torstai 23. heinäkuuta 2015

Mitäs me lomalaiset

Maanantaina Jippi reissasi kaupungissa, kun toteutettiin lomareissu Suomenlinnaan. Mukana oli minun, Markuksen ja Jipin lisäksi myös Markuksen sisko Annika ja Annikan kultainennoutaja Leevi. Treffattiin Itiksen parkkihallissa, johon jätettiin autot ja matka jatkui metrolla. Tämä oli Jipin toka kerta metrossa, mutta sujui kyllä ihan yhtä rennoissa meiningeissä kuin ensimmäinenkin kerta.


Jippi asteli metroon sen kummemmin ihmettelemättä, istuskeli hetken ja kävi sitten lopulta makoilemaan. Jäätiin pois Kaisaniemessä (tai nykyäänhän asema on nimeltään Helsingin Yliopisto, mutta itse miellän sen yhä Kaisaniemen asemana...) ja käveltiin siitä ensin Tuomiokirkolle. Koirista otettiin kunnon turistikuvat kirkon portailla :D


Tämän jälkeen suunnattiin Suomenlinnan lautalle, jossa kiivettiin yläkannelle ihastelemaan merimatkan ajaksi maisemia. Lautalla useat turistit kävivät kysymässä saako koiria rapsutella ja tokihan annettiin lupa. Niinpä Jippi ja Leevi saivat nautiskella runsaasta huomiosta lauttamatkalla ja minä sain muun muassa kyselyitä siitä, miksi Jipin silmät ovat eriväriset. Suomenlinnassa sitten kierreltiin ympäriinsä ja syötiin jätskiä - mikäs sen mukavampaa aurinkoisena kesäpäivänä!


Paluumatka lautalla ja metrolla sujuikin vähintäänkin yhtä mallikkaasti kuin menomatkakin, tosin huomasi, että nyt koirut olivat jo astetta väsyneempiä. Jippi mm. otti kaiken irti lauttamatkasta, sillä se lösähti kyljelleen keskelle lautan lattiaa nukkumaan. Kaikkinensa oli hyvä reissu ja pakko taas oli todeta, että on Jipin kanssa kyllä helppoa reissata, kun se ei turhia stressaa tai jännitä.

Jipistä onkin kasvanut varsin helppo koiruus. Se rauhoittuu nopeasti tilanteissa, joissa rauhoittuminen on toivottua ja se ei arjessa turhia jännittele tai kyttäile. Vieraille koirille edelleen mielellään pöhähtää tai haukahtaa ne bongatessaan (jos siis nähdään yksittäisiä koiria - isoissa joukoissa/tapahtumissa ei hauku tai pöhise), ellen ehdi niitä huomata ennen sitä ja kertoa, ettei pöhähtelyä kaivata. Parille koiralle tälläkin reissulla se ehti haukahtaa sen yhden haukahduksen ennen kuin ehdin asian kuitata, mutta nämäkin koirat tervehdittiin häntä heiluen heti, kun tulivat lähemmäksi. Vielä ei ole tullut koko Jipin elämän aikana yhtään sellaista koiraa vastaan, jonka kanssa Jippi ei olisi tullut toimeen eli ei tarvitse jännittää vieraita koriakaan nähdessä, että mitenköhän Jippi reagoi. Yli-innokkaat tai valtavan suuret koirat tavataan alkuun ehkä aavistuksen varovaisemmin, mutta niidenkin kanssa juttu alkaa luistaa hetken tutustumisen jälkeen oikein mainiosti. Myös Leevi ja Jippi tulivat hienosti juttuun ja niillä olisi varmaan ollut kivat leikit, jos siihen olisi ollut tällä reissulla mahdollisuus. Ehkäpä treffataan erikseen leikkien merkeissä joku päivä!

Suomenlinna-reissulla Hugo ei ollut mukana, mutta muuten sekin on kyllä päässyt viettämään meidän kanssa kesälomaa vieraillen erinäisissä paikoissa. Maanantaiaamuna oltiin molempien koirien kanssa aamukahvilla Haltialan tilalla ja siellä Jippi pääsi uimaan! Typy on tosiaan vihdoin uskaltautunut uimaan ja nyt pienen houkuttelun jälkeen ui pari kertaa kepin perässä. Tuntuu tykkäävän uimisesta, vaikka sen ensimmäisen uintivedon ottaminen vielä aina vähän jänskättää. Eilen oltiin sitten molempien koirien kanssa Sipoossa Kalkkirannan Kievarissa hampurilaisaterioilla!

Treeneistä sen verran, että Jipin kanssa ollaan nyt parina päivänä käyty treenaamassa keppejä ja puomia. Tiistaina tehtiin kahdeksalla kepillä treeniä ja sujui hyvin. Tuli kuvattua ihan vain loppupätkä keppitreeneistä, joten näkyy vain muutama suoritus (virheitäkin tosiaan kyllä treenin aikana tuli, vaikkei videolla niitä nyt olekaan...).

Yleensä aina treenin aluksi pari ekaa toistoa menee ylikierroksilla ja tällöin monesti tulee virheitä, mutta usein Jippi alkaa nopeasti skarppaamaan ja virheitäkään ei sitten tulee läheskään niin paljoa. Aloitusvirheet kepeillä ovat vähentyneet huomattavasti eli oikeastaan nyt virheitä tuntuu tulevan lähinnä keskellä keppejä, kun Jippi välillä jättää jonkin keppivälin pujottelematta. Ollaan treenattu hallilla, missä on kevyet metallikepit ja tämä saattaakin nyt olla osa ongelmaa. Metallikeppien runko on neljän kepin palasissa ja pujotellessa koiran osuessa keppiin tämä neljän kepin palanen helposti vähän heilahtaa sivusuunnassa ja samalla päästää metallisen kalahduksen. Eilen tuli hoksattua, että Jipin pujotteluvirheet seurasi yleensä aina tällaista osumaa eli voi olla, että Jippi reagoi siihen keppien heilahdukseen ja/tai kalahdukseen siten, että keskittyminen herpaantuu ja tästä seuraa virhe. Pujottelu itsessään kyllä sujuu jo aika kivasti ja löytyy jo aika kiva rytmi, mutta tosiaan vielä on aika herkkä häiriöille. Nyt siis täytyy tehdä paljon keppitreenejä juurikin erilaisilla kepeillä ja lisäksi nyt aloin treenata myös omaa liikehäiriötä voimakkaampana. Eilen tehtiin muutamia toistoja myös 12 kepillä, eikä se tuntunut suorituksena juuri poikkeavan kahdeksastakaan kepistä.

Eli tosiaan, tällä hetkellä tilanne on se, että Jippi pujottelee 12 suoraa keppiä, hakee melko hyvin eri kulmista kepeille ja pujottelee aika kivalla rytmillä kepit loppuun asti (useimmiten...). MUTTA: Tosiaan edelleen kaivataan paljon treeniä eri paikoissa ja eri kepeillä häiriön määrää koko ajan kasvattaen, jotta päästäisiin eroon kesken keppien tapahtuvista mokista. Missään nimessä kepit eivät ole siis läheskään valmiit, sillä tokihan noista mokista pitää päästä eroon ja lisäksi saada hommaan varmuutta ja sen myötä myös nopeutta sekä yhdistää kepit sitten lopulta vielä osaksi rataa. Mutta ihan kivasti treenit ovat kuitenkin edenneet ja sanoisin, että eteneminen ensimmäisestä keppiparista 12 keppiin on tapahtunut selvästi nopeammin kuin ennakkoon osasin kuvitella!

Keppien lisäksi ollaan tosiaan muistuteltu mieliin nyt tauon jälkeen taas myös 2on2off-kontakteja puomilla. Tiistaina tehtiin pelkkää pöydälle nostettua alastuloa ja tuli havaittua, että Jippi kyllä tietää varman oloisesti missä on oikea paikka pysähtyä ja tarjoaa hyvin fokusta eteen, mutta myöskin porsasteli singoten kontaktilta useita kertoja ennen vapautusta. Joka kerta se siis kyllä pysähtyi sinne, mutta koki myös tietävänsä oikein hyvin, miten homma jatkuu ja jatkoi sitten suoritusta omatoimisesti. Näistä ei tokikaan palkkaa herunut ja kävin pari kertaa palkkaamassa vielä erikseen namilla 2on2offiin, jotta saatiin tätä vahvistettua. Eilen tehtiinkin sitten jo sekä ylös- että alasmenoa pöydän päällä eli tavallaan mukaan tuli nyt kaikki puomin osa-alueet, vaikkei vielä oikeata kokonaista puomia tehtykään. Eilen pysähtymiset toimi selvästi edellistä treeniä paremmin eli tuli koko treenin aikana vain yksi karkaaminen kontaktilta ennen vapautusta ja muutoin malttoi nyt odottaa vapautusta, vaikka Jipin jalat kyllä kontaktilla steppasikin siihen malliin, että kovasti teki mieli jo ampaista matkaan :D

Tiistaina minä ja äitini käytiinkin illalla pitkä lenkki vain Hugon kanssa, sillä Jippi oli päässyt lenkkeilemään ja treenaamaan jo aikaisemmin. Vaikka koiruudet selvästi tykkäävät myös toistensa seurasta, niin silti välillä on kiva käydä myös yksi koira kerrallaan lenkeillä, jolloin kyseinen koira saa jakamattoman huomion :) Hugo sai siis esitellä nyt ihan rauhassa löytämiänsä keppejä meille ja olikin niistä varsin ylpeä :D
Hugo mökkivahtina viime viikolla :)
Eilen illalla Hugo pääsi käymään kentällä tekemässä ihan pikkuruisen treenin. Sehän on vielä seuraavat kolme viikkoa saikulla (siis sellaisella saikulla, että normaali liikutus on kyllä sallittua, mutta kaikki raju kuormitus on vielä kiellettyä), mutta mielenvirkistykseksi otin sen kentälle tekemään kevyttä treenailua. Mitään nopeita suunnanvaihtoja tai kunnon hyppyjä ei toki vielä voi tehdä, joten tehtiin ihan vain matalalla rimalla hypyntarjoamistreeniä ja lisäksi puomin alasmenolla 2on2off-kontakteja. Palkkasin namein, koska palloa ei vielä voi myöskään heitellä. Ei siis vielä ollut "kunnon" treenailua, mutta tuntui Hugo kuitenkin olevan ihan täpinöissään!

Edit: Onpas ärsyttävää, kun kirjoitin tekstin keskiviikkoiltana ja sitten julkaiseminen meni just muutaman minuutin puolenyön yli :D Nyt, kun julkaisun aikaleimana on sitten taas torstai, niin oli pakko vaihtaa kaikki "tänään" maininnat "eilen"-muotoon :D Eli voi olla, että ajat on nyt tekstissä ihan miten sattuu, mutta ei sillä niin väliä.. Pitää muistaa jatkossa välttää keskiyöllä julkaisemista..!

1 kommentti:

  1. Teidät on haastettu :)
    http://jumikiksi.blogspot.fi/2015/07/meidat-on-haastettu.html

    VastaaPoista