lauantai 13. syyskuuta 2014

Ja niin se viikonloppu alkoi!

Tässä alkuun pari kuvaa viikon takaa. Kuvissa siis 16-viikkoinen Jippi!
Eilen illalla töiden jälkeen pakkasin molemmat koirat autoon ja suuntasimme Markuksen kera kohti agihallia. Tarkoituksena oli treenailla lähinnä Hugon kanssa, mutta Jippikin pääsi treenailemaan lyhyesti. Hugon kanssa aloitettiin putkikulmilla. Treeni näytti näinkin simppeliltä:
  
Pulmia ei ole ollut tuollaisissa kulmissa, joka on esitetty numeroin 1a ja 2. Siinä siis vihreä viiva esittää koiran kulkemaa riettiä ja vihreä pallo on minun sijaintini. Hugo hakee putken siis hyvin, mikäli itse jään ikään kuin sisäkurviin lähettämään sitä. Eilen tein näitäkin lisäten vaikeusastetta lähettämällä Hugon ilman hyppyä ihan putken toisen pään kohdalta irtoamaan toiseen päähän, eikä ongelmia ollut. Se siis selvästi osaa ja pystyy kääntymään tiukastikin umpikulmaan. Siitäkin huolimatta nuo toisenlaiset käännökset, joka siis kuvattu lilalla viivalla ja pallolla ovat olleet älyttömän hankalia. Pareissa treeneissä on ollut tämän kaltainen kohta. Jos kulma on ollut loiva, tarkoituksena on ollut ihan vain päällejuoksutyylisesti ohjata koira putkeen, mutta tämä ei ole toiminut lainkaan, koska Hugo ei selvästi ole lähtenyt edes yrittämään hakea putkea, vaan juoksee vain suoraan minua kohti ja haukkuu sitten jaloissani, että mihinkäs nyt mennään. Putkikäskyyn se ei tuollaisissa tunnu reagoivan juurikaan. Viime treeneissä oli juuri tällainen kohta ja lopulta päädyimme kokeilmaan samaa hommaa pakkovalssimaisesti niin, että vielä oikein jarrutin alkuun Hugon menoa sen lähestyessä putkea. Tästäkään huolimatta homma ei meinannut millään luonnistua. Puhuimme kouluttajan kanssa, että minun seistessä putken suulla odottamassa Hugo tulee niin kovaa minua kohti, ettei se selvästi kokoa itseään yhtään ajatellen tulevaa tiukkaa käännöstä. Tällöin ei olisi reilua eikä ehkäpä turvallistakaan pakottaa Hugoa sellaisesta vauhdista yhtäkkiä kääntymään tiukasti putkeen. Niinpä vinkkinä oli vahvistaa jarrutuksia ja pakkovalsseja tällaisissa kohdissa. Pakkovalssilla saan ikään kuin tehtyä Hugolla paremman tien putkelle. Niinpä eilen sitten treenailimme juurikin näitä pakkovalsseja putkeen. Jos olin ajoissa ohjauksen kanssa ja toisaalta sopivan kaukan putken suulta niin, että oikeasti sain tehtyä Hugolle paremman tien putkelle, niin homma toimi. Helpottavaa nähdä, että tällaisetkin kulmat voidaan saada toimimaan, kun ohjaan oikein - hetken jo mietitytti, että mitä jos Hugo ei vain kykene näihin kulmiin. Olisi kurja mennä radalla tietäen, että radalla on meille mahdoton putkikulma. Näin ei kuitenkaan nyt ole, vaan täytyy vain tätä treenailla. 

Tässä vaiheessa Hugo pääsi autoon odottamaan ja Jippi pääsi tositoimiin. Ohjelmassa jälleen putkeen irtoamista. Jippi selvästi reagoi jo putkikäskyyn eli kauempaaki ja vaikeammista lähetyskulmista lähtee hakemaan putkea käskyn kuullessaan. Niinpä tehtiin lähetyksiä suoraan putkeen eri kulmista ja palkka lensi aina putken jälkeen. Hyvin sujui ja tosiaan vaikkei mitään tiukkoja umpikulmia toki vielä edes kokeiltu, niin hyvin tuntuu hakevan, vaikkei lähestyminen ihan suora olekaan. Toisena treeninä tehtiin ohjaukseen tulemista. Tähän ei mitään esteitä tarvittukaan - ihan vain pentu, minä, namitargetti ja namipalkan vartija :) Asetelma siis näin simppeli: 
Pentu jätettiin siis istumaan nenä kohti noin 10 metrin päässä olevaa namialustaa, jota Markus vartioi. Minä asetuin puoliväliin matkaa aavistuken pois linjalta. Tavoitteena oli saada pentu lukemaan ohjausta niin, että se kiertäisi minut ohjauksen puolelta eli ikään kuin ulkopuolelta sen sijaan, että ampaisisi ohjausta lukematta suoraan linnuntietä namialustalle. Pari ensimmäistä kertaa kävi juurikin niin, että Jippi kaahasi nopeinta reittiä kohti edessä häämöttävää lihapullapalaa. Palkan vartija oli kuitenkin hereillä, eikä tästä siis irronnut palkkaa. Niinpä parin kerran jälkeen Jippi alkoi ragoida ohjauksiini ja saatiin monia hyviä toistoja niin, että se selvästi kurvasti pois linjalta ohjauksen mukaisesti ja irtosi siitä sitten hienosti namialustalle. Näitä treenaillaan sitten kotipihallakin jatkossa!

Jipin treenit loppuivat tähän ja Hugo pääsi taas jatkamaan treenejä. Tehtiin tokalla treenipätkällä pelkkiä keppejä niin, että lähetin Hugoa kepeille kaikista keksimistäni kulmista. Tehtiin eriasteisia avo- ja umpikulmia ja lisäksi jyrkkää umpikulmaa niin, että itse pakkovalssasin kepeille. Jyrkässä avokulmassa edelleen jos annan ihan itsenäisesti hakea kepeille, Hugo hakee herkästi tokaan keppiväliin. Ohjauksen avustmaan haki hyvin oikeaan väliin eli vielä jatketaan tämän vahvistamista. Umpikulmat sen sijaan on Hugolle helpompia ja taipuu hyvin jyrkästäkin umpikulmasta sinne oikeaan aloitusväliin. Kaiken kaikkiaan hyvät täsmätreenit!

Vietiin Markus ja Hugon kotiin ja Jipin kanssa jatkoimme matkaa Östersundomiin, jossa treffasimme Jipin siskon Justin ja omistajan Marian. Myös Marian aikuinen aussie Kipa oli lenkillä mukana. Tehtiin lenkki sen samaisen lammen ympäri, jota myös Hugon ja Jipin kanssa olemme jonkin verran kiertäneet. Voi että oli pennuilla lystiä! Kaikkiaan lenkkeilimme ja leikitimme pentuja 1,5 tuntia ja koko tämän ajan Jippi ja Just juoksivat pitkin pusikoita tai vaihtoehtoisesti pysähtyivät ottamaan painit. Niin hupaisia kakaroita! Kyllä oli tytöillä hauskaa ja tuntuivat olevan todella samanlaisia leikkityyliltään eli ovat todella hyvä leikkipari :) Lenkin jälkeen Jippi kävi hyvillä mielin kotona lepäilemään ja niinpä minä hieroin Hugon läpi telkkariohjelmaa samalla katsellen. Niin kuin jo edellisessä postauksessa kirjoitinkin, jumia löytyi lapojen takaa ja lannealueelta myös hieman (mitä nyt itse osaan arvioida), joten fyssaria nyt yritän metsästää!

1 kommentti:

  1. Voi kun ne pentulaiset on vaan niin kovin söpöjä! ♥ Ja kyllä se vaan toinen samanrotuinen pentu on parasta leikkiseuraa :)

    Loppuun voin kehaista jopa ymmärtäneeni suurimman osan agitermeistä! Tuo on kyllä koirissa jännä, että paperilla nuo Hugonkin putki harjoitukset näyttää lähes samoilta, mutta sitten toinen ei vain onnistukaan. NE osaavat pitää meidän varpaillaan :) Kiva kuitenkin, että siatte ongelman ratkotuksi!

    VastaaPoista