tiistai 15. syyskuuta 2015

Hugo ahkeroi

Eilen oli taas vuorossa Hugon tehotreenipäivä, kun sillä oli ohjelmassa sekä rally-tokotreenit että agilitytreenit. Sitä ennen käytiin kuitenkin Jipin kanssa taas Riitan tokoyksärillä. Siellä treenattiin merkinkiertoa ja siinä kerroin ongelman olevan se, että Jipin vauhti saisi olla aavistuksen kovempi menomatkalla, kun taas tulomatkalla se onkin vauhdikas. Treenatessa tosin osoittautui, ettei menomatkan vauhtikaan ainakaan tänään ollut mitenkään hidas, sillä Jippi laukkasi kyllä aika vauhdilla kohti merkkiä. Tänään ongelma olikin sitten taas ihan uudenlainen. Lähettäessä Jippi juoksi suoraan kohti merkkiä ja kierron sijaan hyppäsi sen yli. Riitta sanoi, että Jippi näyttää oikein tähtäävän hyppäämään eli selvästi se on keksinyt kivemman tavan suorittaa tehtävä :D Niinpä lähettiin korjaamaan tätä. Jätin Jipin kauas merkistä ja menin itse lähemmäksi merkkiä avustamaan kierrossa. En antanut vartalo-/käsiapuja, mutta annoin uuden kierräkäskyn lähempänä merkkiä. Näin Jippi kiersi nätisti kartion tehden kuitenkin kivan tiiviin kaarroksen. Eli näin treenataan nyt jonkin aikaa, kunnes Jippi muistaa taas, ettei nyt ole kyse agilitysta :D Lisäksi alettiin harjoitella palkan jättämistä merkinkierron yhteydessä. Jippi on satunnaisesti kiertänyt merkin vastapäivään, mutta minä haluan, että se kiertää aina myötäpäivään. Niinpä ajatuksena oli, että palkka jätetään maahan siihen kohtaan, johon Jippi tulee kierrettyään merkin myötäpäivään ja lähtiessään paluumatkalle. Palkasta luopumisen avulla sitten saadaan Jippi valitsemaan kiertäminen myötäpäivään. Lähettiin treenaamaan tätä niin, että edelleen minä seisoin kartion edessä lähettäessäni Jipin kiertoon ja palkkasin sitten kädestä kierron jälkeen eli Jippi ei saanut tässä vaiheessa vielä lainkaan ottaa sitä maassa olevaa lelua. Jatkossa sitten tarkoituksena on, että Jippi oppii menomatkalla jättämään palkan, mutta tulomatkalla sitten vapautuskäskyllä saa poimia lelun.

Treenattiin myös ruutua. Siinä ollaan toisessa koulutuksessa saatujen vinkkien mukaisesti käytettyä kosketusalustaa, joka on piilotettu eli sen eteen on laitettu näköesteeksi pientä "nurmikko- tai hiekkamuuria". Tämän myötä Jippi on kuitenkin alkanut ikään kuin etsiskellä alustaa eli se ei etenee ruuttuun hyvällä vauhdilla suoraan, vaan kaartaa tosi usein sivureunan kautta ja etenee tosiaan etsien. Niinpä nyt saatiin vinkiksi edelleen tehdä ihan näkyvällä kosketusalustalla treeniä silloin, kun haluaa tehdä vauhtia/varmuutta eli jos haluaa satavarmoja onnistumisia (esim. treenien aluksi pari toistoa). Alustaan ei kuitenkaan kannata takertua, vaan ottaa se sitten parin toiston jälkeen pois ja tehdä näyttöruutu. Tätä kokeiltiin treeneissä ja toimi hienosti. Jippi lähti reippaasti ruutuun, eteni suoraan ja löysi tiensä ruudun takaosaan keskelle, jolloin sai palkkasanan ja palkan. Minä olin tehnyt sen mokan, että minulla oli vain kevyt kangasvetolelu mukana, joka ei millään lentänyt lähetyspaikasta, joten Riitta sitten heitti palkan palkkasanan kuultuaan. Tässä siis huomio itselleni, että muista ottaa pallo mukaan! Lisäksi treenattiin ruudun tekniikkaa lähietäisyydeltä eli ihan muutamasta metristä. Siinä myös ensimmäinen toisto tehtiin näyttöruutuna ja palkattiin, kun Jippi hakeutui oikeaan kohtaan ruudussa (ajatuksena se, että ruudun sisällä on pienempi ruutu, johon koira halutaan). Tämän yhden näyttöruudun jälkeen ei enää käytetä näyttöä, vaan annetaan koiran hakeutua oikeaan paikkaan ilman apuja. Se saa hieman hakea paikkaa ja vähitellen ymmärtää, että mitä siltä oikeasti haetaan.

Koiranvaihdon jälkeen suuntasin sitten rally-tokotreeneihin, missä aluksi oli ohjelmassa käytösruututreeniä. Tein Hugon kanssa kerran treenin niin, että Hugo oli maassa edessäni ja koska tämä sellaisenaan voisi olla turhan helppoa, tehtiin niin, että kouluttaja häiriköi. Hugo ei meinannut missään vaiheessa hievahtaa paikoiltaan, mutta katseli kyllä kummastuneena kouluttajaan päin. Yritin saada sen pitämään kontaktia eli huomautin kontaktin menetyksistä ja kehuin hyvin pysyneestä kontaktista. Toinen käytösruututreeni tehtiin seisten ja tämä olikin tosi haastava... Hugo kyllä osaa seis-käskyn, muttei ymmärrä siihen yhdistettyä "paikka"-käskyä. Se siis seisoo kyllä kauniisti paikoillaan jonkin aikaa, kunnes päättelee, että liike taitaa olla loppu ja pyrkii istumaan. Huomautin aina heti, kun näin, että se vähääkään yritti istumaan ja sain estettyä istumisen jokaisella kerralla. Kuitenkin tuli todettua, että tähän tarvitaan paljon treeniä!

Tehtiin pieni ratapätkä, jossa lähdön jälkeen tehtiin pyörähdys ja sen jälkeen lähetettiin koira U-putkeen. Putken jälkeen oli liikkeestä maahan, jonka jälkeen pätkä hidasta seuraamista ennen loppua. Pyörähdys toimi nyt tosi hienosti eli teki heti ekalla käskyllä nätin kiepin ja palasi hyvään seuruuseen heti käskystä. Putkeenlähetyksen epäilin aiheuttavan kaaoksen, mutta toisin kävi! Hugo säntäsi putkeen innokkaasti ja vähän yllättyneenä treenien käänteestä (ei olla ikinä tehty putkea rally-treeneissä!), mutta malttoi kuitenkin palata seuraamiseen pian putken jälkeen (okei, käytin kyllä hieman terävämpää käskyä siinä...). Oli siis oikein positiivinen yllätys tämä ratatreeni, sillä oli kovin hallitun oloinen, vaikka kaikki katastrofin ainekset olivatkin käsillä :P

Ratatreenin jälkeen tehtiin vielä oikealla puolella seuraamiseen yhdistettyjä oikealle käännöksiä. Hugon kanssa aloitettiin siitä, että tehtiin hyvin loivaa kaarta oikealle eli ei vielä mitään varsinaista käännöstä. Ilman apuja toimi vielä tosi jähmeästi, joten avustin vielä namilla, jotta seuraamisasento pysyi suorana läpi kaarroksen. Namiavulla toimi aika kivasti. Tuli havaittua myös, että vaikka Hugo jo osaa suht kivasti seurata oikealla puolella käskyllä "viereen", niin se ei kyllä yhtään muistanut miten oikealle puolelle tultiin perusasentoon edestä. Tätä muistuteltiin käsiavun kera ja lopulta pystyin jättämään käsiapua pienemmäksi, kun Hugo alkoi muistaa mistä oli kyse :)

Agilitytreeneissä tehtiin useampaa yksittäistä treeniä. Aloitettiin välistävetotreenillä kahdella vierekkäin olevalla esteellä, jolloin tehtiin ikään kuin perinteinen välistäveto. Pyysin kouluttajaa etupalkkaamaan ja Hugo jäikin sitten hieman kiinni siihen etupalkkaan, eikä meinannut tulla ohjaukseen. Yllättävä ongelma, koska tuo etupalkkaa jumiutuminen on enemmänkin Jipin juttu :D Tarvittiin muutama toisto ennen kuin Hugo malttoi tulla välistävetoon, mutta tämän jälkeen homma toimi kivasti. Näissä riman suuntaisesti hypättävissä hypyissä Hugo hyppää tosi tiiviisti ja tässäkin huomasi, että se ponnistaa ihan siivekkeen juurelta ja laskeutuu toisen siivekkeen juureen. Hyvin kuitenkin pysyi siivekkeet ja rimat paikoillaan. Tehtiin välistävetotreeniä myös  neliömäiseen muodostelmaan asetelluilla hypyillä ja näissä Hugon hyppykaaret olivat optimaalisemmat, kun se ei ajautunut ihan niin lähelle hyppyjä. Näissä itsellä oli vaikeuksia liikkeen rytmityksen kanssa, kun ohjaajan kulkema matka oli tosi lyhyt ja tuntui, että jouduin tarkkaan miettimään etenemiseni, etten ajaudu liian edelle.

Tokana treeniteemana oli putki-puomierottelu. Puomin ylösmenon ympärille oli aseteltu U-putki ja koiraa lähetettiin hieman eri suunnista sekä putken kumpaankin päähän että puomille. Hugo meni kerran virheellisesti puomille, vaikka lähetin sen putkeen, mutta muutoin ei mennyt näihin ansoihin. Tämä oli tosi positiivinen yllätys, sillä yleensä erottelut ovat olleet meille vaikeita!

Apukouluttajan kanssa treenattiin keinua ja lähinnä pohdittiin, että miten Hugon keinua ja pysäytyskontakteja yleensäkin voisi saada varmemmiksi. Isona ongelmana on se, että minun on vaikkea päättää, että mitkä minun kriteerit kontakteille on.. Välillä päätän, että haluan varmat 2on2offit ja välillä taas päätän, että riittää, että Hugo pysähtyy alastulokontaktille 4on-tyyliin ja vapautan siitä. Nyt pitäisi ehdottomasti päättää yksi ainoa suoritustapa, jonka jatkossa hyväksyn ja treenata sitten sitä paloitellen treeniä (esimerkiksi puomin alastuloa pöydän päältä). Tein nyt sitten vakaan päätöksen, että kyllä minä ne 2on2offit Hugoltakin haluan vaatia ja nyt sitten siinä pysytään!

Oli huikean hauska treenipäivä Hugon kanssa, sillä se oli innokas molemmissa treeneissä, mutta kuitenkin keskittyi hyvin ja saatiin tehtyä hyviä treenejä :) Ennen omia agitreenejä kävin muuten tekemässä viereisellä kentällä lyhyen serpentiinikokeilun. Kentällä oli valmiina kolme rinnakkain olevaa estettä, jotka suorastaan kutsuivat treenaamaan serpentiiniä :D Niinpä tein aluksi oman liikkeen kera serpentiiniä, mutta sitten päätin kokeilla miten homma toimisi kauko-ohjaten. Jätin Hugon lähtöön ja menin itse kolmannen esteen taakse ja sieltä liikkumatta paikoiltani ohjasin Hugon serpentiinin läpi. Hyvin Hugo haki oikeille hypyille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti