sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Tokoryhmän vaihto

Viime torstaina olimme tosiaan tokotreeneissä ja otettiin taas alkuun luoksepäästävyys ja paikkamakuu ryhmäliikkeinä. Molemmat meni aika kivasti, sillä paikkamakuussakin Hugo pysyi maassa koko sen minuutin, joka oli tavoitteenakin. Erityisen iloinen olin tästä saavutuksesta, koska rivissä Hugon toisella puolella oli Hugon mielestä ihana tyttökoira ja toisella puolella koiria, jotka eivät pysyneet maassa ja yksi uros, joka haukkui Hugolle. Hugo oli häiriöistä huolimatta kohtuullisen rauhallinen, vaikkakin välillä jouduin pitämään ääntä yms että sain Hugon keskittymään minuun. Tästä kouluttaja varoitteli, että jos jatkuvasti joutuu ääntelemään, niin koira tottuu siihen, eikä toimi sitten enää koetilanteessa, kun täytyy olla hiljaa. Täytyy siis yrittää ensi kerralla ilman minkäänlaisia ääniapuja, kun kerra nytkin pysyi noinkin hyvin häiriön allakin paikoillaan :)

Teimme myös seuraamista ja mm. pujottelimme muiden koirien lomitse ja yritimme pitää kontaktia. Hugo ottaa pujotteluissakin suht hyvin kontaktia, mutta kiinnostavien koirien kohdalla kyllä kontakti tippuu... Positiivista oli, etten kuitenkaan joutunut missään vaiheessa kiristämään hihnaa tai nykäisemään, vaan riitti kontaktin pudotessa namilla houkuttelu.

Kouluttaja ehdotti treenien jälkeen, että siirtyisimme hieman edistyneempien ryhmään, jota hän myös pitää torstaisin. Meillehän se sopi, koska tässä ryhmässä aika paljon vielä opeteltiin eri liikkeitä läpi, kun meillä enemmän kaivattaisiin liikkeiden yksityiskohtien hiontaa ja paljon paljon häiriön alla harjoittelua! Ensi viikolla tokotreenit on peruttu, mutta sitten parin viikon päästä mennään Hugon kanssa kokeilemaan, miten pärjäämme vähän edistyneemmässä ryhmässä :)

Olen tähän asti lähes poikkeuksetta palkannut Hugoa nameilla, joita ovat olleet esim. nakit, lihapullat, kanapalat, juusto yms. Nyt, kun treenejä on alkanut olemaan jo useammat viikossa, olen alkanut pohtimaan, että sellaisen namimäärän on pakko jo jotenkin laittaa ruoansulatusta epätasapainoon! Muutenkin, kun Hugolla on välillä ollut ruokahalun puutetta, niin namien syöttäminen ruokailujen välillä ei ainakaan auta tätä asiaa. Niinpä olen pikkuhiljaa alkanut korvaamaan namipalkkoja myös lelupalkalla. Ongelmana tässä on ollut se, että olen valitettavasti onnistunut tekemään Hugosta täyden pallohullun. Palkkaaminen narupallolla on aika poissuljettu vaihtoehto, koska jo sen näkeminen saa Hugon melkeinpä hyökkäämään pallon kimppuun ja sillä niin sanotusti kiehuu yli, kun pallolla palkkaa. Usein tästä seuraa se, että jos palloa yrittää ottaa pois, Hugo nappaa se ja juoksee karkuun tms, eikä tämän jälkeen enää keskittymiskyvyn löytäminen ole enää helppoa. Niinpä otin nyt palkkaamisen ihan erilaisen lelun - punotun köysilelun. Olen nyt parin viikon ajan tehnyt sen kanssa leikkiharjoituksia (se leikkiminen koiran kanssa ei ihan oikeasti aina ole niin helppoa kuin luulisi), joissa olen yrittänyt saada Hugon innostumaan lelusta ja kuitenkin irrottamaan pyydettäessä. Nyt tuolla lelulla palkkaaminen sujuu mielestäni hyvin, sillä Hugo tosiaan innostuu ja motivoituu siitä, muttei kuitenkaan riehuunnu liikaa ja se on yhä hallinnassani leikkiessäkin. Lelun irroittamista tehdään vielä tositaiseksi vaihtamalla lelu namiin. Lelupalkassa on myös se hyvä puoli Hugon kohdalla ainakin, että sillä saa hyvin viretilaa kasvatettua. Joskus etenkin tottelevaisuustreenailuissa Hugon keskittyminen on puolittaista ja se vaikuttaa aika ajoin jopa "uniselta". Tällöin lelun kanssa sen saa helposti heräämään ja keskittyminenkin paranee huomattavasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti