lauantai 11. huhtikuuta 2015

Kysymyshaaste

Sain haasteen Neljä paria Tassuja -blogin kirjoittajalta ja innolla otin sen vastaan :) Haasteen antaja on siis määrittänyt minulle 11 kysymystä, joihin tässä alla nyt vastaan. Tämän jälkeen minun tulee keksiä taas 11 uutta kysymystä ja haastaa taas edelleen bloggaajia vastaamaan näihin! Tässäpä siis meidän poppoon vastaukset:

1. Miten päädyit rotua valitessasi juuri tähän rotuun?

Rotuja miettiessä oli heti sellainen fiilis, että paimenkoira sen olla pitää. Collieen olin ihastunut pikku tyttönä jo ulkomuodon vuoksi (kiitos Lassie-elokuvien :) ) ja vuosien myötä ottaessani lisää selvää rodusta se tuntui sopivalta koiralta ensimmäiseksi koiraksi. Juttelin useiden collie-kasvattajien kanssa mainiten juuri sen, että haluaisin koiran, joka soveltuu hyvin ensimmäiseksi koiraksi eli siis kokemattomalle koiran kouluttajalle, ja moni totesi collien olevan sopiva rotuvalinta.

Hugo on ollut innokas harrastuskaveri ja sen kanssa onkin ollut helppoa tutustua erilaisiin lajeihin. Kuitenkin olen nähnyt myös hyvin erilaisia rodun edustajia, joilla olen törmännyt arkuuteen (alustat/äänet) ja "puutteelliseen" hermorakenteeseen. Vaikka suuri osa collieista onkin tasapainoisia, hienoja koiria, joiden kanssa voi harrastaa vaikka sun mitä, niin silti jotenkin tuntui epävarmalta, että saisin yhtä hyvän harrastuskaverin toisesta colliesta. Ja toisaalta tuoreena koiraharrastajana teki mieli myös ihan mielenkiinnostakin kokeilla toista rotua.

Rotua miettiessä tiesin heti pysyväni paimenkoirissa. Kisakentillä on tullut ihailtua bordercollieita ja pakkohan se on myöntää, että parhaimmillaan ne on kyllä tosi upeita koiria. Kuitenkaan bortsu ei jotenkin tunnu "istuvan" minulle, joten tiesin kyllä varmasti, ettei bordercollie olisi toinen koirani. Kiinnostuin australianpaimenkoirasta nähtyäni varsin kivoja yksilöitä kisoissa ja treeneissä, ja niinpä aloin selvitellä lisää. Työlinjaiset australianpaimenkoirat tuntuivat omaavan juuri sellaisia ominaisuuksia, joita seuraavalta koiraltani halusinkin. Toivoin nimittäin suurta motivaatiota työskentelyyn, kestävyyttä, iloista ja avointa luonnetta, mutta kuitenkin myös kykyä relata. Tutustuttuani Wirneen-koiriin olinkin sitten jo vakuuttunut, että olin löytänyt sen mitä etsinkin :)

Molemmat koirani ovat jo nyt opettaneet minulle valtavasti ja koen myös sen, että minun oppimisen kannaltani on hienoa, että minulla on kaksi loppuen lopuksi aika erilaista koiraa. Saan siis olla onnellinen tästä kaksikosta ja ehdottomasti minulle on päätynyt juuri ne kaksi koiraa, jotka minulla kuuluukin olla :)

2. Jos sinun olisi aivan pakko vaihtaa rotua, mihin päätyisit?

Toivottavasti en tällaisen pakon edessä tule oikeasti koskaan olemaan, koska koen löytäneeni itselleni sopivan rodun :) Jos kuitenkin ihan pakko olisi vaihtaa, niin voi olla, että bordercollie sitten olisi se seuraava vaihtoehto.

3. Mikä on maximimäärä koiria yhdellä ihmisellä? Perustele.

Tämä mielestäni riippuu todella paljon käytettävissä olevasta ajasta, omasta innokkuudesta, taloustilanteesta ja  asumismuodosta. En siis osaa oikeastaan sanoa ehdotonta maksimia, mutta sellainen määrä koiria, että jokaiselle koiralle on myös omaa aikaa viikoittain. Itselläni uskon ehdottoman maksimin olevan kolme koiraa, koska haluan harrastaa koirieni kanssa ja useamman koiran kanssa treenaamiselle ei vain yksinkertaisesti riittäisi viikossa tunnit :)

4. Mikä on koirasi ällöttävin/omituisin tapa?

Hugon ehkäpä erikoisin tapa on aivastamiseen reagointi. Alkujaan se pelkäsi aivastamista niin, että jokainen aivastus sai sen haukkumaan, mutta se on vastaehdollistettu siihen, että aivastaminen merkitseekin namin saamista. Nykyään sillä alkaa kieli lipoa siis välittömästi ihmisen aivastaessa... Tämä tuo oman hankaluutensa, kun meidän taloudessa tuo isäntä on siitepölyallerginen ja aivastelu ei kesäaikaan ole mitenkään harvinaista... :D

Jippi on vielä sen verran nuori, ettei sille ole ehtinyt kehkeytyä kauheasti outoja tapoja. Yksi hauska tapa (ei niinkään omituinen, kun monet koirat taitaa tätä tehdä) on se, että Jippi kovin mielellään puikahtaa oven välistä mukaan vessakäynneille. Vessassa se ei suinkaan tyydy vain oleskelemaan, vaan olisi kovasti vaatimassa rapsutteluja.

5. Jos koirasi olisi ihminen, millainen hän olisi? (seurapiirikuningatar, siisteysintoilija, pelle etc.)

Hugo olisi aavistuksen juro, eikä julkisesti turhia tunteitaan näyttäisi, mutta sitten kaikista rakkaimmilleen olisi hyvinkin lojaali ja heille paljastaisi myös herkemmän puolensa. Lisäksi Hugo harkitsisi aina huolellisesti ennen esimerkiksi kotitöihin ryhtymistä, että kannattaisikohan sitten kuitenkaan (kun ei siitä kuitenkaan makseta palkkaa), mutta tehdessään tekisi kaiken parhaiden kykyjensä mukaan :)

Jippi olisi ns. poikatyttö - pukeutuisi rennosti, ei meikkaisi, eikä välittäisi siitä, oliko hiukset ojennuksessa. Muut kuvaisivat Jippiä sanalla "tättähäärä", ja osaa energisyys ja yliyrittäminen jopa ärsyttäisi. Jippi olisi tekemisissään perfektionisti.

6. Mikä on hauskin ja/tai hyödyllisin temppu, minkä koirasi osaa?

En ole ihan kauheasti opettanut koirille tempppuja, vaan koirat osaavat lähinnä harrastuksiin liittyviä taitoja. Molempien osalta täytyy sanoa, että taidoista kaikkein hyödyllisin on varma luoksetulo, sillä se on kyllä auttanut monessa tilanteessa. Hugon hauskin taito/temppu on sen sijaan pusun antaminen. Se siis käskystä antaa pusun joko käskyn sanojalle tai sitten sanojan osoittamalle henkilölle. Tämän tempun avulla voi esimerkiksi yllättää nukkuvan henkilön märällä colliepusulla :)

Jipille ei ole treeneissä käytettyjen käskyjen lisäksi vielä opetettu oikeastaan mitään temppuja eli se ei esimerkiksi osaa antaa edes tassua. Temppuna aikeissa olisi kuitenkin opettaa jalkojeni ympärillä kahdeksikon kiertäminen, sillä tätä pystyisi hyödyntämään etenkin ennen agilitya lämmitellessä.

7. Voisitko ottaa rescue-koiran? Perustele.

Periaatteessa voisin kuvitella ottavani rescue-koiran, mutta todellisuudessa en usko, että minulle sellaista koskaan tulee. Lähinnä siksi, että haluan päästä tutustumaan ja vaikuttamaan koiraan ihan sen pentuajasta lähtien. Koen myös, että rescue-koiran kanssa voi olla tarpeen olla paljon minua kokeneempi koiraihminen.

8. Koirasi heikoin luonteenpiirre? Entä vahvin?

Hugon yksi heikko piirre on tietynlainen arkuus ja stressaavuus. Se arkailee etenkin uusia alustoja ja vähän vanhojakin, sillä esimerkiksi rappukäytävämme lattiaan ja portaisiin se ei ole täysin tottunut vielä näinkään monen vuoden jälkeen. Sen sijaan se ei ole esimerkiksi kovinkaa paukkuarka. Hugon vahvuuksia on yleinen rauhallisuus eli se ottaa todella iisisti silloin, kun ei ole tarkoituskaan tehdä mitään erityistä. Kuitenkin esimerkiksi treenatessa tai leikkiessä sen kierrokset saa helposti nousemaan eli sitä ei tarvitse houkutella yhdessä tekemiseen.

Jipin kanssa yhteistä taivalta on loppuen lopuksi takana vasta niin lyhyt pätkä, etten osaa täysin vielä tähän vastata. Toistaiseksi yksi "heikkous" on ollut turha puhiseminen ulkona nähdyille asioille (etenkin jos ilmaantuvat yllättäen). Aluksi luulin tämän olevan ihan vain Jipin jännittämistä, mutta nyttemmin olen tullut siihen lopputulokseen, että tämä ei ole ehkäpä kuitenkaan pelkoa (ainakaan pelkästään), vaan enemmänkin vahtiviettiä ja terävyyttä. Jipin vahvin piirre on sitkeys, mikä tulee esiin etenkin treenatessa. Se on valmis aina antamaan kaikkensa (se on varsin miellyttämisenhaluinen) ja tekee aina asiat täysillä.

9. Paras muisto koirasi kanssa? (Mielestäni ihana kysymys, siksi laitan tämän eteenpäin.)

Tähän on ihan mahdotonta vastata, koska molempien koirien kanssa on kertynyt lukemattomia hienoja muistoja! Molempien kanssa parhaat muistot ovat oikeastaan ihan vain tavallisista arjen hetkistä, kuten kaikessa rauhassa tehdyiltä metsälenkeiltä järven rannalla täydellisessä kesäsäässä. Lisäksi tietysti erityisiä muistoja on myös molempien treeneistä, kun joku vaikea asia on vihdoin ja viimein saatu onnistumaan ja toki Hugon kanssa hienoja muistoja on myös kisakentiltä - eikä välttämättä vain sellaisista kisoista, joissa ollaan tuloslistan mukaan pärjätty hyvin, vaan enemmänkin sellaisista kisoista, joissa ollaan ylitetty itsemme :)

Hienoimpia muistoja koirien yhteisistä hetkistä ovat tilanteet, joissa olen huomannut koirien välien syventyneen. Niiden suhdehan ei ollut alusta alkaen täysin ruusunen (Hugo oli hyvinkin mustasukkainen ja stressasi alkuun kovasti pennun tulosta), joten esimerkiksi ensimmäinen leikkihetki oli kyllä mieleenpainuva hetki. Nyttemmin onneksi näitä leikkihetkiä saa jo seurata harva se päivä, mutta silloin taannoin se tuntui todella erityiseltä :)

Monia hienoja muistoja molempien koirien kanssa on vielä odotettavissa!

10. Millä yhdellä sanalla kuvailisit koiraasi?

Hugo: Nallekarhu (Ei ehkä näytä tätä puolta vieraille ihmisille, mutta tutut varmasti voisivat tämän allekirjoittaa :) ).
Jippi: Jippii!! (Jipin suhtautuminen vähän kaikkeen :D )

11. Laita loppuun koirailuun liittyvä kuva, joka saa sinut hyvälle mielelle.

Laitan kuvat molemmista koirista. Nämä kuvat ovatkin jo blogissa olleet esillä, mutta laitan nyt uudestaan!

Tälle ilmeelle ei voi olla nauramatta :D
Hugo pallon kanssa saa hyvälle mielelle, koska tietää, että palloleikeissä Hugo on aina tooosi onnellinen :) 
Haaste lähtee eteenpäin seuraaviin osoitteisiin: Ilo ennen kaikkea, Olipa Kerran Priya, Here comes trouble, Trikkisirkus ja Katanan koiruudet.

Näille esitän siis seuraavat kysymykset:

1. Mitkä ovat harrastuslajeistasi omat suosikkisi ja miksi?
2. Entäpä haaveiletko pääseväsi kokeilemaan jotain uutta lajia? Jos kyllä, niin miksi juuri sitä?
3. Koirasi parhaat puolet ja suurimmat heikkoudet?
4. Sinun parhaat puolesi ja suurimmat heikkoutesi (liittyen siis koiramaailmaan eli vaikkapa koiramaiseen arkeen tai treenaamiseen)?
5. Jos saisit aloittaa nykyisen koirasi kanssa ihan alusta, niin onko jokin mekrittävä asia, jonka tekisit toisin (esim. jättäisiköt jonkin asian opettamatta, opettaisitko heti alkuun jonkin asian tai opettaisitko kenties jotain toisella tavoin?)
6. Miten päädyit rotua valitessasi juuri tähän rotuun (tai näihin rotuihin)? (Tämä kysymys esitettiin minullekin ja törkeästi kopsasin sen :) )
7. Mikä tekee koirasi iloiseksi?
8. Onko koirassasi jokin piirre/ominaisuus/tapa, jonka haluaisit muuttaa?
9. Mitä ominaisuuksia koirissa eniten arvostat ja esimerkiksi mitkä ominaisuudet toivoisit seuraavasta koirastasi löytyvän?
10. Onnistunut valokuva koirastasi? Lisää valokuva, joka mielestäsi on erityisen hyvä otos koirastasi (tai sinusta yhdessä koirasi kanssa). Kuvassa koiran ei tarvitse välttämättä olla kauneimmillaan, vaan kuvasa tulisi olla Sitä Jotain!
11. Epäonnistunut valokuva koirastasi? Lisää valokuva, jossa koirasi on jostain syystä ns. epäedustava eli esimerkiksi hassu ilme tai outo tilanne.

4 kommenttia:

 1. Olipa hyviä vastauksia, oli kiva lukea :)
  Oon itsekin ihastunut aussieihin ja ihailen wirneen koiria enemmän tai vähemmän salaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva haaste! Vaikeinta oli keksiä kysymykset seuraavalle :)

   Aussie on kyllä rotuna osoittautunut tosi kivaksi ja Wirneen-koirat on itteeni tehnyt sellaisen vaikutuksen, että tiedossa on kyllä mistä seuraava aussienikin tulee :)

   Poista
 2. Kiitos haasteesta! Vastasin siihen: http://olipakerranpriya.blogspot.fi/2015/04/olipa-kerran-yksitoista-kysymysta.html :)

  VastaaPoista
 3. Tuo kuva Jipistä hymyilyttää kyllä meikäläistäkin! :D

  Oli kiva vastailla kivoihin kysymyksiin :) http://katanankoiruudet.blogspot.fi/2015/04/haasteellista.html

  VastaaPoista