maanantai 28. joulukuuta 2015

Katsaus vuoteen 2015 ja tavoitteet vuodelle 2016

Vuosi lähestyy loppuaan ja on aika kurkistaa vuoden takaisiin tavoitteisiin ja katsoa kuinka ne ovatkaan täyttyneet. Tähän kopioitu vuosi sitten kirjoitetut tavoitteet ja vihreällä kirjoituksella olen nyt kommentoinut, että miten ovat täyttyneet.

"Hugon ja Nooran tavoitteet vuodelle 2015

Agility:
-Kisataan kohtalaisen säännöllisesti kolmosissa ja jokunen nollakin sieltä olisi kiva saada (Parit kisat ehdittiin käydä ennen kuin ilmeni taas outoa hyppyhaluttomuutta ja jumiutumista. Mitään vikaa ei onneksi löytynyt, mutta tämä yhdistettynä takkuavaan menoon ja alkukesästä sattuneeseen hauislihaksen revähdykseen sai minut päättämään, että jätetään kisaaminen ja siirrytään treenaamaan matalemmin estein.)
-Ohaajalle rentoutta ja sujuvuutta liikkumiseen - myös kisaradoille! (Kisaradat saivat jäädä, mutta treeneissä ollaan saatu kyllä selvästi enemmän "flow'ta" ja Hugo on alkanut vähitellen taas hakeutua esteille paremmin. Selvästi alkaa itseluottamus sillä nousta ja tämän myötä vähitellen uskallan itsekin ohjata vähän rohkeammin).
-Kontaktit kuntoon (tämä voi olla haastava, kun puomin kanssa ollaan taisteltu jo niin kauan ilman, että siihen ollaan löydetty varmuutta, mutta jatketaan yrittämistä!) (Jumiutumisten ja etenkin hauislihaksen revähdyksen vuoksi päätin, ettei enää treenailla A:ta. Vaikka hauis on nyt ollut täysin oireeton ja parantui siis hyvin, tulee se kuitenkin aina olevan ns. riskialtis kohta, joten en halua turhaan kuormittaa etupäätä juoksuttamalla Hugoa A:lla. Puomin kontakteja ollaan treenailtu ja vähän varmempaa menoa on ollut, vaikkei edelleenkään tule kontaktille niin nopeasti kuin olisi toiveena).

Toko:
-Jatketeaan kotitreenailua hauskanpitomielessä (Toteutui - olemme treenailleet kotona ja välillä jopa käyneet kaveritreeneissä treenailemassa tokoa. Nyt, kun ollaan treenailtu ihan vain aktivointimielessä, niin ollaan onnistuttu tekemään treeneistä hauskoja ja Hugon motivaatio on ollut tosi kohdillaan!)
-Ei tavoitteita kisaamisen suhteen. Parit möllikokeet voisi tosin käydä kokeilemassa, jotta saisi vähän tuntumaa kisamaiseen paikkamakuuseen, mutta ihan sitten möllikokeiden sujumisesta riippuu, että haaveillaanko edes enää kisaamisesta. (Rally-tokon aloittamisen myötä se on tuntunut meille sopivammalta lajilta, joten toko jäänee kisamielessä kokonaan.)

Rally-toko:
-Treeniryhmäpaikka (ainakin kesäkaudelle!) (Toteutui - treenattiin ohjatusti kesän ajan ja talvellakin oltaisiin näin tehty, mikäli treeniryhmä olisi saatu kasaan. Talvella ollaan siis vain omatoimitreenattu)
-RTK1 ja ehkäpä jopa AVO:n korkkaus! (Ensimmäinen osa toteutui eli käytiin kolmessa kokeessa ja Hugo sai RTK1-koularin koesuorituksin 97 /100 p, 100/100 p ja 94/100 p. Avoimeen oli jo koepaikka varattuna, mutta selkäjumin takia annetut kipulääkkeet estivät osallistumisen. Melkein kuitenkin täyttyi siis tuo toinenkin osa ;) ).

Muuta:
-Tavoitteena olisi, että Hugo pysyisi terveenä ja jumittomana. (Hauislihaksen revähdys oli ikävä "takapakki" ja tämän lisäksi oli yksi isompi jumiutuminen, mutta muuten Hugo on vietellyt oikein vetreää ja tervettä vuotta. Nyt, kun agilityssa ollaan siirrytty treenailemaan mediestein ja jätetty osat kontakteista, niin Hugo on vaikuttanut pysyvän vetreänä eli toivotaan, että sama jatkuu!)
-Tarkoituksena tarkistaa kilpirauhasarvot alkuvuodesta. (Kilpirauhasarvojen osalta tarkistettiin vain T4-arvo, kun ELL suositteli testaamaan ensin vain sen ja sitten jos se on kovin matala, niin sitten tarkistamaan sen TSH:n. T4-arvo oli noin 13 eli vaikka se oli vähän ehkä viitearvoja matalampi, niin ei kuulemma niin alhainen, että kertoisi kilpirauhasen vajaatoiminnasta.)
-Treenaillaan kesäkaudella jälkeä (toivottavasti viime kesää aktiivisemmin!) ja tavoitteena edistyä janojen kanssa ja saada kulmiin varmuutta. (Jälkiä treenailtiin jonkin verran ja kulmiin tosiaan tuli varmuutta. Janat edelleenkin haastavia. Janojen osalta treenisuunnitelmana, että kun treenataan janoja, niin varsinainen jälki on helppo ja sitten jos tehdään vaikeaa jälkeä, niin jätetään jana tekemättä. Jälkitreeneissä tuli esiin myös se, että Hugo ajaa hyvin minun tai Markuksen tallaamaa jälkeä, kun on tottunut näihin, mutta huonommin, jos on joku muu tallaamassa. Ensi kesänä siis yritetään saada muiden tallaamia jälkiä enemmän!).

Jipin ja Noora tavoitteet vuodelle 2015

Agility:
-Aloitetaan keppien ja kontaktien treenaaminen kesemmällä. (Toteutui. Kesällä aloitettiin keppien ja puomin treenaaminen ja syksymmällä A:n ja keinun treenaaminen. Kepit ja puomi on hyvällä mallilla - A ja keinu vielä kesken, mutta aloitettu nekin)
-Möllien korkkaus loppuvuodesta? (Möllit päästiin korkkaamaan jo kesällä, kun käytiin muutamissa supermöllikisoissa (mölleihin ei asiaa, kun A ei ole valmis). Tämä tavoite kuitenkin ylittyi huimasti, sillä korkattiinkin jo viralliset kisat hyppyradoilla joulukuussa saaden myös eka LUVA!).

Toko:
-ALO:n korkkaus sääntömuutoksen jälkeen eli syksymmällä ja ehkäpä varovaisesti uskaltaisi tavoitella ALO1-tulosta...? (Toteutui. ALO korkattiin uusilla säännöillä, käytiin kahdet kokeet ja kaksi ALO1-tulosta ehdittiin saada tämän vuoden puolella.)
-Hauskuuden säilyttäminen treenaamisessa ja riittävään motivointiin panostaminen, jotta into säilyy (meillä molemmilla!). (Toteutui. Treeneissä on ollut hauskaa ja Jippi tuntuu olevan helposti motivoitavissa myös tokoiluun. Itse asiassa kouluttajalta saatiinkin jossain vaiheessa neuvoksi, etten yrittämällä yritä nostattaa Jippiä, kun se aika herkästi saattaa nostaa virettä sitten turhankin korkealle).

Haku:
-Viikottainen treenaus hakuryhmässä. (Toteutui. Treenattiin koko vuosi ryhmässä, jossa kesäkaudella joka toinen viikko treenattiin hakua ja joka toinen viikko raunioita).
-rullailmaisun opettamisen aloittaminen (ei mitään tietoa, kuinka nopeasti tässä asiassa edetään, kun laji sen verran uusi itselleni...). (Toteutui. Rullailmaisua ollaan aloitettu, mutta Jippi on vasta hakenut rullaa näkyvissä olevalta maalimieheltä eli ei yhdistetty vielä hakua ja ilmaisua.)
-Tavotteiden asettaminen haun osalta tässä vaiheessa todella haastavaa, koska laji itselle uusi, eikä vielä oikein ole tietoa siitä miten siinä edetään. Joten ei aseteta oikeastaan muita tavoitteita vielä vuodelle 2015 kuin että treenailtaisiin säännöllisesti ja edistyttäisiin treeneissä sopivaa tahtia :) (Osittain toteutui. Jippi on edennyt hyvin siinä, että sillä on hyvä keskittymiskyky etsiessä ja se tekee partiointityylisiä tehtäviä varman ja keskittyneen oloisesti. Pistotukset hakumetsällä sen sijaan ovat tuottaneet päänvaivaa, sillä Jippi kovin mielellään pistotuksissakin lähtisi "sahaamaan", enkä ole saanut sille opetettua suoraan irtoamista keskilinjalta poispäin. Treenit jatkukoon siis!)

Paimennus:
-Tavoitteena käydä paimentamassa noin kerran kuussa. (Toteutui. Melkeinpä kuukausittain päästiin paimentamaan.)
-Ohjaajalle ymmärrystä lajista ja loogisuutta omaan toimintaan. (Ymmärrystä on hieman kertynyt ja välillä jopa ehkä tuota loogisuutta toimintaan, mutta edelleenkin taistelen sen kanssa, että annan aika ajoin epäloogisia signaaleja Jipille. Jipin työskentely lampailla on kuitenkin mennyt eteenpäin, sillä vihdoin se on alkanut pitämään hieman paremmin etäisyyttä (ollaan treenattu tähän suullista käskyä) ja kuljetukset toimivat aika kivasti.)

Muuta:
-Luustokuvaus vuoden iässä ja toki kovasti toivotaan sieltä hyviä uutisia! (Luustokuvaukset oli 1-vuotissyntymäpäivänä ja hyviä uutisiahan sieltä saatiin, kun kaikki tulokset oli priimaa :) )
-mahdollisesti MH-kuvaus (hyväksytysti) (MH-kuvausta ei vielä järkätty - ja ehkä hyvä niin, sillä olihan Jippi vielä tänä vuonna tosi nuori siihen - mutta kuvaus on jo varattu huhtikuulle!).
-Tavoitellaan toki terveenä pysymistä. (Toteutui. Ainoa eläinlääkärireissu luustokuvausten lisäksi oli se kerta, kun jouduttiin poistamaan nielusta sinne juuttunut ruohonkorsi.)

Nooran tavoitteita vuodelle 2015
-Kunnon kohottaminen (juoksulenkit?). (Olin laiska ja lintsasin kyllä tästä.... Kyllähän ollaan tehty silloin tällöin juoksulenkkejä nyt, kun onnistuu juokseminen yhdessä molempien koirien kanssa, mutta vähän turhan harvoin näitä on tullut tehtyä...)
-Oman liikkumisen parantaminen agilityssa - sujuvampaa, nopeampaa menoa ja parempaa rytmittämistä. (Tuntuu, että ainakin jonkin verran on tullut edistystä tässä! Paljon on vielä parantamisenvaraa, mutta suunta on oikea.)

Hugolla kaikki tavoitteet eivät toteutuneet, kun tuli tosiaan kesken vuoden tuo päätös lopettaa agilityn kisaaminen ja siirtyä treenaamaan niin, että meillä on hauskaa, mutta että Hugo säilyy hauisvamman uusimiselta ja toistuvilta jumeilta. Moni tavoite kuitenkin täyttyi ja kaikkiaan Hugolla on ollut hyvä vuosi :) Jipin osalta melkein kaikki tavoitteet täyttyivät ja osa jopa ylittyi.

Yksi suuri saavutus vuonna 2015 oli se, että Hugon ja Jipin välit ovat muuttuneet huomattavasti. Vuoden 2014 aikanahan kyllä kaksikko leikki ja viihtyivät toistensa seurassa, mutta Hugolla kesti todella pitkään ennen kuin se alkoi sietämään tiettyjä juttuja Jipiltä. Kotona ollessaanhan se oli pitkään tarkkana omasta tilastaan eli Jipillä ei ollut asiaa sen "tontille" ja kovin herkästi Hugon lemppari-ihmisiä tervehtiessä Hugo ärähteli Jipille jos se tuli liian innokkaasti tervehtimään. Tämän eteen tein aika paljon töitä, jotta loin Hugolle selkeitä rajoja siitä, että missä tilanteissa on ok huomauttaa Jipille ja missä tilanteissa taas ei Hugolla ole asiaa kommentoimaan, vaan on minun tehtävä pitää kakara kurissa. Lopulta vuoden 2015 alulla päästiin kuitenkin siihen tilanteeseen, että Hugolta jäi kaikki ärähtelyt ja murahtelutkin pois, eikä enää tällaisia tilanteita synny. Kesän aikaan se alkoi jopa leikittämään Jippiä sisällä (ennenhän ne leikkivät ainoastaan ulkona), eikä se enää vahdi sitä omaa tilaansa, vaan itse asiassa se on juurikin Hugo, joka useimmiten hakeutuu Jipin viereen nukkumaan. Myöskin mustasukkaisuus tiettyjen ihmisten seurassa on loppunut eli nyt voi ihan rauhassa antaa koiruuksien tervehtiä ihmisiä joutumatta seuraamaan, että osaahan Hugo käyttäytyä. Kaikkiaan siis Hugon ja Jipin yhteiselo sujuu nykyään vallan mainiosti. Oli näköjään Hugo vähän hitaasti lämpenevää sorttia, kun kesti melkein vuoden tuo kakaran hyväksyminen täysin...! :D

Ja sitten siirrytään seuraavan vuoden tavoitteisiin eli tässäpä nyt listattuna odotuksia ensi vuodelle 2016 :)

 Hugon ja Nooran tavoitteet vuodelle 2016
-Jatketaan agilityn treenaamista noin kerran viikossa rytmillä. Tarkoituksena on saada Hugon itsevarmuutta kasvatettua entisestään ja tämän myötä yhä enemmän irtoavuutta. Kisaamaan tuskin on tarkoitus suunnata, ja treeneissä tarkoituksena onkin tarkoitus jatkossakin käyttää medikorkeuksia. Pääpaino siis siinä, että meillä molemmilla olisi hauskaa!
-Tarkoituksena olisi päästä ainakin kesällä taas treenaamaan rally-tokoa ohjatusti. AVO on tarkoitus korkata alkuvuodesta ja tavoitteena on saada RTK2 vuoden 2016 aikana. VOI-korkkausta en vielä uskalla asettaa tavoitteeksi, kun riippuu niin kovasti siitä, miten tuo oikean puolen työskentely edistyy.
-Kesäkaudella tehdään metsäjälkiä ja hieman kiinnostuin myös verijälkimahdollisuudesta! Katsotaan, josko innostuttaisiin kokeilemaan sitäkin.
-Uutena harrastuksena Hugolle on kaavailtuna hajuerottelua/noseworkia. Tarkoituksena on aloittaa treenit alkuvuodesta itse kasaamani treeniryhmän kanssa kouluttajan kera. Nosework-kisoja ei taida vielä Suomessa juuri olla (eikä se ainakaan ole virallinen kilpailulaji), mutta mikäli sellaisia tulevaisuudessa ilmaantuu, niin voitaisiin mahdollisesti kokeilla Hugon kanssa tätä kisalajia! Mutta vaikkei kisaamaan päädyttäisikään, niin tarkoituksena olisi opettaa Hugolle hajuerottelua ja kesällä/syksyllä mahdollisesti kokeilla, josko Hugosta saataisiin sienikoira :)
-TERVEYS! Tämähän se on aina se kaikkein tärkein tavoite. Tavoitteena on säästyä lihasvammoilta yms. nyt, kun agilitytreeneissäkin siirryttiin vähän iisimpiin treeneihin. Muutenhan Hugo on ollut tähänkin asti kovin terve koira eli saman linjan toivon jatkuvan!

Jipin ja Nooran tavoitteet vuodelle 2016
-Agilityssa ensimmäinen osatavoite on saada kontaktit kisakuntoon ja päästä korkkaamaan agilityradatkin. Vuoden 2016 aikana toiveena olisi saada luokkanousu kakkosiin. Toiveena olisi "mahdollisimman ehjä" agilityvuosi ja mikäli sellainen saadaan, niin uskallan aavistuksen haaveilla myös kolmosiin nousemisesta vuoden 2016 aikana. Muttei haittaa, jos se jää vain haaveeksi :)
-Tokossa olisi tavoitteena saada TK1 alkuvuodesta. Varovaisesti uskallan ehkä asettaa tavoitteeksi myös TK2-koularin vuoden 2016 aikana! Tärkeintä on taas pitää treenit mielekkäinä ja ylläpitää Jipin intoa ja motivaatioa (joskaan tämä ei vielä ainakaan ole osoittautunut olevan mitenkään vaikeaa :D ).
-BH-kokeen suorittaminen hyväksytysti. Pitkä paikkamakuu hirvittää ja siksi en tämän kanssa halua kiirehtiä kauheasti, kun Jipillä on ollut toistaiseksi paikkisten kanssa pientä levottomuutta havaittavissa. Ensin siis tavoitteena löytää paikkiksiin oikea mielentila ja sen jälkeen voitaisiin sitten suunnata BH-kokeeseen.
-Kesällä on tavoitteena metsäjäljen kokeileminen Jipin kanssa. Ei olla jälkiä lainkaan tehty, mutta kokeillaan kuinka lähtee sujumaan!
-Paimennuksesta ja hakuilusta en osaa vieläkään oikein asettaa tavoitteita, kun edelleenkään en osaa yhtään arvioida minkälainen edistyminen olisi realistista. Toistaiseksi tavoitteena olkoon se, että molemmissa lajeissa mennään eteenpäin ja tavoitteet täsmentyvät varmasti sitten vuoden mittaan.
-MH-luonnekuvaus on tavoitteena suorittaa keväällä.
-Ja se TERVEYS! Jippi on toistaiseksi ollut kovin terve eli toivotaan toki, että näin on myös ensi vuonna.

Kovasti tavoitteissa on listattuna eri lajien kisatavoitteita yms., mutta siitäkin huolimatta ihan oikeasti suurin tavoite on tosiaan pitää molemmat koirat terveinä ja päästä puuhailemaan niiden kanssa useita eri juttuja niin, että koirat saavat aktiviteetteja ja mielekästä touhuamista. Kisa- ja tulostavoitteet on vain asetettu itseäni varten, jotta pysyy treenaamisessa jonkinlainen suunta ja kehittymisenhalu - se, että tuleeko tietty koulari tai tietty tulos tiettyyn aikaan vuodesta, ei ole niinkään merkittävää. Treeneissä itselleni on tärkeää, että sekä minä että koira nautitaan eli se olkoon meidän ykköstavoite harrastusten osalta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti