lauantai 18. heinäkuuta 2015

Möllitoko

Maanantaista perjantaihin vietettiin mökkeillen ja oli kyllä taas niin kivaa! Mökillä ehtii aina lukea, nautiskella ei-yhtään-minkään-tekemisestä ja lisäksi toki sitten treenaillakin koirien kanssa. Koirathan taas saivat nauttia lähes kokopäiväisestä ulkona olemisesta, leikkimisestä (Hugolta oli pallon perässä kirmaamiset saikun takia kielletty, mutta pääsi se muuten kirmailemaan) ja vähän myös herkuttelemisesta ;)

Hugon kanssa mökillä treenailtiin jälkeä ja rally-tokoa. Tiistaina kävin tekemässä Hugolle esineruututreenin ruudussa, joka oli syvyydeltään 50 metriä ja leveydeltään noin 30 metriä. Jätin ruutuun neljä esinettä, joista oli tarkoitus tuoda kolme. Ensimmäiset kaksi löytyi hyvin, mutta sitten seuraavan etsiminen olikin haastavaa. Yleensä esineruututreeneissä on ollut haasteena se, ettei Hugo irtoa viiteenkymppiin asti etsimään, mutta nyt kyllä pyöri siellä ihan takareunallakin pitkiä aikoja tehden hyvin töitä. Jostain syystä esineen (vaahtomuovinen pallo) hajun saaminen oli vaikeaa, eikä se löytynyt, vaikka Hugo pyöri ihan vieressä useita kertoja. Niinpä jätettiin se esine unholaan ja etsittiin se neljäs (myös ruudun takaosassa) niin, että se käytiin Hugon nähden nostamassa ja uudelleen pudottamassa, jotta Hugo tiesi, että sieltä vielä löytyy esine. Tämän esineen hajun Hugo sai sitten hyvin.

Keskiviikkona ja torstaina ajettiin noin 300-400 metriä pitkät jäljet, joilla molemmilla oli 6 keppiä. Tällä kertaa ei tehty janoja. Hugo lähti jäljestämään molemmilla kerroilla hyvällä innolla ja teki tarkkaa työtä läpi jälkien. Molemmilla kerroilla meinasi kulmissa vähän oikaista eli sai selvästi jo kulman jälkeisestä jäljestä hajun ennen kulmaa, mutta vaadin ajamaan kulmankin tarkemmin ja hyvin sitten onnistui kulmatkin. Tokalla jäljellä ennen vikaa keppiä löytyi jonkun eläimen jalan luita ja ne aavistuksen häiritsivät, mutta kiltisti Hugo palasi jäljestämään, kun käskin jättää luut rauhaan :D

Rally-tokossa treenattiin seuraamisesta pyörähtämistä, käännöksiä ja oikean puolen seuraamista. Lisäksi tehtiin tokon noutoa. Hugo nouti kivan innokkaasti, vaikkei olla pitkään aikaan noutoa sen kanssa tehtykään. Loppuasento tosiaan oli turhan väljä eli jäi liian kauas, mutta pienellä huomautuksella saatiin sekin korjattua vähän nätimmäksi.

Jipin kanssa mökillä treenailtiin tokoa ja keppejä. Keppitreenejä tehtiin nyt jokaisella kerralla 6 kepillä, mutta homma vaikeutui jokaisella kerralla hieman. Ensimmäisellä kerralla tehtiin keppejä niin, että ne oli ihan aavistuksen vinokeppeinä. Seuraavaksi laitettiin kaikki 6 keppiä ihan suoriksi, sitten otettiin mukaan ohjaajan liikehäiriö (mikä muuten tuntui olevan haastavaa - Jippi herkästi jätti jonkun välin pujottelematta - tarvitaan siis treeniä!) ja lopulta myös hyppy ennen keppejä. Hypyn kautta kepeille lähettäminen sujui yllättävänkin hyvin sekä avo- että umpikulmasta. Jippi haki oikeaan väliin itsenäisesti ja pujotteli hyvin kaikki 6 keppiä. Nyt tosiaan pitäisi päästä treenaamaan erilaisilla kepeillä, sillä nyt ollaan treenattu pääosin noilla maahan tökättävillä, joustavilla kepeillä.

Olin mennyt ilmoittamaan Jipin möllitokoon, joten siksi mökillä tuli treenailtua tokoakin tätä silmällä pitäen. Edellisenä viikonloppuna minulle selvisi (koska olin lukenut koesäännöt huonosti...), että jo alokasluokassa uusien sääntöjen mukaan on paikkamakuussa koirien käskytys maahan ja takaisin perusasentoon yksitellen. Tätä testatessa tuli havaittua, että Jippi reagoi ihan jokaiseen kuulemaansa käskyyn, joten tätä tuli treenailtua nyt mökkeillessä. Vähitellen alkoi tulla tulosta, kun tosiaan palkkailin aina siitä, että Jippi pysyi muiden antaman käskyn kuultuaan paikoillaan. Lisäksi treenailtiin aika ahkerasti seuraamista, sillä ei oltu tehty vielä kokonaisia seuraamisliikkeitä palkkaamatta. Seuraamista tehtiin niin, että tein vaihdellen lyhyitä pätkiä palkaten hyvästä seuraamisesta ja sitten pidempiä pätkiä, jossa palkkasin aina sellaisessa kohdassa, jossa seuraaminen on hyvää, vaikka välillä ajoittain esim. kontakti rakoilikin. Yllättävän nopeasti pidemmätkin pätkät alkoivat sujua, vaikka alkuun tuntui, että Jipin keskittyminen herpaantui, kun palkkaa ei alkanut kuulua. Luoksetuloissa on tullut myös nyt huomattua, että "luokse" ja "sivu"-käskyillä tehtävän luoksarin erottaminen sujuu Jipiltä useimmiten, muttei sitten kuitenkaan aina. Eli kyllä se varmaankin niin on, että päädyn kuitenkin siihen eteen tulevaan luoksariin myös tokossa, jottei turhaan sekota. Nyt se on alkanut sujua kivasti, joten ehkäpä on turhaa yrittää opettaa kahta eri luoksaria.... Yleisesti on tullut havaittua sellainen, että jostain syystä perusasento on alkanut valua nyt eteenpäin. Eli kun Jipin käskee edestä sivulle, se kyllä päätyy aika suoraan asentoon, mutta vähän turhan eteen. Tätä ongelmaa oli joskus aiemminkin, mutta meni ohi, kunnes nyt sitten näköjään on palannut. Tähän täytyy siis nyt kiinnittää huomiota eli ehkäpä otetaan tehokuuri palkkaillen oikeita perusasentoja.

Eilen saavuttuamme kotiin koirat olivat sen verran väsyjä, että saivat sitten lopun päivää vain lepäillä ja toipua mökkireissusta. Tänään sitten aamulla olikin ohjelmassa Jipin ensimmäiset tokoepikset, kun suuntasimme Tikkurilaan Heurekan lähistölle nurtsikentälle möllikisailemaan uusien sääntöjen mukaiseen ALO-luokkaan, jossa oli helpotuksena se, että koiran sai palkata aina liikkeiden välissä.

Paikalla makaaminen: 10. Luokassa oli kolme koiraa, joten paikkamakuussa ei tosiaan tämän enempää porukkaa sitten ollut. Jippi oli suoritusvuorossa toka, joten paikkiksessa oli rivistön keskellä. Jippi vähän katseli naapurikoiraa (joka oli sille ennestään tuttu edelliseltä viikonlopulta I-HAH:n leiriltä) meidän ollessa rivissä koirat perusasennossa, muttei sitten liikkeen aikana kiinnittänyt tähän koiraan enää mitään huomiota. Perusasento jäi Jipillä vinoksi (tyhmä minä, kun en korjannut), joten tästä syystä myös makuuasento oli vähän vino. Jippi kuitenkin meni maahan ripeästi ja vasta omasta käskystä eli ei reagoinut naapurin käskyyn - jes! Molemmat vieressä olevat koirat lähtivät rivistöstä liikkeelle jo sinä aikana, kun ohjaajat kävelivät vasta sitä 15 metrin matkaa, mutta onneksi Jippi ei tuntunut tästäkään häiriintyvän. Hyvä tietää, että se kestää tällaista häiriötä, sillä eipä olla taidettu koskaan olla sellaisissa treeneissä, joissa molemmilta puolilta on about samaan aikaan häipynyt koira. Toinen koira ehti juosta ihan ohjaajan luokse asti, joten se poistui rivistä, mutta toisen koiran ohjaaja vielä palautti koiran riviin, kun se liikkui vain pari askelta. Tästä kaikesta huolimatta tosiaan Jippi makasi rauhallisen oloisena minuutin ajan ja nousi sitten ajan loputtua perusasentoon vasta omasta käskystä. Tähän olin siis varsin tyytyväinen!

Seuraaminen taluttimetta: 9. Seuraaminen itsessään oli ihan suht kivaa ja aktiivista. Oikealle käännöksessä ja täyskäännöksessä vähän ehkä hetkellisesti oli seuraaminen väljää, mutta palasi aika pian hyvään paikkaan. Ohjaaja sai maininnan vartalonkäytöstä, sillä herkästi esim. käännöksissä vähän käännän yläkroppaa. Tämän kyllä myönnän ihan täysin... Ehkä tämä on perua agilitysta, missä on tottunut nimenomaan rintamasuunnalla kertomaan koiralle minne mennään, ja toisaalta ehkä minulla on takaraivossa vielä ajatus siitä, että seuraamisessa nämä käännökset ovat meille ne vaikeimmat ja ehkä siksi käytän vielä apuja. Joka tapauksessa, tähän täytyy itse alkaa kiinnittää huomiota, etten jumitu käyttämään näitä apuja.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 9,5. Seuraaminen hyvää, maahanmeno ripeä ja suora ja pysyi maassa, kunnes käskin perusasentoon. Koiran osalta siis aika nappi suoritus, mutta itse taas käännyin vilkaisemaan koiraa maahanmenovaiheessa eli pistevähennys tästä liiallisesta vartalonkäytöstä. Voisi ehkä olla hyvä idea videoida omia suorituksia, jotta huomaisi sitten puuttua tähän vartaloapujen käyttämiseen!

Luoksetulo: 9,5. Pyysin Jipin luoksarissa eteen ja eteen se tulikin. Tuli laukalla ihan ripeästi ja loppuasento edessä ja sivulla suora, mutta edessä törmäsi vähän jalkoihini.

Noutoesineen pitäminen: 8. Jippi otti kapulan käskystä, mutta otti häiriötä vieressä seisovasta liikkurista eli kääntyi katsomaan liikkuria. Samalla sitten vielä järsi kapulaakin - ei mitenkään voimakkaasti pureskellen, mutta kuitenkin useamman kerran. Tätä ei treeneissä ole juurikaan enää tehnyt, eikä tehnyt kisasuorituksen jälkeen pitoa treenatessakaan. Ehkä siis tilanne kuitenkin oli Jipin mielestä vähän outo, kun olikin ihan lähellä kaksi "ylimääräistä" ihmistä katsomassa suoritusta. Täytyy siis treenata liikkuroidustikin - tätähän ei olla ikinä tehty aiemmin.

Kauko-ohjaus: 9. Jippi meni perusasennosta maahan vasta tokalla käskyllä. Tästähän olisi varmaankin pitänyt vähentää kaksi pistettä (mikäli itse sääntöjä oikein tulkitsen), mutta voi olla, että tuomari katsoi tätä vähän läpi sormien, kun varsinaiset kaukokäskyt sujuivat hyvin :) Kaukot olivat tosiaan nätit eli vaihdot säpäköitä, asennot suoria, eikä Jipin takaosa liikkunut vaihdoissa (mitä siis edelleen treenatessa aika ajoin tapahtuu). Tähänkin olin siis supertyytyväinen.

Estehyppy: 10. Ensimmäistä kertaa tehtiin hyppy avoesteellä, muttei tuntunut olevan ongelmaa. Liike oli nätti ja loppuasento suora, mutta tosiasiassa kyllä pyysin Jipin "luokse" käskyllä eteen ja Jippi sitten valitsikin tulla suoraan sivulle :D Tästähän ei pistevähennyksiä tule, koska hypyn yhteydessä ei tarvitse sanoa tuomarille kummin sen aikoo suorittaa, mutta tosiaan tuli huomattua, ettei näiden kahden luoksarin erottelu ole ihan niin vahvaa kuin se toivoisi olevan...

Kokonaisvaikutelma: 10. Tuomari sanoi, että oli oikein kivaa yhteistyötä ja ettei mitään suurempia huomauttamisia ollut. Erikseen mainitsi tässä vaiheessa tosiaan niistä minun käyttämistäni vartaloavuista eli kehotti esimerkiksi videoimaan treenejä, jotta näen itse nämä. Osia vartaloavuista en varmaan tajuakaan käyttäväni, mutta pakko kyllä myöntää, että seuraamisen käännöksissä ja jäävissä tulee kyllä vielä melkeinpä tietoisesti varmisteltua vähän. Tätä toki täytyy vähentää, kun varmuutta alkaa tulla!

Kokonaistulos oli siis 188,5/200 pistettä ja 1.sija. Meni siis huomattavasti paremmin kuin mitä uskalsin odottaa ja olin kyllä hirmu tyytyväinen Jipin suoritukseen uudessa ympäristössä (ei olla hirveästi eri kentillä treenailtu), ekaa kertaa liikkuroituna, nurtsikentällä hajujen keskellä (kentälle saavuttaessa nenä imeytyi kyllä maahan, mutta tehdessä onneksi keskittyi hyvin!) ja vieraiden koirien ympäröimänä. Nyt jatketaan siis hyvillä mielin treenailua ja hiotaan vielä etenkin kapulan pitämistä, seuraamisen käännöksiä ja omia vartaloapuja pienemmiksi, ja sitten varmaan uskaltaudutaankin jo virallisiin kisoihin. Varmaankin sitten loppuvuodesta siis!

Äsken kävin kivan pitkän lenkin koirien kanssa niin, että käveltiin Vartiokylänlahden kautta Mustavuorelle ja Markus tuli sitten sieltä meidät hakemaan. Kiva välillä kävellä noin, että tulee kyyti noutamaan, kun pääsee sitten vähän kauemmaksi näistä lähimaastoista! Vähän alkoi lenkin kesken sadella, muttei oikeastaan haitannut yhtään, kun oli kuitenkin lämmintä :) Hugo yritti kesken lenkin viritellä leikkejä Jipin kanssa nappaamalla ison kepin ja tarjoamalla sen toista päätä Jipille vetoleikkien toivossa. No voitte varmaan kuvitella, ettei Jippi kauheasti laittanut vastaan, vaan siinä sitten meinasikin alkaa kunnon leikit kepin kanssa. Minä tylsänä kuitenkin stoppasin leikit jo alkuunsa, sillä tämä lenkki tehtiin hihnassa, eikä hihnassa sallitta moista riekkumista. Vapaaksi en päästänyt ihan tarkoituksella, sillä halusin, että tämä lenkki toimi rauhallisena palauttelevana lenkkinä mökkireissun riehumisten jälkeen.

1 kommentti: