perjantai 28. heinäkuuta 2017

Tokaa kertaa ASCAamassa

Viime viikonloppuna 21.-23.7. kisailtiin Ojangossa ASCA:n agilitykisat. Osallistuin ko. karkeloihin ensimmäistä kertaa viime vuonna ja silloin kirjoittelin hieman ASCA-kuvioista eli jos touhu kiinnostaa, niin voi lueskella täältä. Tällä kertaa osallistuttiin kaikkiin kolmeen päivään eli olin ilmoittanut Jipin yhteensä 18 startille. Hurja määrä startteja kieltämättä, mutta radat on ASCA-kisoissa yleensä aina lyhyempiä kuin FCI-kisoissa ja rimakorkeudet matalampia, joten koirat kyllä jaksoivat taas hyvin, vaikka ohjaajalla (ainakin minulla) meinasi turnausväsymys iskeä jo tokana päivänä :) Onneksi ASCA-kisoissa on aina hurjan hyvä fiilis ja mitä mainiointa porukkaa, joten jaksoi kummasti rutistaa sen kolmannenkin kisapäivän!

Tulosten osalta meillä meni nämä kisat paljon paremmin kuin osasin ikinä kuvitellakaan. Tässä listattuna kaikki startit suoritusjärjestyksessä ja niiden tulokset. Sijoituksiin liittyen vielä sen verran tiedoksi, että ASCA-kisoissa koirat jakautuu useampiin säkäluokkiin eli esim. maksit jakautuu yli 50,8-senttisiin (joihin Jippi kuuluu) ja alle 50,8-senttisiin ja lisäksi on monta eri luokkaa esim. veteraanikoirille, juonioriohjaajille jne. Eli kukin näistä muodostaa oman kisaluokkansa ja siksi yhdessä luokassa on verrattain vähän koiria ja siksi sijoituksetkin helposti hyviä :) Pikakertauksena myös siis, että tasoluokat on novice, open ja elite, ja nollaradasta saa aina 10 pisteen Q-tuloksen, joka vastaa ikään kuin LUVA-tulosta ja lisäksi agilityradoilla eli regular-radoilla voi saada myös 5 pisteen Q-tuloksia, jos esim. pudottaa riman (kontaktivirheillä ei voi saada ko. tuloksia).

PERJANTAI
Jumpers 1, Open-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1 - JS-N -titteli
Jumpers 2, Open-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1
Gamblers 1, Open-luokka, 48 pistettä + onnistunut gamblers, Q-10, sij. 1 - GS-O -titteli
Gamblers 2, Open-luokka, 51 pistettä + onnistunut gamblers, Q-10, sij. 1
Regular 1, Novice-luokka, 5 rv (rima), Q-5, sij. 2
Regular 2, Novice-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1

LAUANTAI
Regular 1, Open-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1 - RS-N -titteli
Regular 2, Open-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1
Gamblers 1, Elite-luokka, 31 pistettä, gamblers ei onnistunut, sij. 3
Gamblers 2, Elite-luokka, 34 pistettä, gamblers ei onnistunut, sij. 1
Jumpers 1, Elite-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 2 - JS-O -titteli
Jumpers 2, Elite-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1

SUNNUNTAI
Jumpers 1, Elite-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1 - JS-E -titteli
Jumpers 2, Elite-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1
Gamblers 1, Elite-luokka, 43 pistettä, gamblers ei onnistunut, sij. 1
Gamblers 2, ei osallistuttu, kun gamblers-osiossa todella haastava keinusuoritus, johon tiesin, ettei meillä osaaminen vielä riitä.
Regular 1, Elite-luokka, 10 rv (todella vaikea putki-puomierottelu, jossa Jippi alkuun valitsi putken ja tästä 10 rv - ASCAssa tästä ei saa hylättyä), sij. 2
Regular 2, Elite-luokka, 0 rv, Q-10, sij. 1
Jippi ja saadut nauhat ja ruusukkeet. Tosin yksi Q-nauha löytyi vielä kassin pohjalta kuvan jälkeen eli tässä näkyvillä vain 12 Q:ta.

Kaikkiaan voi siis todeta, että kisat menivät tuloksellisesti huiman hienosti! Jippi on nyt ASCA:n tittelilistauksin Wirneen Jippijaijee GS-O, JS-E, RS-N. Perjantaina Jippi oli High in Trial eli tulosten perusteella päivän paras ja samoin sunnuntaina. Koko viikonlopun yhteistuloksissa Jippi oli viikonlopun paras eli sai vielä kaiken kukkuraksi High Combined -ruusukkeen. Ihan huikea fiilis oli viikonlopun jäljiltä :) Kaikkein hienointa oli se, että kun ollaan tuskailtu agilitykisoissa nyt monen asian parissa, niin nyt yhtäkkiä ne palaset tuntuivat loksahtelevan paikoilleen!
Edellisestä kuvasta puuttuneen yhden nauhan takia otettiin uusi kuva kaikkien nauhojen kera ja lisättiin mukaan palkintolelutkin :) Malli vaan kerkesi väsähtää, kun asettelussa kesti tovi :D

Ensinnäkin lähdöt ovat olleet lähi aikoina kaikkea muuta kuin optimaalisia. Jipillä on ollut pitkään jo lähtö maasta istumisen sijaan, mutta hiljalleen siinä on käynyt niin, että Jippi on nostellut kyynärpäitään maasta ja olen halunnut sen olevan vakaasti maassa ennen radalle lähtemistä, joten kaikki radat on alkaneet tiukalla neuvottelulla siitä, pitääkö ne kyynärät pitää maassa vai ei. Tämä on aiheuttanut turhaa latausta siihen alkuun, mikä on näkynyt Jipillä kierrosten nousemisena (on saattanut nousta lähdössä kokonaan ylös ja lähtenyt sieltä ikään kuin väärässä moodissa). Edellisten kisojen jälkeen päätin muuttaa lähdön kriteerejä niin, että annankin käskynä "down", enkä "maahan" ja Jippi saa itse valita asentonsa. Eli se saa mennä maahan tai jättää kyynärät ylös. Kriteerinä on se että, liikkua ei saa paikoiltaan ja että asiasta ei neuvotella. Eli annan tasan yhden rauhallisen käskyn, jonka jälkeen taakse vilkuilematta kävelen lähtöpaikalle. Ehdin tasan kerran käydä näitä uusia lähtöjä treenaamassa ennen ASCA-kisoja, mutta kisoissapa tehtiin 17/17 onnistunutta lähtöä! Yhdellä radalla Jippi nosti takapuoltaan, kun pysähdyin esteiden taakse, mutta sanoin sille rauhallisesti uuden "down"-käskyn ja korjasi takapuolen maahan. Muilla 16 radalla Jippi jäi vaihtelevasti maahan tai kyynärät ilmaan, mutta jokaikisellä radalla lähdettiin vasta vapautuskäskyllä ja Jippi näytti lähdöissä melko rauhalliselta. Lähdöt oli minun osalta rauhallisia, eikä niihin liittynyt mitään tahtojen taistelua tai latausta.

Toisekseen nyt pitkään kontaktisuoritukset ovat olleet kovin vaihtelevia. Keinuilla on tullut todella herkästi lentokeinuja (etenkin agimetin keinulla) tai ainakaan Jippi ei ole malttanut odottaa keinulla vapautusta, vaan on vapautunut pamahduksesta. Puomeilla valtaosin kyllä pysähtyy, mutta on ollut siinä ja siinä, että ehdinkö vapauttaa sen vai onko se vapautunut katseeni siirtymisestä tms. Luin jostain, että kontakteilla auttaa, että koiran ikään kuin liimaa kontaktille katseellaan eli ohjaajan katse pysyy siellä, mihin koiran haluaa pysähtyvän. Nyt käytin tätä aina puomilla ja keinulla, kun aiemmin monesti jo epätoivoisesti aloin katseella etsiä seuraavaa estettä. Ja arvatkaa mitä - keinut ja puomit onnistui 100-prosenttisesti eli jokaikisellä kerralla Jippi vapautui vasta käskystäni. Sen sijaan A-este oli selvästi Jipille haastava suoritettava. Koko viikonloppu kisattiin Agimetin A:lla ja se on selvästi jäykempi kuin Smartin A, joita on omalla seurallamme. Jipin on aina ollut vaikea saada askeleet sovitettua jäykemmälle A-esteelle ja niin oli selvästi nytkin. Vain kerran viikonlopun aikana se sai virheen A:lta, mutta selvästi askeleet osui kontaktialueelle ylemmäs kuin normaalisti, kun suoritus ei oltu yhtä rento kuin normaalisti, eikä näin ollen kantanut yhtä pitkälle. Pitäisi ehkä ottaa jäykemmällä A:lla kuuri ponnarin avulla, josko Jippi oppisi sovittamaan askeleensa paremmin myös niillä.

Agilityn parissa ei ole juurikaan tuloksilla juhlittu pitkään aikaan, joten pakko myöntää, että olihan tämä kiva fiiliksen nostatus, kun nyt menikin näin hyvin :) Tuloksia tärkeämpää kuitenkin taas oli se, että oikeasti tuntui ihan erilaiselta kisata Jipin kanssa! Vaikka vauhdit on ASCA:n suoraviivaisilla radoilla mataline rimoineen kovia, niin tekemisessä oli kuitenkin tietynlaista rauhaa. Jippi ei tehnyt mitään ylimääräistä tai suorittanut omiaan, vaan oli täysin kuulolla koko ajan eli teki juuri niin kuin ohjattiin. Oli kyllä ihan huikean kivaa kisata sen kanssa ja toivon, että sama rauha siirtyisi myös haastavammille FCI-kisojen radoille!

Lopussa vielä muutama kuva, kun käväistiin Helsingin keskustassa kävelykierroksella. Tästä on tullut vuotuinen perinne, että käydään Leevi-kultsun kanssa city-kierroksella aloittaen itiksestä metrolla matkaamalla :)
Jippi kävi ostoksilla jätskikioskilla!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti