keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Valssin pyörteessä

Suuntasimme tänään Hugon kanssa Kivikkoon vapaatreenaamaan agilitya. Äiti tuli mukaan, joten osa suorituksista tuli taas kuvattua. Erittäin hyödyllistä etenkin oman oppimisen kannalta, sillä videolta huomaa omat virheet, joita ei ehkä ohjauksen kesken itse huomaa. Treenailtiin tänään valsseja, joita alkukesästä harjoittelimme ohjatuissa treeneissä. Tällä kerralla Hugo oli kuitenkin sairaslomalla leikkauksen jäljiltä eli tänään oli näin ollen ensimmäinen kerta, kun Hugo treenaa valsseja ja ensimmäinen kerta, kun minä treenaan niitä koiran kanssa. Ratana oli ohjattujen treenien valssikerran rata tosin teimme valsseja enemmän. Jatkoimme valsseilla siksakkeja niin, että teimme esteet järjestyksessä 1b, 2b, 3b, 4, 3a, 2a, 1a.Ensin otimme ihan parilla esteellä yhden valssiohjauksen harjoittelua. Alla video tästä pätkästä. Ensimmäisellä kerralla ohjaukseni on selvästi hätäinen eli jäi vähän puolittaiseksi. Ohjaus oli myös vähän turhan myöhässä. Yllättävän hyvin Hugo tällöinkin kääntyy eli tulee suht tiukka käännös esteelle. Tokalla kerralla oma ohjaukseni on parempi - teen valssin jotenkin napakammin ja isommin. Lisäksi myös ajoitus on hieman parempi. Tarkoituksenahan olisi, että koira jo hyppyyn lähtiessään tietäisi, minne matka jatkuu esteen jälkeen ja niin ollen valssin olisi pitänyt jo kääntyä ennen kuin koira on hypyssä.


Teimme tämän pikkutreenin jälkeen lyhyttä rataa (yllä oleva ratapiirros), johon tuli yksi takaakierto piirroksen esteelle 2b ja valssit esteille 3b, 4, 3a ja 2a. Huomaa kyllä todella selkeästi, että minun on helpompi tehdä valssiohjausta, kun teemme lyhyttä parin esteen treeniä, kuten yllä olevalla videolla. Heti, kun harjoitus piteni ja tein useita ohjauksia peräkkäin, keskittymiseni herpaantui ja ohjaukset tulivat tosi huolimattomiksi. Tämä näkyy hyvin tässä toisella videolla. Mikään valssiohjaus ei ole tässä videolla kovinkaan kaksinen eli minun osalta suoritus oli aika kehno :DValssit olivat myöhässä ja huomasin videolta vasta, että jätin valssit ikään kuin kesken. Valssiaskeleet sieltä oli ehkä löydettävissä, mutten suorittanut valssia kunnolla loppuun, vaan ikään kuin ohjasin koiran esteelle ja jäin seuraamaan, kuinka käy. Oma liike jopa stoppasi ja jatkoin liikkumista vasta, kun Hugo oli tullut alas hypystä. Tästä huomaa, että tarvitsen selvästi enemmän treeniä näihin, etteivät nämä ohjaukset vaatisi muistelua ja miettimistä, vaan tulisivat automaattisemmin. Ja tätä täytyy minun kyllä harjoitella etenkin kuivaharjoitteluna ilman koiraa!

Hugo työskenteli kuitenkin hienosti! Vaikka valssit olivat myöhässä ja oliavt vajaita, niin Hugo tajusi idean selvästikin ja käännökset olivat yllättävänkin tiukkoja. Hugolta siis tänään hieno treeni ja itselleni teki hyvää katsoa omat suoritukset videolta. Eli nyt vain treenaamaan sitä, että valssit tulisi suoritettua kunnolla kokonaisina aktiivisina liikkeinä loppuun asti ja että valssit ajoittuisivat aiemmaksi :)

Kontakteja treenasimme tänään myös. Ihan treenien alussa harjoittelimme puomia. Tässä tuli alkuun pari hyvää toistoa, joissa Hugo stoppasi juuri oikeaan kohtaan ja vapautui hyvin käskystä. Kolmannella yrityksellä sen tasapaino puomilla horjahti ja se hyppäsi alas puomin tasaiselta osalta. Hieman taisi säikähtää tätä, vaikkei mitenkään käynytkään. Seuraavat kerrat menivät nimittäin selvästi varovaisemmin eli eteni hitaasti ja alastulossakin alkoi hidastella. Stoppasi liian aikaisin ja korjasin, kunnes oli oikeassa asennossa. Valssitreenien jälkeen otimme vielä A-esteellä näitä kontaktiharjoituksia. Tässäkin taas pari kertaa sujui hyvin eli stoppasi oikeaan kohtaan ilman asennon korjailuja. Selvästi kuitenkin Hugolla toistojen myötä tulee mukaan ennakointia eli aina parin suorituksen jälkeen se tajuaa, että tämä oli se juttu, jossa piti stopata alas tulolla. Ja kun se paikka ei vielä kuitenkaan ole niin varma, niin Hugo alkaa stoppailla liian aikaisin. Tässä vielä videoitu viimeiset kontaktitreenit. Videon ensimmäisellä kerralla stoppaa liian aikaisin ja korjaan. Tokalla kerralla stoppaa hyvään kohtaan - tosin maahan on ilmeisesti myös pudonnut joku nami, jota se sitten metsästää siinä hetken :)


Treeneissä teimme myös muutaman kerran "vauhtisuoraa" eli kolmea estettä peräkkäin niin, että liikuin mukana. Tarkoituksena oli siis vain saada vähän vauhtia ja, että Hugo keskittyisi estekorkeuksiin, jotka tällä suoralla olivat 60 cm. Valssitreeneissä putosi muutaman kerran rima - esteet olivat 55 sentissä. Näissä pudotukset kylläkin varmaan usein johtuivat mm. myöhässä olevista ohjauksista.  Hugolla huomaa todella selvästi, että jos harjoittelee matalammilla esteillä, niin tämän jälkeen nostaessa rimoja putoilee herkästi. Se siis jotenkin tottuu siihen, että yli pääsee keskittymättä liiemmin. Täytyy siis ehdottomasti jatkossa pyrkiä harjoittelemman täyskorkeilla esteillä mahdollisimman paljon ja jotain korkeuden arviointi ja hyppytekniikkatreeniäkin olisi varmasti hyvä tehdä - harmi vain, että aloittelijana en tiedä sopivia harjoituksia...

Tänään muuten ei ollut minkäänlaisia ongelmia pallon luovutuksen suhteen! Jokaisella kerralla pallo irtosi jopa ilman "irti"-käskyä. Selvästikin parempi palkkauskeino siis heittää pallo Hugolle ja vaihtaa pallo namiin kuin se, että palkata vetoleikillä, jolloin tämä kisa tuntuu jäävän Hugolla päälle, eikä käsky sitten aiheutakaan otteen irroittamista. Jatketaan siis palkkaamalla pallon heitolla!

Viikonloppuna olemme menossa mökkeilemään Varsinais-Suomeen eli paljon leikkimistä tiedossa Hugolle!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti