maanantai 27. heinäkuuta 2015

Liebster Award

Kiitos Liebster Awards -haasteesta Down under -shepherds -blogille! Ja mistä siis oikein on kyse? Tässä alla selvennystä tähän kysymykseen:

"Liebster Awardin idea on uusien ja tuoreiden blogien löytäminen ja se, että pienimmätkin blogit saavat näkyvyyttä. Liebster Award annetaan bloggaajalta bloggaajalle.

Säännöt:
1. Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.
3. Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa.
4. Keksi 11 uutta kysymystä nimitetyille."


Nyt, kun olen katsellut seuraamiani blogeja, niin todella moni on jo saanut tämän haasteen, joten nyt vain vastaan kysymyksiin :)

1) Jos aloittaisit nyt uuden harrastuksen koirasi kanssa, mikä se olisi?

Jipin kanssa ollaan aika montaa lajia kokeiltu, mutta jos nyt olisi yhtäkkiä useampia päiviä viikossa ja näin ollen jäisi aikaa uusillekin lajeille, niin vepeä olisi kiva kokeilla. Todellisuudessahan Jippi on kyllä aika pieni ja kevyt vepe-koiraksi eli sikäli tämä laji ei ehkä senkään puolesta ole sille kovin optimaalinen, mutta edes joitain osioita vepestä olisi hauskaa kokeilla. 

Hugon kanssa koko olisi vepeen sen sijaan riittävä, mutta Hugo ei taas yhtään osaa arvostaa vettä tai uimista, joten vepe ei taida olla sille kovinkaan soveltuva harrastuslaji :) Hugon kanssa on pk-lajeista toistaiseksi kokeiltu vain metsäjälkeä, joten sen kanssa voisi olla kiva päästä kokeilemaan myös id-jälkeä ja ehkäpä myös erikoisjälkeä. Tosi asiassa olen pohtinut, josko Hugon kanssa alettaisiin treenaamaan nose workia, kun sitä pystyisi omatoimisestikin treenaamaan ja voisin saada siitä tulevaisuudessa vaikkapa kantarellikoiran :)


2) Onko koirasi käyttötarkoitus mikä? Perheenjäsen, kisakaveri, harrastuskumppani, kainalokoira, jalostuskoira, joku muu, mikä?

Ensisijainen koirien käyttötarkoitus on toki perheenjäseninä oleminen. Mutta koska sekä nämä perheenjäsenet että niiden emäntä kovasti nauttivat yhdessä tekemisestä, niin kovin vaikeaa olisi niitä jättää ihan vain "kotikoiriksi". Hugoa ottaessa en ollut vielä tutustunut koiraharrastusmaailmaan, mutta kyllä siitäkin aika nopeasti tuli harrastuskoira ja Jippiä ottaessa olikin jo selvää, että kyllä siitäkin harrastuskaveri minulle tulee, vaikka toki senkin ihan ykköstarkoitus on olla rakas perheenjäsen. 

Molemmat koirani ovat toimineet myös enemmän tai vähemmän kisakavereina (Jippi vasta epiksissä, mutta tulevaisuudessa myös virallisissa kisoissa), mutta en osaa (enkä halua) ajatella tätä roolia koirien käyttötarkoituksena. Kisat ovat se tavoite, joka tekee treenaamisesta mielekkäämpää ja kisoissa pääsee testaamaan sen hetkistä osaamistasoa, muttei kisaaminen itsessään ole se syy miksi me jaksetaan treenata viikko toisensa jälkeen, vaan kyllähän se treenaaminen itsessään on jo ihan hurjan hauskaa! 

Ja Jippihän on minulla sijoituksessa, joten tokihan mahdollisesti sitten myös tuo jalostuskoira on yksi sen käyttötarkoituksista, mikäli sen ominaisuudet ja terveys osoittautuvat siihen soveltuviksi. Mutta koska itselläni ei ole kasvatusaikeita, niin tämä käyttötarkoitus ei ole se miksi olen Jipin ottanut :) Jätän siis tämän puolen osaavammalle (eli kasvattajalle)!

3) Jos ottaisi juuri NYT uuden pennun, mikä se olisi rodultaan ja nimeltään?

Ensiksi on pakko sanoa, että juuri NYT en olisi valmis pentua ottamaan, eikä sikäli tämä tilanne ole todellinen. Mutta mikäli nyt kuvitteellisesti olisin ottamassa pentua, niin kyllä se olisi australianpaimenkoira ja nimi olisi Riimi :) Tässä tulee nyt jo suuria paljastuksia, sillä kyllähän meille varmasti joskus tulevaisuudessa taas uusi koira tulee ja eiköhän tämä rotu ja nimi pysy silloinkin :) 

4) Pelottavin hetki koirasi kanssa? Kenties tapaturma, karkaaminen joku muu tilanne missä olit sydän syrjällään koirasi vuoksi?

Mitään valtaisan suuria kauhunhetkiä en ole näiden kanssa joutunut kokemaan eli koskaan ei ole koirilla ollut ns. hengenhätää, eikä koirat ole olleet karkuteillä tms. Hugon kanssa jännittäviä hetkiä ovat olleet esimerkiksi se, kun selkä kuvattiin jatkuvien jumien takia, sillä tokihan sitä jännitti mitä sieltä löytyy. Onneksi tulokset olivat hyviä ja jumeista on päästy eroon eli turhaan jännitin silloinkin :) Jipin kanssa ei myöskään mitään kauheita jännitysmomentteja ole koettu, mutta edellisellä mökkireissulla hetkeksi kyllä säikähdin kunnolla, kun huomasin Jipin seisovan tiellä käärme jaloissaan ja lisäksi se käärme vielä teki hyökkäävän liikkeen, kun Jippi liikkui. Jälkikäteen ajateltuna epäilen käärmeen kylläkin olleen rantakäärme, mutta sillä hetkellä sitä ei kauheasti ehtinyt pohtia, vaan säikähti kyllä, että pääseeköhän se mahdollinen kyy puremaan. 

5) Erikoisin temppu jonka koirasi osaa?

Hugon erikoisin (ja ehkäpä myös turhin :D ) temppu on pusun antaminen käskystä. Sille voi myös antaa "pusu"-käskyn osoittaen jotakin muuta henkilöä ja se käy sitten moiskauttamassa ko. henkilölle suukon :P Jipin kohdalla vastaus on varsin tylsä, sillä Jippi ei ihan oikeasti osaa mitään muuta kuin harrastuslajeihin liittyviä juttuja eli sille ei ole opetettu mitään muita temppuja (ei edes tassun antamista tai sitä suukottamista...). Mutta se on vielä nuori eli kyllähän me vielä ehditään niitä erikoisia ja ehkä vähän turhiakin temppuja opetella!

6) Rescuekoirat, puolesta vai vastaan? Miksi?

Tämä on kamalan vaikea kysymys, koska tiedän asiasta ihan liian vähän, jotta voisin vastata ottaen huomioon asian kaikki puolet. Lähtökohtaisesti toki olen sitä mieltä, ettei katu- tai häkkielämä kuuluu yhdellekään koiralle ja sikäli tuntuisi, että rescue-toiminnalle on tarvetta. Toisaalta tällaisella toiminnalla voidaan varmasti auttaa vain murto-osaa kaikista apua tarvitsevista koirista, mutta toki jokainen pelastettu koira on jo hieno juttu. Mahdollisista haittapuolista en tiedä niin paljoa, että pystyisin kommentoimaan, mutta ainakin olen sitä mieltä, että rescue-koirien koteja valitessa tulisi olla erityisen tarkka, jotta tulevat omistajat esimerkiksi osaavat ja ovat valmiita tekemään töitä mahdollisten onglmakäytösten (mahdollinen arkuus, pelot yms.) kitkemiseksi 

7) Mitä koirasi syö?

Koska asumme kerrostalossa, jossa keittiöön ei millään mahdu kuin pieni pakasteosio jääkaapin alapuolella, ei barffaus tai raakaruokinta ole oikeastaan tällä hetkellä edes vaihtoehto. Koirani syövätkin ihan kuivamuonaa, mutta kiinnitän kuivamuonaa valitessa kyllä laatuun huomiota eli molemmat koirani syövät ruokaa, jossa proteiinipitoisuus on kohdillaan, pääraaka-aineet ovat eläinperäisiä ja mahdollisimman suuri osa eläinperäisistä raaka-aineista on lihaa. Nappuloiden lisäksi syötän koirille öljyä (vuoropäivin rypsi- ja lohiöljyä)

8) Erikoisin kommentti jonka olet koirastasi saanut?

Hugoa ovat joskus pienet lapset sanoneet jellonaksi (mistä onkin tuo blogin nimessä oleva "Jellona" peräisin) ja se oli sellainen mieleenpainuva hauska kommentti, vaikkei se ehkäpä niin kauhean erikoinen ole, kun kyllähän väri ja suuri kauluri ehkä leijonaan päin vivahtavat. Lisäksi joskus mökkireissulla kahvilla käydessä tarjoilija sanoi kakkuja pöytään kantaessaan Hugolle, että nämä eivät ole sinulle, piikkinokka. Suipponokka on varsin yleisesti käytetty nimitys, mutta piikkinokkaa en ollut aiemmin kuullut :D

Jipin erikoisimmat kommentit liittynee sen erivärisiin silmiin. Jotkut ovat kommentoineet sen näyttävän hurjalta tai pelottavalta ja toiset ovat hämmentyneenä kyselleet, että mikä sen sinisessä silmässä on oikein vialla tai että onko se sokea. 

9) Paimen, noutaja, seurakoira vai metsästyskoira (valitse joku näistä ja perustele valintasi)?

Kauhean suuri yllätys tämä ei varmaankaan ole, mutta ehdottomasti paimen. Ihan sen perusluonteen, aktiivisuuden, miellyttämishalun ja älykkyyden takia. Ei sillä, etteikö näitä ominaisuuksia voisi löytyä muistakin kuin paimenkoirista, mutta paimenkoirassa on parhaimmillaan näitä juuri sopivassa suhteessa.

10) Jos lähtisit koirasi kanssa pitkälle vaellukselle, kantaisiko koirasi reppua vai sinä koiraa?

Vaellukselle olisi oikeastikin kiva joskus lähteä! Ja jos lähdetään, niin veikkaisin, ettei kyllä toteutusi näistä vaihtoehdoista kumpaakaan :D Koiraa en kyllä kantaisi eli kyllä koiran kunnon ja kestävyyden pitää olla parempi kuin minun - muuten on jotain pielessä! Mutta toisaalta en minä kyllä laittaisi koiraa kantamaan minunkaan tavaroitani! Varsinkaan, kun itseni tuntien tavaramäärä olisi liioitellun suuri. Eli vaelluksella sekä minä että koira kävelisi omin jaloin ja minä kantaisin reppuni ihan itse :)

11) Millä koirasi palkkautuu? Saalis, taistelu, ruoka, lauma, joku muu, mikä?

Hugo on ahne, joten ruoka on ihan ykkösjuttu. Leluista narupallot pääsee ihan tosi lähelle ruokapalkkaa eli narupallon heittäminen (saalistaminen) tai narupallon kanssa taistelu molemmat toimii hyvin palkkana. Muut lelut on selvästi narupalloja alempana eli ne kelpaavat vain paremman puutteessa.

Jippi on myös ahne, joten ruokapalkka toimii hyvin. Sen lisäksi se tunuu kuitenkin palkkautuvan monella muullakin tavoin, sillä se mielellään saalistaa, taistelee ja innostuu myös kuolleesta lelusta. Sosiaalinen palkka toimii myös hyvin ns. välipalkkana, mutta toki silloinkin meillä on sitten vielä erikseen loppupalkkana leikkimistä tai ruokaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti