keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Hugoa jänskätti

Lauantaina oli siis HSKP:n tokot. Ensimmäiseksi kertasimme viime viikolla harjoiteltua hyppyä. Koska Hugon kanssa este sujuu sikäli hyvin, mutta vauhtia kaivattaisiin lisää, teimme nyt pari hyppyä vauhdeilla. Eli kouluttaja ensin heitteli palloa esteen toisella puolen ja innosti Hugoa samalla kuin varmistin, että Hugo pysyy paikallaan. Tämän jälkeen annoin este-käskyn ja heitin pallon Hugon ohi. Tällä tavoin vauhtia tuli reippaasti ja hyppyyn tuli selvästi lisää intoa!

Seuraavana teimme kaikki yksitellen lyhyen seuraamiskaavion, jotta kouluttaja näki, millä tasolla perusseuraaminen on. Eli koira tuli virittää sopivaan vireeseen ennen suoritusta ja sitten tehtiin seuraamista, jossa oli pysähdyksiä käännökset kaikkiin suuntiin ja lisäksi sai valita tekeekö maahan- vai seisomaanjätön. Minä valitsin maahanjätön ja tämä tehtiin nyt avo-luokan tyyliin eli koiran luokse palatessa kävelinkin koiran taakse muutaman metrin ennen kuin palasin sitten koiran vierelle. Tässä ei ollut ongelmia - olen Hugon kanssa aika paljon harjoitellut maassa pysymistä, vaikka kävelisinkin sen ympäri tai yli. Seuraaminen oli muuten hyvää ja aktiivista, mutta aavistuksen kuulemma edisti alkumatkalla. Lisäksi vasemmalle käännökset ovat edelleen se meidän heikkous. Ei jää enää kovin pahasti jalkoihin, mutta Hugo ei edelleenkään osaa kunnolla käyttää takaosaa niin, että se "heittäisi" takaosan käännöksessä. Tähän takaosan käytön harjoitteluun saimme vinkkejä eli niitä täytyy nyt harjoitella niin ehkä käännöksetkin sitten tulee sujuvammiksi!

Varsinaisena teemana oli tällä kerralla nouto eli kouluttaja kävi kunkin koirakon kanssa läpi noutoa riippuen siitä, millä tasolla kukin oli. Koska meillä tässäkin on ollut ongelmana vauhdin puute, kouluttaja opetti meille vauhtinoudon. Tässä ideana on siis se, että koiran ollessa perusasennossa kapula heitetään, kuten noudossa normaalistikin. Koiralle annetaan noutokäsky ja heti, kun koira nostaa kapulan, kehutaan valtavasti ja heitetään pallo itsensä taakse. Näin pyritään saamaan koiralle idea, että aina kun nostaa kapulan, ensimmäisenä tulee juosta täysiä ohjaajan suuntaan. Eli täytyy nyt näitä harjoitella ja vasta sitten alkaa hioa varsinaista luovutusta. Hugon kanssahan olemme harjoitelleet jonkin verran noutoliikettä kokonaisena suorituksena, mutta tällöin vauhdin puutteen lisäksi ongelmana on ollut se, että Hugo herkästi jää liian kauas minusta kapulaa luovuttaessaan. Mutta ensin vauhti kuntoon ja sitten vasta luovutuksen viilailua :) Toinen mitä harjoittelemme nyt on se, että Hugon täytyy pitää kapula suussa, kunnes annan käskyn "kiitos". Herkästi alkaa toistoja tehtäessä ennakoimaan irroitusta eli irroittaakin otteen kapulasta ennen kuin oikeasti olen ottanut kapulan. Eli nyt vaadin, että Hugo pitää otteen, vaikka otankin kapulasta kiinni ja irroittaa vasta "kiitos"-käskyllä.

Paljon siis saatiin taas vinkkejä kotitreeneihin ja suurelta osin liittyi juuri tähän vauhtiin ja vireen nostoon. Eli minun pitäisi osata palkata juuri oikeassa kohdassa ja vieläkin isommin. Kyllähän pallopalkka aina sytyttää Hugoa, mutta kun siihen vielä yhdistää kehut ja oman innokkuuden, niin Hugoon saa kyllä selvästi enemmän virettä :)

Sunnuntaina kävimme vapaatreenaamassa agilitya Kivikossa. Teimme irtoamisharjoituksia niin, että harjoittelimme sekä eteenpäin että sivusuuntaan irtoamista. Kontakteja teimme myös pikkuradan osana ja Hugo kyllä pysähtyy sinne kontaktille jo varmasti ja odottaa luvan vapautumiseen, mutta ongelmana yhä se, että herkästi stoppaa liian aikaisin ja siitä sitten pitää pyytää korjaamaan oikeaan kohtaan. Eli hiomista ja ehkäpä naksuttelua oikeasta tassujen paikasta. Lisäksi teimme keppejä ja täytyy sanoa, että näihin olin todella tyytyväinen. Kierrätin Hugon estesiivekkeen ympäri "kierrä"-käskyllä ja sieltä sitten kepeille ja sujui todella ripeästi ja varmasti pujottelut huolimatta siitä, kummalla puolella keppejä itse olin. Hugo haki siis hienosti oikean välin ja pujotteli joka kerralla loppuun saakka. Tein lisäksi vähän vaikeampaan keppikulmaa, josa Hugo lähestyi keppejä V:n muodossa keppien oikealta puolelta. Tällöinkin haki aina oikean välin ja hyvin kiepautti itsensä sen yli 270 astetta siinä ensimmäisen kepin pujottelussa.

Eilen Hugo oli hierontakäynnillä ja edellisestä käynnistä oli siis kaksi viikkoa. Olen nyt venyttelyt säännöllisesti Hugoa eli etenkin raajoja. Vasen takajalka oli selvästi parempi kuin viimeksi. Yhä oli kireyttä polven yläosassa, mutta jalan liikkuvuus oli nyt jo paljon parempi. Oikean etusen lapa liikkui huonommin kuin vasemman etusen eli sama vika oli viimeksi. Selkä ja lanne oli yhä jumissa. Ei ihan yhtä paha kuin viimeksi, mutta kuitenkin niin, että Hugo taas vilautteli hampaitaan ilmaisten sillä tavoin, ettei tuntunut mukavalta, kun niitä jumeja avattiin. Tällä kertaa Hugo ei kuitenkaan missään vaiheessa pyrkinyt patjalta pystyyn eli selvästi alkaa huomata, että se hieronta loppuen lopuksi tekee hyvän olon, vaikka aika ajoin hetkellisesti tuntuisikin kurjalta. Kaikilta osin jumit olivat siis parempaan päin, mutta edelleen oli jäykkyyksiä. Mennään seuraavan kerran neljän viikon päästä ja saatiin nyt treeniohjelmaksi säännöllisten venyttelyiden lisäksi myös mahdollisimman paljon vapaana liikuttamista ja etenkin epätasaisessa maastossa. Hugo kaipaa siis monipuolisempaa rasitusta kroppaan, jotta lihaksisto rasittuu ja kehittyy tasaisesti. Neljän viikon jälkeen sitten katsotaan missä mennään!

Tänään oli ohjatut agilitytreenit ja koska olimme Malmin hallilla pienellä puolella, emme mahtuneet tekemään kunnon ratatreeniä. Niinpä meillä olikin useita pienempiä harjoituksia. Teimme persjättötreenin ja pikkurataa, jossa oli mukana rengas. Hugon kanssa ei kamalan usein olla rengasta otettu ja nyt huomasi hyvin, ettei sille ole vielä aivan varmaa, että mitä sen siinä pitäisi tehdä. Se siis hyppää välillä oikein ja välillä puolestaan renkaan vierestä. Tähän saatiin vinkiksi käyttää apuna naksutinta eli treenata useita toistoja renkaalla ja naksuttaa ja palkata aina oikeat suoritukset. Näin Hugo oppisi ymmärtämään, mikä renkaan oikea suoritustapa todella on.

Lopuksi teimme myös kontaktitreeniä puomilla. Emme ole tätä Malmin hallin puomia aiemmin tehneet, mutta jo keinulta ja A-esteeltä tiesin odottaa, että kontaktiesteiden pinta oli liukkaampi kuin Kivikon kentän kontaktiesteillä, ja siten myös Hugolle hankalampi ja pelottavampi. Kaikki koirat epäröivät puomilla, ja Hugo ihan selvästi pelkäsi sitä. Kynnet liimaantuivat ylösmenorampi reunoihin ja tasanteelle tullessa Hugo löi itsensä makuuasentoon ja lopulta hyppäsi sieltä alas. Teimme sitten niin, että irroitimme esteen ylösmenorampin ja laitoimme sen pöytä-estettä vasten niin, että Hugo teki sitten vain ylösmenoa pöydälle ja palkkasin tästä. Pikkuhiljaa Hugo rentoutui ja uskaltautui paremmin ja paremmin. Jätimme treenin tähän, eikä edes yritetty enää koko puomia, sillä oli selvästi Hugolle stressaavaa.

Nyt lähdemme iltalenkille ja taidetaankin ottaa parit vauhtinoudot siinä lenkillä :) Ja lopuksi vielä venyttelyt ja eiköhän sitten ole tämäkin päivä pulkassa meidän osaltamme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti