyksestäni kokeen jälkeen ja sielläkin sanoin, että kyllähän ihan aikuisten oikeasti joka ikinen kerta, kun toko-kokeeseen menen, olen siellä tavoittelemassa ykköstulosta. Jos koen, ettei meillä ykköseen realistisia mahdollisuuksia, jätän mieluummin menemättä. Joten kyllähän sikälikin yhden kolmosen kertoimen liikkeen nollauksen myötä saatu kakkostulos 252/320 p oli pettymys.

Tulos oli kuitenkin jälkikäteen ajateltuna se vähemmän harmistusta aiheuttanut tekijä. Oltaisiin voitu hyvin saada pisteet siitä nollatusta metallinoudosta (se kun ei ole ongelmia aiheuttanut enää piiiiitkiiin aikoihin), mutten tiedä olisiko ne saadt n. 280 pistettä ja ykköstulos nekään tuntuneet kauhean hyviltä, kun siihen johtanut suoritus olisi ollut sellainen kuin tämän päiväinen koesuoritus oli...

Ongelmana tänään kokeessa oli siis mielentila. Kehän ulkopuolella Jippi toimi aika normaalisti ja saatiin tehtyä alle onnistuneet nopeat pätkät seuraamista, jääviä ja kaukoja. Hyvillä mielin mentiin kehään, mutta kehänauhojen sisäpuolella mukana olikin ihan eri koira :( Kootut selitykset pisteineen ja videolinkkeineen alla suoritusjärjestyksessä. Paikkis oli aluksi ja kaikki yksilöliikkeet suoritettiin yhteen pötköön. Yksilökehään mentiin tokana.

Paikalla makaaminen ryhmässä 2 min (ohjaajat piilossa): 8

Tämä on ainoa liike, jossa on treeneissäkin ollut mielentilaongelmaa. Itse makuu on sujunut ihan jees, mutta Jippi on tosi herkästi inissyt perusasennossa ollessaan, on taas alkanut reagoida naapureiden käskyihin ja on saattanut haukahtaa tai piipata jätön yhteydessä, vaikka sitten hiljentyykin kyllä aina paikkiksen ajaksi. Nyt Jippi odotti rauhallisen näköisenä perusasennossa, meni omasta käskystä maahan ja odotti siellä rauhassa. Jätön hetkellä sanoin uuden "maahan"-käskyn, kuten aina paikkamakuussa jätössä ja nyt Jippi haukahti. Tuomari ei varmaankaan kuullut, että kuka haukahduksen päästi tai ei muistanut sitä enää lopussa, sillä mielestäni siitä ei meitä rokotettu. Jippi makasi kaksi minuuttia rauhassa ja valppaana ja paluu kehään ja koiran luokse sujui ongelmitta. Nousi kuitenkin istumaan jo kaverin käskyllä ja siitä -2. Se ei kuitenkaan mielestäni ollut paikkiksen ongelma, vaan se levottomuudesta kielivä haukahdus jättäessä....

Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo: 10

Liike sujui kivasti, vaikkei ihan ilman sähläystä. Liikkuri ohjasi liikkeen aloituspaikalle ja niin liike alkoi. Ruudussa käskytin Jipin seisomaan ja siinä vaiheessa tajusin, että ei hitsi, minähän en kertonut tuomarille, että meneekö koira suoraan maahan vai seisomisen kautta (se kun virallisesti on ohjaajan vastuulla muistaa ilmoittaa) ja minä tyhmä sitten vielä mainitsin asiasta liikkurille tässä vaiheessa - siis kesken liikkeen! Noh, saatiin liike kunnialla läpi ja varsinainen suoritus oli siisti. Tuomari ei rokottanut ohjaajan tyhmyydestä tässä, kun koira kuitenkin toimi oikein :)



Luoksetulo ja pysäytys seisomaan: 8

Nyt liikkuri kysyi minulta, että annanko pysäytyksen suullisella käskyllä vai käsimerkillä - enpä olisi muistanut tässäkään vaiheessa tätä ennakkoon tuomarille kertoa :) Tässä näkyy se, ettei minulla ole kisarutiinia ja toisaalta aiemmissa kokeissa liikkuri on aina kysynyt nämä minulta eli ei ole täytynyt olla oma-aloitteinen. Jippi haukahti maahanmenon yhteydessä, mikä viesti minulle Jipin epävarmuudesta/ahdistuneisuudesta. Jätössä vielä hieman piippasi, mutta loppuliike sujui äänettä. Yllätyin siitä, kuinka lähellä minua pysäytyspaikka oli, kun olin erehtynyt luulemaan, että sen pitäisi olla jotakuinkin puolivälissä. Hetken siis jouduin pähkäillä, että olenkohan pysäyttämässä oikealle merkille, kun liikkuri ei erikseen maininnut, että mihin pysäytys on tarkoitus tehdä. Mutta koska ei tuolla reunalla näkynyt kuin yksi merkki, niin siihen päädyin pysäyttämään. Hieman valui normaalia enemmän stopissa ja veikkaan, että osin siksi, että pysäytys tuli niin myöhään. Ollaan me joskus treenailtu pysäytyksiä ohjaajan lähellekin, mutta turhan usein stopit on tullut tehtyä puolivälissä eli Jippi saattoi kuvitella, että tuossa tehdäänkin läpijuoksua ja siksi reaktio käskyyn vähän hitaampi. Mutta ihan ok suoritus haukahdusta lukuun ottamatta.



Ohjattu nouto: 9

Perusasennossa en muistaakseni sanonut Jipille sivulle-käskyä ennen liikkeen alkamista. Jippi haisteli kapuloita vietäessä maata ja valui perusasennossa, mikä osin ehkä johtui siitä, etten mahdollisesti antanut käskyä sivulle, mutta enemmän epäilen sen olleen ahdistuksesta johtuvaa sijaistoimintoa. Tuo alku siis kaamea, mutta kun päästiin liikkeelle, niin käännös ja stoppi oli ihan ok ja nouto aika kiva. Vähän Jippi empi kapulan kanssa sekä nostossa että palautuksessa, mutta tämä johtui varmaan puhtaasti siitä, että kapula oli paljon isompi kuin millä ollaan treenattu. Pyysin keskikokoiset kapulat ja varmaankin nuo ne olivatkin, mutta tosiaan mitoitukset aika erilaiset, kun meidän treenaamilla kapuloilla eli tosiaan se oli isompi kuin mihin Jippi oli tottunut. Pitäisi ehkä varmuudeksi muistaa treenailla erilaisilla kapuloilla..

Video yhdessä kaukojen videon kanssa, joten tulee vasta alla.

Kauko-ohjaus: 8

Jätössä haukahti eli siitä miinuspiste. Oli selvästi levoton, mikä näkyi alussa ekan seisomisen epävarmuutena. Jippi ei yleensä ikinä liiku seisomisissa, mutta nyt hieman siirsi takatassuja hämmennyksissään. Muut vaihdot oli aika Jipin näköiset. Seiso-istu -vaihto kaipaa eniten töitä vielä ja se oli kokeessakin heikoin vaihto. Muuten ihan jees suorittamista haukahdusta lukuun ottamatta.



Tunnistusnouto: 9

Tätä jännäsin tosiaan etukäteen eniten, mutta siihen nähden se oli tosi siisti! Jippi ei edes meinannut napata vääriä kapuloita suuhun, vaan haisteli rauhassa ja otti oman kapulan varman oloisesti. Palautuksessa perusasennossa mälväsi kapulaa, mutta niin se tekee treeneissäkin. Olen päättänyt hioa sitä otetta enemmän sitten, kun ollaan saatu tunnariin varmuutta eli nyt olen katsonut tuota läpi sormien vielä... Eikä se kovaa sitä kapulaa pure, vaikka näyttää isoeleiseltä :) Nytkin tunnarissa oli pari pientä hampaanjälkeä eli ei onneksi rouskuttele säpäleiksi niitä tikkuja :D



Seuraaminen: 8

Vieläkään en ole tyytyväinen seuraamiseen kokeessa. Se mikä oli nyt positiivista, niin ääntelyä ei kuulunut lainkaan, vaikka seuruu on yleensä ollut se ainoa liike, jossa minipiippaus on saattanut kuulua siinä vaiheessa, kun otetaan tiheään askelsiirtymiä. Nyt Jippi oli kuitenkin tuossa ihan hiljaa. Mutta vielä on seuruussa ns. löysyyttä ja keskittymisen puutetta. Tähän kuitenkin olen itse isosti syyllinen, sillä olen hinkannut seuruuta pieniä pätkiä ja palkannut tiheään yksittäisistä pätkistä eli ei Jippi ole tottunut tekemään pidempiä seuruupätkiä ilman, että kehun tai huomautan esim. edistämisestä. Olen siis ehkäpä siedättänyt sen siihen, että seuruu on liike, jossa minä koko ajan kerron, kuinka pitää korjata ja että koska sujuu hyvin.



Seisominen ja istuminen seuraamisen yhteydessä: 9

Taas haukahti alussa (mistä -1), mutta liikkeelle lähdettyämme homma toimi kivasti. Kahdessa edellisessä kokeessa Jippi on seisomiessa käännähtänyt askeleen verran minun perääni ohittaessani koiran, mutta nyt ei onneksi tätä tullut! Istuminen oli myös aika kivan varman oloinen siihen nähden, että on välillä ollut vähän hitaahko.



Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten: 0

Jep jep. Jippi lähti kivalla innolla, mutta palauttikin ohi esteen. Tätähän harrasti silloin, kun alettiin metallinoutoa treenata, mutta yli neljään kuukauteen ei ole yhtään stiplua näissä tullut, vaikka olen tarkoituksella heitellyt kapulaa vinoon yms. Yksi juttu minkä tajusin suorituksen jälkeen on se, että talvikaudella ollaan päästy tekemään metallinoutoa ainoastaan avoesteillä eli voisiko olla, että umpieste aiheutti epävarmuutta, kun piti hypätä kapula suussa?

Video pitää katsoa pää kallellaan :D


Kokonaisvaikutus: 9

Yhteensä 252/320 pistettä, VOI2-tulos.

Suorituksen jälkeen fiilis oli se, että suoritus oli mennyt ihan surkeasti. Hetken pohdittuani löysin toki hyviäkin puolia eli mm. sen, että kyllähän Jippi valtaosan liikkeistä suoritti teknisesti ihan hyvin, vaikka olikin väärässä mielentilassa. Sikäli siis hienoa, että pystyy toimia noinkin hyvin, vaikka ahdistaa. Metallinoudon nollausta en pistäisi ahdistuksen piikkiin, vaan siinä sattui vain moka ja näkyi treenaamattomuus umpiesteellä.

Ykköstulos ei siis jäänyt kauas, mutta se ei nyt lohduttanut. Minua jäi harmittamaan hirveästi se, että Jippi oli kehässä niin poissaoleva. Vaikka tekikin valtaosan liikkeistä ihan hyvin, niin ääntely kertoi siitä, että Jippi oli levoton ja epävarma. Liikkeiden välejä ei videoilla juurikaan näy, mutta niissä Jippi oli tosi haahuileva. Ei oikein vastannut sosiaaliseen palkkaan kunnolla ja haisteli maata yms. sijaistoimintoa. Jouduin pari kertaa kunnolla patistaa, että sain sen perusasentoon liikkeen aloituspaikalle, kun Jipillä oli keskittyminen muualla.

Koska olen kovinkin analysoiva tällaisissa asioissa, niin aloin kokeen jälkeen toki heti miettiä, että miksi näin kävi. Heti kärkeen löytyi muutama syy. Ensinnäkin: Palkattomuutta ei ole oikeasti treenattu varmaan koskaan. Olen tehnyt muutamia liikkeitä putkeen, mutten ole mitenkään ajatuksen kanssa rakentanut sitä palkattomuutta tai yrittänyt vahvistaa sosiaalisen palkan merkitystä. En ole keskittynyt tähän todennäköisesti siksi, että siinä ei ole treeneissä mitään ongelmaa, kun Jippihän on aika täpinöissään läpi treenien ja jo pienet kehut saa sen yleensä pyörimään hyrränä ympyrää innoissaan. Mutta selvästi tämä on ongelma kokeessa, joten kaipaa treeniä! Toinen: En ole treenannut kokeenomaisia tilanteita. Olen ihan vielä lähiaikoina hionut kovasti VOI:n liikkeitä kuntoon, joten treeni on koostunut pääosin yksityiskohtien hiomisesta ja yksittäisistä liikkeistä, joista kustakin on tullut aina palkka. En ole ikinä tehnyt VOI-luokkaa kokonaisuudessaan läpi kokeenomaisesti palkkaamatta ja pakko se on kai myöntää, etten ole tehnyt niin tätä ennenkään! ALO:ssa kyllä treenasin kerran, kun kävin epiksissä, mutta muuten olen tehnyt maksimissaan muutaman liikkeen kokonaisuuksia kokeenomaisesti ja tällöinkin yleensä aina ilman liikkurointia ja lisäksi näitäkin ihan liian vähän (kerrat laskettavissa varmaan kahden käden sormin....). Eli tässä nyt ihan selvä puute treenaamisissamme!

Näitä lähdetään nyt ensimmäisenä työstämään ja päästään tämän pariin varmasti jo huomenna, kun meillä on ohjatut tokotreenit ensin Korrien kouluttamina aamulla Wirneen tokopäivässä ja sitten illalla vielä Maarit Hellman koulutuksella valmennusryhmän treenit. Korrien koulutuksessa aion ottaa käsittelyyn seuraamisen ongelmat ja palkattomuuden treenaamisen. Ja Maaritin koulutuksessa varmaan käydään läpi kokeenomaista treenaamista ja kokonaisuuksien rakentamista minkään yksittäisen hiomisen sijaan.

2 kommenttia:

  1. Voihan hyppy sentään! Muutenhan pisteet näyttää ihan tosi hyville :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pisteet tosiaan oli ihan hyvät varsinkin, kun useammassa liikkeessä lähti se -1 haukahduksesta :) Mutta pistemenetyksen sijaan kokeen jälkeen jäi tosiaan enemmänkin harmittamaan se Jipin ahdistuminen kehässä. Tänään on onneksi käyty tokotreeneissä hakemassa "korjaussarjaa" :) Eli josko saataisiin ongelmaa työstettyä!

      Poista