maanantai 6. heinäkuuta 2015

Oivalluksia tokon parissa!

Jippi kävi tänään epistelemässä taas supermölliradalla. Tällä kertaa järjestäjänä oli Citybelgit. Rata oli 10 esteen pituinen ja rimakorkeus oli kaikilla koirakoilla sama 15 cm, huolimatta säkäkorkeudesta. Ensimmäinen suoritus oli sujuva ja sieltä tuloksena nolla ja 2.sija! Tokallakin suorituskerralla tuloksena oli nolla, mutta lopussa tein valssin myöhässä ja Jippi ehti sujahtaa selkäni takaa. Tästä huolimatta Jippi jatkoi kuitenkin oikealle hypylle ja vähän pelastellen sitten päädyttiin maaliin ilman ratavirheitä. Tässä radat:
Meidän osalta supermöllit taitaa olla nyt tässä ja jäämme treenailemaan siihen saakka, että pystymme osallistumaan mölleihin (pitää saada puomi ja A valmiiksi - A:tahan ei olla edes aloitettu...). Kaikkinensa näistä epistelyistä on kyllä kuitenkin saatu hyvää kisamaista treeniä ja valtavan iloinen olen ollut siitä, että Jippi on kaikilla kuudella supermölliradallaan pysynyt hievahtamatta lähdöissä (treeneissähän on joskus ollut tämän kanssa ongelmia), aina ollut innolla mukana keskittyen täysin tekemiseen, eikä ole ottanut häiriötä muista koirista tai ratatyöntekijöistä (treeneissähän joskus aiemmin luuli aina kaikkia radalla seisoskelevia palkkaajiksi ja rynni sellaisten ihmisten luokse :D ).

Tänään tuli tosian huomattua myös sellainen seikka, että Jipillä alkaa kierrokset nousta agilityn parissa (hyvällä tavalla) ja tämä näkyi paitsi innokkaana tekemisenä, niin myös minun vaatteiden näpsimisenä maaliviivan jälkeen. Olen hankkinut sille fleece-hihnan kisoja varten, jotta sen pystyy heti palkata maalissa hihnan kanssa leikittämällä, mutta näissä kisoissa ei ollut hihnankuljettajaa, vaan hihna piti itse hakea lähdöstä. Niinpä minun täytyi vain isosti kehua Jippiä maalissa, kun en päässyt sitä heti leikittämällä palkkaamaan ja Jippi taas purki kierroksiaan sitten vaatteita näpsimällä. Tätä samaa on ilmennyt paimennuksessa (eilisistä paimennuksista tulossa oma postaus) juurikin kehuessani Jippiä ja siellä olenkin tähän puuttunut. Näpsiminen on tuntunut kyllä loppuvan, kun siihen on vain tiukasti puuttunut eli toki myös agissa asiaan aion puuttua, jos jatkossa tätä ilmenee. Toki tavoitteena olisi, että saisin Jipin palkattua ansaitusti heti suorituksen jälkeen, jolloin se ei kokisi edes tarvetta tällaiseen omatoimiseen palkkautumiseen :D

Hugon kanssa kävin illalla tunnin lenkin ja tämä oli nyt edellisen ontumisen jälkeen ensimmäinen kerta kuin tein täyden tunnin lenkin (aiemmin ollut sellaisia 40 min lenkkejä). Hyvin jalka tuntuu lenkkeilyä kestävän (niin ortopedi sanoikin kyllä, että kestäisi!) eli ontumista ei ole ilmennyt ja Hugo lenkkeilee innokkaasti. Tänään kävin sen kanssa kahdestaan lenkillä ja se pääsi ravailemaan vapaana pitkin niittyä. Eilen lenkkeilin molempien koirien kanssa ja hetken harkinnan jälkeen päästin ne vapaaksi. Ajattelin, että se olisi huono idea, koska molemmille on varmasti ehtinyt patoutumaan leikkienergiaa, mutta kun molemmille annoin käskyn ravata rauhassa, niin homma toimikin yllättävän hyvin ilman mitään riekkumisia! Tämä on tosi kiva juttu, sillä tarkoittaa sitä, ettei tarvitse kuutta viikkoa pelkkiä hihnalenkkejä tehdä noiden kanssa :)

Tein Hugon kanssa tänään lenkin yhteydessä myös rally-tokoa. Harjoiteltiin peruuttamista ja se sujuu jo aika kivasti niin, että Hugo on edessäni ja peruuttaa pois päin minusta. Sivullani peruuttaminenkin sujuu muuten, mutta lähtee tosi helposti poikittamaan takapuoli minusta poispäin. Täytyy siis tätä tehdä vielä käsiavun kera, jotta saadaan vinous estettyä. Eilen treenasin Hugon kanssa oikealla seuraamista ja vielä siinä tarvitaan vähän käsiapuja muistuttamaan oikeasta paikasta, mutta edistystä tulee siinäkin. Treenit siis jatkukoon :)

Jipin kanssa ollaan omatoimitokoiltu ja etenkin olen nyt pähkäillyt luoksetuloa. Ehkä vähän liiankin kanssa... Sitä tuli nimittäin parina päivinä hinkattua niin, että sekä minä että koira alkoi selvästi turhautua koko touhuun. Luoksetulossahan olen halunnut Jipin eteeni ja ihan siitä syystä, että mahdollisesti joskus kisataan myös pk-puolella, missä luoksari täytyy tehdä eteen. Jipin kanssa ollaan tätä eteen tulemista nyt treenattu palkka-avulla eli lelu on ollut käsissäni rinnan edessäni ja näin olen saanut Jipin houkuteltua hyvään asentoon eteeni luoksetulossa. Kuitenkin sitten, kun olen yrittänyt häiyvttää leluapua, homma on lässähtänyt eli luoksariasento on alkanut poikittaa minusta katsoen vasemmalle (aina samaan suuntaan). Kokeiln huvin vuoksi myös mitä tapahtuu, jos kutsun Jipin suoraan sivulle luoksarissa, mutta tällöinkin asento jää puolittaiseksi. Eli oli käsky kumpi tahansa ("sivu" tai "luokse") lopputulos on ollut melkeinpä sama. Niinpä aloin pohtia asiaa yksi ilta kotosalla. Ja lopulta päädyin siihen, että Jippi ei osaa erotella noita kahta liikettä, eikä sille ole selvää mitä siltä niissä vaaditaan. Se tarjoaa jotain puolittaista liikettä, koska ei ole varma kumpaa siltä haluan. Niinpä alettiinkin treenata näiden käskyjen erottamista sen sijaan, että treenaisin aina vain toista näistä. Aloitin ihan lähietäisyydeltä kutsuen Jipin sivulleni ja siitä sitten suoraan eteeni "luokse"-käskyllä. Edestä sitten taas pyysin sivulle jne. Tämän vaiheen jälkeen otin pari askelta etäisyyttä ja kutsuin vaihtelevasti eteen ja sivulle käyttämättä minkäänlaisia apuja. Jos meni väärin, jätin vain huomioimatta ja pyysin uudestaan. Todella nopeasti Jippi alkoi oikeasti kuunnella käskyjä ja erottamaan ne toisistaan. Ja nyt parit treenit ollaan tehty jo 5-10 metrin etäisyydellä ja hienosti Jippi nyt valitsee oikean loppuasennon käskytä riippuen. Tuntuisi siis siltä, että vihdoin löytyi ratkaisu tähän luoksetulo-ongelmaan! Ja mikä parasta, nyt näyttäisi myös siltä, että Jippi on taas alkanut tykätä liikkeestä. Välillä nimittäin se tuntui vähän ahdistuvan koko touhusta, kun ei raukka tiennyt yhtään mitä siltä halutaan! Nyt, kun tämä erottelu tuntuu toimivan noinkin hyvin, niin todennäköisesti aion treenata molempia rinnakkain ja mikäli molemmista kokonaisinakin liikkeinä tulee toimivat, niin varmaan tokossa käytän sitä luoksaria suoraan sivulle ja pk-puolella sitten sitä luoksaria eteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti