sunnuntai 12. elokuuta 2012

Mölleilyä

Tässä päivitysten välillä ollaan Hugon kanssa tokoiltu, agiliidetty ja lenkkeilty. Muutaman kerran ollaan käyty entisessä Sipoon koirametsässä - nykyäänhän tuo alue löytyy Helsingin puolelta. Tosi kivaa vaihtelua, kun voi pitää Hugoa vapaana ja näkee, että se nauttii täysin siemauksin! Tokotreenailut ovat sujuneet vaihtelevasti. Pääosin on mennyt hyvin, mutta sitten yhtenä päivänä taas tuli yllätyksenä, ettei Hugo tykännytkään enää mennä maahan. Tämän aiheutti luultavasti yhdet sadekelin treenit, joissa hienohelma joutui menä maahan lätäköityneelle kentälle. Eli tämän jälkeen sitten muistuteltiin namin kera, miten sinne maahan mentiinkään! Muuten on sujunut suht ongelmitta ja pääsääntöisesti hyvin :)

Tiistaina oli ekat I-HAH:n jatko1-ryhmän treenit kesätauon jälkeen. Kevätkaudellahan kävimme läpi eri ohjauksia ja nyt alettiin tehdä lyhyehköjä ratoja, joissa näitä ohjauksia sovelletaan. Hugo oli täydessä innossa ja seurasi ohjauksia hyvin - harmi vain, että itselläni oli todellisia vaikeuksia puolivalssin kanssa, joka tuli radan esteelle numero 5. Itse seisoin siis esteen edessä ja kierrätin Hugon esteen taakse, jonka jälkeen minun olisi pitänyt puolivalssilla "paeta" alta pois, jotta päästään jatkamaan esteelle numero 6. Esteen takaakierrätys sujui ihan hyvin, mutta kerta toisensa jälkeen jäin Hugon jalkoihin eli en pakittanut riittävän nopeasti pois alta, jolloin Hugo joutui hyppäämään melkein jalkoihini, eikä päästy siististi jatkamaan eteenpäin. Muuten rata sujui kohtuu hyvin. A-este oli sikäli positiivinen yllätys, että Hugo pysähtyi alastulokontaktille aika varman oloisesti. Ennen kesätaukoahan ongelma oli, että Hugo tahtoi porskuttaa kontakteista ohi ihan surutta. Nyt siis pysähtyy kyllä, mutta vieläkin tuppaa pysähtymään liian ajoissa eli ennen kuin etujalat koskevat maata. Eli korjaan asennon aina ennen palkkausta ja toivotaan, että tämän ajan kanssa tuottaa tulosta! Kepit sen sijaan sujuivat ihan yllättävänkin hyvin. Ikinä emme ole tehneet keppejä radan osana, ja olinkin ihan varma, ettei Hugo osaa vielä esteen jälkeen hakea oikeaa sisäänmeno kohtaa. Yleensähän olen istuttanut Hugon keppien päätyyn ja vähän vielä auttanut sitä oikeaan aloitusväliin. Nyt se kuitenkin haki kohdan ihan itse ja pujotteli tosi hienolla rytmillä loppuun asti! Vauhtia saisi vielä tulla vähän lisää, mutta sitä varmasti tuleekin, kunhan hommaan tulee lisää varmuutta. Nyt on pääasia, että Hugo alkaa löytää itselleen sopivan rytmin pujotteluun!

Tänään olikin sitten vuorossa epäviralliset tokokokeet. Kuten aiemmin kirjoittelinkin, vaihtoehtoina oli mölliluokka, jossa palkkaus oli sallittua liikkeiden välillä ja paikkamakuu oli minuutin pituinen ja koirat kytkettyinä. Me osallistuimme kuitenkin alokas-luokkaan, joka pyrittiin arvostelemaan mahdollisimman paljon alokas-luokan sääntöjen mukaisesti. Tässä pisteet liikkeistä ja kommenttini (vai selittelyt??) :)

Luoksepäästävyys: 10. Ihan loppuvaiheessa Hugo nousi seisomaan, mutta seisoi rauhassa paikoillaan, joten tästä ei tullut pistevähennystä.

Paikalla makaaminen: 9. Tässä oli kyllä matkassa pikkuisen tuuriakin - ensimmäisellä kerralla, kun koirat käskettiin maahan, Hugo ei mennyt maahan, vaan oli lähdössä eteen. Selvästi sekoitti likkeet ja hetkessä tajusikin, että maahanhan se mamma pyysikin. Ehkä olin itse niin jännittynyt tässä vaiheessa, että tarttui Hugoonkin? Kuitenkin tässä paikkamakuussa oli aloituksessa sen verrran ongelmia eli eivät tainneet koirakot olla valmiina, koska useimmat koirista eivät menneet maahan - olisikohan ollut jopa niin, ettei kukaan mennyt? Eli otettiin homma uusiksi, jolloin Hugo meni ensimmäisellä käskyllä maahan ja pysyi siellä rauhassa kaksi minuuttia. Malttoi hyvin odottaa viereen mennessäni, että annoin käskyn ennen kuin nousi istumaan. Pistevähennys meni siitä, että Hugo vaihtoi lonkka-asentoa kaksi kertaa - yhdestä kerrasta ei kuulemma olisi tullut vähennystä, mutta kahdesta jo tulee. Mutta joka tapauksessa ihan mahtava juttu! Tätä pelkäsin kaikkein eniten, koska ikinä ei vielä olla päästy tekemään kahden minuutin paikkamakuuta ryhmässä - ainoastaan Nepin kanssa ollaan näitä tehtyä täyden kahden minuutin ajan, ja se on ehkä eri asia, kun kyseessä on kuitenkin Hugolle tuttu koira :)

Seuraaminen kytkettynä: 9. Tuomarin kommenttien mukaan hyvää seuraamista kaikkiaan, mutta perusasennot pysähdyksissä vähän vinoja. Ja Hugo tosiaan seurasi aktiivisesti ja käännökset sujuivat hyvin, mutta kuten tuomarikin totesi perusasennot olivat vinoja. Hugo saattaa herkästi istua aavistuksen vinoon, mutta nyt kyllä ensimmäisellä pysähdyksellä jäi selvästi vinompaan kuin normaalisti.

Seuraaminen taluttimetta: 9,5. Seuraaminen kuulemma jälleen hyvää, ja tällä kertaa perusasennot pysähdyksien yhteydessä hieman suoremmat.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 9,5. Meni ripeästi maahan käskyn saatuaan ja odotti rauhassa paikallaan. Nousi istumaan vasta käskyn saatuaan, mutta istuma-asento oli vähän vajaa eli istunut ihan ryhdissä - tästä puolen pisteen vähennys.

Luoksetulo: 8. Hugo lähti tulemaan luokse käskyn saatuaan reippaasti, mutta puolivälin jälkeen yhtäkkiä stoppasi ja haisteli pikkuhetken maata. Olisikohan jäänyt nami tai käynyt joku merkkaamassa, koska tosi voimakkaasi Hugo siihen reagoi? Siinä sitten arvoin miten toimin, mutta päätin, että odotan. Ja Hugo jo ehkäpä sekunnin tai parin haistelun jälkeen jatkoi luoksetuloliikettä ja tuli hyvään asentoon eteeni. Ja tästä sivulletulo oli myös hyvä ja suora. Eli kahden pisteen vähennykset tuosta stoppauksesta, mutta koska en antanut uutta käskyä, ei tullut kaksoiskäskystä pistevähennyksiä.

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 7,5. Hugo jatkoi käskyn saatuaan noin koiran mitan verran perässäni ennen kuin pysähtyi seisomaan. Muuten sujui hyvin. Tätä siis täytyy treenata, meinaa nimittäin usein helposti valua perään eli on vielä aavistuksen epävarmaa!

Estehyppy: 10. Tässä täytyy olla tarkkana jatkossa, ettei Hugo varasta esteelle. Selvästi on imua hyppäämän, kun näkee esteen. Nytkin sain siis pitää Hugon käskyllä lähellä, jottei se olisi lähtenyt omatoimisesti esteelle. Perusasennossa kyllä sitten malttaa odottaa käskyä! Itse hyppy oli reipas, kun jäin riittävän kauas esteestä, ja Hugo seisahtui ihan hyvin toisella puolella. Käännähtää kyllä aina ympäri paikoillaan hypättyään, mutta pysähtyy siihen kyllä ihan paikoilleen.

Kokonaisvaikutus: 10. Eli kaikkiaan kuulemma mukavan näköistä touhua, ja tuomari sanoi, että ehdottomasti kokeisiin vain - tällä suorituksella olisi kuulemma tullut varmasti ALO1-tulos virallisisissakin kisoissa. (Jos unohdetaan sen paikkamakuun ensimmäinen yritys - sehän olisi toki nollaantunut... Mutta eipä sellaista kyllä ole koskaan käynytkään aiemmin, ja tuksin tulee käymäänkään!)

Olimme suoritusvuorossa ensimmäisinä, ja kaikkiaan ilmoittautuneita oli 9 koirakkoa, joista yksi oli tainnut jäädä pois. Eli katsoin muiden suoritukset, jonka jälkein saimme kuulla pisteemme (kertoimet huomioituna) ja sijoituksemme. Hugo sai 181/200 pistettä eli kun ALO1-tuloksen saa 160-200 pisteellä, niin tulos mahtui siihen väliin  - ei voi siis olla muuta kuin tyytyväinen :) Itselle suurin onnistumisen tunne tuli kyllä siitä paikkamakuusta (toisesta yrittämästä :P), sillä tämän onnistumisesta ei ollut yhtään varma olo. Nyt uskaltaa jo sitten vähän luottaakin, ettei ole mikään mahdoton tehtävä! Kaiken kukkuraksi sijoituimme vieläpä ensimmäisiksi eli hieno juttu sekin - Hugo oli polleena saamansa palkintolelun kanssa :) Ja tässä taas se palkintoposeeraus leveän hymyn kera :D


Tämän kokemuksen innoittamana laitoin tänään sitten myös ilmon menemään virallisiin tokokokeisiin, jotka järjestetään 9.9. - nyt odotetaan vain, että mahdutaanko mukaan. Ja tietysti treenaillaan. Tiedossa onkin sitten kunnon tokotreenejäkin: Kyselin pari viikkoa sitten HSKP:n syksyn TOKO2-ryhmän koulutuksista ja sieltä tuli viime viikolla ilmoitus, että meidät on hyväksytty 13.8. alkavaan TOKO2-ryhmään! Eli huomenna päästääv sitten ohjattuihin treeneihin ja saadaan taas pitkästä aikaa häiriötreenejäkin :)

Tänään oli siis oikein onnistunut päivä ja Hugo sai isot kehut ja nimapalkinnon minulta :) Tiedän, että on tosi pienestä kiinni jonkin liikkeen onnistuminen eli hyvin on mahdollista, että kokeisiin mennessämme, jokin liike nollaantuu! Hugo voi esim. olla menemättä maahan, kun tehdään maahanmenoa seuraamisen yhteydessä tms. Näitä varmasti sattuu eteen kaikille, mutta tuli joka tapauksessa hirveän hyvä mieli, kun tänään näki, ettei homma ole mahdoton! Eli kun suoritukset menevät tavalliseen tapaan ilman töpeksintöjä, niin se ALO1-tulos on saavutettavissa - vaikkei sitten ihan niistä ensimmäisistä virallisista kokeista tulisikaan :) 

2 kommenttia:

  1. Tosi hieno palkinto ja sen saaja :-)

    VastaaPoista
  2. Kyllä oli pojalla pikkasen kuono kohollaan, kun kävi esittelemässä palkinnot:) Mutta syystäkin..t M

    VastaaPoista