tiistai 26. toukokuuta 2015

Wirneen leiri 2015

Perjantaina 22.5. pakkasin Jipin ja laukut autoon ja suuntasimme Yläneelle Kuralan Kartanotilalle leireilemään Wirneen poppoolla. Majoituimme Kurki-mökissä Jennan & Hyrrän (+ Jennalla hoidossa olleen Islan), Millin & Priyan ja Jennyn & Ilon kanssa. Meillä oli tosi kiva mökkiporukka! Paljon tuli juteltua (molemmat illat venyivät myöhään yöhön höpötellessä) ja koiratkin tulivat hyvin toimeen, joten pystyivät olemaan mökissä paljon vapaanakin. Yöt koirut viettivät häkeissä ja päivisin ne oleskelivat autoissa ruokailujen yms. ajan, mutta muutoin saivat mökissä olla vapaina. 
Ensimmäisenä yönä erehdyin laittamaan Jipille juoksupöksyt jalkaan ja niiden vuoksi se oli tosi levoton. Touhusi housujensa parissa vaikkak kuinka kauan, kunnes kävin ottamassa ne siltä pois. Sitten olikin jo sen verran kuumissaan parin tunnin puuhastelun jäljiltä, että läähätteli ja levottomuus jatkui. Lisäksi olin laittanut häkkiin pohjalle paksun karvapeitteen, minkä vuoksi Jipillä tuntui olevan myös kuuma. Päädyinkin sitten viemään Jipin yön pariksi viimeiseksi tunniksi autoon, kun sää oli moiseen sopiva. Seuraavana yönä olinkin jo viisaampi - ensinnäkin vaihdoin häkin pohjalle karvapeitteen tilalle kevyemmän viltin ja toisekseen jätin pöksyt pois jalasta. Ja tämä yö sujuikin sitten jo ilman levottomuuksia Jipin osalta! 

Perjantai

Leireily aloitettiin päästämällä koirat hetkeksi leikkimään. Jipin juoksujen vuoksi joutui toki jättämään urosten kanssa leikkimiset väliin, mutta tyttöporukassa pääsi Jippikiin riehumaan ja kivaa oli! 
(c) Jenny Söderlund
Kun kaikki olivat asettuneet aloilleen mökkeihin, oli aika syödä tortilloita - NAM! Syömisten jälkeen innostuttiin vielä vapaatreenailemaan. Minä tokoilin Jipin kanssa tehden kaukoja. Asentovaihto maasta istumaan sujui hyvin, sillä Jippi tekee ko. liikkeen säpäkästi ja yhdellä ponnahduksella maasta istumaan eli ilman "kelaamista". Istu-maahan -vaihto sen sijaan on haastava etenkin silloin, kun Jipillä on kierroksia, sillä tällöin Jippi herkästi pompahtaa aavistuksen eteenpäin syöksyessään maahan. Muuten liike on melko hyvä, sillä maahanmenotekniikka on sellainen, kun sen haluaisinkin olevan ja suoritus itsessään on ripeä. Täytyy tehdä vielä paljon täsmätreeniä noihin maahanmenoihin lähietäisyydellä, jotta saadaan se eteenpäin liikahtaminen pois. Muistan saaneeni Hugolle ko. liikkeeseen vinkeiksi sivupalkan käyttämisen eli koiran molemmille puolelle namipinot ja palkkaus aina vuorotellen kummastakin pinosta. Täytyy siis tätä kokeilla Jipillekin, josko eteenpäin pyrkiminen vähenisi tällä keinolla! 
Lisäksi tehtiin seuraamista ja etenkin liikkeellelähtöjä. Teen nyt tehotreeniä lyhyillä parin askeleen seuraamispätkillä, sillä seuraamisessa juuri se liikkeellelähtö takkuaa eniten eli kontakti saatta tällöin hetkeksi herpaantua ensimmäisellä askeleella. Tätä yritetään nyt estää vahvistamalla kontaktia juuri siinä ekalla askeleella ja palkkaamalla hyvistä lähdöistä. 

Tehtiin lopuksi vielä lyhyet kontaktitreenit puomin alasmenolla. Apupalkkaajaa ei nyt ollut, joten lähetin Jipin kontaktille jääden itse Jipin taakse. Palkkaus toimi lentävällä pallolla eteen. Ensimmäisillä parilla toistolla Jippi kääntyi voimakkaasti puoleeni ja liukeni kontaktilta, kun palkkaa ei alkanut kuulua. Selvästi oli vähän hämmentynyt, kun apupalkkaajaa tai etupalkkaa ei näkynyt. Uusittiin suoritus pari kertaa, kunnes Jippi tuntui muistavan, mitä siellä kontaktilla oikein piti tehdä. Tämän jälkeen saatiin useita toistoja niin, että Jippi juoksi kontaktille pitäen katseen eteenpäin ja rintamasuunta koiralla pysyi koko ajan eteenpäin. Vapautus ja lentävä palkka tuli aina Jipin katsoessa eteen ja tarjosikin sitten tätä hienosti!

Lauantai

Noin puolet porukasta suuntasivat heti aamupalan jälkeen hakuilemaan ja loppupuolisko suuntasi agikentälle. Itse kuuluin agilitaajiin, joten niinpä minäkin menin rakentamaan kouluttajamme Esa Lehdistön johdolla rataa. Teimme tätä rataa aamupäivän aikana kolmessa ryhmässä niin, että kullakin koirakolla oli 2x7 min treeniaikaa. Jostain ihmeellisestä syystä itseäni vähän jännitti treenata näiden silmien alla. Wirneen-porukka on kannustavaa ja tosi kivaa treeniseuraa eli tiesin kyllä, ettei ollut mitään syytä jännittää, mutta siitäkin huolimatta aavistuksen jännitti. Ja sitten vielä oli meille uusi kouluttaja, mikä sekin usein minulla saa vähän jännitystä alkuun pintaan. Osittain tästä johtuen ja kenties osittain Jipin väsymyksestä johtuen (se oli aamulla jotenkin normaalia hitaamman oloinen - ehkä johtui siitä, ettei Jippi juurikaan nukkunut yöllä...) treenit menivät kohtalaisen huonosti. Rata oli kiva ja periaatteessa olisi pitänyt olla ihan selvitettävissä. Meillä tuli kuitenkin tyhmiä virheitä, kun oma rytmitys oli aika ajoin pielessä (Jipin yhtäkkisen hitauden vuoksi en osannut säätää omaa etenemistä sen vauhtiin...) ja Jippi ei oikein imenyt esteille tavalliseen tapaansa. Yllättävän haastavaksi osoittautui kohta, jossa hyppy piti suorittaa takaakiertona ja lähestymiskulma oli aika lailla siivekkeen suuntainen. Itse jotenkin oletin koiran hakeutuvan hypyn taakse, mistä johtuen sitten kerta toisena jälkeen jätin kunnollisen takaakierto-ohjauksen tekemättä ja Jippi ajautui hypyn etupuolelle. Sitten, kun tein takaakierto-ohjauksen, tein sen liioitellusti (varmistelua...) ja olin myöhässä jatkoa ajatellen. Tämä tuli nyt ehdottomasti treenattavien listalle!
(c) Minna Karjalainen
(c) Minna Karjalainen
(c) Minna Karjalainen
(c) Jenna Oinonen
(c) Jenny Söderlund
Ruokailun jälkeen oli vuorossa uuden radan rakentaminen ja taas 2x7 min treeniaikaa per koirakko. Oma jännitys oli nyt jo kaikonnut, sillä aamun huonosti mennyt treenipätkä sai itselle sellaisen fiiliksen, että ei se nyt ainakaan huonommin voi mennä :D Eikä se mennytkään. Nyt oli jo Jipillä vauhtia enemmän (oli kenties lepäillyt parin tunnin odotusajan) ja itselläkin ihan erilainen fiilis tekemisessä. Saatiin tehtyä tosi hyviä pätkiä ja päästiin radan loppuun asti (vaikkei ihan yhdessä pätkässä tehtykään). Tosi harmi, ettei tullut kuvattua yhtiäkään treenejä leirillä, sillä näitä tokia treenejä olisi kehdannut jopa laittaa näytille - aamun treenejä sen sijaan ei :D Ratapiirrokset laitan näytille, kunhan saan ne käsiini!
(c) Maija Piippo
(c) Jenna Oinonen
(c) Jenna Oinonen
Maastolajeja en leirillä treenannut Jipin kanssa lainkaan. Ei sillä, etteikö niitä olisi ollut hauskaa treenata, mutta koska Jipin hakutreenit ovat nyt menneet muuutamina viime kertoina vähän heikommanlaisesti, en viitsinyt nyt lähteä hakua treenaamaan. Tokihan treeniä juurikin kaivattaisiin, kun kerran homma ei toimi (treeneissä viimeksi tehtiin hajuhakua liinan kanssa ja nyt oli jo vähän ideaa), mutta koska ongelmat nenänkäytössä tuntuivat alkavan aika lailla juoksujen aikaan, niin pohdin, että voisiko juoksut olla osasyynä...? Tämän vuoksi en nyt viitsi juoksujen aikaan "pakkotreenata", vaan odotetaan juoksujen jälkeistä elämää ja katsotaan sitten, näkyykö eroa. Mikäli ei, niin sitten tosiaan treenataan palaten vähän taaksepäin treeneissä eli juurikin tuohon hajuhakuun :) Eihän se Jippi loppuen lopuksi ole maastossa juurikaan treenannut, kun talvella tehtiin erilaisia treenejä. 
Jippi ja Djali (W. Kilpikonna) (c) Jenny Söderlund
Tein kuitenkin lauantaina pienen ilmaisutreenin, johon pyysin Emiliaa avuksi. Annoin Emilialle kasan irtorullia. Emilia oli ihan näkyvillä ja lähetin Jipin "rulla"-käskyllä hakemaan rullaa maalimiehen kädestä. Ensimmäisellä noudolla Jippi otti rullan vähän varovaisesti, mutta seuraavilla kuulemma oli selvästi määrätietoisempi tekemisissään. Rullan palautuksessa ollaan nyt otettu kriteeriksi se, että Jipin täytyy käydä koskettamassa kuonolla kättäni rulla suussa ja tämän jälkeen se saa vapaasti pudottaa rullan. Ensimmäisen rullan se toi "käsi"-käskyllä kyllä lähelle, mutta pudotti ennen kosketusta. Toistin käskyn ja tällöin se nappasi rullan uudestaan suuhun ja kosketti kättä saaden palkan. Seuraavilla kolmella toistolla se toikin rullan ihan kädelle asti pudottaen vasta tökättyään kättä. Hienoa! 

Tässä välissä otettiin myös 1-vuotiaista J-pentusista sekä pentuekuva Prilla-äidin kanssa (Harmi,että Melli ei päässyt leirille mukaan eli pentuekuvasta jäi yksi uupumaan...) että yksittäiskuvat. Lauran ottamat kuvat laitan  näkyville myöhemmin, mutta koko pentueesta otti kuvia myös Jenna eli tässä pari: 
Jäynä, Nox, Prilla, Maggie, Kayla, Jippi, Just ja Jedi (c) Jenna Oinonen
Prilla, Maggie, Kayla ja Jippi (c) Jenna Oinonen
Illalla oli vuorossa grillailua, mutta oltiin ehditty jo herkutella pohjalle sipsejä ja karkkeja, joten minulta jäi grillailut väliin. Tuli kuitenkin syötyä pastasalaattia, joka oli tosi hyvää. Ruoan jälkeen Jippi pääsi Ilon ja Priyan kanssa pellolla juoksemaan ja samalla lämmittelemään viehejuoksua varten. Hannamarilla oli viehe mukana, joten treenailtiin RotuRace-kisaa varten :) Kävelin Jipin kanssa lähtöviivalle viehe kädessäni ja esittelin Jipille vieheen niin, ettei se ainakaan oudoksuisi muovipussin palasista ja räteistä kasattua viehettä. Lähdöstä Jippi lähti vieheen perään innolla ja juoksi maaliin asti sen perässä, mutta heti vieheen pysähdyttyä vieheestä tuli sen mielestä valtavan tylsä. Tokalla juoksukerralla se lähti perään, mutta muisti sitten ilmeisesti, ettei kyseessä ollut elävä karkulainen, vaan pelkkä rätti ja niinpä se kiepsahti ympäri ja palasi vähän matkaa luokseni, kunnes lähti taas pinkomaan vieheen perään. Koska olemme menossa RotuRace-kisaan mukaan, halusin vielä lopuksi tehdä yhden juoksun niin, että joku toinen lähettää Jipin ja minä olen maaliviivalla kutsumassa (tämä on sallittua RotuRacessakin). Tällöin Jippi juoksi innolla taas vieheen perässä eli tällä tyylillä varmaan kisassakin mennään :) Kyseessä on toki ihan leikkimielinen kisailu, joten ei olisi vakavaa, vaikkei koira sitten päätyisikään viehettä ajamaan, mutta tosiaan eiköhän se Jippi siinäkin tapauksessa luokseni pinkoisi. 

Sunnuntai

Sunnuntaina aamupalan jälkeen suuntasimme ottamaan leirikuvan. Maija otti kuvan, joten kuvaan päätyi muut leireilijät (20 hlö) sekä yhteensä kauhean monta koiraa (en jaksanut edes laskea :D ), kun myös K-pentuset olivat toki mukana. Aikamoinen porukka siis kasassa! Hirmu kivoja ihmisiä ja ihan parhaita koiria!
Wirneen poppoo leirelemässä (c) Maija Piippo
Kuvan ottamisen jälkeen Laura otti halukkaista koirista (tai halukkaiden omistajien koirista) verinäytteet Hannes Lohen koiran geenitutkimusryhmälle lähetettäväksi. Jippikin siis luovutti verta tähän tarkoitukseen. Tämän jälkeen sitten suuntasinkin taas rakenteamaan agirataa muiden treenaajien kanssa. Sunnuntaina oli vuorossa omatoimitreenailua, jota varten olin suunnitellut radan. Radassa oli pohjalla Satu Hillin reilun viikon takaisissa treeneissä ollut rata, mutta tein siihen sitten muokkauksia. Koirakot oli jaettu ryhmiin vähän tason mukaan ja ekalle ryhmälle minä pidin treenit. Hauskaa oli ja kaikilla sujui treenit hienosti! Tokassa ryhmässä treenasin itse Jipin kanssa ja lisäksi oli pari muuta treenaajaa, joiden kanssa treenailtiin toinen toistamme opastaen. Jipin kanssa treenit sujuivat nyt tosi kivasti. Näissä treeneissä kiinnitin huomiota erityisesti siihen, että kunhna ohjaan ennakoivasti, niin Jippi kääntyy esteillä ilahduttavan tiukasti. Lisäksi ennakointi ei myöskään tunnu aiheuttavan epäröintiä esteellä, vaan Jippi lukitsee esteet hyvin, jolloin pääsen hyvin ennakoimaan. Eli jäi hyvä fiilis treeneistä! 

Ruokailun jälkeen osat koirat pääsivät vieraiden ohjaajien ohjaamiksi ja Jippikin käväisi Evan (Prillan ja Maggien omistaja) kanssa treenaamassa pätkän. Oli mielenkiintoista nähdä, miten Jippi reagoi vieraaseen ohjaajaan ja hyvinhän se treenaaminen sujui vieraissa käsissäkin! Vähän yleisöön päin kaarrokset venyi, kun Jippi etsi katseellaan minua ja lisäksi lähdöissä Jippi aina vilkaisi minua kuin kysyäkseen, että onkohan ihan ok, että treenaa tämän toisen ohjaajan kanssa :D Mutta rata itsessään sujui kaksikolla hyvin! 

Itsekin ajattelin vielä tehdä lyhyen pätkän kyseistä rataa, kun aamun treeneissä oltiin tehty vain yksi lyhyehkö treenipätkä. Sain kuitekin pian huomata, että Jippi oli jo aika naatti, sillä nyt asiat, jotka aamulla olivat sujuneet kuin vettä vain, takkusivatkin ihan urakalla. Tämä näkyi etenkin estehakuisuudessa, minkä vuoksi tuli pari epätavallista kieltoa. Niinpä tehtiin pikkupätkä palkaten onnistumisesta ja jätettiin agitreenailut tämän leirin osalta siihen. Kyllähän Jipillä olikin ihan oikeus olla väsynyt kaikkien leirin aktiviteettien jäljiltä! Iltapäivällä treenailtiin vielä kevyesti tokoa ja samalla odottamassa olevat koirakot loikoilivat nurmikolla. Jippi pääsi painimaan Kayla-siskonsa kanssa ja kaksikolla tuntui olevan kivat leikit! Tokossa kouluttamassa oli Maija ja saatiin itse päättää, mitä haluttiin treenata. Meidän ensimmäinen treeniaihe oli kapulan pitäminen. Ongelmana siis edelleen se, että Jippi herkästi pureskelee kapulaa. Saatiin vinkiksi tehdä pitoa niin, että heti kapulan antaessa pidän ihan kevyellä otteella kuonon ylä- ja alapuolelta niin, että saan suun rauhoittumaan. Kun Jippi pitää rauhallisena, irrotan rauhallisesti otteen ja lopuksi pyydän kapulan irti ja palkkaan, kun rauhallinen pito-ote säilyy käsien poistuttua. Ideana oli tehdä koko liike mahdollisimman rauhallisesti eli tässä ei haluta nostattaa kierroksia. Treeneissä tämä tuntui toimivan hyvin ja sain palkattua hienoista rauhallisista pidoista. Kokeillaan jatkaa näin! 

Odottaessa tein Jipin kanssa vauhtinoutoa niin, että heitin kapulan, annoin käskyn Jipin ottaessa katsekontaktin ja vapautin paluumatkalla, kun Jippi oli noin parin metrin päässä minusta. Jippi teki kivan vauhdikkaita noutoja ja juoksi kapula suussa pitäen hyvää otetta kapulasta (vauhdissa se ei ole koskaan pureskellut kapulaa). Vapautuksesta se pudotti kapulan ja syöksyi kiinni leluun, mutta usein vaihtoi lelusta takaisin kapulaan. Ilmeisesti kapula on sen mielestä aika kiva juttu, kun menee lelupalkankin ohi :D

Tokalla kierroksella tehtiin luoksetuloja. Jippi on luoksetulossa alkanut istua aavistuksen vinoon eteen niin, että takapuoli on aina minusta katsoen hieman vasemmalla (koirasta katsoen siis oikealla). Maija pyysi näyttämään liikkeen sellaisenaan ja tietenkään nyt ei tällaista poikittamista ilmennyt :D Jippi istui kylllä aavistukseen vinoon, mutta toiseen suuntaan... Kuitenkin koska tätä vinousongelmaa on ollut, saatiin vinkiksi tehdä luoksetuloja niin, että minulla on joku kaksin käsin pideltävä lelu käsissä. Lelun avulla koira "vedetään" hyvää luoksariasentoon ja tällöin vahvistetaan myös koiran kontaktia. Kun Jippi sitten istuu eteen, vapautuan sen ja leikin lelulla. Tämä toimi tosi hyvin ja saatiin tehtyä tosi hienoja luoksetuloja näin eli tällä jatketaan!

Kotimatkalle lähdettiin lopulta noin puoli kolmen maissa ja lopun päivää kotona lojui kohtalaisen väsähtänyt Jipsteri :) Illalla jätinkin sen rauhassa nukkumaan ja suuntasin Hugon ja äitini kanssa vielä metsälenkille. Kohtalaisen aktiivinen viikonloppu siis takana...! 

Koiruudet saa nyt ansaitun treeniloman, kun minä saavuin eilen Wieniin työreissuun ja palaan lauantaina 6.6. Koiruudet jäivät Markuksen kanssa kotiin eli lenkitettyä ne kyllä tulee (vanhempanikin käyvät välillä auttelemassa lenkkien kanssa), mutta kaikenalinen treenaus on tauolla, mikä tekee koirille tosi hyvää! Ensi lauantaina Markus käy sitten viemässä Jipin Laura-kasvattajalle hoitoon viikoksi, sillä on ollut puhetta, että Jipin on hyvä käydä välillä Lauralla totuttelemassa siellä olemiseen. Tämä siis siksi, että jos Jipillä joskus tehdään pennut, niin ei sitten joudu ihan "vieraaseen" paikkaan kertaheitolla.. Tosin ihmisethän siellä ei tokikaan ole vieraita eli uskon, että Jippi kyläilee Lauran luona varsin mielellään :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti