torstai 16. heinäkuuta 2015

I-HAH-leiri 2015

Viime viikonloppuna 10.-12.7.2015 oli vuorossa I-HAH:n leiri, joka oli ensimmäinen laatuaan. Minä olen ollut leiriä järjestämässä, joten senkin puolesta oli jännää, että leiri vihdoin yli puolen vuoden valmistelujen jälkeen oli täällä! Itse olin leirillä Jipin kanssa, onhna Hugolla yhä agilitykielto meneillään ja toisekseen Jipin kanssa on tällaisissa joukkotapahtumissa huomattavasti helpompaa/rennompaa olla, kun se tulee kaikkien kanssa toimeen. Perjantaina siis ajelimme Jipin kanssa Wirneen leiriltä tutuksi tulleelle Kuralan Kartanotilalle.

Minä saavuin ensimmäisenä, sillä olin tehnyt varauksen ja otin siis avaimet vastaan. Niinpä ennen muiden saapumista ehdittiin Jipin kanssa jo hieman treenailla. Tehtiin ensin pätkä hyppytekniikkaa harjoitellen korkeudenarviointia. Laitoin kolme hyppyä 15 cm korkeuteen 6 jalan välein ja sen jälkeen 15 jalkaa ennen okseria, jonka korkeus muuttui. Korkeimmillaan okserin takarima oli 55 cm ja Jippi suoritti tämän useamman kerran rennosti ja sujuvasti. Vapun treeneissä viimeksi tähän tuli kieltoja, joten siksi olin nyt helpottunut, että homma tuntui sujuvan ongelmitta! Vapun treeneissä ekalla toistolla Jippi osui hieman rimaan eli voi olla, että sen vuoksi sitten pari kertaa kielsi tai sitten johtui siitä, ettei oltu koskaa aiemmin tehty läheskään noin korkeaa okseria. Joka tapauksessa nyt ei typyä näyttänyt hirvittävän lainkaan :)
Hyppytekniikkatreenien jälkeen tehtiin pätkä tokoa ja kokeilin ensimmäistä kertaa ALO-luokan hyppyä. Uusien tokosääntöjen (säännöthän muuttuu 1.8.2015) mukaan hyppy ALO-luokassa suoritetaan luoksetulomaisesti eli koira jätetään toiselle puolelle hyppyä ja mennään toiselle puolelle kutsumaan koira luokse. Tätä ei olla koskaan tehty, joten vähän pohdin, että mitenköhän se sujuu. Tässä ei kuitenkaan ollut ongelmaa, vaan homma toimi niin kuin tavallinen luoksarikin (joka nykyään siis lähtenyt sujumaan varsin hyvin!).

Perjantaina ohjelmassa ei ollut mitään kauhean virallista, mutta kun valtaosa porukasta oli saapunut, kisailtiin leikkimielisesti Houkutusten Highway -kisan parissa. Se on Koiramestari -telkkarisarjasta tutuksi tullut kisailu, jossa koiran kutsutaan luoksen namein ja leluin varustetun kujan läpi. En tiedä miten virallisessa versiossa pisteidenlasku tapahtuu, mutta meidän versiossa jokaisesta lelun/luun/herkun koskemisesta tai syömisestä tuli virhepiste ja lisäksi otettiin aikaa. Monet koirat teki luoksetulon virheettä, mutta yllättävän moni myöskin sortui houkutuksiin! Minä ennalta epäilin, että Jippi tulisi luokse katselematta sen kummemmin herkkuja tai leluja, mutta väärässä olin :D Jippi kävi heti ekalla herkkupurkilla ja kävi myös parilla muulla houkutuksella vilkaisemassa. Tällä videoidulla ekalla kierroksella ohjaaja ei saanut juosta pakoon tai houkutella leluin/namein, vaan sai ainoastaan kutsua koiraa. Tokalla kierroksella sai käyttää apukeinoja kutsuessa ja silloin Jippikin juoksi suoraan minun luokse, kun on namit käsissä. Kaikkinensa oli kyllä hauska kisailu, ja saatiin nauraa vedet silmissä koirien herkuttelulle :)
Muutoin perjantai-iltana ei tehty muuta kuin vähän uitettiin koiria (tosin Jippi ei uinut, vaan tyytyi kastamaan tassunsa) ja grillailtiin koko porukan voimin nuotiolla.

Lauantaina käytiin ensin aamupalalla ja sen jälkeen alkoikin aamupäivän ryhmillä (joihin mekin kuuluttin) Mila Oraveczin agilitykoulutus. Rakennettiin rata ja käytiin se yhdessä läpi ennen kuin ensimmäinen ryhmä aloitti treeninsä. Minä ja Jippi olimme tokassa ryhmässä. Näissä treeneissä ei tehty kovin pitkää pätkää, mutta saatiin kyllä hyviä oppeja. Alun pätkä tehtiin ensin onnistuneesti takaakierroilla, mutta Milan kehotuksesta kokeiltiin myös tokan takaakierron vaihtamista persjättöön. Tämän ohjauksen ajoittaminen olikin itselleni haastavaa ja jäätiin tätä treenailemaan joksikin aikaa. Sain ideasta kyllä kiinni, mutta vaatii vielä treenausta, jotta tulisi ihan luonnostaa - en tuollaisissa kohdissa olekaan monesti persjättöä käyttänyt, joten sikäli hyvä tuokin oli nyt opetella! Toisella treenipätkällä jäätiinkin junnaamaan putkiansaan, sillä Jippi päätti itsepäisesti kerta toisensa jälkeen poimia väärän pään putkesta. Alkuun ohjaukseni oli myöhässä ja "vaisu", joten Jippi keksi väärän putkenpään siitä johtuen, mutta tämän jälkeen se sitten iskostuikin sen mieleen niin, ettei meinannut enää millään saada sitä ohjattua siitä putkesta ohi. Video tästä pätkästä ei ole vielä ladattuna, joten lisäilen sen, kunhan saan sen koneelle!

Lauantaina lounaan jälkeen suunnattiinkin sitten pienen porukan kesken hakua treenaamaan. Edellisissä treeneissä Jippi ei meinannut millään lähteä maalimiehille, kun tuuli oli silloin tosi heikkoa, eikä se saanut hajua ennen kuin todella lähellä maalimiestä. Tuntuu siis siltä, että nyt ollaan siinä vaiheessa, että se kyllä työstää hajua ja etsii maalimiehet hyvin, kunhan vain saa hajun nenäänsä, mutta ilman hajua, se ei tiedä mitä sen kuuluu tehdä, eikä siis lähde keskilinjalta etenemään kunnolla, ellei sillä ole jo valmiiksi haju maalimiehestä. Niinpä nyt halusin sille treenin, jossa se sai ääniavun, mutta joutuisi kuitenkin nenää käyttäen etsimään maalimiehen. Näin ollen näköapujen sijaan päätin, että maalimiehet antavat Jipille pienen ääniavun taputtaen pari kertaa Jipin ollessa vielä keskilinjalla. Taputuksen jälkeen näytin Jipille suunnan ja lähetin "ukko"-käskyllä. Maalimiehiä oli kaikkiaan neljä ja etäisyys keskilinjalta oli 20-40 metriä. Jippi eteni ääniapujen kera nyt varman oloisesti ja teki hienosti töitä. Kaikki maalimiehet se etsi käyttäen nenää eli ei ääniapu ei suoraan vienyt sitä maalimiehelle. Sikäli siis tuntui olevan toimiva treeni! Näitä ehkä pitäisi tehdä nyt lisää, jotta Jippi alkaa yhdistämään, että "ukko"-käskyllä kuuluu edetä, vaikkei vielä siinä vaiheessa olekaan saanut hajua maalimiehestä.

Lauantai-iltana oli taas vuorossa grillailua nuotiolla koko porukalla ja Jippi sai edellisillan tavoin olla mukana grillailemassa. Se makoili molempina iltoina rauhassa jaloissani ja taas sain olla tyytyväinen koirasta, jolta löytyy varsin hyvä off-vaihde :)

Sunnuntaina aamupalan jälkeen olikin vuorossa tokoilua, jossa kouluttamassa oli meidän seuralainen Silvia. Käytiin läpi seuraamista, jossa valittelin sitä, että pidemmällä matkalla alkaa kontakti tippuilla. Saatiin sitten hyviä vinkkejä tähän ja tehtiin seuraamista niin, että leikitin aluksi kunnolla lelulla ja suoraan leikityksestä pyysin seuraamaan. Heti, kun tuli pätkä täpäkkää seuraamista, niin palkkasin heittämällä lelun koiran taakse. Tuli tosiaan hyvää seuraamista näin! Lisäksi tehtiin luoksetuloa ja valittelin sitä, etten tiedä kumman luoksarityylin valitsisin tokoon, kun periaatteessa olisi kiva, että olisi tokossa ja pk:ssa sama luoksari, mutta luoksari eteen taas jää helposti vähän hitaammaksi. Tehtiinkin sitten vauhtiluoksareita heittäen palkka jalkojen välistä taakseni. Jippi ei toistaiseksi osaa juosta jalkojeni välistä, joten tämä pitäisi nyt opettaa ja testata, miten lähtee toimimaan. Pitäisi kuitenkin ehdottomasti vähitellen päättää kumman luoksarin teen missäkin lajissa (tai no pk:n osalta homma tietysti on hyvinkin selvä), mutta toisaalta jos ja kun Jippi kerran nyt osaa molemmat tyylit, niin ei kai asian päättämisellä niin hätää ole :D Täytyy ehkä kysellä muilta sekä pk:ta että tokoa treenaavilta, että miten kannattaisi tehdä... Eli onko todennäköistä, että jos on molemmat käytössä, molemmista tulee "puolittaiset" vai voiko koiralla pysyä molemmat yhtä vahvoina?

Lounaan jälkeen oli sitten vielä vuorossa Tuulia Liuhdon koulutus. Käytiin ensin iltapäivän ryhmien kanssa läpi rataa ja jo siinä tuli opittua yhtä sun toista. Jippi oli tässä vaiheessa leiriä jo selvästi vähän väsynyt, mikä näkyi etenkin sen vauhdissa, mutta se jaksoi kuitenkin yllättävänkin hyvin tsempata läpi näidenkin treenien ja saatiin tehtyä hyviä pätkiä, joista todisteita tässä videolla. Hieno agitypy <3 nbsp="" p="">
Sunnuntai-iltana ajeltiin sitten kotiin väsyneinä, mutta tyytyväisinä. Oli huisin hauska leiri ja huikeaa porukkaa mukana! Toivottavasti ensi vuonna leireillään I-HAH-porukallakin uudestaan :) 
Leiripoppoo (c) Mika Ojala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti