torstai 3. toukokuuta 2018

Luonnetta testaamassa

Perjantaina lähdettiin Jipin kanssa Liperiä kohti yhdessä Laura-kasvattajan ja Kipinän (W. Kaikki Sun Pelkosi) sekä Lindan ja Djalin (W. Kilpikonna) kanssa. Majoituttiin Wirneen porukan kesken ja oli kyllä hurjan kiva viikonloppu! Lauantaina luonnetestattiin seitsemän Wirneen-koiraa (yksi I-pentueesta, yksi J-pentueesta, kaksi K-pentueesta ja kolme L-penteesta) ja näiden joukossa siis myös Jippi. En ole ikinä livenä katsonut luonnetestejä, mutta osa-alueet oli tiedossa ja olin joitain luonnetestivideoita toki nähnyt. Jippi oli vuorossa ruokatauon jälkeen eli aamupäivän ajan sai seurailla muiden Wirnistelijöiden testejä ja odotella omaa vuoroa :)

Alkupuheet ja leikitys: Jippi tuli testialueelle iloisena omana itsenään ja tervehti tuomarit avoimen iloisesti. Lähti leikkimään hyvin ja testasivat sekä keppiä että punottua narulelua leikityksessä. Molemmilla leikki, mutta narulla vielä paremmalla otteella ja tulipa sieltä sitten tapporavistuksetkin esiin narulelulla leikkiessä.

Kelkka: Kelkalla nosti metelin kelkan lähestyessä, mutta siirtyi katselemaan kelkkaa pienen matkan päästä. Kelkan pysähdyttyä Jippi tuli tekemään lähempää tuttavuutta vasta, kun sitä houkuttelin lähemmäs, mutta tuomarit totesivat, että Jippi enemmänkin poissulki kelkan kuin olisi sitä yrittänyt paeta. Se siis odotteli seisaallaan ottamatta askeleita kauemmas, muttei myöskään yrittänyt tulla lähemmäs. Ohi kulkiessa ei väistänyt eli ei tuntunut jäävän mitään ihmeempää mörköä siitä kelkasta, vaikkei omatoimisesti sitä lähestynytkään. Videolta katsottuna se aika pian siirtyi katselemaan maisemia eli ikään kuin poissulki kelkan (tai sitten menetti mielenkiinnon..).

Hyökkäys ja ohjaajan puolustaminen: Minkäänlaista puolustushalua ei löytynyt eli Jippi siirtyi ohjaajan taakse ja pysyi siellä haukkuessaankin. Vahtiviettiä sillä on esiintynyt, mutta ainakaan tuollaisessa testitilanteessa, jossa ohjaaja on hyökkäyksen aikana passiivinen ei ilmentänyt pienintäkään taipumusta aggressioon.

Haalari: Väisti sivuun, kun haalari vedettiin. Ohi kulkiessa otti sivuetäisyyttä, mutta kun haalarille seuraavan testiosion jälkeen palattiin, tuli ohjaajan kyykistyttyä tutustumaan haalariin.

Tynnyri: Väisti hieman hitain liikkein rämähdyksen hetkellä, mutta sen jälkeen tuntui "poissulkevan" tynnyrin mielestään eli jatkoi kulkua poispäin tynnyristä sen ihmeemmin pälyilemättä. Käännyttyämme kohti tynnyriä, ei omatoimisesti suoraan suunnannut tynnyrille, mutta tuli ohjaajan mukana tynnyrille ja lähestyi sitä ohjaajan mukana.

Pimeä huone: Jippi kävi huoneet läpi huolellisesti ja etsi ohjaajan ilman kutsumista tai lisäapuja. Ohjaajan löydyttyä oli lähdössä jatkamaan huoneen kartoittamista eli ei ehkä niinkään vaikuttanut omasta mielestään olevan etsimässä ohjaajaa, vaan yleisesti tutustumassa tiloihin :D

Hyökkäys seinään sidottuna: Jippi oli heti alkuun ottanut makuuasennon kohtaan, johon oli sopivasti paistanut aurinko ja tuomareiden sanoin se oli kuin olisi ollut biitsillä ottamassa aurinkoa. Ei siis tuntunut jännittävän lähestyvää hyökkääjää, vaan antoi sen hyökätä ihan rauhassa ja keskittyi nauttimaan auringonpaisteesta :D

Laukaukset: Aseen kanssa oli teknisiä ongelmia ja jouduttiin ottamaan kolme lähestymistä ennen kuin ase saatiin toimimaan kävelyn aikana. Ohjaajalle tämä tuli siinä vaiheessa vähän yllätyksenä ja minä itse hätkähdin niin, että onnistuin sotkemaan hihnan jalkoihin. Kenties tästä syystä sitten Jipille ammuttiin vielä yksi lisälaukaus, jottei ohjaaja häslännyt siinä rinnalla. Koira ei ollut tehnyt laukausten aikana mitään ihmeempää eli ei reaktioita.

Testituomari halusi vielä loppuun nähdä, kun leikin Jipin kanssa eli halusi nähdä miten kuormitus oli vaikuttanut Jipin leikki-intoon. Eikä ollut vaikuttanut, vaan tarrasi innolla leluun kiinni heti sen nähtyään :)

Ja tulos (videomateriaali vielä kännykän uumenissa eli tulossa myöhemmin):

Toimintakyky (kerroin 15): +1b Kohtuullisen pieni, 15
Terävyys (kerroin 1): +1b Koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä, 1
Puolustushalu (kerroin 1): -1 Haluton, -1
Taisteluhalu (kerroin 10): +2a Kohtuullinen, 20
Hermorakenne (kerroin 35): +1a Hieman rauhaton, 35
Temperamentti (kerroin 15): +2 Kohtuullisen vilkas, 30
Kovuus (kerroin 8): +1 Hieman pehmeä, 8
Luoksepäästävyys (kerroin 15): +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin, 45
Laukausvarmuus: +++ Laukausvarma
Yhteensä 153/300 (hyväksytty)

Tuomareiden kommenteissa tuli esiin, että Jipiltä ei löytynyt tosiaan pienintäkään aggressiota ja tämähän ei välttämättä ole huonokaan asia. Pehmeyttä löytyi ja sanoivat Jipin olevan jopa tuon hieman pehmeä -kategorian alaosassa eli lähempänä pehmeää kuin kohtuullisen kovaa. Sanoivat myös, että Jippi tuntui poissulkevan uhat mielestään eli ei yrittänyt missään paeta, vaan vain oli kuin ei jännittäviä asioita olisi ollutkaan siinä vieressä. Terävyyttä ei esiintynyt, sillä seinässä tosiaan ei lähtenyt itseään puolustamaan, vaan otti tosi lungisti siinä tilantessa. Ja totesivat myös, että tämän koiran ehdottomat plussat oli avoimuus ja suuri leikkitahto. Tuomari sanoi halunneensa erikseen testata Jipin leikkiisen vielä testin päätteeksi, mutta vaikka oli kerännyt kuormaa testin aikana, niin oli heti valmis kunnon leikkihetkeen :) Ja tätä tuomari pitikin Jipin hyvänä puolena eli vaikeistakin paikoista voi selvitä ja leikin avulla saadaan tilannetta nollattua. Treenikentillä oikein kätevä ominaisuus ja tätähän me pyritäänkin hyödyntämään. Mitään kauheita yllätyksiä testissä ei siis tullut, vaan Jippi on iloinen, leikkisä ja kiltti tyttö, jolta löytyy pehmeyttä ja jonka mieltä hieman järkyttää, jos osoittautuu, että ihmiset voivatkin olla "pahoja" :) Kuitenkin hyvin palautui tilanteesta eli testitilanteen jälkeen oli normaali oma itsensä, eikä ole testin jälkeen käyttäytynyt yhtään normaalista poikkeavasti missään tilanteissa tai vieraiden ihmistenkään kanssa.

Sitten muihin aiheisiin, nimittäin käväistiin Vapun ratoksi näyttelyissä hakemassa Jipille HYL.... Jossain vaiheessa jo mietin, etten käytä Jippiä lainkaan näyttelyissä, mutta sitten ehkä ne agilityn SERTit innostivat kuitenkin tavoittelemaan sitä "pakkoHoota". Tiesin, että Jipin keveydestä ja sirosta päästä tulee varmasti noottia, mutta arvostelu tuli kyllä silti ehkä pienoisena yllätyksenä. HYL tuli siis siitä, ettei tuomari tunnistanut Jippiä rotuisekseen ja lisäksi vielä todettiin askelluksen olevan epänormaalia. Minulle jäi hieman epäselväksi, mitä tuomari tällä tarkoitti. Ainakaan minkäänlaista epäpuhtautta sen liikkeissä ei ole. Itse tulee kyllä koirien liikkeitä kyttäiltyä niin tarkasti, että sellaisen kyllä huomaisi ja sattuipa tänään olemaan fyssarikäyntikin vuorossa, joten fyssarikin totesi liikkeet normaaleiksi ja puhtaiksi. Eli mysteeriksi jää, mitä tuolla tarkoitettiin. Arvostelun mukaan myös Jipin runko on linjoiltaan vääränlainen eli ei ilmeisesti muistuta pään eikä rungon osalta rotuistaan. T:tä en olisi jäänyt hämmästelemään sen suuremmin, mutta kyllä HYL toki hieman ihmetytti. Noh, meidän maailma ei tästä kuitenkaan järky :) Kyllähän sen tiedostan, että Jippi on kevytrakenteinen ja sirompi kuin mitä yleisesti ottaen aussielta toivottaisiin (ja kevyehköä versiota olen tietoisesti hakenutkin). Täytyy katsoa, käydäänkö jossain vaiheessa vielä hakemassa jonkun toisen tuomarin mielipide vai jääkö näyttelykäynnit tähän. Melkein tekisi kyllä mieli vielä näyttelyihin suunnata...

Oltiin ostettu vappuillalle vielä agituuraus ja päästiin nollaamaan näyttelyreissun ajatukset kivalla radalla. Jippi kulki kivasti ja osteopaattikäynnit näytti tehneen tehtävänsä, sillä parin viikon takaiset rimanpudottelut olivat historiaa! Tänään vielä fyssarikin kävi Jipin läpi + laittoi akupunktioneulat. Pientä kireyttä oli tosiaan molemmin puolin lanneselässä ja muuten hieman enemmän oikealla puolella. Hyvin kuitenkin vastasi käsittelyyn eli eiköhän nyt ala olla aika lailla taas tyttönen kunnossa :)

Fyssari tsekkasi myös Hugon ja tosiaan vasemmalta puolelta liikeradat oli heikommat kuin oikealla puolella. Kireyttä vasemmalla puolella ja aristaa lonkan koukistusta ja ojennusta ääriasennossa. Oikealla puolella ei vastaavia aristuksia havaittu. Kuitenkin Hugo on nyt ollut käytökseltään täysin normaali ja käyttää kroppaa normaalisti (liikkeet puhtaat, venyttelee molempia takajalkoja, eikä arista esim. ristiaskelluksissa), joten seuraillaan nyt tilannetta ja tarvittaessa sitten konsultoidaan aiemmin hoitanutta eläinlääkäriä.


6 kommenttia:

 1. Vappunäyttelyn tuomari ei tosiaan tuntunut käyttisaussiesta tykkävän. Armaksestakaan hänellä ei ollut mitään positiivista sanottavaa, kapeaksi sanoi eikä tykännyt liikkeestä. En ole Jippiä nähnyt kuin kuvissa mutta kyllähän sen H pitäisi saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinkin teidät ja iloitsin teidän Hn puolesta! Onnea :)

   Jipillä tosiaan etenkin pää on tosi siro ja kapea eli ymmärrän kyllä kommentit keveydestä ja olisin ymmärtänyt, jos joku sen keveyden takia antaisi T:n, mutta hylätty oli kyllä tosiaan yllätys...

   Poista
  2. Kiitos! Mitenköhän mä en teitä huomannut? Ehkä oltiin niin oman porukan touhuissa.
   Kyllä se H teillekin tulee kun osuu harrastusotuksia paremmin arvostava tuomari kohdalle.

   Poista
 2. Jippi majaili häkissä vielä uroskehien aikaan eli ei ihme, ettet sitä bongannut :) Mutta joo täytyy sitä Hoota ehkä vielä lähteä yrittämään!

  VastaaPoista
 3. Uusiksi vaan näyttelyihin! Eri rodun käyttiksistä voin sanoa, että vaihtelua löytyy. Toinen antaa HYL, toinen H:n :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tosiaan ajattelinkin, ettei tämä ehkä vielä tarkoita sitä, että se H:n saaminen olisi mahdotonta! :)

   Poista