tiistai 31. heinäkuuta 2012

Tokoa, tokoa ja vielä kerran tokoa!

Otsikko kuvaakin lähipäivien treenailuja aika osuvasti! Viime viikolla oli väliviikko agilitytreenailuista, mutta tällä viikolla olisi kyllä tarkoitus ehtiä liitämäänkin :) Lenkkeilty ollaan muuten tavalliseen tapaan, mutta lenkit on nyt siirretty taas iltoihin (kasin jälkeen), kun päivät ovat olleet niin helteisiä. Melkeinpä päivittäin olemme treenailleet tokoa ja usein meillä on ollut teemana pari kolme liikettä per päivä.

Viime viikolla yhtenä iltana treenit sujuivat suorastaa surkeasti! Melkeinpä meinasin todeta, että takapakkia on tullut ja urakalla. Sivulletulot olivat todella vinoja ja laiskoja. Seuraaminen epäaktiivista ja kontaktit hukassa. Maahan jätössä jäi seisomaan. Tällöin ei voinut muuta kuin tehdä loppuun pallolla innostettuna pari helppoa liikettä niin, että sai siihen onnistumiset ja sen jälkeen lopetettiin tokot siltä päivältä. Itselle jäi tosi paha maku suuhun noista treeneistä, mutta pohdin kylläkin, että voisikohan johtua ihan vain kuumuudesta. Ja niinhän se olikin. Seuraavana päivänä menimme lenkille ja treenailemaan myöhällä, jolloin oli jo selvästi viilentynyt, ja meno oli ihan eri näköistä. Nyt muistui mieleen taas maahan menot ja sivulletulon paikat.

Kaikkiaan nyt viikon aikana treenit ovat menneet hienosti. Sivulletuloja ollaan otettu nyt niin, että Hugo on eri puolella minua pyytäessäni sen sivulle. Aiemmin on tullut jostain syystä treenattua sivulletuloa vain niin, että Hugo on alkutilanteessa edessäni istumassa. Alkuun olikin hakemista näissä sivulletuloissa, kun lähtöpaikka olikin jostain muualta kuin edestäni. Nopeasti Hugo kuitenkin tajusi, että ihan samasta hommasta on kyse eli samaan paikkaan ja asentoon pitää päätyä! Eilen tein luoksetuloja ja tajusin, että olen ihan liikaa harjoitellut tätä niin, että pyydän Hugon luokse eli siis eteeni istumaan ja tästä sitten heti käskenyt sivulle. Näin siis aiomme kokeissa liikkeen suorittaa, mutta Hugo oppivaisena tapauksena on alkanut yhdistää, että sivulletulo seuraa tätä luoksetuloa ja eilen sitten päättikin yhdistää nämä ihan itsestään. Eli kutsuessani luokse, se kurvasikin vauhdilla suoraan sivulleni. Niinpä otimmekin askeleen takapakkia ja kertasimme luoksetuloa käsiavustuksella niin, että käskin Hugon eteeni ja vapautin suoraan tästä. Nyt muistaa taas kyllä miten luoksetulo tehdään ja nyt täytyy varoa, etten liikaa harjoittele kokonaisena liikkeenä, vaan muistan vapautella pääosin ilman perusasentoon kutsumista.

Tänään otin hieman koetilannetta muistuttavan harjoituksen. Teimme ensin seuraamista ilman talutinta (käännökset, juoksut, pysähdykset). Tämän jälkeen otimme seuraamisesta maahanjätön. Tässä jäikin yllättäen seisomaan, joten uusimme liikkeen. Toisella kerralla sujui hyvin. Tämän perään luoksetuloa ilman perusasentoon kutsua eli vapautus edestä. Tämän jälkeen vielä seuraamisesta seisomaan jättö. Nämä liikkeet tein ilman välipalkkoja ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein näin monta liikettä ilman lelu- tai namipalkkaa välissä. Kokeenomaisesti siis liikkeiden jälkeen vapautuin Hugon ja kehuin melko hillitysti parilla "hyvä"-sanalla ja taputuksella. Vähän mietin, että heittääkö Hugo ihan lekkeriksi, kun tajuaa, ettei nameja heru, mutta näin ei käynyt! Palkkautui selvästi jo kehuista ja oli ihan yhtä innokkaana lähdössä suorittamaan seuraavaa liikettä. Sarjan jälkeen palkkasin sitten isosti kehuilla ja nameilla. Toistimme vielä seuraamisesta jätöt maahan ja seisomaan pariin kertaan, ja nyt sekaannuksia näissä ei tullut. Loppuun vielä paikkamakuu niin, että minun käveltyäni noin 20 metrin päähän Hugosta, aikaa kului noin 2,5 minuuttia, kunnes palasin Hugon luokse. Oli valtavan hieno pehko!!

Paikkamakuuseen on tullut hurjasti varmuutta. Vieläkin 4 minuuttia on pisin aika, jota olemme harjoitelleet, mutta pysyy kyllä varman tuntuisesti, kun vieressä ei ole häiriökoiria. Kovasti haluaisinkin päästä treenaamaan tätä paikkamakuuta häiriökoirien kanssa, kun en yhtään osaa nyt sanoa, miten hyvin homma toimii, kun muita koiria on vieressä. Nepin ja Kaijan kanssa olemme menossa joku päivä treenailemaan, joten tällöin hyödynnän häiriömahdollisuuden. Lisäksi agilityn ohjatut treenit alkavat ensi viikolla kesätauon jälkeen, joten siellä aion tehdä myös useampiakin paikkamakuuharjoituksia, kun ympärillä on kuitenkin paljon koiria ja häiriötä. Nyt on siis hyödynnettävä kaikki mahdolliset tilaisuudet :)

Ilmoittauduin Hugon kanssa möllitokoon, joka on ensi viikon sunnuntaina. Kyseessä ovat siis epäviralliset tokokokeet, mikä tarkoittaa, että tulokset eivät kirjaudu Hugon tietoihin, mutta saa kuitenkin todella hyvää harjoitusta kisatilanteesta. Kokeessa saa osallistua joko mölli- tai alokasluokkaan. Mölliluokassa paikallamakuun kesto on 1 min ja se suoritetaan koirat kytkettynä. Lisäksi koirat saa palkata liikkeiden välissä. Alokas-luokka on myös siis epävirallinen, mutta suoritetaan aivan, kuten oikea alokas-luokka. Me olemme ilmoittautuneet tähän alokas-luokkaan, ja siellä sitten näkee viimeistään, millä tasolla se paikkamakuu todella on...!

Vaikka tokotreenejä onkin nyt kertynyt melko paljon, niin toki mukana on myös välipäiviä ja monilla kerroilla ollaan treenattu tosiaan ihan vain pari liikettä. Hugo on selvästi ollut nyt treenaamisesta innoissaan eli sen kanssa on ollut ilo työskennellä :) Toivotaan, että tätä virettä jatkuu ja siksipä pitääkin huolehtia, ettei liikaa jauheta samoja kerta toisensa jälkeen. Eli ei liian pitkiä treenejä, eikä liian montaa toistoa yhtä liikettä kerrallaan. Ja motivoinnit ja palkkaukset pitää muistaa edelleen pitää riittävinä, vaikka jo treenaillaankin näitä liikesarjoja ilman välipalkkoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti