keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Agilitya joulutunnelmissa

Tokokirjoituksissa on ollut taukoa, mutta tämä ei toki tarkoita, etteikö oltaisi lainkaan tokoiltu. Ohjatuissa treeneissä on ollut taukoa, sillä toissa viikonloppuna treenejä ei ollut voittaja-näyttelyiden vuoksi, ja viime lauantaina jouduin jättämään treenit väliin. Olemme kuitenkin treenailleet ja nimenomaan siten, että olen yrittänyt tehdä treeneistä mahdollisimman hauskoja. Eli paljon leikkiä tokoilun yhteyteen, motivoivat lelu- ja namipalkat ja riittävän lyhyet treenikerrat! Olemme nyt myös tehneet ihan basic-juttuja eli ALO-luokan liikkeitä oikeastaan pelkästään. Luoksetulo on nyt taas saanut selvästi uuden suunnan. Pitkän aikaa ongelmana oli se, että Hugo ravasi luokse todella innottomasti, ja tämän vuoksi olemme treenailleet paljon läpijuoksuja eli pallopalkka on lentänyt minun taakse, tai sitten niin, että olen itse Hugoa innostaen peruuttanut juosten, jolloin Hugokin on lähtenyt reippaampaan vauhtiin. Ja nyt tosiaan ollaan taas sellaisessa tilanteessa, että luoksetulo sujuukin jo vauhdikkaassa laukassa. Nyt pitää vain yrittää saada loppuasentoa hiottua ilman, että vauhti katoaa. Takaosan kankeutta ollaan yritettyä saada "sulamaan" tekemällä paljon pyöritystreenejä ja kehitystä on tässäkin tullut - tosin yhä kaipaa paljon lisää treenejä. Tätä pyörimisliikettä, jossa Hugo seuraa vierellä ja tehdään täysympyrää paikallamme, täytyy nyt yrittää sitten soveltaa käännöksiin niin, että etenkin vasemmalle käännöksessä Hugon takaosa tekisi samanlaista "heittävää" sivuttaista liikettä. Ollut hankalaa harjoitella, mutta eiköhän sekin pikkuhiljaa parane! Ja jäävät liikkeet myös ovat nyt ollee terävämpiä. Olen alkanut nyt palkkaamaan jäävissä liikkeissä lelulla eli esim. seisomaan jätössä Hugon jäädessä napakasti seisomaan, kuljen x matkan eteenpäin, käännyn ympäri ja Hugon odottaessa nätisti, heitän pallon Hugon taakse ja annan vapautuskäskyn. Toimii hyvin eli Hugo selvästi pysähtyy jo terävämmin, kun kerran palkka ei tule sieltä edestäpäin.

Agilityssa meillä oli viime viikolla oman ryhmä kesken leikkimieliset kisat. Kuvattiin videollekin nämä suoritukset, mutta enpä viitsi edes vaivautua laittamaan sitä tänne :D Ensimmäisellä radalla Hugo kävi niin kierroksilla, ettei koko hommassa ollut oikein tolkkua. Olin yhdessä vaiheessa rataa itse niin sekaisin, että jouduin jäädä paikoilleni ja nauraa omille sähläilyilleni, ja tänä aikana Hugo jo ampaisi muutaman ympäröivän esteen yli höyrypäisenä... Seuraavaksi tehtiin pari treenirataa eli saatiin vinkkejä Empulta ja hiottiin vaikeita kohtia. Tällöin Hugolla oli jo kierrokset laskeneet ja saatiin ihan ok suorituksiakin. Kuitenkin sitten vikalla kisaratapätkällä olinkin sitten itse niin pihalla, että ohjaukset oli useassa kohdassa "sinne päin". Ja virheitä ropisikin sitten ihan urakalla, ja Hugon haukkuminen pitkin rataa osoitti, että olen surkea :D

Sunnuntaina vapaatreeneissä teimme keppikulmia ja ensimmäistä kertaa ikinä otin käyttöön verkot apuvälineinä. Tosin laitoin vain ja ainoastaan yhden verkon eli keppien alkupäähän. Näin Hugo ei pystynyt menemään väärältä puolelta kepeille sisään ja onnistuneita suorituksia saatiin reilusti. Ja uskonkin, että Hugo nimenomaan nyt tarvitsee keppikulmien kanssa niitä onnistumisia, jotta sille jäisi selkeänä mieleen, että minkälainen on se oikea suoritus. Eli suoria lähestymisiä tulemme jatkamaan ilman verkkoja, mutta sitten vaikeammilla kulmilla otetaan toistaiseksi avuksi tuo yksi verkko alkuun.

Tänään olivat viimeisen ohjatun ryhmän agilitytreenit ennen joululomaa, joten päätimme pitää treenailun ohessa pikkujoulut. Veimme kaikki jotain pientä evästä ja lopulta meillä olikin glögiä, pipareita, suklaata ja koirille muffinseja. Treenien teemana oli tällä kertaa ohjaajan äänettömyys. Käskyt sai antaa vain putkilla, A-esteellä ja takaakierroissa, muttei missään muualla. Rata on alla ja taas minun piirtämä eli ei mittakaavassa.


3. esteelle tehtiin takaaleikkaus eli koira ohjattiin esteelle ja leikattiin itse koiran takaa niin, että koira jatkoi ohjaajan edellä esteeltä jyrkästi oikealle. 6 ja 7 esteiden väliin tehtiin välistäveto, 7. esteen jälkeen valssaus A:lle. Tein valssin myös kympin jälkeen A:lle. A-esteen jälkeen sekä 12. että 13. esteille tuli takaakierto ja lopuksi vielä esteen nro 16 jälkeen persjättö. Hankaliksi kohdiksi osoittautui alun takaaleikkaus. Menin itse valmiiksi esteen 2 taakse ja sieltä kutsuin Hugoa. Tällöin kuitenkin oma liikkeeni tyssäsi jo ennen 3. estettä, enkä millään viestittänyt koiralle, että tulisin tekemään takaaleikkauksen. Eli sain ohjeeksi jäädä 1. ja 2. esteen puoliväliin ja lähteä sieltä koiran kanssa juoksemaan niin, että liike pysyisi itselläni yllä koko ajan. Varmuudeksi tehtiin vielä niin, että Emppu palkkasi pari kertaa pallolla  3. esteen jälkeen esteen oikealta puolelta. Ja tämän jälkeen homma sujuikin sitten hienosti jo ilman palkkaustakin! Toinen hankala kohta osoittautui olevan loppusuoran persjättö. Tässäkin liikkeeni pysähtyi liikaa tehdessäni takaakierto-ohjausta esteelle nro 16. Tällöin en ehtinytkään jatkamaan persjättöön ajoissa, jotta Hugo olisi tajunnut, että ohjauspuoli vaihtuu. Tätä hiottiin siis niin, että sain takaakierron tehtyä ajoissa ja siitä edettyä persjättöön ilman, että liike pysähtyisi. A-este sujui ihan ok - tosin Hugo hidasteli taas turhan paljon alastulossa eli jäi empimään puoli väliin alastuloa, että mihinköhän sitä pitikään pysähtyä.

Kun jokainen koira oli ollut kerran treenivuorossa, oli jäljellä enää  reilu viitisen minuuttia eli tehtiin vain pikaiset radat kukin enää. Tässä sai käyttää haluamansa verraan ääniohjausta, mutta totesin, että kaikkien hyppy-käskyjen pois jättäminen toimi meillä hienosti. Hugo oli selvästi rauhallisempi ja keskittyneempi, kun en turhia huudellut sille ja minusta tuntuu, että omakin keskittyminen on näin parempaa, enkä käy itsekään ylikierroksilla :) Niinpä tein radan samoin kuin ekatkin eli käskyt annoin vain putkilla, A-esteellä ja takaakierroissa. Ja tehtiin omasta mielestä sujuva nollarata. Ohjaukset sujuivat hyvin - tosin olihan niitä hiottukin ;) Vauhtia oli koko radan ajan kivasti ja nyt jopa A-esteet sujuivat reippaasti eli innostin Hugoa alastulossa niin, että se tuli vauhdilla alas asti, ja vapautin sen saman tien, kun tassut koskivat maata eli oli melkeinpä juoksukontaktit. Varsinaisia juoksukontakteja emme voi alkaa tekemään, koska Hugo alkaisi varmasti hyppimään kontaktien yli, mutta tällä tavoin nopeilla vapautuksilla touhuun tuli kyllä intoa ja vauhtia lisää. Vapaatreeneissä havaitsin muuten Hugon kohdalla hyväksi keinoksi myös sen, että laitan pallopalkan odottamaan A-esteen eteen. Tällöin Hugo havaitsi pallon jo lähtiessään tulemaan alas kontaktilta, ja näin alastulo sujui selvästi vauhdikkaammin kuin ilman etupalkkaa. Eli treenaillaankin näitä kontakteja nyt etupalkalla tästä eteenpäin :)

Oli kyllä huippukivat treenit ja tästä intoutuneena päästimme vielä koirakin jäähdyttelylenkillä lumiselle pellolle juoksemaan. Nämä ohjatut agilityt jäävät nyt joulutauolle ja jatkuvat loppiaisen jälkeen. Sunnutai-illan vapaatreenit, joissa treeniryhmämme Sonja ja Ofelia ovat meidän kanssaan nyt käyneet, jatkuvat toki normaalisti joulunkin aikana. Lisäksi seuramme valmennusryhmän joululoman aikana 3.1. olevat vuorot myytiin halukkaille seuran jäsenille koirakon tasosta riippumatta, joten olemme nyt tuolloin menossa Niina-Liina Linnan pitämiin treeneihin! Eli ei me nyt ehkä ihan päästä vieraantumaan agilitystä, vaikkei näitä omia ohjattuja treenejä olekaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti