keskiviikko 6. tammikuuta 2016

TK1 Wirneen Jippijaijee

Tänään oli vuorossa tosiaan Jipin kolmas tokokoe ja sitä varten suunnattiin aamupäivällä rapsakassa -20 asteen kelissä kohti Espoota. Kokeen tuomarina oli Carina Savander-Ranne.

Pakkasen takia Jippi odotti kokeen alkua hallissa häkkimajoituksessa ja se otti oikein rennosti odotteluajan - ei turhia äännellyt, eikä ollut levoton, vaan makaili häkissä katsellen menoa. Ennen paikkamakuita otin hetkeksi Jipin häkistä ja tehtiin ihan pätkä seuraamista, jotta sain vain Jipin keskittymisen ympäröivistä lukuisista koirista (kaikki halusi selvästi odottaa vuorojaan sisällä, kun pakkasta oli sen verran paljon) minuun ja Jipin työmoodiin.

Paikkamakuu: 10. Oltiin kolmannen paikkamakuuryhmän toka koirakko eli siis toka maahan käskettävä ja kolmas istumaan käskettävä. Tämä oli oikeastaan ainoa, mitä aavistuksen paikkiksessa jännitin, koska Jippi on nyt herkästi lähiaikoina reagoinut naapurin istumiskäskyyn. Paikkiksen alkua Jippi odotti sivulla rauhassa ja meni omalla käskyllä vauhdikkaasti maahan. Varsinaisen paikallaolon Jippi suoritti rauhallisena ja piti koko minuutin ajan sfinksiasennon. Istumaankäskytyksissä yllätyin positiivisesti, sillä Jippi ei reagoinut naapurien käskyihin ja nousi minun käskyllä reippaasti ylös.
Seuraaminen: 8. Kokonaisuudessaan seuraaminen oli jo asteen parempaa kuin edellisissä kokeissa eli ei ollut niin hapuilevaa, vaan kontakti säilyi melko kivasti, eikä pälyillyt ympäristöä tms. Suurin moka kuitenkin tapahtui ekassa täyskäännöksessä ja se menee kyllä ehkäpä vähän oman tyhmyyden piikkiin. Aloin nimittäin juuri vajaa viikko sitten oikein urakalla treenata täyskäännöstä vasempaan eli niin, että Jippi pysyy läpi käännöksen minun vasemmalla puolella. Koska tämä on kuitenkin vielä kesken, kokeessa tein edelleen saksalaisen täyskäännöksen. Tai ainakin yritin tehdä.... Jippi selvästi oli hämillään koko touhusta eli ei oikein tiennyt, mitä sen pitäisi tehdä ja päätyi tekemään ihan oman ratkaisun eli kääntyikin yllättäen poispäin minusta ja löytyi käännöksen jälkeen oikealta puoleltani :D Käänöksen jälkeen annoin uuden käskyn, jolla Jippi vaihtoi seuraamaan toiselle puolelle. Täysin käsittämätön moka, mutta tosiaan todennäköisesti johtui siitä, että tyhmänä olin alkanut opettaa toisenlaista täyskäännöstä juuri kokeen alla. Ensi kokeessa sitten toivottavasti onkin jo käytössä täyskäännös vasempaan ;)
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 9. Muuten oikein hieno, mutta nousi vasta tokalla käskyllä takaisin perusasentoon. Ei ottanut kontaktia palatessani vierelle eli ehkäpä ensimmäinen käsky meni siltä hieman ohi, eikä siksi siihen reagoinut.
Luoksetulo: 10. Jäi tällä kertaa jättäessä rauhallisesti paikoilleen (jee!) ja tuli reippaasti luokse.
Noutoesineen pitäminen: 9,5. Aavistuksen levoton suu, muttei mitään rajua pureskelua.
Kauko-ohjaus: 10. Videolla näkyy, että Jipin istumaannousutekniikka on tosiaan tuollainen asteittainen eli ottaa pikkuaskelia etutassuilla nousun yhteydessä. Tekee sen kuitenkin sen verran reippaasti, ettei pisteitä veroteta, mutta siltikin tarkoituksena olisi saada tekniikkaa hiottua pompahtavammaksi, ettei nousut jäisi vajaiksi sitten, kun välimatka on pidempi. Kaikkiaan kuitenkin ihan siistit kaukot.
Estehyppy: 10. Jäi ensimmäistä kertaa kokeessa odottamaan rauhallisesti paikoilleen jättäessä hypyn taakse (JEEE!!!). Ennen on aina tullut pari askellusta etutassuilla, kun on ollut malttamaton, mutta ehkäpä tiukka kuri agilityn lähtötilanteissa (en anna yhtään siirrellä tassuja) on auttanut! Vauhdikas hyppy.
Kokonaisvaikutus: 10.

Yhteispisteet: 191/200, ALO1, KP, sij. 2/12. Ja tällä tuloksella Jipistä tuli siis TK1 Wirneen Jippijaijee.Kokeesta täytyy mainita vielä se, että tällä kertaa tykkäsin kovasti liikkeiden väleistä. Aiemmissa kokeissa on ollut vielä aika hapuilevaa, että miten me liikkeiden välit suoritetaan. Olen aina vapautuksen jälkeen palkannut kehumalla ja silittämällä, mutta sen jälkeen on kestänyt hetken ennen kuin olen saanut Jipin taas sivulle ja keskittymään. Nyt tämä sen sijaan toimi hyvin eli pyysin kehujen jälkeen suoraan sivulla ja seurautin "sivu"-käskyllä (muuten käytössä "seuraa") seuraavan liikkeen aloituspaikalle. Jippi hakeutui aktiivisesti aina liikkeiden välissä sivulle ja haki kontaktia, jolloin pääsin myös palkkailemaan sitä kehuin näissä kohdissa.

Nyt Jipin kuono kääntyy siis kohti avointa luokkaa, mutta ennen kokeisiin ilmoittautumista on meillä vielä töitä tehtävänä. Tässä listaa asioista, joissa eniten tekemistä (muitakin toki hiotaan vielä parempaan kuntoon):
-Seuraamiseen pitää opetella peruutusaskeleet (Tämä otettu työn alle ja edistyy kivasti)
-Ruutu pitää hioa kuntoon (Tätä treenattu harmillisen epäsäännöllisesti eli kunnollista edistymistä ei pääse tapahtumaan, kun treenit on kerran kuussa. Nyt siis aletaan treenailla tätä säännöllisemmin)
-Merkinkiertoon täytyy saada varmuutta (Tällä hetkellä Jippi osaa kyllä kierron 10 metristä, mutta yleensä ensimmäisellä käskyllä ei vielä lähde kiertämään, kun ei ole vielä bongannut edessä olevaa merkkiä, eikä tajua käskyllä vielä, että mitä sen pitää tehdä. Käskyllä se yleensä pälyilee ympärilleen, näkee merkin ja sitten seuraavalla käskyllä lähtee kiertämään. Tähän tarvitaan siis paljon varmuutta, että Jippi tunnistaa merkki-käskystä jo, että mitä tulee tehdä ja ehkäpä pitäisi miettiä virittelysanaa, jolla saisin Jipin vilkaisemaan eteenpäin ja bongaamaan merkin jo ennen lähetystä)
-Seuraamisesta istumaanmenoa täytyy hioa (nyt tarvitsee vielä pienen käsiavun, mutta tästä varmaan päästään eroon pienellä treenillä).
-Paikallaistumista täytyy alkaa treenailla (Tätähän ollaan tehty vasta ihan muutama kerta.)

Noutaminen on aika ok mallilla, vaikkakin edelleenkin Jippi hieman saalistaa kapulaa. Treenit ja hiominen siis ilman muuta jatkuu, mutta tuollaisenaankin noutaminen olisi ihan koekelpoinen. Kaukoissa ei tule vielä avoimessa uusia vaihtoja eli sikäli pitäisi kyllä avoimen kaukotkin sujua. Vahvistusta kuitenkin vielä halutaan tähän, sillä välillä on etäisyyttä kasvattaessa tehnyt sen, ettei nousekaan maasta istumaan. Useimmiten kuitenkin nousee eli tosiaan varmuutta vain hommaan. Ja yritetään saada tekniikkaa pompahtavammaksi niin, että istuma-asennot ei jäisi vajaiksi, vaikka avoimessa tosiaan etäisyys onkin jo hieman pidempi.

Tavoitteena on päästä korkkaamaan avoin myöhemmin keväällä, mutta katsotaan nyt, kuinka treenit lähtee käyntiin. Treenailtiin kesemmällä kyllä ylempienkin luokkien liikkeitä, mutta jotenkin nyt, kun on ollut aina joku alokas-luokan koe kiikarissa, on tullut treenailtua melkeinpä vain näitä alokkaan liikkeitä. Nyt siis täytyy ryhdistäytyä ja alkaa treenata laajemmin taas ylempien luokkien liikkeitä noiden avoimen juttujen lisäksi!

2 kommenttia: