keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Mukamas kiirettä..

On pitänyt päivittää blogiin treenailuista jo päiväkausia, mutta niin sitä vain tuntuu kiirettä pitävän, kun ei millään kerkeä. Joka ilta on ohjelmaa, eikä sitten enää illalla myöhemmällä jaksa alkaa kirjoittelemaan pitkiä tarinoita. Ja lyhyitä harvoin malttaa kirjoittaa :)

Agilityssa Hugo on käynyt lähiaikoina alkuun aina aika kierroksilla. Eli ihan siis vain juoksee aina välillä esteistä ohi ja suoraan minun luokse, jonka jälkeen jää paikoilleen haukkumaan minulle. Eli ihan vain ylienergisyyttä ja keskittymiskyvyttömyyttä. Tänäänkin tätä esiintyi alkuharkoista, mutta loppupäässä sitten jo malttoi keskittyä suorittamiseen ja sujuikin sitten ihan kivasti! En ole nyt vähään aikaan kerinnyt vapaatreenaamaan eli ohjatut treenit ovat ainoat agilitytreenimme. Uskonpa, että tekisi hyvää päästä tekemän toisetkin agitreenit viikoittain, niin ei ehkä Hugollekaan kertyisi sitä agilityintoa ihan niin ylipursuavan paljon aina siinä treenien välillä :) Täytyypä yrittää ehtiä viikonloppuna suuntaamaan Kivikon kentälle... 

Viime lauantaina oli HSKP:n tokoryhmän ekat treenit. Ryhmän oma kouluttaja ei päässyt paikalle, joten kouluttajana oli yksi ryhmässä mukana oleva kokeneempi tokoilija. Teemana oli hyppy ja harjoittelimme alokasluokan hypyn lisäksi myös avoimen hyppyä, jossa koira siis lähetetään hyppyyn, käsketään esteen takana istumaan ja pyydetään sieltä sitten takaisin luokse. Kaikki sujuivat sikäli hyvin, että Hugo kyllä teki kaiken minkä pyysinkin - myös tämän meille aiemmin täysin vieraan avoimen luokan hypyn suhteen. Kuitenkin tekeminen oli tosi löysää ja laiskaa eli itse hypyt olivat velttoja ja etenkin istuminen hypyn takana oli tooooodella hidas. Harjoittelimme näitä sitten itsenäisesti silloin kuin emme olleet suoritusvuorossa, ja tällöin keskityin saamaan Hugoon vähän vauhtia ja terävyyttä. Tein estehyppyä mm. niin, että lähetettyäni Hugon hyppyyn, heitinkin pallon sen ohi. Tämä auttoi selvästi eli hypyistä tuli selvästi vauhdikkaammat! Treenasin myös ilman hyppyä istumista niin, että olen etäällä Hugosta. Jos olen ihan vieressä, istumiset ja maahanmenot ovat melko nopeita etenkin jos esim. pallolla innostaa, mutta sitten kun välimatkaa tuleen muutamakin metri, istumiset ja maahanmenot hidastuu. Johtuu varmaan enemmänkin epävarmuudesta kuin laiskuudesta eli ei taida Hugo vielä tajuta, että siltä voidaan tosiaan pyytää näitä liikkeitä, vaikkei mamma ihan vieressä olekaan sitä pyyntöä esittämässä. Eli näitä täytyy siis ehdottomasti treenata!

Teimme tokossa myös seisomisharjoituksia itsenäisesti niin, että koira seisotettiin ja sitten tehtiin häiriötä, eikä koira saanut liikahtaa paikoiltaan. Minä esim. hypin, otin pikku juoksupyrähdyksiä ja lopulta myös heitin palloa Hugon ohi. Heti, jos tassukin liikahti, homma aloitettiin alusta ja vapautus ja palkka tuli vasta, kun neljä tassua pysyivät paikoillaan häriöstä huolimatta. Ja oikeasti jo aika pian Hugolla pysyi kaikki tassut maassa, vaikka pallo lentelikin vierestä. Tätäkin siis treenaillaan nyt itsenäisesti lisää!

Tehtiin tokossa myös paikkamakuut kokeenomaisesti eli ensin oli kehääntulotarkastus ja sen jälkeen mentiin riviin. Kouluttaja testasi alo-luokan koirilta luoksepäästävyyden ja vasta tämän jälkeen tehtiin paikkamakuut. Tällaisia treenejä Hugolle tarvitaankin, koska selvästi kokeessa alkaa keskittymiskyky herpaantua, kun luoksepäästävyyden yhteydessä tulee sitä odottelua ja istuskelua, ja tämän myötä sitten kierrokset nousee. Siinä vaiheessa sitten on enää turha toivo, että Hugo malttaisi pysyä yhtäkkiä aloillaan paria minuuttia. Otin tällä kertaa varman päälle ja laitoin Hugolle etupalkan. Hugo pysyi koko kaksi minuuttia aika rauhallisena eli ei mitään ääntelyitä tai liiemmin muiden koirien kyttäilyä. Heti alkuun Hugo otti lonkka-asennon, mutta sen se tekee joka kerta ja ainapa vielä juuri vasemmalle lonkalle - olisikohan tällä jokin yhteys siihen, että Hugolla on jumeja toisella puolella takaosassa? Mutta siis tosiaan, tämä yksi lonkka-asento siis pysyi koko kaksiminuuttisen ajan eli ei vaihdellut asentoa, kuten yleensä niin herkästi tekee!

Treenien lisäksi päiviin on mahtunut paljon leikkimistä - Hugo on ollut tavallistakin leikkisämpi lähiaikoina eli kantaa palloja jatkuvasti meille heitettäväksi. Ollaan myös lenkkeilty Koirametsässä ja Kalkkikallioilla, jolloin Hugo on päässyt kirmailemaan vapaana. Harmi vain, että on niin märkää, että metsäpolut tuntuvat olevan joka puolella mutaisia.. Mutta ei se meitä estä! Yritetään nyt nauttia raikkaista syysilmoista aina, kun ei ainakaan kauheasti sada :)

EDIT (20.10.2012): Tähän loppuun lisään nyt ratapiirroksen sekä viiime treeneistä että 10.10. olleista treeneistä.

Näissä 10.10.2012 treeneissä oli tarkoituksena opetella niistopersjättöä (oli meille ihan uusi tuttavuus!) ja samalla antaa Empulle (kouluttaja) kuva kaikkien koirakoiden kontaktien ja keppien tilanteesta. Radalla piti olla A-este, mutta koska se oli maalattu juuri, käytimmekin keinua sen tilalla. Hugon mielestä se olikin sitten todella pelottava kapistus eli pari kertaa jouduttiin ottamaan niin, että Emppu laski keinun rauhassa alas. Tämän jälkeen onneksi alkoi jo keinukin sujua tavalliseen tapaan eli Hugo juoksi ihan reippaasti keinulle ja stoppasi kontaktille. 

Eka kepeille lähetys epäonnistui eli Hugo meni sisään väärästä välistä, mikä johtui pääosin siitä, että energiaa oli tässä vaiheessa taas ylenmäärin. Kun keskittyminen saatiin kuntoon, kepitkin sujuivat paremmin! Pujottelu oli reipasta ja hallittua. Ongelmana tuntui olevan vain se, että tilan ahtaudesta johtuen pujottelu loppui lähelle seinää, eikä Hugo meinannut millään tajuta, että kyllä sen pujottelun mahtuu tuollainen maksikoirakin tekemään ihan loppuun asti. Emppu meni sitten palkkaamaan keppien päätyyn ja saatiin Hugokin ymmärtämään, että kyllähän sinne loppuun asti uskaltaakin pujotella!

Koska jouduimme hiomaan sekä keinua että keppejä, emme ehtineet radalla loppuun asti. Eli taas nähtiin, että kyllä näitä yksittäisiä esteitä pitäisi vain ehtiä aina säännöllisesti vapaatreenaamaan, niin ei joutuisi sitten ohjatuissa treeneissä käyttämään aikaa näihin :) 
 


Viime keskiviikon treeneissä Hugo kävi alkuun tosiaan aivan ylikierroksilla. Ensimmäiset pari kertaa juoksi ykkösesteestä suoraan ohi ja säesti menoaan haukkumisellaan. Kun ykköseste saatiin tehtyä niin, että kutsuin Hugoa kakkosesteen takaa, kakkoseste tehtiin pakkovalssilla ja se sujui. Kolmoselle tuli ensin ohi, mutta tämä saatiin korjattua, kun ohjasin vain selvemmin ja tein kakkos- ja kolmosesteiden väliin yhden askeleen, joka suuntautui kohti kolmosesteen ponnistuspaikkaa. Tällä tavoin sai siis merkattua koiralle, mihin sen odotettiin menevän.

Esteet 4-8 sujuivat hyvin - 7 esteelle tehtiin radalla näkyvä 7a-vaihtoehto, jossa siis koira pyöritettiin esteen ympäri seisomalla itse koko ajan lähellä siivekettä. Tässä oli tärkeää, että oma kroppa ja rintamasuunta kääntyi jo todella hyvissä ajoin kohti putkea kahdeksan, jotta koira tiesi minne oltiin menossa, eikä imenyt kymppiesteelle. Kuitenkin samalla piti pitää katse koirassa ja seurata, mihin se menee. Pienten suullisten "tässä"-käskyjen avulla pyöritys sujui kohtuullisen tiukasti, tosin omaa liikettä parantamalla olisi tästä saanut varmasti vieläkin tiukemman!

Kun koira oli lähetetty putkeen nro 8, ohjaajan tuli juosta jo kohti estettä 10, jotta ehtisi tekemään persjätön esteiden 10 ja 11 väliin. Tässä harjoiteltiin sivuttaista irtoamista eli vaikka ohjaaja juoksi jo pois päin esteestä 9, tuli koira saada "tyrkättyä" esteelle 9. Vaikka liike etenikin jo, tuli kuitenkin koiralle kertoa siinä lomassa, että este 9 tuli hypätä ottamalla yksi sivuttaisaskel kohti tätä estettä. Tätä hiottiin kaikkien koirien kanssa vielä niin, että Emppu otti lelun ja meni sen kanssa esteen 9 taakse. Sama ohjaus tehtiin ja ohjaajan oli tarkoitus irtaantua ihan reilusti ysiesteestä ja Emppu sitten tehosti irtoamista palkkaamalla koiran esteen takana. Hugon kanssa suuena haasteena tässä oli se, ettei se oikein tunnu huolivan palkkoja muilta kuin minulta :) Eli vaikka Emppu heilutteli palloa esteen takana ja kutsui Hugoa, se kurvasi ysiesteeltä aina suoraan kympille, minne minä olin juossut ja otti ensin palkan minulta ja vasta sitten Empulta.

Kotiläksyksi tuli kaikille koirille irtoamistreenejä! Eli tietysti myös eteenpäin irtoamista, mutta etenkin juuri tätä sivuttaista irtoamista. Emmekä Hugon kanssa itseasiassa olekaan tätä koskaan kunnolla harjoitelleet eli menee ehdottomasti treenilistalle! Huomenna olisi tarkoitus käväistä Kivikossa treenailemassa irtoamisia ja myös kontakteja plus keppejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti