maanantai 9. helmikuuta 2015

On/off-kytkin löytymässä...?

Lauantaina (7.2.) aamulla suunnattiin Jipin kanssa treenailemaan pentutreeneihin. Tällä kerralla treenailtiin hyppytekniikkaa ja eteen irtoamista. Hyppytekniikkatreeninä tehtiin kasvavaa sarjaa (5-6-7-8 jalkaa, korkeus 15 cm) ja Jippi sopeutti hyppynsä hyvin näihin väleihin. Ihan ekalla toistolla selvästi lähti alkuun vähän rynnimään liikaa ja ajautui liian lähelle tokaa hyppyä, jonka takia rytmi meinasi vähän rikkoutua, mutta hyvin korjasi tekemisiään seuraavalla toistolla! Irtoamistreeninä tehtiin ihan ilman esteitä etupalkalle irtoamista ja tuli huomattua, että Jippi selvästi vähän empien vilkaisee minua ollessaan ohittamassa minua suoralla. Heti, kun se on minut ohittanut, se jatkaa kyllä palkalle määrätietoisesti, mutta se ohi menemisen hetki on sellainen, jossa Jippi aavistukseen jää miettimään ja vilkaisee minua. Toistojen myötä saatiin parempia suorituksia eli päästiin eroon turhasta minun kyttäämisestäni. Tuli myös huomattua, että Jippi ottaa selvästi etupalkkaajasta kovasti häiriötä lähtötilanteista. Lähdöissä ollaan kovasti harjoteltu nyt sitä, että siellä täytyy pysyä, vaikka loikin tai heittelen lelua Jipin edessä ja hyvin onkin alkanut sietämään moista häiriötä. Sen sijaan apupalkkaajaan vingauttaessa vinkupalloa, Jippi varasti lähdöstä heti. Täytyy siis lisätä treenilistalle toisen henkilön tekemän häiriön siedätys.

Illalla kävin molempien koirujen kanssa lenkillä ja olipas kiva pitkästä aikaa päästä lenkille niiden kanssa :) Käytiin peltoaukealla, jossa Hugo ja Jippi pääsivät rihemaan ja aika vauhtia ne menivätkin keppien perässä. Oli selvästi kaksikolla lystiä!

Sunnuntaina 8.2. oli Hugon treenivuoro. Mentiin sen kanssa kahdestaan hallille ja vuorossa oli Back-to-Basics -treenisessio numero 2. Tällä kertaa treenattavaksi valikoitui hyppytekniikka ja juoksu-A. Tehtiin hyppytekniikkapisteellä Hugonkin kanssa samaista kasvavaa sarjaa, jota tehtiin Jipin kanssa edellisenä päivänä. Tuntuu todella oudolta, että pikkuinen Jippi on jo niin iso, että se tekee treenejä jo maksikoiran mitoilla eli tosiaan Hugon kanssa asetettiin kasvavan sarjan välit samoihin mittoihin kuin Jipin kanssa edellisenä päivänä. Hugo handlasi homman hyvin. Toisena hyppytekniikkatreeninä tehtiin etäisyyden arviointia eli neljä ekaa hyppyä olivat 5 jalan etäisyyksin ja korkeudessa 20 cm. Vika hyppy oli alkuun 9 jalan päässä ja sitten 12 jalan päässä. 9 jalan etäisyydelle Hugo venytti askeltaan ottaen välin in-and-outina, mutta 12 jalan välillä mahdutti väliin yhden kokonaisen laukan.

Juoksu-A:lla on tullut nyt treeneissä niin paljon yliloikkia, että päätin suosiolla ottaa käyttöön ponnarin alastulokontaktin yläreunaan ja lisäksi etupalkan (namialusta). Tein ensin pari toistoa niin, etten itse liikkunut ja lisäsin liikehäiriön vasta sen jälkeen. Hienosti sujui juoksu-A-treenit ilman yhtään epäonnistumista, vaikka tosiaan tein toistoja, joissa jäin taakse sekä toistoja, jossa vedätin kunnolla tai juoksin A:n suorituksen aikana täysillä ohi. Lisäksi tein vielä niinkin, että otin kunnolla sivuttaista etäisyyttä, mutta hyvin Hugo suoritti A:n silloinkin ja fokus pysyi hyvin eteen, kun oli etupalkka käytössä.

Tässä muuten vielä aiemmin lupaamani video Hugon viikon takaisista keppitreeneistä:


Eilen illalla oltiin Jipin kanssa vielä tuuraamassa I-HAH:n jatkotason treeneissä. Muut tekivät ratatreeniä, mutta me tehtiin ihan vain pieniä pätkiä. Ensin harjoiteltiin U-putkeen umpikulmasta lähettämistä ja tämä oli selvästi haastavaa. Useampia kertoja Jippi kaahasi surutta putken molempien suiden ohi ja haki putken vieressä olevalle hypylle ollen varsin tyytyväinen itseensä :D Putki löytyi kuitenkin lopulta, kun rytmityksellä ja suhahduksella jarrutin ennen putkea. Tätä täytyy treenailla lisää!

Toisena treenipätkänä tehtiin pätkää, jossa oli U-putki ja sen jälkeen hyppy-pussi-hyppy -suora, jonka päässä oli kouluttaja apupalkkaamassa. Tehtiin kerran ensin niin, että kouluttaja raotti ihan aavistuksen pussia, mutta sen jälkeen siirryttiin tekemään koko pätkää. Nyt alkaa huomata, että Jippi etenee pussiin reippaasti ja yhtään empimättä, kun taas vielä edellisellä treenikerralla vauhti vähän hidastui, jos ei ollut kukaan pitelemässä pussia raollaan. 

Tänään oli vuorossa Jipin tokotreenit (kouluttaja Nina Manner). Saatiin taas itse valita treenattava liike ja minä valitsin noudon. Alkuun kerroin, että ollaan siinä pisteessä, että Jippi käskystä kyllä nostaa/ottaa kapulan suuhun ja pitää sitä hetken, mutta vähänkin pidempikestoinen suoritus johtaa otteen löysistymiseen ja siten kapulan tippumiseen. Niinpä nyt vinkiksi saatiin tehdä pitotreenejä niin, että palkka tulee aina juuri siitä pitämisestä, eikä niinkään siitä, että Jippi luovuttaa kapulan minulle. Nythän olen aina ottanut kapulasta kiinni ja "kiitos"-käskyllä pyytänyt Jippiä irroittamaan otteensa, jonka jälkeen olen palkannut. Tällöin kuitenkin vahvistetaan enemmänkin sitä luovuttamista kuin sitä pitämistä ja kenties juuri tällä saan aikaan sen, että Jippi alkaa ennakoimaan luovutusta. Niinpä tosiaan naksuttelinkin nyt silloin, kun Jipillä oli kapulasta hyvä ote. Naksutin toimii Jipillä vapauttamiskäskynä myös, joten naksautuksesta se pudotti kapulan, minkä jälkeen annoin palkan. Saatiin nyt neuvoksi kasvattaa kestoa mahdollisimman pian ja koska helposti jään junnaamaan treeneissä paikoilleen, niin sain ihan konkreettisen ohjeen edetä kolmella treenikerralla siihen, että pitoaika on minimissään 10 sek. Tämän jälkeen voidaan alkaa ottaa häiriötä mukaan eli kapulan tönimisiä tai kevyttä kapulan vetämistä.

Lisäksi käytiin läpi vauhtinoutoa. Sain vinkiksi tehdä tässä vaiheessa vauhtinoudot vielä niin, että pidän kiinni Jipistä kapulaa heittäessä ja lähetän sen vapaasta asennosta sitten kapulaa noutamaan. Ei siis vielä vaadita perusasentoa lähtöön, mutta sen sijaan sain vinkiksi kuitenkin vaatia katsekontaktia ennen lähetyskäskyn antamista. Tämä ei ollut tullut mieleenikään, sillä agilityssa sen sijaan ollaan kovastikin nyt treenailtu sitä katseen siirtämistä etupalkalle/esteelle ennen vapauttamista. Täytyy siis alkaa kuitenkin nyt tokossa tosiaan vaatimaan kontaktin ottamista tässäkin - onneksi koirat on niin fiksuja, että ne kyllä oppii tunnistamaan eron siinä, että koska tehdään tokonoutoa ja koska taas tehdään agitreenejä :)

Jippi on treeneissä aina jonkin verran levoton, mikäli ei koko ajan ole jotain tekemistä. Herkästi alkaa siis "kommentoimaan", mikäli juttelen kouluttajan kanssa liian pitkään niin, ettei sille ole mitään puuhasteltavaa. Kuitenkin tarkoituksena olisi, että se oppisi relaamaan tällaisinakin hetkinä, joten tänään päätin, etten ihan heti ekoihin komennushaukahduksiin reagoikaan mitenkään. Yhden tai kahden haukahduksen jälkeen tarjosikin yllättäen maahanmenoa, josta palkkasin rauhallisesti ja Jippi jäi makaamaan. Ollaan tehty "käy siihen"-treenejä niin, että olen esim. toisten treenatessa pyytänyt sitä ko. käskyllä maahan ja palkkaillut harvakseltaan rauhassa odottamisesta, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun Jippi tarjosi tätä toimintoa itsenäisesti. Superia!

Oman vuoron jälkeen treenailtiin vielä muutama toisto perusasentoa ja tuli melko hyviä toistoja. Tähänkin pitäisi alkaa lisäämään kestoa, koska Jipillä herkästi alkaa asento valahtamaan, jos perusasennossa pitäisi odottaa yhtään pidempään. Tehtiin myös muutama pätkä seuraamista oikealle käännöksen kera ja nämä sujuivat tänään taas vaihteeksi hyvin! Seuraamisen kanssa tuntuu kyllä olevan vaihtelevaa menestystä, riippuen osittain aina Jipinkin viretilasta. Ylikierroksilla ei oikein meinaisi malttaa keskittyä :) Lopuksi tehtiin vielä kaksi lyhyttä paikkamakuupätkää (noin minuutin per pätkä) toisen koirakon tehdessä omia tokotreenejään kentällä eli hyvää häiriötreeniä saatiin. Jippi ei vilkuillut lainkaan treenaavaa koirakkoa ja pysyi rauhallisen oloisena. Aavistuksen meinasi ekalla toistolla valahtaa lonkalle, mutta korjasin asennon suoraksi ja tämän jälkeen ylläpiti asennon hyvin.

Hugon kanssa rally-tokoilin tänään lenkin yhteydessä. Treenattiin paikalla kääntymisiä ja ihan huimaa, että Hugo on alkanut käyttämään takaosaansa käännöksissä! Se on ollut niin kankea takaosastaan, että olin melko varma, etten koskaan saisi sitä askeltamaan sivusuuntaan kunnolla. Mutta nyt alkaa jo aika ajoin löytyä hienoa poikittaisia askeleita sekä vasemmalle että oikealle paikallaan kääntyessä! Treenattavaa toki vielä riittää, mutta näyttäisi kuitenkin tulevan edistystä. Sen sijaan perusasennosta eteen siirtyminen on tosi hankala, jos en ota apuaskelta mukaan. ALO-luokassahan apuaskel on sallittu ja tällöin saa ohjattua Hugon tarpeeksi loivan kaarroksen kautta eteen, jotta pääsee suoristamaan itsensä riittävästi. Ilman apuaskelta sen sijaan Hugo kaartaa ihan liian tiukkaan, eikä millään mahdu suoristamaan kunnolla eteeni, vaan jää herkästi vinoon... Täytyy ehkä vielä vahvistaa tätä apuaskeleen kera enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti