tiistai 5. tammikuuta 2016

HSKP:n toko vol 1

Jipin kanssa aloitettiin tosiaan viime lauantaina 2.1. treenaaminen HSKP:n kisavalmiille ja kisaaville koirille suunnatussa tokoryhmässä. Siellä on ohjeistuksenakin kirjoittaa treeneistä päiväkirjaa, joten koska muutenkin kirjoitan mielelläni treenikuulumiset blogiin, niin nämäkin tulee nyt tänne.

Vasemmalle käännös
Ensimmäiseksi tehtiin kaikki koirakot yhtä aikaa vasemmalle kääntymistä. Kouluttaja huomautti, että Jippi käyttää vähän turhan huonosti vasemmalle kääntyessä takapäätä ja tottahan tämä on. Se enemmänkin kävelee käännöksen läpi sen sijaan, että ottaisi sivuttaisi askeleita takaosallaan. Väljyyttä käännöksessä ei ole, mutta silti se olisi topakamman oloinen, jos takapää olisi aktiivisempi. Niinpä treenattiin tätä tekemällä paikoillaan kääntymistä vasemmalle. Alkuun jumppasin vähän namiavulla eli namia koiran ulkopuolella pitäen sain Jipin pyörimään ristiinaskeltaen takaosalla. Tämän jälkeen siirryttiin tekemään käännöksiä ilman namiapua eli otin pari askelta seuraamista, jonka jälkeen mahdollisimman tiivis käännös. Vähitellen alkoin selvästi takaosa aktivoitumaan eli vaikkei nyt vielä saatu käännöksestä superia, niin näyttäisi siltä, että pienellä treenaamisella kyllä saadaan vasemmalle käännöksiin ryhtiä. Alkoi taas houkuttelemaan myös täyskäännöksen vaihtaminen saksalaisesta vasemmalle täyskäännökseen, kun sekin näytti nyt treeneissä sujuvan melko kivasti.

Peruutus
Tätä ollaan menneellä viikolla treenailtu kotona niin, että ollaan käytetty seinää apuna vinoutta estämässä. Kivoja seuraamispätkiä on jo saatu tehtyä (muutamaa askelta), mutta ongelmaksi on meinannut muodostua Jipin liian kova peruutustahti. Nyt siis tehtiin peruuttamisia niin, että kädessä käytettiin vielä palkkaa eli sillä saadaan Jippi askeltamaan riittävän rauhallisesti ja yksi askel kerrallaan. Teki kivaa peruuttamista ja suoraan myös ilman seinän apua! Peruutuksissa en käyttänyt tutittamista tai "namilla taaksepäin työntämistä", vaan nami on kädessäni koiran nenän edessä ja jättämisen kautta pyydän peruuttamaan. Tällöin Jippi joutuu ihan itse päättää lähteä peruuttamaan, eikä peruutus tule vain siksi, että minä työnnän namia rintaa kohti.

Häiriöt
Koirakot levittäytyivät halliin ja kouluttaja kävi oman nuoren koiransa häiriköimässä yhtä koirakkoa kerrallaan. Ensin kouluttaja tuli vain kävelemään edestakaisin koirakon edessä - ei minkäänlaista reaktiota Jipillä, vaan säilytti kontaktin taukoamatta. Seuraavaksi kouluttaja alkoi tehdä oman koiransa kanssa häiriökäskyjä eli teki meidän edessä maahanmenoja - näissä kerran Jippi puoliksi käänsi päätään kohti häiriköivää koiraa, mutta palautti kontaktin heti ja ylläpiti hyvin. Lopuksi kouluttaja kaivoi taskustaan lelun ja leikitti riehakkaasti koiraa meidän edessä. Kerran Jipin katse harhaili kohti leikkivää koirakkoa, mutta "oijoi"-huomautuksella korjasi kontaktin takaisin ja pysyi hyvin. Kouluttaja kommentoi, että Jippi piti hurjan hyvin kontaktia ja olin itse asiassa yllättynyt itsekin, miten rauhallisesti ja keskittyneesti Jippi tuijotti minua, vaikka ympärillä tapahtui kaikkea kivaa ja häiriöt oli melko suuriakin. Näitähän onkin nyt treenattu eli edistystä on selvästi tullut, koska veikkaanpa, että vielä muutama viikko sitten homma ei olisi toiminut ihan yhtä siististi ;)

Paikkamakuu
Kaikki viisi koiraa kerrallaan ja alokasluokan paikkis. Jippi meni napakasti maahan omalla käskyllään (oltiin tokana rivissä) ja odotti rauhallisena muiden käskytysten ajan. Jätin etupalkan (lihapulla maassa). Jippi teki rauhallisen keskittyneen paikkiksen ja makasi siistissä sfinksiasennossa. Ei haistellut tai pälyillyt ympärilleen. Käskytettiin yksitellen istumaan ja Jippi tuli naapurin käskyllä ylös. Annoin palautteen (oijoi) ja käskin takaisin maahan. Kouluttaja hyppäsi meidän yli ja käskytti toisella puolella olevan koiran ensin ylös ja palasi sitten vasta meidän kohdalle. Tällä kertaa Jippi ei reagoinut naapurin käskyyn, vaan nousi vasta omalla käskyllä. Kouluttaja sanoi, että hyvät napakat maahanmenot ja nousut, mutta tosiaan häiriönsietoa tähänkin lisää. Jippihän ei näitä virheitä tee koskaan maahanmenovaiheessa, mutta epäilen, että paikkiksen loppuvaiheessa palkan odotus on jo sen verran kova, että siksi herkästi ennakoi... Täytyy treenata, koska nämä on niin turhia pisteenmenetyksiä!

Paikkisten jälkeen tehtiin kouluttajan kanssa yksi koirakko kerrallaan haluamaamme liikettä. Vuoroa odottaessa tein Jipin kanssa vasemmalle käännöksiä ja kaukoja. Omalla vuorolla halusin katsoa tulevaa ALO-koetta silmällä pitäen oikealle käännöksiä. Ne on Jipillä edelleen turhan väljät. Näihin saatiin neuvoksi tehdä paljon kääntymisiä niin, että koira otetaan perusasentoon heti käännöksen jälkeen. Myös paikallaan kääntymisiä. Muistuteltiin alkuun pari kertaa nami kädessä tiiviitä kääntymisiä ja tämän jälkeen ilman palkkaa sama homma ja oli parempi. Nyt vain näitä pitäisi muistaa tehdä usein, eikä niin, että keskittyy näihin kerran kuussa ja siinä välillä antaa koiran tehdä kymmeniä väljiä käännöksiä :D Ei oikein edistä oppimista....

Seuraavaksi katsottiin kaukoja alokkaan tyyliin. Kouluttaja sanoi, että oli napakat hyvät vaihdot. Istumaannousuun sanoi, että tekniikkaa voisi yrittää vielä hioa, sillä nyt Jippi ei nousu suoraan ikään kuin pompaten ylös, vaan sillä tulee pari nopeaa väliaskelta etusilla sen noustessa. Haluaisin sille kuitenkin pomppaavat nousut, eikä tuollaista "hinausta" eli niitä työstettiin ihan lähityöskentelynä. Läheltä käsiavulla ohjaten tekeekin kyllä pompahtavat nousut, mutta heti, kun ottaa etäisyyttä, vaihtuu tekniikka hinaavaksi. Riskinä on, että etäisyyden kasvaessa ennestään, asento jääkin sitten jo vajaaksi, jos tekee hinaamalla. Siksi nyt siis täytyy tehdä paljon sitä tekniikkatreeniä niin, että Jipillä jäisi lihasmuistiin se pompahtava tyyli!

Kaikkiaan olin oikein tyytyväinen treenien jälkeen. Niin kivaa, kun Jipillä on hyvä keskittymiskyky, eikä se vilkaissutkaan toisiin päin treenien aikana, vaikka samalla kentällä treenasikin neljä muuta vierasta koirakkoa. Tokotreeneissä on/off tuntuu myös toimivan toivomallani tavalla eli tekee hurjan innokkaasti töitä, mutta hyvin pystyin myös laittamaan Jipin välillä kentän reunalle "käy siihen"-käskyllä ja mennä auttamaan ruudun tekemisessä ilman, että Jippi yhtään kuumuu kentällä treenaavista/leikkivistä koirista. Agilityssa on nimittäin vähän sitä haastetta, ettei malttaisi odottaa.... Täytyisi yrittää kyllä työstää sinnekin tuollaista samanlaista odottamista!


2 kommenttia:

  1. Tämmöset treenipostaukset on tosi kivoja :) Innolla odottelen jo, että mekin päästään treenaamaan ohjattuihin treeneihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon aina ajatellut, ettei näitä pelkkiä treenimuistiinpanoja jaksa kukaan lukea, mut oon halunnut kirjoitella näitä itseänikin varten. Mutta kiva kuulla, että joku näitäkin lueskelee :) Ja itse kyllä muilta luen tällaisiakin, kun saa usein ideoita omaankin treenaamiseen!

      Poista