perjantai 1. tammikuuta 2016

Tokotusta

Hugo ja Jippi testaamassa uutta sängynpeitettä. Koiriltahan on meillä pääsy kielletty sänkyyn silloin, kun olemme nukkumassa, ellei erikseen jostain syysyä pyydetä koiria sängylle. Ne kuitenkin saa mennä sängylle silloin, kun päiväpeite on paikoillaan ja Hugo tykkääkin tähystellä päivisin sängyltä naapuruston tapahtumia. Jippi sen sijaan ei mene sängylle koskaan ilman erillistä lupaa, vaikkei sitä päiväpeitotettuun sänkyyn hyppäämistä siltä olekaan mitenkään kielletty.

Tänään tuli tokoiltua molempien koirien kanssa kotosalla. Hugo pääsi treenaamaan rally-tokoa varten pyörähdyksiä. Hugo osaa seuraamisesta kiepin vasemmalle pienellä käsiavulla, mutta koska haluaisin häivyttää käsiapua edelleen, aloin opettaa ihan käskyistä pyörähdyksiä molempiin suuntiin. Pyysin siis "kieppi" käskyllä Hugoa pyörähtämään vastapäivään eli koirasta katsottuna vasempaan ja sitten "pyöri"-käskyllä taas myötäpäivään eli oikeaan. Ja Hugo oli siis edessäni ja itse istuin maassa eli tässä nyt tarkoituksena on saada Hugp pyörimään paikoillaan. Alkuun käytin käsiapuja, mutta kiepistä sai käsiavit todella pieniksi jo nopeasti. Pyöriminen taas on uudempi juttu, kun ollaan treenattu kieppiä vain vasemmalla seuraamisen yhteydessä eli siinä joutui antamaan vielä isompia käsiapuja. Tavoitteena on saada luitenkin molemmat suunnat sujumaan yhtä hyvin!

Hugo pääsi tekemään lisäksi myös kaukoja. Etäisyyttä kasvattaessa se herkästi jättää käskyihin reagoimatta, mutta nyt keskityttiinkin tekniikkaan ja tehtiin ihan lähietäisyydeltä. Sillä pysyy tosi kivasti takajalat kaikissa vaihdoissa paikoillaan, kun tekee läheltä. Harmi kyllä homma hajoaa etäisyyttä kasvattaessa, mutta rallya varten onkin tärkeämpää, että asentojen vaihdot sujuu puhtaasti minun ollessa vieressä.

Hugo teki myös peruutusta. Sehän osaa peruutuksen edelläni minusta pois päin, mutta seuraamisen yhteydessä peruutus on usein vinoa. Nyt hyödynnettiin alkuun käytävän seinää estämään vinoutta ja tuli nättiäkin pätkää. Tosin mahtui mukaan yksi oikealle vino peruutus, jonka seurauksena Hugo pakitti jalkojeni taakse ja jäi jalkoihin minun peruuttaessa. Vähän on siis vielä tekemistä, jotta paketti pysyisi kasassa :D

Jipin kanssa treenattiin peruuttamista. Sen kanssa on tehty minusta poispäin peruuttamidta palkasta luopumisen kautta ja koetin ensin minun sivulla peruuttamista myös niin, että jätin palkan eteen ja pyysin peruutusta, josta olisin sitten vapauttanut eteen palkalle. Tästä ei kuitenkaan oikein tullut mitään, sillä Jippi ei selvästi sisäistänyt, että mitä siltä oikein halusin. Niinpä tein saman jutun niin, että otin palkan vasempaan käteeni ja vein käden Jipin eteen sen ollessa vieressäni. Seisomisesta pyysin sen peruuttamaan ja alkuun palkkasin heti ensimmäisestä pakittavasta askeleesta. Tämän jälkeen aloin peruuttaa sen mukana. Päästiin tekemään muutamaa peruutusaskelta tällä tavoin eli vähän tuli edistystä. Toistaiseksi vielä apuna oli seinä tuomassa suoruutta peruutukseen.

Seuraavaksi tehtiin seisahtumista ja siitä maahanmenoa. Tajusin nimittäin, että Jippi on tehnyt maahanmenoja lähinnä istumasta ja seuraamisesta, mutta paikaltaan seisomasta ei olla treenattu. Tämä kuitenkin tulee jo avoimessa ruudun yhteydessä eteen eli ihan hyvähän sitäkin olisi opetella. Jippi herkästi tekee seisomasta maahanmenossa teputtelevia askeleita minua kohti, vaikka itse maahanmeno onkin ihan napakka. Teputteluihin kommentoin "oijoi" ja jätin palkatta ja käytin takapalkkaa estämään eteenpäin teputtelua. Saatiin lopulta teputtelu pois ja maahanmenot onnistui ilman eteenpäin syöksyä.

Lopuksi tehtiin vielä kaukojen maahan-seiso-maahan-vaihtoja eli hissiliikettä. Tehtiin edelleen niin, että olin Jipin vierellä maassa istumassa ja käytin käsiapuja taatakseni siistit vaihdot. Näitä vaihtoja ei kannata tehdä heti ensimmäisenä treeneissä, koska silloin maltti ei meinaa riittää siisteihin vaihtoihin, mutta nyt kun pohjalla oli muuta treeniä, niin jalat pysyi nätisti paikoillaan - ainakin valtaosin :D Nyt täytyy kyllä ehdottomasti ottaa näiden kaukojen seiso-maahan-seiso-vaihtojen kanssa tehokuuri, jotta päästään jättämään käsiavut pois ja vähitellen ottaa etäisyyttä. Nyt niitä on treenattu niin harvakseltaan, että tuntuu, että täytyy aina alkuun vain muistutella, mistä on kyse, eikä homma meinaa edetä lainkaa. Ihan minun saamattomuudesta kiinni tämä eli nyt vain otettava itseään niskasta kiinni ja treenattava näitä säännöllisesti :)

Tokorintamalle on tiedossa myös uusia tuulia. Nyt emme ole syksyllä tokoilleet lainkaan ohjatusti/ryhmässä ja se on näkynyt sellaisten suunnitelmallidten treenien puutteena. Itsenäisesti olen kyllä treenannut, mutta yleensä olen vasta treenaamaan alkaessani heittänyt päästä jonkin treeniaiheen ja moni aihe on jäänyt vähemmälle huomiolle. Perjantaisin ollaan syksyllä käyty VKK:n hallivuorolla treenaamassa, mutta se loppui tässä vuodenvaihteessa. Nyt kuitenkin päästiin Jipin kanssa kevättalveksi lauantai-iltaisin HSKP:n kisavalmiiden tokoryhmään, jota kouluttaa Pirkko Bellaoui. Lisäksi saatiin tokopaikka I-HAHn tokoryhmästä sunnuntai-iltaisin eli viikonloput onkin nyt tokopainotteisia. Lisäksi viikonloppuisin on tarkoitus myös Hugon kanssa treenailla sitä hajuerottelua ja innolla odotan niitäkin treenejä!

Kevättalven aikataulut on siis sellaiset, että maanantaisin on Hugon agilitytreenit (välillä saattaa Jippi tuurata tai olla molemmat koirat mukana, mutta pääsääntöisesti näissä on tarkoitus käydä Hugon kanssa), tiistaisin on Jipin agilitytreenit, keskiviikkoisin on Jipin peko-treenit ja viikonloppuisin on Hugon hajuerottelutreenit ja Jipin tokoja. Lisäksi Hugon kanssa on tarkoitus treenailla itsenäisesti rallya kevättalvellakin ja Jipin on tarkoitus käydä uimassa noin kerran viikossa. Sellaisia suunnitelmia siis tähän alkuvuoteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti