sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Tavoitteiden listailua


Viimeisen viikon aikana on saanut nauttia vihdoin aurngon paisteesta ja kyllä huomaa päivän pitenemisenkin jo alkavan vaikuttaa sekä omistajaan että koiraan. Tämän huomaa hyvin mm. siitä, että Hugo on alkanut herätä aamuisin aikaisemmin. Onneksi ei nyt ihan kukonlaulun aikaan nytkään tarvitse ulos kömpiä. Kovasti jo kaipailen kevättä eli tervetulleita ovat loskakelit!

Viime keskiviikkona olimme taas tuplatreeneissä. Ensimmäiset meni mielestäni suorastaan loistavasti meidän mittapuulla katsottuna. Puomi meni jo melko sujuvasti, eikä tullut kertaakaan täydellisiä stoppeja puomille. Päästiinpä sitten kokeilemaan keinuakin niin, että Hugo käveli keinun puolivälin yli ja sitten keinu laskettiin rauhallisesti alas. Tämäkin meni ihan yllättävän hyvin, sillä Hugo käveli itse molemmilla kerroilla keinua pitkin - hieman kyllä epäröi, muttei pitkiä harkintataukoja pitänyt siinä etenemisessä. Ja kun keinua laskettiin, niin kummallakaan kertaa hugo ei lyönyt maahan makaamaan keinulla, vaan niiasi vain jaloilla laskussa ja käveli sitten häntä pystyssä alas. Eli tähän ei voinut olla kuin tyytyväinen, kun ottaa huomioon miten hankalia nämä kontaktiesteet ovat aina alkuun Hugolle olleet. Näiden lisäksi teimme muutaman lyhyehkön radan ja ne sujuivat kivasti. Hugo suoritti kaikki pyydetyt esteet ja nyt ohjaajakin oli sen verran ajoissa käskyjen kanssa, ettei tullut Hugoltakaan "palautetta" :)

Omatreeneissä keskiviikkona päätin, että kokeilemme hallin A-estettä. A-estehän ei muuten ole enää tuottanut Hugolle ongelmia, mutta Ojangon A-este on pinnaltaan erilainen ja Hugon mielestä se on ollut kammottava. Suosiolla Hugo ei lähtenyt sitä kiipeämään, joten tein niin, että kaappasin koiran syliin ja nostin sen ensin kerran alastulorampille ja sen jälkeen ylösmenorampille. Näiden kahden avustetun kerran jälkeen Hugo uskalsikin jo ihan omin nokin kiivetä A-esteelle, eikä se este tuottanut enää minkäänlaista ongelmaa! Teimme pari kertaa helpon radan, jossa oli isolla ovaalilla kehällä A-este, pari putkea, pussi, muuri ja rengas. Molemmilla kerroilla Hugo suoritti kaikki esteet. Renkaasta kovin mielellään lintsaisi ohi ja toisella kerralla jouduinkin vauhdissa vähän tönäsemään Hugoa ennen estettä, kun oli kurvaamassa ohi, mutta tulipahan sekin este suoritettua :) Loppuajan otimme taas kevyesti eli tokoiltiin hieman, leikittiin ja levättiin.

Perjantaina olimme Kaijan ja Nepin kanssa pikkulenkillä ja tekemässä tottistreenailuja. Teimme Hugon kanssa käyttäytymiskokeen seuraamiskaavion, josta on hahmotelma alla (kuvan saa klikattua suuremmaksi!). Kaavio tosin loppuu sikäli kuvassa kesken, että tuosta jatkettaisiin vielä seuraamalla henkilöryhmään, jossa kierretään ihmisiä esim kahdeksikon muotoisesti ja koirakon on pysähdyttävä henkilöryhmän keskellä. Kaavion mukainen seuraaminen on suoritettava sekä kytkettynä että ilman talutinta. Käyttäytymiskoehan on suoritettava hyväksytysti ennen kuin saa alkaa kilpailla palveluskoiralajeissa. Seuraamisen lisäksi kokeeseen kuuluu myös liikkeestä istuminen, liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo, paikallaolo häiriössä sekä kaupunkiosuus, jossa testataan koiran reaktiota liikenteeseen, vastaantulijoihin, pyöräilijöihin yms.

Teimme Hugon kanssa kaavion mukaisen seuraamisen sekä kytkettynä että vapaana ja meni kyllä yllättävänkin hienosti. En ole aiemmin näitä kokonaisena pätkänä tehnyt ja olin ihan itsekin yllättynyt, että saimme suoritettua kaavion alusta loppuun namittamatta ja ilman apukeinoja (paitsi kehuin kyllä kesken suorituksen) ja seuraamispaikka pysyi melkolailla oikeanlaisena ja käännökset sujuivat ilman suurempia ongelmia. Ainoa ongelma tuntui olevan yhä perusasento, joka sivulletulon yhteydessä jää helposti vähän vinoon. Tämän treenaamista jatkamme siis naksuttimen ja namien avulla edelleen.

Tänään olikin kevään ensimmäiset HPH:n tottistreenit ja lumi- ja jäätilanteen vuoksi emme päässeet treenikentälle, vaan harjoitukset pidettiin hiekkatiellä (joka kylläkin nyt lumen peitossa). Teimme jonossa seuraamista ja runsaasti ohituksia sekä pujotteluita. Eli todella hyvää häiriötreeniä oli kyllä! Hugon kanssa näitä juuri kaivataankin. Kohtuullisen tyytyväinen olin kyllä sillä pysyi seuratessa vierellä, vaikka välillä vilkuilikin toisten koirien perään.

Liityin muuten Vuosaaren koirakerhoon ja ilmoittauduimme Hugon kanssa tokon jatkoryhmään. Ensi torstaina menemme mukaan ensimmäistä kertaa sinne. Tokossahan liikkeistä suuri osa on samoja kuin pk-lajien tottelevaisuusosiossa eli näistä lajeista ei ole ainakaan haittaa toisilleen. Aionkin nyt harrastaa Hugon kanssa agilitya, pk:ta ja tokoa - tosin pitää muistaa pitää treenipäivät kohtuullisissa määrissä, että riittää niitä tarvittavia vapaapäiviäkin, jolloin ihan vain lenkkeillään ja leikitään :) Vähitellen on myös alkanut hahmottua tavoitteita vuoden varrelle, joita listaan tässä:

Agility: pääsy johonkin pääkaupunkiseudun agility-yhdistyksen ryhmään
PK: Käyttäytymiskoe hyväksytysti
TOKO: Ainakin yksi alokasluokan virallinen koe

TOKOa ja PK:n tottista tulee tosiaan harjoiteltua samalla kertaa ja yhdet agilityn vakiotreenit viikossa olisi kiva saada, jos pääsisimme johonkin agility-yhdistykseen jäseneksi. Metsäjälkeä käymme sitten lumien sulettua taas harjoittelemassa, mutta tänä kesänä ei kyllä ole vielä tavoitteena päästä pk-puolella varsinaisiin metsäjälkiluokkiin osallistumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti