perjantai 15. tammikuuta 2016

HSKP:n toko vol 2

Koska tekstit on pelkkiä tokotreenilöpinöitä, niin oli pakko kaivaa pari vanhaa kuvaa tuomaan edes vähän väriä.

Viime lauantaina 9.1. oli tokat kennelpiirin tokoryhmän treenit. Aloitettiin tekemällä peruutuksia. Me ei Jipin kanssa kokeen takia oltu ehditty hirveästi näitä läksyjä opetella, mutta Jippi teki kuitenkin kivoja peruutuksia. Koira oli siis ohjaajan vierellä ja käytin edelleen namia koiran nenän edessä eli taas jättämisen kautta peruutettiin. Jippi peruutti melko sopivalla temmolla, vaikkakin täytyy edelleen kiinnittää treeneissä huomiota siihen, ettei peruutuksesta tule kilpajuoksua :D Peruuttaminen on myös kivan suoraa käyttäessä palkkaa koiran edessä eli vähitellen täytyisi nyt häivyttää se palkka ja katsoa jatkuuko peruutukset suorina.

Seuraavaksi tehtiin pareittain merkinkiertoa eli vuorotellen kierrätettiin tolpan ympäri (tolppana toimi agilitypituuden kulmakeppi). Jippi helposti aina ekalla lähetyksellä jättää kiertämättä, koska ei vielä ole ehtinyt nähdä, että motä pitää kiertää. Nyt tehtiinkin sitten niin, että kouluttaja kävi näyttämässä tolpan Jipin ollessa perusasennossa ja sitten kun lähetin, Jippi oli heti tilanteen tasalla ja teki vauhdikkaan kierron ja jopa ilman isompaa kaarratusta. Toistojen myötä kuitenkin tapahtui se, mikä hyvin usein Jipin kanssa tapahtuu: Se alkaa ennakoida minulla olevaa palkkaa eli lähtee käskystä eteen, muttei malta kiertää, vaan kurvaa jo ennen merkkiä hakemaan palkkaa (jota ei tietenkään tuollaisesta touhusta tule). Pyysin sitten uudestaan kiertämään ja sillä kertaa lähti, kun huomasi, ettei palkkaa tipu ilman kiertoa. Tehtiin vielä pari kertaa niin, että tein kierron jälkeen pysäytyksen seisomaan. Ekalla kerralla tuli pari turhaa askellusta paikoillaan, mutta tokalla kerralla teki täpäkän stopin. Noiden pysäytysten väliin tein pari normikiertoa, koska Jippi kovin herkästi alkaa ennakoida myös stoppeja..

Paikkistreeniin valitsin istumisen, koska sehän tosiaan on nyt sitten avoimessa edessä. Jippi istui minuutin nätisti siirtelemättä tassujaan. Oli rauhallisen, mutta valppaan oloinen eli ei näyttänyt siltä, että lösähtäisi maahan, eikä niin käynytkään.

Tehtiin lopuksi paljon liikkuroituja yhteisseuraamisia. Kaikki koirat teki siis seuraamisia rivissä ja seuraaminen sisälsi paljon tehtäviä ml. kaikki käännökset ja käännöksiä tehtiin myös paikoillaan ja hitaassa käynnissä ja juoksussa. Jippi selvästi tsemppasi ihan tosissaan nyt, kun tehtäviä sateli tiheään ja seurasi hyvässä kontaktissa. Kouluttaja kehuikin tiivistä kontaktia ja hyvää seuramispaikkaa/-asentoa. Itse lisäksi ilahduin siitä, että täyskäännökset vasempaan alkoi sujua paremmin. Vieläkin vaatii hiomista, jotta pääsen kääntymään ihan paikoillani, mutta vähitellen tulee edistystä. Se mikä sen sijaan oli iso miinus, oli se, että Jippi päästi pari piippausta. Normiseuraamisissa se ei ikinä piippaa, mutta nyt kun tehtiin vauhdikasta seuruuta, jossa oli paljon tehtäviä ja vieläpä tehtiin pitkä pätkä ilman palkkausta välissä, niin selvästi Jippi kuumui.
Sunnuntaina oltiin tokoilemassa I-HAHn tokotreeneissä ekaa kertaa. Uusi paikka oli selvästi vähän "jännä", kun Sporttikoirahallilla oli seinän toisella puolella äänekkäät agitreenit käynnissä. Vähän siis Jipin keskittyminen aika ajoin rakoili ja paikkiksissa näki, että sitä aavistuksen ahdisti joutua olemaan paikalla, kun naapurissa tapahtui selvästi jotain kivempaa. Treenit aloitettiin paikkamakuulla ja tehtiin se ilman etupalkkaa tällä kertaa. Hyvin sujui ja Jippi pysyi tässä vielä melko rauhallisena. Heti perään tehtiin paikalla istumiset ja itse epäröin vähän, että kannattaako minun tehdä ne peräkkäin, kun Jipille paikkikset yleisestikin on vähän tympeä liike ja sitten kaksi peräkkäistä paikkista voi tuntua jo supertympeältä. Tehtiin kuitenkin, kun kerran muutkin teki. Jippi oli rauhattoman oloinen istuessaan. Ei liikkunut, mutta kyttäili ympärilleen ja oli levoton. Palkkasin välissä kerran, mutta aika pian välipalkkauksen jälkeen Jippi siirtyi maahan. Annoin pienen "oijoi" palautteen ja käskin istumaan. Tämän jälkeen istui kyllä loppuun, mutta nuoleskeli huuliaan eli oli rauhaton. Jäi vähän itseä harmittamaan se, että tein Jipin kanssa molemmat paikkikset varsinkin, kun uusi paikka muutenkin oli Jipille vähän haastavan oloinen.  Seuraavissa treeneissä täytyy kyllä joko tehdä niin, että tehdään vain toinen paikkis tai sitten pyydän, että aloitettaisiin istumisella ja sitten sen jälkeen paikkamakuussa käyttäisin helpotuksena etupalkkaa...

Treeneissä on kaksi kouluttajaa, joista toisen kanssa tehtiin liikkeiden ketjuttamista. Saatiin valita kaksi liikettä, jotka suoritettaisiin liikkuroituna kokeenomaisesti peräkkäin. Valitsin avoimen luoksarin ja seuraamisesta seisomisen. Jippi oli astetta haahuilevampi ylipäänsä eli katseli normaalia enemmän ympärilleen. Itse liikkeet kuitenkin sujui ihan kivasti. Luoksaria tehtiin nyt ensimmäistä kertaa maasta, mutta siinä ei ollut mitään erityistä eli samalla tavalla tuli vauhdikkaasti luokse kuin istumastakin. Vähän tönäisi kättäni sivulle kurvatessaan eli kouluttaja sanoi, että kannattaa seurailla, että tekeekö se muulloinkin sitä. Ei ole aiemmin juuri tehnyt eli uskoisin, että oli "työtapaturmasta" kyse :D Liikkeestä seisomisessa kuulemma pysähtyi heti käskystä, mutta liikautti hieman toista etutassua vielä. Muuten hyvä. Itse kiinnitin huomiota pariin piippaukseen perusasentojen yhteydessä ja nyt täytyy kyllä oikeasti seurata, ettei piippaamista ala esiintymään useammin. Nyt uskon, että piippaus liittyi siihen, että oli haastava treeniympäristö ja vieläpä paimennustreenit olleet samana päivänä eli Jippi oli vähän väsähtänyt. Mutta tosiaan seuraillaan ja pitää alkaa puuttua siihen, jos sitä esiintyy muulloinkin...

Toisen kouluttajan treenipisteellä tehtiin kukoja. Kerroin, että istu-maahan-siirtymiset sujuu, mutta ollaa alettu treenata istumisiin uutta hypähtävää tekniikkaa. Näytettiin miten tätä ollaan treenattu ja kivasti Jippi lähietäisyydeltä teki hypähtävät nousut. Palkkasin kädestä, mikä sitten aiheutti sen, että Jippi puolestaan maahanmenoissa vähän liikautti takatassujaan. Huoh! Aina, kun korjaa jotain osaa liikkeestä, niin toinen hajoaa :D Noh, ei auta muu kuin ottaa taas enemmän taka- tai sivupalkkaa käyttöön, ettei ennakoi minulta tulevaa palkkaa.

Näytettiin myös miten ollaan treenattu seiso-istu-seiso- ja seiso-maahan-seiso-vaihtoja. Tein yhä käsiavulla ihan lähietäisyydeltä. Maahan-seiso-hissit ei meinannut millään toimia. Jipin takatassut ei suostuneet pysyä paikoillaan ja saatiinkin vinkiksi tehdä noita vaihtoja kuurimaisesti niin, että takaosa on tyynyn päällä. Tämän tarkoituksena on se, että koira tulee tietoisemmaksi takajaloistaan ja niiden tekemisistä ja epävakaa alusta saa koiran skarppaamaan takajalkojen kanssa, koska jos se siirtelee takajalkoja, niin takaosa tulee epävakaaksi. Tätä testattiin illalla kotona ja vaikkei nyt täysin kertaheitolla poistanut takajalkojen liikettä, niin selvästi kyllä sujui paremmin eli jatketaan nyt siis tyynytreenejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti