maanantai 26. marraskuuta 2012

Virkeämmät tokot

Tokoilut on nyt parina viime lauantaina sujuneet ohjatuissa treeneissä ilahduttavan hyvin. Edelleen huomaa, että miljoona pientä juttua on hiottavana eri liikkeissä, mutta nyt on ollut taas erillä tavalla intoa Hugollakin mukana. Luoksetulossakin vauhtia on saatu kerrytettyä ja nyt vuorossa onkin sitten sen loppuasennon hiomista. Kouluttaja meille kuitenkin muistutti, että näitä tulisi treenata erillään, jotten kyllästymistä ja takapakkia tulisi. Eli kun treenataatn sitä vauhtia niin silloin treenataan vain sitä vauhtia. Kun taas tarkoituksena on ottaa sitä loppuasentoa niin tekee vain sitä loppuasentoa ja ihan pienellä etäisyydellä. Eli ei edes lähde tekemään kokonaisia suorituksia normitreeneissä - näitä kokonaisuuksia sitten tehdään hyvin harvoin, jottein kyllästymistä tai ennakoimista alkaisi tulemaan.

Ollaan alettu opettelemaan ohjattua noutoa, jossa yhtenä osana on koiran lähetys merkille. Merkkinä toimii pieni muovikartio maassa ja koiran tulee käskystä juosta merkin taakse ja kääntyä täyskäännös niin, että sen nenä on kohti ohjaajaa. Tätä olemme harjoitelleet käsiohjauksella kotona, mutta tuntui, ettei Hugo yhdistä liikettä lainkaan siihen maassa olevaan muovitörppöön. Edistystä ei siis tullut lainkaan niin, että olisin voinut ottaa etäisyyttä, vaan minun täytyi ohjata kädellä koko liikkeen läpi. Tähän saatiin neuvoja eilen ja lähdimme tekemäänkin liikettä niin, että ensin hetsattiin Hugoa merkille niin, että minä olin kauempana merkistä Hugon kanssan ja kouluttaja näytti Hugolla maassa olevan merkin ja toisteli sama innokkaasti "merkki"-käskyä. Tämän jälkeen lelu laitettiin merkin taakse maahan ja lähetin Hugon käskyllä merkille. Se ampaisi lelun luokse ja tästä heti palkka. Sitten tehtiin lyhyemmällä etäisyydellä niin, että minä toistelin ensin Hugolle, että "missä merkki" ja kun Hugo innostui ja vilkuili jo selvästi merkille päin, annoin käskyn ja kun se juoksi merkin taakse, palkkasin heti. Tässä vaiheessa ei siis vielä välitetä siitä, missä asennossa koira seisoo merkin takana, kunhan se käskystä juokseen sinne. Seuraavaksi sitten aletaan hiomaan sitä asentoa, mutta nämä kaksi treeniä pidetään taas alkuun erillisinä.

Ohjatun noudon toinen osio on se, että kun koira seisoo oikeassa asennossa merkin takana, sille annetaan noutokäsky ja käsimerkki, joiden avulla koiran tulee tuoda oikea kapula. Liikkeessä koiran takana viitisen metrin päässä koirasta on yksi kapula suoraan koiran takana ja tämän ns. keskikapulan molemmilla puolilla muutaman metrin (5?) päässä ovat toiset kapulat. Kaikkiaan koiran takana on siis kolme eri kapulaa, joista koira lähetetään hakemaan aina joko vasen tai oikea kapula - ei koskaan keskikapulaa. Tämän voi opettaa niin, että opettaa koiralle käskyt "oikea" ja "vasen" tai sitten käyttää vain samaa käskyä kuin normaalissa noudossakin. Käskyn kanssa saa käyttää myös käsimerkkiä eli osoittaa kädellä noudettavan kapulan suuntaan. Tämä osio on Hugolla selvästi helpompi kuin se merkille meneminen. Lähtee siis aina käden osoittamaan suuntaan ja usein on tuonut juuri oikean esineen. Toistaiseksi olemme harjoitelleet vain narupalloilla eli seuraava vaihe on sitten harjoitella noutokapuloilla.

Yksi mitä olemme myös Hugon kanssa treenailleet kotioloissa, on takaosan käyttö. Hugolla kun takaosan käyttö on vähän heikkoa ja vaikuttaa moneen tokoliikkeen suoritukseen. Tätä ollaan tehty harjoittelemalla erilaisia pyörityksiä eli esim. niin että Hugo seuraa vierellä ja tehdään paikalla pyörimistä niin, että Hugon etujalat pysyisivät mahdollisimman paikoillaan ja takaosa kiertä sitten ympyrää etuosan ympärillä. Alkuun oli kyllä tosi hankalaa saada Hugo ottamaan näitä sivuttaisaskeleita takajaloilla - ei selvästi ymmärtänyt, mitä pitäisi tehdä! Nyt kuitenkin on tullut edistystä ja pystytään jo vähän pidempiä pätkiä harjoittelemaan. Tekee kyllä hyvää saada vähän vetreämmäksi sitä takaosaa ja motoriikkaa paremmaksi :)

Paikkamakuut puolestaan ovat menneet parilla viime kerralla ihan huippuhyvin! En ole enää käyttänyt etu- tai takapalkkoja, vaan olemme tehneet ihan normaaleja paikkamakuita ilman apukeinoja. Molemmilla kerroilla mukana on ollut häiriötreeniä eli ekalla kerralla koirien edessä oli hyppyeste ja kukin ohjaaja kävi paikkamakuun aikana hyppäämässä esteen. Hugo katsoi kyllä, että mitä se mamma oikein puuhaa, mutta pysyi ihan rauhallisesti paikoillaan koko paikkamakuun. Eilen häiriönä oli ensin se, että kouluttaja kulki koirien editse ja heitti jokaisen koiran edestä muovipullon. Tätäkin Hugo kyllä katsoi, muttei pienintäkään merkkiä, että olisi lähdössä liikkeelle, vaan jatkoi makuuta rauhallisena. Seuraavana häiriönä oli se, että ohjaajat menivät jonkun muun kuin oman koiransa vierelle aivan kuin liikkeen lopetusvaiheessa. Vilkaisin, miten Hugo reagoi tähän vieraaseen ihmiseen joka tuli sen vierelle, mutta tällöin vain katseli, muttei reagoinut muutoin. Molemmilla kerroilla siis paikkamakuut ovat olleet rauhalliset kaikin puolin ja minkäänlaista levottomuutta, kuten asennonvaihteluita tai äännähtelyä, ei ole esiintynyt. Sfinksiasennossa Hugo ei tosin edelleenkään pysy - on varmaan epämukava asento sille, mutta on ottanut heti alkupätkällä lonkka-asennon ja pysynyt sitten siinä puolta vaihtamatta. Eli tämä kelpaa minulle varsin hyvin!

Tässä tämän aamun lenkiltä syksyisistä (tuleekohan niitä talvisia tänä vuonna lainkaan??) maisemista:
Viime keskiviikon ohjatut agilityt ja eilisen illan vapaatreenit tulevat myöhemmin omana päivityksenään lyhyen videomateriaalin kera! Tulevan keskiviikon treenit jäävätkin meiltä väliin, mutta onneksi Emppu lähettää varmaankin taas radan, joten pääsemme Hugon kanssa treenaamaan sitä ensi sunnuntain vapaavuorolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti