perjantai 22. toukokuuta 2015

Kaksi erilaista rundia paimentamassa

Lauantaina 16.5. oltiin Jipin kanssa Kausalassa paimentamassa ja tästä todistusaineistona on muutama kuvakin - kaikki kuvat Lindan ottamia, kiitos! Ennen omaa vuoroa Jippi pääse tekemään tuttavuutta Wirneen K-sarjalaisiin. Oli kovin kiinnostunut pentusista, mutta tutustui ihan vain aidan läpi. 10,5-viikkoisen Warma-pennun kanssa sen sijaan pientä leikkiäkin virittelivät, tokikaan ei voinut ihan vapaana päästää telmimään, kun toinen oli kuitenkin vielä niin pieni :)
W. Kilpikonna ja Jippi, (c) Linda Malmlund
Oli muuten kiva huomata, että "käy siihen"-käskyn alla rauhassa odottelu toimi myös paimentamassa:
Jippi seuraa muiden paimentamista silmä tarkkana. (c) Linda Malmlund
Ensimmäisellä kierroksella Jippi oli jotenkin kovin varovainen ja tuntui vaihtelevan on- ja off-asentojen välillä. Keksi välillä sijaistoimintoja ja tuntui kaikkinensa olevan vähän hämillään. Treenailtiin hakukaarelle lähettämisiä ja tässä korjattiin sitä, että Jippi herkästi lähti paikoiltaan liikaa kohti lampaita sen sijaan, että lähtisi selvästi kaarelle. Tätä saatiin kyllä korjattua, kunhan olin itse omien apujeni kanssa oikeaan aikaan liikenteessä, mutta jostain syystä itselle tämä oli tosi haastavaa eli toisin sanoen tunnuin olevan melkein poikkeuksetta myöhässä. Hitsin vaikea laji, mutta ehkä juuri siksi niin koukuttava! Tehtiin lopuksi ihan pari kuljetusta niin, että pysäytin Jipin tasapainoon ja siitä tehtiin kuljetus pyöröaitauksen aidalle. Nämä sujuivat ihan ok, mutta tosiaan jotain jäi kyllä omasta mielestäkin vielä puuttumaan eli jotenkin touhu oli vähän vaisua.

(c) Linda Malmlund
(c) Linda Malmlund
Toisella kierroksella meno olikin sitten jo ihan erilaista ja kouluttaja kommentoikin, että ihan kuin olisi eri koira nyt töissä. Tällä kierroksella ei tullut enää keskittymisen herpaantumisia, vaan Jippi teki töitä hyvin keskittyen alusta loppuun. Se pysyi innokkaana, mutta kuitenkin kuuliaisena eli ei sinkoillut ja pysäytykset toimi hienosti. Itse asiassa olen ollut aika yllättynyt siitä, että Jippi tosiaan malttaa pysähtyä ja käydä maahan heti käskyn kuultuaan eli tietyllä tavalla tämä lohduttaa itseäni kovasti, kun on aina se pysäytysmahdollisuus, jos meinaa tilanne käydä itselle liian hankalaksi tai en tiedä mitä tehdä. Tällöin pystyy stopata koiran ja kääntyä kouluttajan neuvojen puoleen :)

Tehtiin tokalla kierroksella aluksi taas muutamia kaarelle lähetyksiä ja näissä oli samat haasteet kuin edelliselläkin kerralla. Tätä täytyy siis työstää ja pitäisi ehdottomasti alkaa harjoitella "out"-käskyä ihan kotitreeninä, jotta Jippi reagoisi tähänkin, kun nythän oikeastaan reagoi vain sauvalla annettuun merkkiin. Itsellä isona haasteena on se, etten osaa oikein käyttää sauvaa oikein. Usein olen sen kanssa myöhässä tai jätän paineen päälle liian pitkäksi aikaa, mikä näkyy Jipin epävarmuutena. Tällä toisella kierroksella tosin ei epävarmuutta ollut näkyvissä eli sen osalta onnistunut kierros! Kuljetukset oli tällä kierroksella aika kivoja (siis Jippi teki hienoa työtä, itse taas olin aika hukassa, mutta kouluttaja onneksi kärsivällisesti neuvoi ja vähitellen ehkä aloin pieniä palasia hoksatakin). Tehtiin kuljetuksia myös niin, etten enää pysäyttänyt Jippiä tasapainoon ennen kuljettamaan käskemistä, vaan vaihdettiin kuljetukseen suoraan kaarelta. Tämäkin toimi yllättävän hyvin eli Jippi malttoi kuljettaa rauhallisessa ravissa. Nyt tuntui siltä, että Jippi alkoi yhdistämään "siitä"-käskyn kuljettamiseen, kun edellisellä paimennuskerralla ei vielä selvästi ymmärtänyt mitä se tarkoittaa (eihän sitä oltu koskaan treenattu, joten ei Jippi sitä toki voinut osatakaan!).

Kaikkiaan siis tokan kierroksen työskentely oli jo ihan paimennuksen näköistä touhua, vaikkakin ihan alkeissahan me edelleen ollaan :) Mutta ei se mitään, vaikka edetään minimaalisen pienin akselin, kunhan edes välillä tuntuu, että edetään! Kouluttaja kommentoi, että Jipillä on tosi varmat pysäytykset ja se tosiaan tuntui pitävän paikkaansa, sillä kertaakaan ei juossut läpi pysäytyksestä. Olipas hauskaa! Innolla odotetaan taas seuraavaa kertaa - paimennus on varsinkin tässä alkuvaiheessa siitä "hauska" laji, ettei koskaan tiedä millainen se koira on seuraavalla kerralla :D Asiat, jotka nyt toimi hyvin voi levitä totaalisesti käsiin ensi kerralla ja toisaalta taas jokin mikä ei nyt toiminut lainkaan voikin yhtäkkiä loksahtaa paikoilleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti