tiistai 15. toukokuuta 2018

Ajatuksia herättävä koe

Jippi kävi viime lauantaina 12.5. tokokokeessa. Edellinen koe oli ensimmäinen VOI-luokan hyvällä fiiliksellä ja iloisesti tehty koesuoritus ja siitä siis silloin eka ykköstulos kolmen epäonnistuneen kokeen jälkeen. Edelleen lähdin kokeeseen hakemaan hiljaista suoritusta ja hyvää fiilistä ja tässä aika hyvin onnistuttiin, vaikka kokeeseen mahtui monta tosi tyhmää ja turhaa mokaa ja niiden myötä pisteet suhteellisen alhaiset, vaikkakin riittivät ykköseen. Tulos oli siis VOI1 pistein 266,5 ja 3.sija, mutta pisteitä tippui hurjasti ihan totaalisen turhista tuplakäskyistä... Koepäivälle osui eka tämän kesän hellepäivä ja kenttä oli kunnon paahteessa eli en oikeastaan ihmeemmin tehnyt valmisteluita tähän kokeeseen, vaan yritin vain pitää Jipin riittävän viileänä ja varjossa. Valmistautuminen oli siis kaikkea muuta kuin hyvä, mutta oli pelkona, että koira olisi kehässä täysin löysä, jos olisin hirveästi ennakkoon hinkannut, joten nyt mentiin näillä. En kuitenkaan oikeasti usko, että mokat meni tämän piikkiin, vaan ihan vain sen vuoksi, että on unohtunut treenata tiettyjä asioita (näistä lisää alempana).

Paikalla makaaminen ryhmässä 2 min, arvosana 10 

Paikkikseen tullessa Jippi sai ihan totaalisen yhtäkkisesti jonkun näköhavainnon, hajun tai kuuli jotain, koska hetkellisesti se tuijotti ulos kehästä ihan muissa maailmoissa. Jälkikäteen analysoituna reagoi varmaankin ihan superkivaan treenikaveriimme, joka on Jipin suosikki-ihmisiä ja hän siis palasi koiransa kanssa tuolloin lenkiltä autolle eli varmaan Jippi hänet bongasi. Ei siltikään toki oikeuta tuollaiseen harhailuun, mutta selittää ehkä hieman tuota käytöstä, koska Jippi ei kyllä oikeasti ota häiriötä muista koirista, kun ei voisi vähempää kiinnostua vieraista koirista. Liikkuriin reagoi vahvasti eli seurasi silmä tarkkana liikkuria käskytysten aikaan. Oltiin viiden koirakon rivissä vika maahan käskytettävä ja hienosti jätti muiden käskyt kuuntelematta ja reagoi omaan käskyyn välittömästi, vaikka olikin vähän liikkurin lumoissa. Paikkis oli sujunut ongelmitta ja istumaan nousi nätisti ekalla käskyllä. Liikkuriin reagoi siis ihan liikaa, mutta kuitenkin teki nätin paikkiksen ja mikä parasta, oli ihan hiljaa myös siinä perusasentorivissä. Paikkiksen aikanahan se ei mekkaloi, mutta käskytyksiä odottaessa aiemmin herkästi piippasi.

Tunnistusnouto, arvosana 8

Jippi seurasi taas hurjan tarkasti liikkurin touhuja ja kun liikuri vielä kapuloilta pois kävellessään huikkasi "käsky", oli Jippi totaalisen jumiutunut katselemaan liikkuria. Ensimmäinen käsky meni siis Jipiltä ohi ja kääntyi vain käskylläni katsomaan minua kuin kysyen, että sanoitkohan jotain? Tokalla käskyllä lähti kapuloille varmasti, haisteli muutaman kapulan ennen kuin löysi oman ja nosti sen ilman sen kummempia tarkasteluita ja toi minulle. Ei pureskellutkaan pahemmin eli tunnari oli aikas hyvä, vaikka tosiaan tylsästi vaatikin tuplakäskyn alussa.

Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo, arvosana 9

Ruutu on ollut nyt lähiaikoina meidän epävarmin liike ja ollaan haettu siihen hyvää fiilistä vain juoksuttamalla pääosin alustalle. Kohdealustana on ollut nyt lattiatiili, joka sopivasti häviää hiekkakentällä niin, ettei sitä lähetyspaikalta näe, mutta koira bongaa sen ruutuun tullessaan. Hyvin ovat ruudut sujuneet, mutta silti pohdin, että kuinkakohan se nyt sujuu. Tässä Jippi lähti suorittamaan tehtävää keliin nähden vauhdikkaasti ja innokkaasti. Hyvä draivi oli siis kohti ruutua, mutta vähän ennen ruutua Jippi pysähtyi, vilkuili ympärilleen ja kääntyi katsomaan minua kysyvästi. Oma tulkinta tilanteesta oli se, ettei se lennosta sitten bongannutkaan ruutua. Kenttä pölisi jonkin verran ja ruutunauha oli saman värinen kuin ympäröivät kehänauhat eli ehkäpä Jippi yhtäkkiä ei ollutkaan varma, että missä se ruutu sijaitsi. Annoin sille lisäkäskyn, jolla se bongasi ruudun ja lähti sinne vauhdikkaasti ja hieman helpottuneen oloisena siitä, että löytyihän se vihdoin! Stoppi, maahanmeno ja luoksetulo toimivat hyvin eli muuten tosiaan oikein mallikas ruutu, paitsi outo moka tossa lähetyksessä.

Seisominen ja istuminen seuraamisen yhteydessä, arvosana 10

Tässä ei ongelmaa. Jippi otti asennot varmasti ja pysyi nätisti paikoillaan. Ei ennakointia seuruuseen. Seuraaminen olisi saanut olla asteen aktiivisempi, mutta piti kuitenkin paikan ja kontaktin eli sikäli ihan jees.

Ohjattu noutaminen, arvosana 8,5

Ai kauhea... Siis oikeasti nyt oli kyllä Jipillä ehkä vähän turhan lystikästä tässä liikkeessä... :D Kapuloiden viennin aikana pääästi pientä ininää. Tätähän on tehnyt treeneissäkin ja just ennen koetta tajusin, että se piippaus alkaa aina siitä, kun eka kapula lasketaan ja sen myötä varmasti alkaa nousta Jipin mieliin ajatus noutamisesta, eikä millään malttaisi odottaa. Tätä täytyy siis ehdottomasti treenata ja paljon. Paljon toistoja, joissa ei mennäkään kapuloille, vaan tehdäänkin jotain ihan muuta ja palkataan hiljaisuudesta. Vähän mietin myös sitä, että pitäisikö vaatia Jipiltä katsekontaktia koko kapuloiden viennin ajan - nythän olen antanut sen katsoa viennit... Täytyy pohtia. Seuruuosuus oli ihan jees ja noutamaan lähti nätisti. Kapulalle saapuessa Jipillä alkoi sitten se oma kiva. Se ensin hieman hypähti kapulalle eli saalisti... Kapula hieman liikahti, minkä seurauksena Jippi hyppäsi perään ja sai sen vielä kerran pyörähtämään ennen kuin nappasi sen suuhun ja palautti. Nosto ja palautus siis kaikkea muuta kuin nättejä ja nämä täytyy ottaa työn alle, kunhan keksin, että miten. Tämä taitaakin olla seuraavien ohjattujen treenien teemana meillä!

Seuraaminen, arvosana 8

Nyt oli kyllä kiltti 8. Jippi oli seuraamisessa tosi epäaktiivinen. Mukaan mahtui monta nättiä pätkää, mutta etenkin käännökset oli huonoja. Käännösten jälkeen otetut perusasennot oli joko tosi viivästyneitä tai tarvitsi lisäkäskyn eli oli kyllä hunoa seuraamista tällä kertaa. Jos jotain hyvää, niin juoksuosuus oli tosi nätti ja aktiivinen ja peruutukset aika jees siihen nähden, että ne on treeneissä nyt olleet tosi hankalia. Tätä seuraamista jäin kokeen jälkeen märehtimään ja ehkä keksinkin, mistä on kyse ja tästä kirjoittelen myöhempänä, kun kerron tämän illan treeneistä :)

Luoksetulo ja pysäytys seisomaan, arvosana 6

Tämä oli niin harmi... Jättö toimi hyvin, luoksari oli vauhdikas, stoppi oli aika jees ja lopulta myös peruasentoon tulo oli reipas ja suora. Homma siis toimi hyvin! Ja miksi siis arvosanaksi 6? No siksi, että Jippi tarvitsi tuplakäskyn stopista kutsuessa. Täysin käsittämätön moka, koska siinä ennemmin on ollut haasteena se, että Jippi saattaa nytkähtää lievästi liikkurin "käsky"stä. Nyt liikkuri käskytti hakiessaan samalla tötteröitä kehän laidalla olevalta pöydältä ja Jippi uteliaana uppoutui seuraamaan liikkurin puuhia niin, että se totaalisesti missasi minun antaman käskyn. Ja vaikka tuplakäskyt normaalisti on yleensä sen -2 pistettä, niin luoksetulon stopista kutsuttaessa menetys on isompi... Tiedänpähän nyt senkin - en muuten tiennyt ennen :)

Kauko-ohjaus, arvosana 7,5 

Jippi meni maahan ekalla käskyllä. Asentojärjestys oli seiso-istu-maahan-seiso-maahan. Muuten vaihdot sujuivat aika kivasti, mutta ekassa siirtymässä eli maasta seisomaan noustessa Jippi selvästi hypähti eteenpäin. Ei onneksi niin paljoa, että olisi nollannut liikettä, mutta kuitenkin selkeä siirtymä. Joskus Jipillä saattaa tuossa vaihdossa ihan yksittäisillä kerroilla tulla moka niin, että tekee nousun vähän vauhdikkaasti ja liikauttaa vahingossa takajalkaa. Nyt se kuitenkin ihan nykäisi eteenpäin eli näytti jotenkin, ettei olisi sisäistänyt, että tehdään kaukoja, vaikka käytin kyllä kaukojen jättösanaa.

Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten, arvosana 9

Olihan se Jipin mielestä ällö taas se metallikapula eli ote kapulasta oli normaaliin tapaan löysä. Teki kuitenkin työtä käskettyä eli kokonaisuutena ihan jees.

Kokonaisvaikutus, arvosana 9

Kuulemma oli kuitenkin hyvää yhteistyötä ja koira teki iloisesti töitä, vaikka stipluja mukaan mahtuikin. Itse olin ilahtunut siitä, että Jippi vastasi tosi kivasti sosiaaliseen palkkaan kaikissa liikeväleissä ja oli tosiaan hiljaa (sitä ohjatun noudon alkun lukuun ottamatta). Kaiken kaikkiaan teki siis ihan kivalla moodilla töitä, vaikka mokailtiinkin.

Hieman jäi häiritsemään tuo luokattoman suuri tuplakäskyjen määrä. Osaksi saattoi mennä hyvin myös helteen piikkiin, mutta toki tuli jälkikäteen hieman myös analysoitua muita mahdollisia syitä. Ja tajusin, ettei olla ikinä treenattu ns. liikkuvaa liikkuria. Jippihän on utelias tyyppi ja ollut aina herkästi häiriöihin menevä. Eipä siis ehkä ihmekään, että se kauhean mielellään koetilanteessakin seurasi ympäriinsä touhuavaa liikkuria. Enkä todellakaan tarkoita, ettäkö liikurin tekemiset olisivat olleet jotenkin epänormaalia ja sellaista, mitä koiran ei pitäisi kestää. Ei suinkaan. Liikkuri oli todella hyvin hommansa tekevä ja mukavan tehokas, mutta sitä tehokkuutta oli Jipin mielestä ilmeisesti syytä oikein ihailla vähän kauemminkin, joten se ihan surutta tuijotteli liikkuria samalla, kun minä yritin antaa sille käskyjä. Niinpä nyt treenilistalle tuli se, että liikkurin sanoessa "käsky" on ihan viimeistään otettava katsekontakti (ja ohjaajaan, eikä siihen liikkuriin...) ja aktivoiduttava tekemään töitä. Toisekseen nyt aletaan treenaamaan erilaisia liikkurin tekemiä häiriöitä. Parit treenit kokeiden jälkeen ollaan tehty ja on tullut huomattua, että kartioiden asettelu liikkuroidessa tai liikkurin liikuskelu ei yksinään vielä ole riittävän isoja häiriöitä treeniolosuhteissa. Kuitenkin, jos liikkuri liikkuu tosi lähellä esim. luoksetulon stoppipaikkaa, niin tästä Jippi ottaa häiriötä, samoin kuin lelujen heittelyistä. Lelujen heittelyt oli vielä ihan liian iso häiriö luoksarin kesken, mutta tämä otettiin kesän tavoitteeksi eli kesän lopulla luoksari toimii, vaikka pallot lentäisi ympärillä ;)

Toinen, mitä jäin harmittelemaan, oli se seuruun löysyys. Tänään treeneissä pureuduttiin tähän ja tulin huomanneeksi, että Jippi todella herkästi siirtyy passiiviseksi silloin, kun jokin tehtävä lähestyy eli etenkin käännöksiä ennen. Ja kun Jippi ennen käännöstä passivoituu, niin se on sanomattakin selvää, ettei se sitten suoriudu käännöksestä kunnialla. Sitten ei muuta kuin pohtimaan, että mistä tuo passivoituminen johtuu. Yksi mahdollinen syy on se, että se reagoi liikkurin käskytyksiin eli käskytykset kuultuaan ennakoi, että jotain ns. vaikeaa on tiedossa ja se passivoituu siksi. Testattiin tätä siten, että liikkuri käskytti, mutten reagoinut käskyihin mitenkään ja tällöin Jippi jatkoi tosi nättiä ja aktiivista seuraamista. Eli tästä ei näyttäisi olevan kyse. Toinen mahdollinen syy on se, että minä itse alan liikkurin käskytyksen kuultua jotenkin huomaamattani valmistautumaan käännökseen eli esim. hieman rytmitän, liike jäykistyy tms. ja Jippi sitten reagoi siihen. Tämän uskoisin ehkä olevan todennäköisin syy. Nyt tehtiin treeneissä niin, että jos Jippi seuruun kesken vähänkään passivoitui, niin jatkoin tehtävää ja heti, kun se taas skarppasi, niin palkkasin. Ja treeneissähän nämä "passivoitumiset" eivät suinkaan tarkoita sitä, että Jippi jätättää tai on täysin omassa kuplassa, vaan sen näkee parhaiten siitä, että aktiivinen kontakti katoaa ja samalla paras ryhti häviää. Seuruussa treeneissä nyt siirrytään pienten yksityiskohtien hinkkaamisesta (joita ollaan treenattu nyt ties kuinka kauan ilman yhdenkään pidemämn seuruupätkän tekemistä) fiiliksen ja aktiivisuuden hakemiseen ja nimenomaan sen kautta, että Jippi itse sitä tarjoaisi. Katsotaan kuinka lähtee sujumaan!

Kokeen jälkeen olin vähän sitä mieltä, että onpas hankalaa, kun Jippi teki kokeessa noin outoja virheitä, joita ei treeneissä ikinä tapahdu. Pienen pohdinnan jälkeen kuitenkin havaitsin, että kyllähän noihin virheisiin oli siemenet itämässä jo treeneissä, vaikkei ne niin räikeinä siellä olekaan esiintyneet. Ehkäpä siksi ei, koska tulee tehtyä treeneissä liikkuroidut treenit hyvin kaavamaisesti ja seuruuta olen vältellyt aina ja ikuisesti liikkuroiduissa treeneissä. Eli nyt pois mukavuusalueelta ja lisää variaatioita mukaan treeneihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti